Има ли Дявол и Бог? Ад и Рай? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли Дявол и Бог? Ад и Рай?
преди: 7 години, 28 дни, прочетена 3507 пъти
Здравейте приятели, не искам да предизвиквам някакъв религиозен спор, а просто да се замислим на въпроси като: Как е създадена вселената? От кога го има живота на земята, с цялото си разнообразие и красота? Има ли ангели и дяволи? Ад и рай? Кой съм аз и защо съм тук?
Това са въпроси, на които много хора твърдят, че имат отговорите и всеки казва нещо различно.

Християните казват: бог е създал всичко, когато умреш има съд, ако си добър ще отидеш в рая, ако не ще отидеш в ада при дявола.
Будистите казват: Всичко, което е, винаги е било, няма начало, нито ще има край. Те вярват също така в кармата и прераждането.

Моето мнение е, че и дявола и бог са плод на човешкото въображение, ние хората сме създали представите за тях.
Възможно ли е обаче, нещото, което ни е създало да ни е създало така, че да не можем да разберем истината?
Както примерно мравката вижда света по един начин, за маймуната света е друг, а човека е по-развит и има логика. Възможно ли е обаче човешката логика да ни ограничава. Възможно ли е да има по-висшо мислене от човешкото? Нашето мислене е създадено така, че да вярваме, че всяко нещо е създадено от друго. Примерно тази маса е създадена от човек, човекът и света са създадени от бог, а бог от какво е създаден? Ето го ограничението..
От там нататък ние можем само да предполагаме, според мен будистите са най-близо, а другите религии като коне с капаци повтарят "Аз знам истината и всички други истини са грешни" без да се замислят. Това е мое мнение, вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 28 дни
hash: ee5abd6bcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ада и рая не са физически места, а са състояния. А Бог си е просто създател и Висш разум, той е създал и доброто, и злото, заото няма как да има нещо извън него. Но ние сами си създаваме за себе си ад или рай със свободната си воля и от позицията на невежеството си. Т.е. зависи как възприемаш обстоятелствата. За различни хора еднакви обстоятелства могат да са ад или рай.

За да ме разбереш, ще ти разкажа една история.

Един самурай отишъл при мъдрец, аз да пита какво е рай и какво ад.
- Кой си ти?
- Самурай съм.
- Какъв самурай си ти, приличаш на просяк.

Самураят се ядосал и послегнал да извади меча си.

- А че и меч имаш. Ти си толкова тъп, че дори не можеш да ми отрежеш главата.

Самураят се вбесил съвсем и извадил меча си.

- Ето сега отваряш врата на ада.

Самураят в този момент разбрал урока, прибрал меча си и се поклонил.

- Ето сега отваряш вратите на рая - казал мъдрецът.

 
  ...
преди: 7 години, 28 дни
hash: b61f12d43c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм будист и вярвам в нещо като "дявол" демонът Мара. Вярвам и в съществуването на 16 ада - осем студене и осем горещи.

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: e5fed26b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз мисля, че цялото ни съществуване е произлязло от поредица от случайности и няма висша сила. Вярвам, че сме просто животни с разум и като всички останали животни се раждаме и умираме, и това е края. Звучи много просто нали. Вярвам в това, защото другите хипотези са твърде сложни и могат да бъдат уборени. Гледах един експеримент, в който хора на различни възрасти опитват да познаят броя на топчетата сложени в един стъклен цилиндър. Повечето бяха далеч от истината. Някои бяха много над истинския брой, а други много под него(да речем нещо от сорта на 100 и 2000). Накрая сметнаха средното аритметично от всички отговори и се получи число много близко до истината(с около 15 топчета разлика). Може би и по тази тема нещата стоят по подобен начин. Но знаете какво казват: "Разбираме, че сме умни като осъзнаем, че нищо не знаем!".

 
  ... горе^
преди: 7 години, 27 дни
hash: edd9d92aa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И аз от известно време се лутам в това да намеря отговор на всички въпроси. Тогава се породи и въпроса защо ми е да знам? Или пък какво ще направя с отговора? Дори стигнах до възможната теория, че всичко е просто сън на развит извънземен интелект. До теорията, че сме плод на Вселената. До теорията, че сме мрежа от.. не знам.. съзнания. До теорията, че илюминатите съществуват. До теорията, че сме души, който витаят в измеренията на времето. До теорията, че сме някакъв научен опит. До теорията, че висшестоящите контролират съзнанието ни дори чрез водата, която пием. Теории и теории.. Не мога да кажа, че напълно отричам религията, но може би тя е една от последните теории, на който бих се доверила /дали е предубеденост, не знам/. До някаква степен отричам и това всичко да е започнало след въпросния голям взирв.. Сякаш всичко, което е достъпно и вече открито е лъжа.
Адът и раят са състояния на мозъка след смъртта. Може би душите се прераждат, изживяват своя духовен път.. и след това какво? Отначало? Искам крайната цел, смисълът, искам да знам отговора на всички въпроси, който се въртят в главата ми. Навярно, щом си написал/а тази тема, ти също го желаеш. Нормално е да задаваме такива въпроси на себе си, макар че живеем в общество, в който те остават на заден план.. Имало е хора, който са изучавали света ни, има хора, който го правят, и ще има хора, който ще го правят...
В крайна сметка стигнах до един консенсус със себе си:
Отговора може да бъде всякакъв, спрямо мирогледа и призмата, през която е пречупен. Няма правилен отговор, няма грешен отговор. Живота ти се предопределя от това какъв отговор даваш на въпросите, който си задаваш. Ти твориш всичко :)
Може би прекалено се отклоних от конкретноте въпроси, който си задал/а и се потопих в някакви обяснения, но.. поне за пореден път изгубих 5 минути в писане, за да се обедя в това, че 'сега' не е постоянна величина.. е, донякъде.. :)

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: a4097a3c09
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ние сме извънземните, които убиха динозаврите. Да, точно така :). Преди много, много години "астероид" се блъсна в планетата земя и унищожи много от видовете й. Като цяло ние сме тук и това е миналото, осъвършенстваме се, за да можем да си помогнем в бъдещето.

 
  ...


...
преди: 7 години, 27 дни
hash: 4c7e3ebbed
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Всеки си вярва в неговата си истина!
Моята истина е, че ада е тук на Земята - войни; болести; болка; монетарна система, която ни прави роби; убийства за застраховки живот и имоти (горчив личен опит).
Дано има рай, защото иначе няма да е честно след всички земни мъки...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 27 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 6, това е много интересна теория. Имаш доста добро въображение :D Трябва да се занимаваш с кино режисура. Може да излезе голям филм от това.
Аз вярвам, че съществува висш разум (бог). Вярвам също така, че Рая и Ада са състояния на ума, добрите и лошите ни постъпки създават нашият свят. И един ден, когато умреш нещо може би става с целият опит и начина, по който си живял. Ще ми се да е така. Нямам представа, но се надявам на всичко това. Един ден всички ще разберем

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: 078d2e6751
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Моята теория е, че хората са създадени от водата. Водата е самото чудо на Земята. Без нейния прием ние ще умрем. Заради нея имаме природа, растения, храна. В нашият организъм има до голяма степен количество енергия. Ако се замислим как се получава дъгата - слънчевата светлина от слънцето (съдържаща най - много енергия) огрява водните капки и се отразяват седемте цвята, които човешкото око вижда. При насъбиране на тази енергия и взаимодействие с водата са се образували различни видове с различни цветове, които в еволюцията са се променяли чрез продължаване на рода. Вероятно ще се запитате, защо не се случва и сега щом се е случило преди? Земята е била създадена веднъж с петте си елемента - огън, вода, въздух, земя, пространство. Те не се увеличават фактически ( Земята не се разширява, пространството не се увеличава, водата се връща при нас чрез кръговрат и отново при взаимодействие със слънчевите лъчи - "изпарение", а огънят се разпространява, но благодарение на нашата механична енергия, която осъществяваме. След смъртта вероятно се прераждаме, но човешкият ум не позволява да запомни тази мисъл, както никой не помни като е бил в корема на майка си. Човек се ражда веднъж в живота, който помни, така идва и логиката за еднократното творение на енергията и водата.

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: fe78e765b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз като теб смятам, че будистите са най-близо до истината. Това е единствената ''религия'', която не ходи при хората, а хората ходят при нея :))
Нямам за цел да убеждавам никого в каквото и да е било, защото за себе си съм сигурна, но ще се опитам да перифразирам едно нещо, което бях чела : Нелепо е да смятаме, че от цялата съвършено подредена Вселена, само човешкият живот се случва по случайност и без смисъл.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 27 дни
hash: 89280706b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   За доста неща си прав авторе.
Обаче само ако се замислиш кой всъщност е Христос и говорил ли е той за ад и рай или пък за съд.
Реално погледнато в период на римско владичество /иго/ в земите населени с евреи се е появил мъж който е говорил за равноправие на човеците, за взаимопомощ, за доброта. Това че е говорил че всички сме деца божии а писателите и разказвачите са възприели че само той е дете на господ е още по дълбок въпрос.
Мойсей пък се е появил по време на египетско робство.
Грешиш обаче че само човека разполага с логика, от мравката до слона всички живи същества действат според логика. Мравката знае че след есента идва зима от своите възрастни. Поради краткия живот те не могат да преживеят повече от 3 зими но знаят за кога и колко храна да съберат имат разпределение на труда строители, аграрни работници, войници, събирачи, бебегледачи, камериери-чистачи и т.н.
Маймуната примерно не събира храна защото живее на места където няма зима, и винаги има храна, различна според сезоните, но има.
Дори прасето се въргаля в калта с логика, не може да иде да си купи аутан в магазина и това е начина му да се пази от паразити мухи и др.
А констатацията ти че будистите са най-прави, ми говори просто че не си запознат с всички религии и не си вникнал дълбоко в смисъла им защо и от къде са произлезли. Кой е Буда? Това е човек проповядвал по времето на края на цивилизацията по долината на река Инд и образуването на многобройни малки държави /махаджанапади/.
Това за христос, мойсей и буда ти го казвам за да се замислиш че всеки който е достатъчно силен в словото и думите му се харесват от хората, ако попадне в исторически труден за местността момент става предводител на религия, за мохамед сам намери историята и защо са го последвали хората.
Доста се посмях, че според религиите ти авторе си равен на една маса. Нали човек /подобие на бога/ създал маса, ти си създаден от бога. Така изглежда че си равноправен с масата, и си просто продукт на нечие производство. Но за мен истината е съвсем друга но ще я напиша само ако пожелаете, иначе си я пазя за себе си.

 
  ...

...
преди: 7 години, 27 дни
hash: e5d4d583ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз вярвам в Прераждането. Смятам, че има паралелни измерения подобни или дори същите на нашата планета Земя и че душите се прераждат в определена форма, определен житейски път, отреден им за да научат нещо и/или да поправят грешките си от предходния живот. С това обяснявам и дежа вю то, което се проявява - чувството, че си правил нещо някъде из Вселената по същото време, но тези спомени са моментни и изчезват преди разума да се е осъзнал. Смятам, че като сме били деца сме по- близко до предходното си Аз и имаме повече спомени от там, но не можем да ги разкажем, а с порастването и навлизането в нашия свят, тези спомени избледняват за да направят място за чертането на новия житейски път на изцяло новата личност. Смятам също, че пътуването в тези измерения е възможно, стига да се достигне определено съзнателно състояние, защото нищо материално не може да се пренесе, но духа и съзнанието са на едно много по- различно ниво. Например в състояния на прекалено дълбок сън (ако на някой му се е случвало) да сънувате нещо, сякаш сте отишли някъде на много по- различно място, срещате се с определени хора и се държите като коренно различен човек и като се събудите сте объркани и не знаете дори къде се намирате (не говоря за приемане на алкохол и/или наркотици или приспивателни, а за чисто отпускане на душата във фаза сън). Според мен това е частично пътуване до близко измерение. Сега по темата за мен определенията Рай и Ад и Бог и Дявол са чисто религиозни. Повечето писания в християнството и повечето религии са с цел смиряване на населението и дори сплашването му. Защото например да убиеш човек е лошо и според религията ще отидеш в Ада, според човешките закони биваш осъден на лишаване от свобода (която е от изключителна важност за самата личност) или дори осъждане на смърт (отнемане на правото на земно съществуване на личността). Но погледнато от друга гледна точка убийството на друг човек е лошо, защото се нарушава материята на енергийно ниво, някой отнема живот, но без да има право на това или основателна причина - например бил е заплашен при самозащита или за защита на друг човек. Говоря за безпричинни убийства т.е. серийни и те рядко се наказват със смърт (ако не е заловен и осъден). Серийните убийци продължават своя житейски път, продължавайки да убиват или не, но за мен тези хора са "осъдени" да извървят този път и да бъдат наказани в този или следващия. Много често серийните убийци са незначителни, не вписващи се в обществото и сред хората, били са малтретирани или изоставени - това е един вид наказание за извършителите. Мисля, че що годе изразих моето виждане по въпроса и май стана много дълго, но ще се радвам някой да го прочете и да сподели мнение.

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ехо.. 7 номер, живота е такъв какъвто си го направиш, за едни е рай за други ад. Всеки има избор да бъде в рая или да бъде в ада. Автора

 
  ... горе^
преди: 7 години, 27 дни
hash: 4c0ec26b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   ,, Блажен е невежия. ''
Не се вкопчвай толкова надълбоко. По-интересно е някои неща да останат загатка. (:

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: e4ec6fb6e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Няма време.
Знаем, че едно завъртане на Земята около оста си е равно на 24 часа(едно денонощие), а едно завъртане около слънцето на 1 година. Но всяка планета в нашата галактика се намира на различно разстояние от слънцето - планетите намиращи се по-близо до него, ще го обиколят по-бързо от тези, които са по-далеч. Отделно, според масата си, всяка планета ще се завърта по-бавно или по-бързо около оста си, а от това и денонощието ще е с различно времетраене за всяка. А във вселената има безброй галактики с безброй слънца и безброй планети.

Пространство също няма.
Не може да се измерят дълбочината, широчината и височината на вселената - необят.

Илюзията за време и пространство.
Ако всеки атом във вселената е контролиран от разум и сам по себе си също представлява разум, единственият начин да се отделят един от друг - да съзнават, че не са свързани помежду си - е възможен, само чрез илюзията за време и пространство, които да подпомогнат съзнаването за отделеност - в безвремието и необята това е неосъществимо, всичко винаги е неразривно свързано.

За да се създаде илюзията за време, трябва пространство - планета - във вселената е винаги "сега", тъй като практически няма как да се изчисли време - а в безвремието не може да има нито начало, нито край("Кога е създаден Бог?" - разумът може да стигне само до извода, че той винаги е бил или че вселената винаги е била, защото в безвремието не може да има начало и край, не можеш да се опитваш да определиш безвремието с концепцията за време). Как може да изчислиш кога е родена една звезда, когато нямаш начало и край, а само безвремие - и когато се създаде ще е "сега", и когато угасне ще е "сега".

Многообразие на формите. Отделеност и Разграниченост.
За да се създаде илюзията за отделеност и разграниченост, трябва да има движение, а това движение става посредством илюзията за време, а илюзията за време може да се постигне само посредством ограничение в пространството(планета). Аз съм Петър, ти си Али, той е Джак; на дървото е кацнало врабче, на другия клон врана, на булеварда - гълъб; на полето расте жито, бодил, лале; имаш котки(шарени, оранжеви, пухкави), кучета(мускулести, дребни, умни) - безброй вариации и видове.

- Само във времето и пространството може да се създадат безброй форми и видове, безброй вариации и само във времето и пространството е възможна еволюция - в безвремието и необятността всичко това е невъзможно. Ако приемем, че разум ръководи всичко, няма как един атом да знае, че не е част от вселената, ако не бъде ограничен във време и пространство - той трябва да бъде ограничен в пространство и време( да се създаде илюзия за тях), иначе съзнаване за отделеност не би било възможно да съществува, всичко е едно цяло.

Основните мнения на хората са две.
1.Първото е, че всичко във вселената е формирано на база случайността, включително и животът, планетите, слънчевите системи и прочие; че всичко се движи посредством закони формирани случайно - при определени обстоятелства, условия и съединения се получава материя, която бива движена от тези случайно формирани закони; всичко е "каприз на случая".

2.Второто е, че разумна сила твори и създава, а животът е част от нейната съзидателна сила.

-От тези две мнения се оформя човешкият мироглед, защото всеки човек има отношение към заобикалящата го среда и докато живее, начинът, по който той ще го прави, ще зависи в същността си от въпросите: "Защо съм роден и какъв е смисълът на моя живот?"

Наука.
Науката се занимава с това да наблюдава формите и видовете(които са безброй), да описва причинно-следствените връзки от природните явления и също, чрез наблюдение да извежда законите, по които се движат животните, природата и вселената. Но причината и следствието са времеви понятия - извън времето те не биха могли да съществуват, затова и еволюцията може да се проявява само в илюзията за пространство и време. Основно цялата наука е отправена към това да описва формите, а те са безброй много - постоянно се откриват нови видове, а за необята във вселената не може и да се говори. Основното е, че науката признава човека за животно, което си служи с разум и логика, и на което основната цел е да се възпроизведе, след което да умре, а от това по първото мнение, от което се формира светогледа(за случайността), се подразбира следното:
-ти си животно разполагащо с разум и логика, придобивай колкото се може повече благо преди да умреш - яж, създай потомство, ползвай се от удоволствията и благата, които ти предоставя животът.

Същността на въпросите"защо съм роден и какъв е смисълът на моя живот?" е и основата, на която стои всяка една от безброй многото религии и секти.

-При едни религии е, че Светът е създаден от разум(Бог), който е дал откровение посредством книга, която съдържа определени повели, а изпълнявайки ги, хората затвърждават своето богопочитание към този разум, за което ще бъдат наградени с благо(вечен живот/рай); или че трябва да се откажеш от удоволствията в живота, за да избегнеш страданието, като също така е добре за теб да живееш добре, понеже щом се преродиш, ще сърбаш това, което си надробил; или че ти си част от богоизбран народ и ако спазваш повелите и заповедите, ти и твоят народ ще придобиете благо.

Но колкото и религии и секти да има(в зависимост от историческия момент, географската ширина и епохата), в същността си, отношенията на човека към обкръжаващия го свят са няколко:
1.Живот за себе си, за личността - тя се стреми да придобие максимално благо, без да се интересува дали действа в ущърб на друг, стремейки се в същото време да избягва страданията.
2.Живот за общността и обществото(езическо-обществено/семейно-държавно) - това е присъщо на възрастните, хората със семейства, грижещи се за децата си, търсещи не само своето благо, но и благото на обществото, в което живеят, родината.
3.Живот за другите - разбиране, че всичко е свързано помежду си и полагане личността в полза на другите.

При първото отношение човек живее още като животно - интересува го личният му интерес, той смята, че живее за свое собствено удоволствие, лисицата не се интересува колко кокошки ще издави - такъв човек(било то мъж или жена), за да задоволява похотта си, ще мине през един, двама, трима, ако трябва ще излъже за да постигне целта си. Личността тук е на първо място и благото, което тя може да получи, независимо от това какъв ущърб нанася на другия(дори и да не го съзнава); основно се грижи за себе си, за такъв човек животът е борба и трябва да си по-силен от другия, да мачкаш - важно е личността да бъде запазена, но такива хора не разбират, че личността накрая винаги страда и умира, колкото и удоволствие да е черпела, колкото и да е била добре, личността никога не може да победи - накрая винаги идват страданието и смъртта.

При второто отношение човекът се стреми да принася максимално благо, вече не само за себе си, но и за тези, които обича(семейство, деца, род, родина) - ако обаче се наложи заради тези, които обича, да действа в ущърб на друго семейство(общност, род, държава), то той го прави, тъй като обича тези, които са му ближни - за другите не ратува.

При третото отношение може да се постави образът на Христос, като обобщаващ - човек разбиращ неразривната връзка на всичко едно с друго във вселената и действащ спрямо нейните закони, които се изявяват в разума и любовта към ближния.

НО: съвременната църква под покривалото на третото отношение, всъщност изповядва второто(езическо-общественото) и повечето религии са така, затова и не се признават една друга, заслепени само от собственото си виждане за правилно и грешно. Най - ясно можеш да видиш противоречието в първата заповед(да не убиваш), като в същото време, при определени обстоятелства, убийството се разрешава. В римляни(Новият завет) се казва, че човек трябва да се подчинява на властта. А ако властта иска от своите граждани да отидат на война против друга държава или народ(а на война се убива), то тогава противоречието изпъква ясно. В религията за да се спасиш, трябва да извършваш определените ритуали, да се движиш по тамошния канон, който е определен от църквата. И все пак: "Обичай ближния" и убиването на война си остават явно противоречие, разбира се зависи и какво човек разбира под ближен, а ако е за изгода то - под ближен православният разбира православен, протестантът - протестант, немецът - немец, т.е. всяка нация - нейните си поданици.

Отношението на хората към Света е или живот за себе си(за свое удоволствие и кеф) или семейно-държавно, понякога изявявано и чрез религията - оттук ясно личи, че всички чувства като патриотизма, религиите в сегашните им форми, убиването на животни, безразборното задоволяване на похотта и пр. и пр. суеверия са закони против любовта - един вид грешиш против себе си, тъй като си част от цялото, а смисълът на живота ти е да обичаш цялото(всички - цигани, евреи, араби, животни, хора, мравки), като това става постепенно посредством законите действащи във времето и пространството. Сега според теб може ли да има дявол? Има хора несъзнаващи какво правят, не знаещи, че са проявление на цялото и като такова, приживе, действайки по един или друг начин в ущърб на другите, след като осъзнаят, че животът им не зависи само от тялото, а тялото е просто проявление - чувстват това, което вероятно и майка, която по случайност и небрежност, оставяйки заредено оръжие на масата, впоследствие разбира, че рожбата й се е убила. Но тъй като цялото в крайна сметка не може да живее в отделеност, посредством илюзията за време и пространство могат да се усъвършенстват и хората.

Това е най-логичното обяснение, ако смяташ, че животът е създаден от разум, посредством любов, а ние сме проявление на този разум.
При другата теза - животът е просто безсмислие и страдание, което се поднася на порции. В крайна сметка всеки има избор.

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: f2a71296e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Номер 13, вярно е, че до някаква степен можем да насочваме живота си, но има значение къде сме, кой ни заобикаля, кой ни е отгледал. Едно е да си отраснал в непроходими малко селце, с бедни родители друго е са си роден на пъпа на Лондон в по-заможно семейство на интелектуалци. Старта не е същият, нали?

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 27 дни
hash: 6ff9625c54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз пък се чудя как са построени ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ!!!

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 3c6c624784
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Да, има. И единствениият начин да се върнеш при него е като се покаеш и търсиш лична връзка с Исус Христос.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: a9fcf6b381
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   9 Цветовете са просто малък откъс от електромагнитният спектър, който маймунските ни мозъци си са съчинили, че е са нещо. Някой хора виждат по-малко цветове, други ги възприемат различно.
7 - Не знам пич, аз си живея дооста добре.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: 91892f7e01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   До номер 12. Според мен си прав/а че като сме по-малки сме по-близо до там откъде сме дошли, ако може така да се каже. Аз например в младите ми - детски и по-млади години се чувствах много странно в този живот. Всичко материално ми се струваше много тежко и мъчително. Сякаш исках да се махна оттук, защото тази материя ми беше много твърда и непозната. Като цяло нямах някакви придобивки и материални интереси, повече се бях насочила към себе си и духовният си свят. Исках доста често да се махна, ако може така да се каже, не да се самоубия, но просто малко или много този свят ми беше непоносим. Колкото повече години минаваха толкова повече започнах да свиквам с този свят и сега не казвам, че съм свикнала съвсем, но с доста от нещата свикнах. Започнах да се справям с някакви неща с които преди ми беше много трудно. Например нямах желание да имам някаква собственост - жилища коли не знам си какво, защото усещах, че така или иначе аз тук няма да съм вечно и не ми трябват, просто такова ми беше мисленето. Но както казах с годините разбрах, че щом съм тук значи трябва да спазвам законите на материалното в някаква степен, защото духовното поне тук, не те храни. Просто при мен проблема е че доста голяма част е насочена към някакъв друг свят, но от друга страна съм в този. Не можах да свикна с грубостите, предателствата и борбата за надмощие, може би няма и да свикна. Не можах да свикна и с това, че някои хора са ограничени само до съществуването, което е тук и е доста кратко според мен. И как са готови на всичко крайно за да си огигурят нещо в рамките на това кратко съществуване. За мен нещата са много по-необятни и необясними и много по-сложни от това, което ти представят като модел на живот и начин на мислене. Но според мен всеки си върви по неговия път и си има начин на виждане, точно затова сме уникални и единствени. Затова всички мнения са правилни по един или друг начин.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Номер 11 моля напиши, коя е истината за теб.

 
  ...

...
преди: 7 години, 26 дни
hash: cf4f54d6ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Авторе, много въпроси задаваш и накрая сам си отговаряш в твоя ком. № 13 към ком. № 7:
"Всеки има избор да бъде в рая или да бъде в ада"
А ти какъв избор си направил Авторе, за къде си се запътил, за Ада или за Рая? Ще ми бъде интересно да чуя отговора ти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: 343d2e5a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Прераждането е доказано (прочетете изследванията на Иън Стивънсън, или разгледайте този сайт с негови и други изследвания: www (. ) iisis (. ) net/ ). Само че май не се случва точно както е описал Буда поне по отношение на кармата, което според мен значи, че и Нирвана не е реално постижима възможност (т. е. не можеш да излезеш от цикъла на Самсара).

Иначе аз не съм привърженик на идеята на аврамистичните религии за отделен Бог с личностни качества, който казва на хората какво да правят чрез някакви пророци и тн.

Будизмът ми се струва най-логичен, но както казах дори там има пропуски по мое мнение (подчертавам по мое мнение, и да кажа, че Буда е бил просто велик за времето си). Адвайта Веданта е другата философия, която ми харесва(това е най-чистият недуализъм в източните философии - "Ти си това" или "Атман е Брахман", т. е. индивидуалната душа всъщност е Бог). В Западния свят съществуват паралелни философии, например монизъм или Херметизъм. В крайна сметка съм извлякъл следното:

1. Цялото съществувание е единно и е плод на Ума (да го наречем Божествения Ум). В Херметизма това е първият закон и гласи "Вселената е ментална".
2. Божественият Ум сънува или даже може да се каже, че си въобразява, цялата реалност.
3. Всички живи същества споделяме единен дух, тъй като сме част от този божествен Ум.
4. Подобно на сън, в който ние сме идентифицирани с даден персонаж и не осъзнаваме, че сънуваме, така и Божественият дух се идентифицира с всеки един от нас. Както сънят е плод на нашето индивидуален ум, но всички персонажи в него всъщност са нас, така и в реалността всички персонажи са всъщност Бог.
5. Т. е. ние сме Бог със самоналожена амнезия. (не си спомням кой беше, но имаше един известен персийски суфи, който бива убит с камъни, задето е казал, че Ние сме Бог, а не е възприел аврамистичния светоглед). Т. е. Атман (индивидуалната душа) наистина всъщност е Брахман (Бог).
6. Нещо не може да произлезе от нищо, т. е. реалността винаги е била, и е вечна, или поне потенциалът за нея е вечен, безкраен.
7. Т. е. реалността е без начало и без край.

И тук аз лично, понеже имам интерес към математиката и физиката, стигнах до заключението, че реалността е пресечната точка между чистия хаос и чистия ред. В математиката това са фрактални структури (пример: фракталът на Манделброт), които са безкрайни, но са детерминистични (т. е. са базирани на определена математическа логика). Известно още като детерминистичен хаос - това не е нито чист произволен хаос, нито напълно подреден ред. Детерминистичен, но невъзможен за предвиждане.

Според мен на този етап интелектът сам по себе си не може да проумее реалността изцяло, и вероятно никога няма да може. Това, че сме Бог и, че реалността е детерминистичен хаос не е почти никакво обяснение реално :)

Ако някой чете до тук и всичко казано досега му се струва поне "приемливо", мога да кажа още малко за нещата, които съм изследвал и съм доказал (за себе си), че са част от реалността: ясновидството, предсказателните сънища, телекинезата, влиянието от разстояние, телепатията, лечението чрез намерение, астрологията (за това последното може да разгледате много интересните експерименти на Лили Колиско за влиянието на планетарните съвпади и квадрати върху хаотичността на химичните реакции, потърсете в нета "Kolisko effect").

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 07a0050436
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Адът и раят са на небето, твърдят фарисеите.
Погледнах в себе си и разбрах, че те лъжат.
Адът и раят не са кръгове в двореца на мирозданието.
Адът и раят са двете половини на душата.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   16. " Номер 13, вярно е, че до някаква степен можем да насочваме живота си, но има значение къде сме, кой ни заобикаля, кой ни е отгледал. Едно е да си отраснал в непроходими малко селце, с бедни родители друго е са си роден на пъпа на Лондон в по-заможно семейство на интелектуалци. Старта не е същият, нали? "

От 13:
Да старта не е същия, но човек не трябва да се интересува къде се е родил.
Където и да се роди човек, ако ще и в африканско село, без вода,
има само една мисия- да се развива и да оцелее или да умре (душевно или физически). България
е в това положение защото хората мрънкат, бездействат и са неблагодарни.
Ако човек има къде да си легне да спи, има какво да яде, здрав е
и има възможност да се развива, то това е напълно достатъчно за да живееш смислен живот.
В България, повечето ги имат тези неща. Да не сме Лондон, ама
Лондон да не мислиш, че са го направили мрънкащи и бездействащи хора?
Те и затова и не ни искат в тяхната държава.
Много неща са ни прецакали, докато сме били под робство,
хората са били в ренесанс. Но най-много се прецакваме ние самите.
Най-големият враг е вътре в главата ни.
Малко се отклоних от статията, но все пак има и нещо свързано.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Искам да благодаря на всички, които се включиха и продължават да се включват. Наистина се заформи доста интересна дискусия и много интелигентни хора споделиха своето мнение. Както казах спор на тема религия няма смисъл да има защото всеки си има неговата истина, но като цяло е добре човек да се замисли и да порасъждава.

Моята религия е накаква смеска между различни религии, но в крайна сметка няма нищо противоречащо. Вярвам в кармата, в прераждането. Вярвам, че медитацията е най-доброто средство за духовно развитие. Вярвам също така и във висш разум, който е създал всичко, които е във всичко и навсякъде, не се е родил и няма да умре. Вярвам, че човек е роден за да се развива и напредва и от това зависи в какво ще се прероди в следващия живот.

 
  ...

...
преди: 7 години, 25 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Номер 23, Здравей, много е интересно това, което си написал. Аз също имам подобни разбирания. Купих си тази книга "Ти си това" но ми се струва прекалено сложна и много от нещата не мога да разбера.

 
  ...
преди: 7 години, 25 дни
hash: 63b94cc42d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Исус, Аллах, Буда, богът на евреите, забравих му името, индийските богове и всеички други богове са измислици. Не е доказано, че същствуват. Само разделят хората. Юдеизмът казва, че всички друговерци и особено християните са гои за заколение и могат да бъдат подлагани на всякакви мъчения. Те управляват света и са виновни за състоянието на България днес. Те са помогнали на османските турци да ни завладеят, като разпаднали България и Сърбия на малки части. Отключвали и крепостите, които турците не можели да завземат. Икато говорим за турци, се сещаме, че те са мюсюлмани. Мюсюлманите и тези, които ги защитават, казват, че исляма е религия на мира и терористите не знаят какво вършат, но те или са заблудени или лъжат. Нашият народ е бил под робство 5 века и не сме били единствените. Гърция, Сърбия, Хърватия, Армения, Грузия, Испания и Португалия също са били. И е робство, защото са се отнасяли с хората, като с роби и са ги подлагали на геноциди. Те са изпълнявали волята на своя Аллах. Чел съм части от корана и там пишеше. Още в началото се споменава за друговерците. Ислямът е религията на войната. И сега секи месец по телевизията се говори за ИДИЛ и атентати на мюсюлманите в Европа. Християнството е мирна религия. Сега войните, които правителствата на християнските държави предизвикват водят до милиони жертви, но правителствата не са християни, а са сатанисти. Проучил съм това. Те са поклонници на дявола и подкрепят световното еврейство и целта им е изтребление на човечеството. Те също са виновни за състоянието на България днес и създадоха ИДИЛ. Ако нещо от това, което написах не ви се струва вярно ме поправете. Ще се радвам да видя и вашите коментари по въпроса.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 25 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   22 - Аз съм си поставил за цел да вървя напред и да се развивам, а щом съм го написал това, въпроса ти е риторичен. Няма човек, който да иска да върви към ада, всеки човек на тази земя иска да е щастлив, има точно определен път, по който това може да стане и той е простичък. Хората обаче сами се прецакват и се разсейват с 1000 други неща.

 
  ...
преди: 7 години, 25 дни
hash: 354d541a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Според БОГОМИЛИТЕ, Дявола уравлява на земята а Бог на небето. Колкото повече се замислям, повече вярвам в това. Само погледнете какво става в момента! Войните и избиването на хора в наши дни се е превърнало в нещо нормално. Чрез замърсяване на планетата я водят към сигурна гибел. Всички го вижат но никой нищо не прави за да се спре това безумие, защото парите(дявола) са техния Бог. Един човек който е богат на пари, е беден духовно и алчноста му, несамо не го прави щастлив, но е и безкрайно нещастен и мизерен.

 
  ...
преди: 7 години, 25 дни
hash: 343d2e5a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   до 27 от 23: За книгата на Румен Чорбаджийски ли говориш? Тя на моменти е псевдо-окултна според мен. Не е сложна, а объркваща... Впрочем, Адвайта си е объркваща материя, самите практици често имат различни и противоречиви мнения в зависимост кой ще четеш... Едните вярват в Мокша (Нирвана), другите - не, и тн. Специално на Румен Чорбаджийски книгата, частта със Звездния човек е много сбъркана, самият той не е разграничил собственото си въображение от реалността.

Общо-взето, това, че някой твърди някакви неща чрез някакви преживявания не трябва да е критерий за истинност. Може самите му преживявания да не са базирани на реалността, а може и да са били базирани на реалността, но той да няма правилните спомени (крипто-спомени). Аз например бях върл противник на неща като ясновидство и прочие, докато не ги изпитах сам. Преди, всеки, който ми твъредше нещо за предсказателни сънища или ясновидство, беше автоматично dismissed от ума ми. Мислех ги за някакъв вид лунатици...

Ако ти е интересно да прилагаш принципите на недуалността на практика, за да подобриш живота си, препоръчвам Гурджиев и/или някой херметик. И при двете учения се говори за де-хипнотизация :) Както имаме степен на съня, така имаме и степен на будност. Това, че сме станали от леглото, не значи че сме във висока степен на будност. На повечето хора животът им преминава в ниска будност, Гурджиев ги определя като роботи, а в Херметизма се говори за автоматични програми, но и двете са едно и също. На тях може би дори не им трябва повече, за да осигурят базовите си нужди от оцеляване, но за човек, който желае да се саморазвива, е задължително да повиши будността си. Повишаването на будността става чрез самоспомняне (ретроверсия в Херметизма) и други упражнения, който да доведат до директна опитност, директен допир до божествените принципи.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 25 дни
hash: 5b741367b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Моето мнение е, че трябва да слушаме пророците, които виждат там където ние не можем, а не човешката си логика. С логиката сме за никъде, тъй като има неимоверно много неща за които не знаем. А пророците какво казват? Има Бог. А дори и от гледна точка на логиката не би могло да има друга гледна точка. Ами я си помислете например един компютър може ли да бъде създаден случайно на Земята от елементите от които е изграден. То е ясно че не-и милиарди години да си седят в Земята металите и останалите материали от които се прави компютър, няма ли създател който да ги съчетае и подреди в една свръхсложна и точно определена последователност, компютър няма да се пръкне от само себе си. А какво да кажем за живота който е несравнимо по-сложен от компютър. Никой да не мисли, че знае нещо за Бог, ако не е прочел Библията от начало до край. Ето ви най-лесният начин за това. Пишете в Гугъл - Нов Завет Съдържание, за да видите последователността на евангелията, след което едно по едно заглавията ги копирате и пействате в Ю-туб, от там ги смъквате в МП3 формат и ги прехвърляте и подреждате в плеър или телефон както са по съдържанието в Библията. По половин един час да слушате на ден, за около месец ще се запознали с цялата истина за нещата без да ви коства усилия. Но трябва внимание и вникване. От старият завет също силно препоръчвам Книга премъдрост Соломонова и Притчи Соломонови.

 
  ...
преди: 7 години, 24 дни
hash: a535543b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   До 31, да и аз мисля така за тази книга. Честно казано рядко съжалявам, че съм си купил някоя книга. Ама нищо поне за зимата ще има с какво да паля печката

 
  ...
преди: 7 години, 24 дни
hash: 3a63389061
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Какво мислите за пророчествата и предсказанията от българската покойна пророчица Ванга?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 21 дни
hash: 16cf00b3f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Мислим, че други са ги измислили, и продължават да ги излмислят и след смъртта на Ванга. Простотията има нужда от контрол и за целта са наложени религиите, суеверията и законите. За да се води стадото на овчаря му трябват тояга и кучета. Така е било и така ще бъде докато има простотия, а това изглежда ще е вечно поради ограничените способности на човвешкия вид.

 
  ...
преди: 7 години, 12 дни
hash: 338b2012e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Всяка материя си има начало и край. Кой е сложил началото на материалният свят, никой не знае. Кога ще настъпи краят на вселената никой не може да знае. Всички религии са идеологии и фантазии, нямащи нищо общо с реалността. Все пак вселената е материя, която си има начало, но откъде се е появил градивният материал, това ще си остане загадка и основа за още измислени религии. А за слънцето е логично, че ще има край. Всекидневно усещаме енергията му(без нея няма да имаме живот), а нещо което отдава енергия, неминуемо се изчерпва. Така ще е и със Слънцето, все някога енергията му ще свърши. Но във Вселената има толкова много слънца, че винаги ще има звезди които ще изгряват и такива, които ще изгарят. Не си тормозете мозъците с гадаене, има ли ад и рай. Човека е прашинка, временно появила се и безследно изчезваща в небитието. Живейте си живота щастливо, не таете злоба и омраза в душите си, не вярвайте в изкуствено създадени легенди за Богове, всичко е създадено с комерсиални цели. Невежеството е най угодно за религиозните водачи. Вярвайте в законите на природата, само на тях сме подвластни. Човекоподобните религиозни водачи, са най обикновени хитреци, бих ги нарекъл религиозни политици, проповядват свои измислени идеологии. В днешно време, по скоро военизират народите, отколкото да сплотяват човечеството!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker