Кой е прaв? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кой е прaв?
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 1404 пъти
Имaхме един "пaнaир" с милото преди няколко дни и още съм и ядосaнa, но вече си мисля, че може и дa е прaв... знaм ли, кaжете вие.
Случaят: тъкмо ще влизaме в колaтa и внимaнието ми е привлечено от женa с aлопеция aреaтa в нaпреднaл стaдий. Минaх през товa не толковa отдaвнa, успях дa се излекувaм, знaм кaкъв кошмaр е товa, жесток удaр и върху сaмочувствието нa човек.
Женaтa беше с детето и съпругът си и докaто се колебaех дaли дa говоря с нея се кaчих в колaтa. В моментa в който вече потегляхме, кaзaх нa мъжът ми дa спре дa говоря с нея и кaжa зa моят нaчин дa се излекувaм от същото.
Той изпaднa в истерия- буквaлно!
"Кaк ще кaжеш нa женaтa, че е плешивa? ! Ти лудa ли си? ! Не можеш ли просто дa се престориш културно, че не виждaш? ! "
Aми не! Не могa! Смятaм, че aко могa дa помогнa поне с информaция е редно дa го нaпрaвя.
Вярно, че моятa откровеност често смущaвa хорaтa. Трябвa иммaко време дa ме опознaят обикновено и си дaдaт сметкa, че в мен нямa и грaм злобa или лошотия някaквa.
A в този случaй пък още по- мaлко могa дa видя причинa някaквa дa се обиди женaтa, че и предлaгaм моето знaние и опит зa рaзрешaвaне нa проблем. Aз лично бих билa блaгодaрнa aко някой ме беше спрял нa улицaтa и кaзaл зa възможност зa лечение нa проклетaтa aлопеция.
И се изпокaрaхме тогaвa в колaтa. Покрaй товa обaче ми кaзa също, че съм прекaлено директнa по принцип и не си дaвaм сметкa, че хорaтa може и дa кaзвaт, че искaт откровеност, но никой не понaсял чaк толковa кaто моятa...
Е, в моятa глaвa беше сaмо желaнието дa помогнa.
И вече и aз не знaм. Прaв ли е?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 133325d2be
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм абсолютна същата. Обичам да съм откровена с хората и винаги казвам това което мисля открито и директно. Приятеля ти може и да има право до някаква степен, по отношение на това, че всички искат да си откровен с тях, но понякога истината не им понася. Зависи изцяло от човека и от ситуацията. Предполагам има и моменти в които е по-добре да премълчиш нещо или ако се налага дори да излъжеш. В конкретния случай, който описваш според мен си била права. Жената според мен ясно осъзнава ппоблема си и би била много благодарна ако някой и даде съвет, за това как да се справи, още повече, ча си минала през същото.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 21b8149ed3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен е прав.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: ac5b91be51
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Според мен Той е правият.
1. защо решаваш че ти можеш да поставиш правилна диагноза? Не само aлопеция aреaтa причинява копосад на подобни петна, има толкова много болести и ти като нямаш медицинско образование нямаш право да даваш диагнози.
2. дори да имаш медицинско образование пак нямаш право да даваш непоискани диагнози, да си чула лекари да спират хора по улиците да им казват диагнозата на видим здравословен проблем на хора по улиците? Представям си завършваш мед образование по диетология и спираш всички дебели по улиците да им казваш какъв им е проблема и как да се лекуват, оле колко бой ще изядеш.
3. всеки човек с проблем се страхува да излезе на улицата за да не прави голямо впечатление на хората с проблема си, и дори си повтаря, че хората не виждат проблема му или че неговият проблем не ги интересува за да намерят сили да излязат на улицата, ако се спре до тях някой здрав и им посочи проблема е вероятно те да се затворят в къщите си, психически да преживяват това че всички минувачи по улиците гледат само техния проблеми и нищо друго. Това действа пагубно на психиката им.
4. най неправилното нещо е да раздаваш непоискана помощ, особено непоискани съвети, така почти всички хора ще те намразят, той който иска помощ за проблема си пита, а за болестите си има лекари, ако лекарите не помагат или човекът вече се е отчаял той ще срещне пред кабинета на лекаря хора с подобен проблем с тях ще обсъжда състоянието си. Никой не е в състояние ежеминутно да обсъжда здравословния си проблем, пред кабинета на лекаря си се е настроил психически да обсъжда проблема си с лекаря, но на улицата ти не знаеш той за какви други неща мисли и нямаш право да му говориш за проблема му. Възможно е точно в онзи момент да е успял да позабрави проблема си и да е успял да придобие добро настроение, и да отива на ресторант с мъжа си да си празнува годишнина от сватбата примерно правилно ли е да му напомниш за проблема му? Правилно ли е да му развалиш настроението?
5. Ако ти знаеш някакво лечение на някаква болест и си ходила на лекар за нея върни се при същия лекар и кажи лечението на него, той е човека който може да прецени дали точно това което ти си мислиш е помагало наистина и дали да препоръчва твоето лечение на друг пациент. Възможно е също да помогнеш като направиш примерно група в интернет да разясниш лечението, на някоя болест, той който има проблем търси в интернет така хем ще помогнеш на хора, хем в правилния момент когато те търсят помощ. Представяш ли си аз да виждам твоя проблем с приятеля ти, да съм телепат примерно и да те спра на улицата и да ти кажа всичко това което написах в лицето? Забележи аз ти давам тези съвети от опит, но ти ги давам защото си поискала помощ тук!!!! Иначе в никакъв случай не бих ти казала мнението си дори да се караш с приятеля си пред мен на съседната седалка на автобуса примерно.
Шестото е най важното остави хората да живеят живота си както намерят за добре, сами да решат дали имат проблем и дали той им пречи да се чувстват щастливи, и сами да вземат решение дали имат нужда от помощ, и остави лекарите да си вършат тяхната работа те са учили за това дълги години.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: de6fffbd25
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ти си права, но не е добре да се карате.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 03bc7d0b22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Няма крив и прав в този спор. Той е човек, който не би се месил, а ти си човек, който би, защото явно искаш да си в ролята на спасител и другите да са ти благодарни. Просто в това отношение сте различни. Аз по принцип не бих се месил, ако не ми е поискано. Освен това абсолютно всяко заболяване има подсъзнателна мотивация и ти на съзнателно ниво трудно можеш да разбереш защо тази жена точно сега трябва да боледува от това.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 135192d912
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Прав е. Твоета спонтанност да помогнеш е нещо хубаво, но в случая става въпрос за заболяване, което вероятно много натоварва жената и твоята намеса може да я натовари психически още повече. Щом е плешива, значи или не я интересува, или страда, но не може да се излекува, или няма пари за лечение итн. Не можеш да знаеш каква е съдбата на жената, не се набърквай в чужди работи, особено когато са на такива чувствителни теми.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 794fc4f978
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Какво е да си прав? Той е прав за себе си. Всеки е прав за себе си. Според теб греши, ама то е въпрос на гледна точка.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: ffba21c237
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Подкрепям 3

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4b3337e149
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   В случая всеки е прав за себе си. Просто хората са различни и всеки реагира различно. От една страна е много благородно, че искаш да помогнеш на жената след като си минала през същото, но от друга и съпругът ти е прав. Това е една напълно непозната жена! Не знаеш как ще реагира, може да се засегне, да се почувства неловко...
Така, че пак си бъди откровена, но пред познати и приятел, които те познават и няма да се почувстват неудобно от думите ти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e5a9ac8c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз мисля, че той е прав в случая.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f85699567b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз мисля, че ти си права.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4bd0531845
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами може и да е прав, може и да не е прав - все пак тази жена не я познаваме!

Разбира се може да реагира и както казаха по - горе: да й стане супер гадно, защото например лечението е доста пари, които тя ги няма и скоро няма да ги има или пък е пробвала вече всичко, но нищо не се получило при нея.

А може да реагира и супер положително на информацията, която щеше да получи от теб - човек, който е минал през същия проблем. Забелязала съм, че в в българското ни общество информацията за най - различни по - деликатни проблеми - такива, с които не се сблъскваме всеки ден е доста кът все още, за разлика от западните общества. И нямам в предвид само за заболявания, а за информация изобщо - от най - различно естество. Все още сме малко едновремешни такива: все трябва да имаме познат за това, познат за онова. Което за мен е доста селско и назадничево.
Е то верно за медицинските проблеми се ходи на лекар, но някои лекари са доста неориентирани, смисъл доста може да те помотаят.

И в тази връзка те съветвам да почнеш да описваш проблемите си и как си се справила с тях в блог, а защо не и във вбокса или ютуб на клипчета - така ще дадеш шанс на хора със същите проблеми да получат информация, за която иначе трябва да се лутат месеци, ако не и години.

Иначе смятам, че мъжа ти е трябвало да се обърне към теб по - тактично, а не да те нарича луда.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 440b6b6af9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Мъжът ти е прав. Не можеш да слезеш от автомобила, да се доближиш до напълно непознат човек с някаква форма на плешивост и просто да му заявиш: "Ей, чак от движещата се кола видях, че имаш проблем с косата! " Все едно за му кажеш, че това се набива на очи и всички го виждат (дори от Космоса). На изтормозените хора само това им трябва. На теория може и да не я травмираш, но повечето хора с подобен проблем искат само да забравят, че го има и никой да не го вижда (дори те). А и няма гаранция, че предложението ти ще помогне, но има огромен шанс да я травмираш психически. Почти сигурната първа реакция е див ужас от това, че някой е забелязал проблема й, но няма гаранция, че ще чуе за "лечението", защото ще е в шок. Ако ти имаше криви зъби, щеше ли да искаш някой да те доближи и да каже "Я, криви зъби! "? Е, и те не искат - искат да бъдат като останалите и ако не могат да го постигнат наистина, то поне да ги третират така. Коя си ти, че да я съжаляваш и да й "решаваш проблема"? Така я поставяш в неприятно положение, което тя не е поискала.

Според мен имаш право на подобни съвети само, ако са ти ги поискали. Тогава човекът ти е дал разрешение да се ровиш в личния му живот, а сега си като онази, която ще се доближи и ще каже "Малко ти е секса, а? " - и да е права, няма място тук и никой не я е канил да го казва. Не прекалявайте с желанието за помощ и съжалението - те не са на мястото си, ако не са били поискани!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker