Искам да стана хиндуист - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да стана хиндуист
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 2467 пъти
Здравейте, като повечето българи израстнах в почти атеистично семейство, не са ме карали да ходя на църква, нито да чета библията. В последните години ми се струпаха много неща и започнах да ходя по църкви и да се моля, но така и не получих подкрепа. Майка ми гледа индийски сериали и в един сериал видях идол /фигура/ на богинята Дурга и всеки път като я дават сякаш ме вика. Никога не съм чувствал абрахамските религии – християнство, ислям и юдаизъм, просто не отговарят на моите виждания. Дори в Интернет правих някакви тестове и спрямо моите виждания най-подходящи се оказаха източните религии – даоизъм, будизъм и хиндуизъм. Много обичам и техните ритуали, които виждам по телевизията. Проблемът ми е, че в Европа повечето хора са от тези три религии – християни, мюсулмани или еврейската и не знам как ако тръгна да се женя в България жена ми ще реагира като й кажа, че не искам да възпитаме децата в християнските традиции. Според мен тези три религии са виновни за повечето лоши неща, които стават по света, както в историята, така и сега. Източните религии не съдят хората, там да мислиш за секс не е грях, освен това при повечето от тях няма ад и почитат природата. Какво ще ме посъветвате? Не знам как ще реагират околните като им кажа, че като видя статуя на Дурга изпитвам силно чувство на преклонение, което никога не съм изпитал в която и да е църква, джамия или синагога /защото и в синагоги и джамии съм бил/, нито от която и да е икона. Нещо повече - църквите ми са зловещи. Кажете ми как да стана хиндуист като съм българин? Обожавам техните ритуали - обикалянето край огъня, браковете, които ги организират родителите, семейните им ценности, красивите сарита, които жените носят, маслените лампи, докосването на краката на по-възрастните, кланянето на идоли и статуетки вместо на икони и т. н. Просто много ме влече това.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 279e0416e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много вероятно е просто да ти действа музиката, която обикновено съпровожда сцените с богините/боговете. Признавам им на индийците, че разбират от музика и могат да правят силно въздействаща такава, но дотам. "не съдят хората, там да мислиш за секс не е грях, освен това при повечето от тях няма ад и почитат природата" - явно "Малката булка" не я гледаш... Момичето си беше изгорило ръката и затова МЪЖЪТ й и даваше с неговата ръка да яде - и това било грях... даже не разбрах в какъв смисъл е грях. Точно ад може да нямат, ама вярват, че човек се преражда и в следващия си живот, ако има "грехове" - ще ги изкупва. А щом толкова ти харесват "браковете, които ги организират родителите", кажи на твоите да ти изберат булка и не му мисли за кого ще се ожениш...
Също ми се струва, че бъркаш хиндуизъм (и по-точно се казва индуизъм религията) с будизъм. Защото нещата, които си написал, повече се доближават до будизма. Но будизма е по-скоро философия, отколкото религия. Макар че и философията може да стигне до фанатизъм.
А това, че са те грабнали цветовете и музиката в индийските сериали, не го вземай толкова на сериозно.
Според мен - по-добре си остани атеист...

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f349d04bb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм Будист. Светвам те да станеш будист, защото е по-изчистена религия - за разлика от индуизма няма толкова много божества и ритуали. В България има будистки общности, но аз не съм причислен към такава общност, просто съм си домашен будист. Имам си олтар със буди и бодхисатви и на него паля свещи, ароматни пръчици, поднасям дарове храна. Мисля да започна и да медитирам. Но с гурута не ми се занимава, затова не съм се свързал със официалната будистка общност - "Диамантен път на Будизма". Каквото прочета в интернет и това е. Има и онлайн книги на тая тематика. За да станеш индуист както и будист трябва да се захпознаеш със тези религии - основните божества и свещени книги. Във читанката има Рамаяна и Махабхарата ако не се лъжа. Основните божества в индуизма са т. нар. тримурти или троица - Шива Вишну и Брахма. Брахма е главният Бог, той произхожда от изначалната субстанция Брахман. Атман е човешката душа. Ето няколко сайта: http://www. magicalindia. info/bg/religii-v-indiya. html
http://religiology. org/religions/hinduism
https://chitanka. info/text/2766-drevnoindijskata-kultura

Ето мантрата на бог Шива-разрушителят:https://www. youtube. com/watch? v=aq-CKdT6IG4

Други важни божества са Кришна, Кали и други.

Иначе те поздравявам за избора ти, източните религии носят изключителна красота. Хубаво ще е ако се запишеш и на Йога - йогата е практическата страна на индуизма, еквивалент на медитацията във Будизма.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 826962b3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   "как ако тръгна да се женя в България жена ми ще реагира като й кажа, че не искам да възпитаме децата в християнските традиции. "
Пич, огледай се наоколо. Никой не възпитава в никакви ценности. Всичко е само газария, алкохол, секс и мерцедеси. Последната дупка на кавала са "християнските" добродетели. Те са там, ей така, за между другото.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: cfa40b9df8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Да ти имам филма. Преди малко гледах Властелина на пръстените, искам да ходя елф да стана. Дреме им на хората, будист ли си, хиндуист ли си, марсианец ли си.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 6d6ea17bd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Здравей казвай ми Джон, ще ти обясня в каква ситуация се намираш. Вярята не е просто нещо което си избираш за да пасне на предпочитанията ти подобно на тоалет, парфьом, прическа и т. н. Вярата трябва да се базира на истината. Само християнството е Божието Учение което Бог е дал на хората чрез Господа Иисуса Христа, никое друго. Ако ти станеш хиндуист, ти ставаш на практика демонопоклоник, защото всички богове на езичните са всъщност нечисти духове начело със сатаната. Просто казано ако ти станеш хиндуист и езичник, защото е лесно и никой не изисква нищо от теб и останеш такъв и не се покаеш и не приемеш вярата в Единия Жив Бог Който е създал небето, земята, морето и водните извори и в Господа Иисуса Христа въплътеното Слово Божие ти ще загинеш в греховете си. Ти просто накрая на живота си ще разбереш грешката си и, че си бил измамен от демонски доктрини и ще бъдеш съден пред Божия съд като езичник. Тогава ще е твърде късно за съжаления.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: eca69e1b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   А не искаш ли да имаш истински досег до Бог/Брахман? Индуизмът има много школи и 99% от тях са повърхностни ритуални "учения", но адвайта веданта е истинско разкритие на реалността.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 94a374de0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изборът си е абсолютно твой, все пак животът е твой. Всичко е в твои ръце. Грешно е да питащ тук, защото чуждото мнение е различно, но твоето си е единствевото вярно за теб.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 6095e28308
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   нямам думи просто българия накъде тръгна!!!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c6a091d206
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Колкото повече ходех в църквата толкова по на зле ми тръгваха нещата, в един момент осъзнах, че християно-юдейския Бог не е за мен.

От друга страна в България вече хората не спазват ритуали и традиции, а на мен ми липсват традиции като в семейството Барадвадж, където всички живеят заедно под един покрив, подкрепят се и се обичат.

Аз искам да правя ритуали, искам рродителите да ми намерят човек за брак, да докосвам нозете на по-възрастните, да си правя празници с гирлянди от цветя и т. н. ритуали, които ги има в Хиндуизма. При Хиндуизма това ми харесва, че всичко е ритуал и всеки ден правят най-различни ритуали, докато при християнството няма ритуали или са обвързани с ходенето на църква, докато при Хиндуистите си имат място за молитва в къщите. Освен това техните храмове са пъстри и пълноцветни.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 554322dc7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз станах нудист. Най-добрата религия.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f349d04bb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Съветвам те да си направиш домашен олтар като мен. Разпечатай си на цветен принтер изображения на божества и ги постави в рамки. Постави ги някъде, например моят е върху един скрин. Задължително ти трябват ароматни пръчици, които да палиш пред божествата Трябва ти малка купичка, пълна със суров ориз или пясък - във нея се бодат ароматните пръчици и се палят. Поставяш купичката пред изображенията. Трябва ти и ваза, най-добре китайска със изкуствени цветя. Пред изображенията може да поставяш и различни плодове. Ето ги най-важните индуистки божества, избери си няколко от тях, като напишеш някое от имената им в гугъл излизат много красиви изображения , нищо общо със нашите мрачни грозни икони: http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/tp/deities.htm Ароматните пръчици също миришат божествено, нищо общо със смрадта на восък в нашите мрачни зловещи църкви. Във хиндуистките храмове искри живот!

Но освен домашен олтар ще е хубаво да разбереш нещо и от индийската философия. Първо законът за кармата. Второ самсара - цикълът на прераждания. Не е вярно както пишат по-горе ,че в будизмът няма ад - има, но в него се пребивава временно до изгаряне на лошата карма. Трето - мокша - прекратяване на самсара и освобождение.

От този онлайн магазин можеш да си поръчаш фигурки на божества и други хинду-неща http://yogashop.bg/group/joga-aksesoari/2/

Магазин за ароматни пръчици, изключиително разнообразие: http://xn--80aayaauifnegu1dm8b.com/bg/

А ето как изглежда един домашен олтар: http://l7.alamy.com/zooms/8d48752a3a9f40f797532333d8b19844/hindu-shrine-in-a-home-in-india-b1hj6h.jpg
Според мен е много красиво!

Надявам се че съм ти помогнал по пътя към Дхарма и един ден Брахма или Буда ще ме възнагради за това! НАМАСТЕ!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c6a091d206
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Две, аз точно ритуалите обичам и смятам, че в Европа за съжаление вече нямаме никакви ритуали.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c6a091d206
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Джон я стига проповеди, прабългарите са били езичници. Отказвам да следвам религия, възникнала в Израел, Африка и Близкия изток. Далечния Изток повече ми допада като философия и ритуали. Писна ми от трите абрахамски религии - то не беше джихад, средновековните гонения, глупости.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c681368806
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Джон

В песента на Моисея Божия човек е казано за езичниците:

"Защото техният застъпник не е като нашия Застъпник; самите ни врагове са съдии в това.
Защото лозето им е от содомска лоза и от гоморски полета: гроздето им е отровно грозде, гроздовете им са горчиви;
виното им е змейска отрова и пагубна аспидна отрова.
Не е ли скрито това у Мене? Не е ли запечатано в Моите скривалища? "

Това е казано с пророчески думи и означава, че вярата на езичниците е змейска/сатанинска отрова, означава, че езичеството е сатанинско учение което убива тези които са замесени с него подобно на змийска отрова. Змея е дявола. Езичеството и неговите разновидности са от дявола.

"И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана, който мами цялата вселена - свален на земята"

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f349d04bb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   до 14
Проповедите другаде, момчето много ясно е казало че иска да бъде хиндуист. Обиждайки вярата на милиард и половина души и заплашвайки със дявола само ще затвърдиш това негово желание. Това, което прилича хората, включително мен към източните религии е тяхната недогматичност и либералност. А със проповедите си демонстрираш точно обратното - фанатизъм и ме караш да обичам великия пробуден учител Сидхарта Гаутама Буда Шакямуни все повече! Покай се докато е време, иначе ще се пържиш във Авичи Нарака калпи наред! Индра да ти е на помощ!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 951c927479
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Джон

до 15

Аз казвам истината а който има уши да слуша нека слуша а който не желае да слуша не пред мене ще отговаря а пред Този Който държи живота ни в ръцете си и чиито дух ни оживотворява.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c6a091d206
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Колкото повече се молих в църквата и писах желания на Серафим в руската църква, толкова по на зле тръгваха нещата. 2013 година не ходих на църкви, а медитирах и слушах мантри, ню ейдж музика и binaural beats и изведнъж усетих нирвана, буквално се върнах в детството като чувство на щастие. После тръгнах по църкви и нещата се влошиха. А източните религии са много по-древни от трите абрахамски. Ако тия трите ги няма светът няма да е идеален, но ще е по-добър.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c6a091d206
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Между другото вярванията на прабългарите са били по-близо до източните религии, от колкото до християнството. За трите аврамски религии всички други са грешници, то се видя докъде ни докараха тези тричките - юдейство, християнство и ислям. Съгласен съм, че по турско мн ни е помогнала вяратa, но сега е време да преоткрием прабългарската вяра и/или източните принципи и религии. И там има лоши неща, но хората са по-земни и живеят по-хармонично. Живея в Западна Европа и се отвратих от липсата на морал, съчувствие и ценности.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e84037c74c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   17 дори и да съществуваше бога в Библията, Корана или Тората, то той е един кофти пич, злобен, отмъстителен и гаден. Не виждам защо човек, който е прочел тези книги би се кланял на такъв.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 826962b3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   5 - " Здравей казвай ми Джон" - всъщност си оставаш коментар номер 5, пак ако искаш и Шриланка се наричай....

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 826962b3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   " Бог Който е създал небето, земята, морето и водните извори"
Това го казват всички, за техните си богове.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 2ae0f4de08
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Джон

Здравей отново, аз не ти казвам да ходиш на църква а да започнеш да изучаваш Словото Божие и да правиш тематични библейски изследвания. Не мисли, че като ходиш на църква това автоматично ще те спаси или ще ти донесе нещо. Личната вяра и упование в Бога и Христа те спасяват а вярата идва от слушането и четенето на Словото Божие. Ти си се забъркал в источен мистицизъм, ню ейдж и други демонски доктрини без изобщо да си правиш труда да ги проучиш критично, това е покъртително. Трябва ти само малко желание и време да потърсиш и да видиш, че т. н. ню ейдж представлява учения на зли духове които са предавани чрез човешки контактьори. Прабългарите както и почти всички народи в древността са били езичници и не са познавали истината. А що се отнася до отвращението ти от липсата на ценности в западна Европа ти дори не си си направил труда да разбереш откъде наистина идва това. Моралната деградация която се промотира в сащ и Европа се промотира именно от слуги на дявола, езичници, сатанисти, окултисти и т. н. Тази морална деградация е причинена именно поради подмяната на християнския фундамент върху който е изградена Европа. Просто си личи как си чел някакви глупави и лъжливи статии които са ти влезли в главата и сам не използваш критично мислене за да отсееш зърното от плявата. Личи си по думите които използваш - аврамистични религии, колко зло са донесли и подобни лъжи и преиначени глупости които стандартно се използват в пропагандата от страна на слугите на дявола срещу християнството. Ти повтаряш като папагал тези глупости. Съжалявам те и се учудвам как може да си толкова повърхностен и невеж по тема която касае съдбата на безсмъртната ти душа, направо е покъртително!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f349d04bb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Джончо, въпросната "истина" сме я слушали хиляди пъти, няма нужда да досаждаш и да ни я повтаряш! Християнството е религия като всяка друга и не мога да разбера защо трябва да ми е по-близко от будизма например, само защото някакво царче (Борис) така е решило преди няколко века! Ако римляните не бяха видели някаква полза в християнството за консолидиране на властта си, днес никой нямаше да е чувал за него. Просто империята се е нуждаела от обединяващ ориентир, защото всяко племе е почитало свои богове и е било трудно да се управлява. Авраамическите религии са военен код замаскиран под красиви притчи и обещания за спасение но всъщност са само едно - власт, власт и власт! И пари! Докато будизмът не е такава религия и затова е по-малко разпространен. Над един милиард християни нямаше да са такива, ако не бяха кървавите колониални завоевания на европейците, пролели литри кръв, чрез които християнството е разпространено в колонизираните северна и южна Америка и Африка. Религия разпространявана чрез меч, точно като исляма. Троицата религии аз наричам авраамическата чума! И аз много си падам по славянския, тракийския и прабългарският паганизъм и смятам че трябва да бъде възстановен, макар че всъщност много елементи от него присъстват в днешният бит - например мартениците, погребалните обичаи, вярата в самодиви и други митични същества. А Коледа и Великден са бивши езически празници, почитани включително от славяните.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f349d04bb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Аз пък не виждам никаква морална деградация в Европа - виждам свободолюбиви хора, гражданско общество - нещо, което вбесява всеки религиозен, защото той ненавижда свободата! Точно във най-религиозните държави като Бразилия престъпността е една от най-високите, висока е също във религиозна Африка. Същевременно е ниска във едни от най-атеистичните държави като Норвегия и Швеция. Ако днешното общество е деградирало, какво е било през средновековието? Само човек който няма никакви исторически познания може да твърди че времето на варварщината е било по-цивилизовано и морално от днешното! Момче не го слушай тоя Джон, не му обръщай внимание и го остави да си бае, предполагам че с това име е от онези мормончета дето обикалят София и зарибяват.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: eca69e1b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Джончо, Аллах е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИСТИНСКИ БОГ, който е наистина истински, за разлика от другите Богове, които също твърдят, че са истински, но не са. Исус (мир на праха му) е пророк, а не Бог. Доказателството за това е в Корана - най-перфектната книга на всички времена. Християнството ти е една идолаторна религия - как Бог ще е три неща едновременно? По-добре се откажи от фалшивата си религия и приеми Исляма. Кажи Ла Иллаха Илла Аллах Мохаммед Расул Аллах и приеми Исляма. Достатъчно е само да го прочетеш на УМ и вече си мюсюлманин и сега трябва да се обрежеш. Разбери истината, ал-Джон! Аллах е истината Аллах Всемогъщия. Исус (мир на праха му) е просто пророк, не е БОГ! Отиди в Джамията и се включи в молитвата, за да усетиш присъствието на Бог и да усетиш какво е да се боиш от Бог! Аллах е истинският Бог и ако не вярваш в него ще гориш в Ада!!! Всеки обаче има избор да го приеме или да гори в Ада.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 7726f41902
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   Корана е пълна лъжа и измислица, също като Библията и Тората. Нормалните и интелигентни хора са атеисти, а простите вярват в религиите. Четете енциклопедии, а не тези романчета.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e2af23e8dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Авторе, преди всичко проблема при тебе е, че според не си кръщаван. Затова и чувстваш нещата така. Няма никаква вероятност да поникне нещо там, където никога не е било посявано. Ако наистина вярваш в Бог, първо трябва да се кръстиш. А ако ли не вярваш или пък нямаш никаква нагласа да го следваш, а мислиш, че кръщаването е просто някакъв ритуал, подобен на магия, който ще ти реши проблемите, то тогава полза също няма да имаш от него. Същото е и ако дете е кръщавано от родители без вяра и готовност да следват Бог, а просто заради традицията. Важно е отношението и вярата! С това кръщенето както и всяко друго църковно тайнство-изповед, причастие и т. н. се различава от магията. Ето това е моят съвет-ако си вярващ, първо се кръсти, после се информирай за нещата за да не се луташ и от там да си вадиш погрешни изводи. По мои наблюдения най-големите проблеми идват от незнание. От сайта на Българската православна църква можеш да слушаш цялата Библия четена от професионален четец. Просто влез в Ютуб и напиши Българска Патриаршия. Там от видеоклиповете си избери първо да слушаш евангелия от Старият Завет, за да си подготвен да разбираш по-добре накрая най-важното - Новият Завет. Разгледай и някоя друга беседа с висш православен свещеник, където се обсъждат всякакви теми и се отговаря на всякакви въпроси. Много добри познания за нещата например има руският висш свещеник Димитрий Смирнов. И след това вече, ако мислиш, че християнството е подвеждащо, или не е за теб мисли за друго. Аз чисто философски не мога да проумея как може да се разполага с историческият факт, че Господ Бог Исус Христос заради нашето спасение е слязъл от небесата, въплътил се в човек, страдал е жестоко, бил е убит, погребан и е възкръснал от мъртвите, а хората да се оглеждат за други религии, при които няма историческо доказателство.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 15 дни
hash: b0b7b40120
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Богинята Дурга е истината. И Исус. Те не се отричат взаимно. Може да вярваш и в индуистките богове и в Исус.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker