Придобиване имот по давност. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Придобиване имот по давност.
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 2247 пъти
За незапознатите - това са законите, които дават право на някого, да стане притежател на частен имот, след като е пребивавал на него, оле е упражнявал някаква дейност в период от 5 или 10 години, в различните случаи описани от закона.
Не разбирам, смисълът на този закон. Знам се злоупотребява с кого и допреди 3-4 години имаше епидемия от неправомерно отнемане на имоти с този закон.

Може ли някой да ми обясни смисълът от неговото съществуване. Аз вярвам, че веднъж станал собственост, всеки имот трябва да остане в се семейството ми завинаги, без разни паразити да и ат правото да се ползват от него, но разбира се, това е моето мнение.

Моля ви, избягвайте коментари, категоризирани се под "Върховенство на закона" или " Не трябва да го разбираш, а да го спазваш" - Не оспорвам това. Не съм юрист, но не съм и седем години.
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: 0fb7c0a058
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Смисълът на съществуването на този закон е да накара собствениците да се грижат за имотите си. Защото собственост не означава само да държиш в шкафа си нотариален акт, а означава и да се грижиш за имота описан в него.
Примерно ако имаш ниви или жилища нелогично е те с десетилетия да стоят неизползвани и никой да не се грижи за тях. Под грижа се има предвид посяване на нивите или даването им под аренда, колкото до жилището то има своите разходи за поддръжка и данъци.
За да придобиеш обаче имот по давност, трябва да заведеш в съда няколко съседа на имота да свидетелстват че именно ти от 10 години се грижиш за имота и истинският му собственик не се е интересувал от имота си през това време. Във всички случаи съседите имат полза някой да се грижи за съседния им имот. Ако е нива е добре да се обработва, да не се е превърнала в поляна, която да развъжда плевели и да заразява тяхната реколта с плевели. Ако е жилище имота им държи висока цена ако съседният имот се поддържа красив отвън и чист от плъхове и наркомани отвътре, фасадата безопасна за преминаващи и т.н. Затова с удоволствие съседите ще свидетелстват за онзи който се грижи съвестно за съседния на тях имот безвъзмездно. Разбира се има и случаи съседи да свидетелстват срещу подкуп, обаче въобще за да свидетелстват то така или иначе имота е бил изоставен от собственика.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: bbcb4678ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Идеята е, че ако си си оставил имота на произвола и не се интересуваш от него, вместо да се руши, по-добре някой да го придобие и да се грижи за него. По селата е пълно с такива къщи и земи, за които никой не се грижи и собствениците им тотално са ги заебали.

По приницип няма как някой просто така да се е настанил там, ако не се интересуваш поне малко от имота си. Защото най-малкото веднъж в годината трябва да отидеш и да си платиш данъка в общината. Ако за 5 или 10 не си отишъл в имота си дори и един път, значи по-добре да се грижи някой друг за него, вместо просто да се разруши от самосебе си.

Отделно такива имоти са опасни за околните, защото ако се срути, може например ако минава по тротоара в близост до нея да пострада.

Освен всичко друго гледката от рушащи се сгради не е приятна. В цивилизования свят дори те глобяват ако не си си окосил тревата, защото хората не са длъжни да ти гледат гюрлюците и да им загрозяваш квартала.

Освен това има много случаи, при които хора имат някакво наследство по селата от прабаби и прадядовци, за които дори не знаят и не се интересуват или има прекалено много наследници и таксите, които биха платили за разделяне на имуществото биха били повече от стойността на имота и те просто го зарязват, защото не им е интересен.

А при земеделските земи е още по-наложително, защото тази земя е ресурс и вместо да буренясва, може да се произежда продукция от нея и това е добре за икономиката.

Друг е въпроса, че има го този момент, че този закон е вратичка за злоупотреби.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 271ce0d411
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря за отговорите. Питах, защото преди време си говорих с приятел, чието семейство инвестира само и единствено в имоти. Най-често говорим за нови и скъпи апартаменти. Преди са пробвали да пускат наематели, но проблемът е, че наемите са огромни и малко хора могат да си ги позволят. Излиза по изгодно, да продадеш апартамент след 3 години, отколкото да плащаш на хора, да се занимават с наематели, както и да правиш периодични ремонти, за период от 10 години. А рискът, от скъпи щети е огромен (всъщност е нещо то рода на 2%, но е неоправдано висок, което качва цената на застраховката), а повечето наематели не могат да си позволят да покрият подобни щети.
Следователно, апартаментите биват "капсулирани" - тоест, всичко бива покрито и изолирано, с цел да не влиза въздух, влага и слънчева светлина. Така, се запазват като нови с години. Цената им расте непрекъснато и няма риск, от наематели, които да ги разрушат.
Но са имали проблем. Когато са освободили няколко от апартаментите от предишните наематели, някой е пропуснал да смени ключалката на един от тях и предишният наемател, виждайки възможност, се населил отново. Сега имат проблем с изгонването му, защото той твърди, че е живял там от години.

Вероятно законът не е предвидил подобни случаи.

Благодаря Ви, отново, за отговорите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 7a5ab35234
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първите двама коментирали са прави, че един имот трябва да се поддържа, но е факт, че хиляди цигани са се самонастанили на места, които по никакъв начин не са им собственост.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: cc66764927
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Това е така нареченият още "Закон на Манго", които беше създаден с единственната цел, по "законен" начин да се отнемат земите и домовете на тези българи, заминали да рботят за някоя и друга година в кужбина. Когато тези хора се завърнат един ден отново да живеят в Бълрия, те ще намерят че тяхната сбственност не е повече тяхна, и че е била раздадена на цигани, турци, араби и негри, и те нямат никаки права повече на нея. По този начин те ще бъдат принудени да напуснат отново България, но този път за винаги. Хайдушка държава с хайдушки закони.

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: e563fa9854
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Става баналано вече за всяко нещо да обвинявате цигани, турци, политици и какво ли не. Вмезете най-после поемете отговорност за себе си. Не казвам, че циганите не са виновни за много неща, но вече прекалявате и бягате от отговорност.

Да, може и да има самонастанили се цигани, но ако собственика цели 10 г. не е разбрал, че в къщата му има цигани, значи толкова и се е интересувал от нея.

Това, че е в чужбина, не го оправдава, че за 10 г. не е намерил време поне за 5 мин да си нагледа къщата, да си плати данъка и т.н. Най-малкото може да звънне на някой комшия и да го пита как е къщата му, ей така веднъж на 10 г.

Дори само данъка да си плати, това е гаранция, че поне малко се е интересувал от имота си. А за това дори не е необходимо дори да се връща в България. Или и за това, че не си е плащал данъците, пак циганите са му виновни?

Този закон е нищо пред законите в чужбина. Там дори за неокосена трева те глобяват, а тук искате да си оставите къщата да падне на някой на главата.

И естествено вие пак не сте виновни, а циганите. Ех, ако не бяха тези цигани, не знам кого щяхте вините за всичките си проблеми.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 3dfc891fe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

7.   Придобивната давност е позната още на старите римляни. Тя е класически институт за римското частно право и като такъв е реципирана от континенталните правни системи, в т.ч. и от българската.
В основата на придобивната давност стои един простичък принцип, изведен от житейската логика - когато едно фактическо състояние се установи за определен продължителен период то трябва да получи юридическо признание. И така, след изтичането на определено време и по силата на закона владеещият несобственик може да придобие собственост върху вещта, която владее.
Естествено, това може да стане само ако предишният собственик бездейства, не владее имота си лично или чрез другиго (напр. по силата на наемно отношение) и не полага усилия да отблъсне давностното владение, което е установено върху вещта му. Има много лесни начини, с които старият собственик може да се защити и да препятства придобиването по давност от друго лице.
На почитаемия номер 5, коментирал по-горе с доста самоуверено невежество, бих казал следното. Добре е да се въздържате от коментари по теми, които не са Ви сила. Най-вече за да не подвеждате онези, които питат и търсят обяснения. Така нареченият от Вас "Закон на Манго" е обнародван през 1951г. и разпоредбите му в частта за давността не са изменяни нито веднъж за 66 години. Трудно можем да си представим как през 1951г. са го приели "с единствената цел по "законен" начин да се отнемат земите и домовете на тези българи, заминали да рботят за някоя и друга година в кужбина" (правописът в кавичките е автентичен). Освен това, законодателствата на всички държави с пандектни правни системи (вкл. Германия, Холандия и Русия) имат идентични норми, с които признават принципната възможност да се придобива по давност - или според Вас и техните законотворци коват "хайдушки закони" в "хайдушки държави"?
Придобивната давност не е нито израз на законодателен произвол, нито на политически лобизъм. Тя е прастар правен принцип, който и досега се прилага масово в Европа. Далеч по-големи щети за България нанесе мораториума върху течението й, който вече бе наложен по изцяло конюнктурни съображения - печално известния чл. 5, ал.2 от Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Заради това правно недоносче, пръкнало се през 1997г., българската държава бе осъждана безброй пъти от съда в Страсбург.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 4b3f8a2e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Адмирации, номер 7. Ако мога да направя една вметка за всички. Не е най-важното да си плащал данъците. По-важно е да владееш, при това непрекъснато една вещ за период от време. Владееш я с намерението да я придобиеш след време, а не просто да я държиш, а непрекъснато се изразява в трайно, явно и необезпокоявано от други лица. Т.е. никой да не се противопоставя.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: cc66764927
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

14.   Но. 7
Не се опитвай да сравняваш положнието в България, с това в Русия, Германия и Холандия, защото изоставените имоти в тези държави са изкючително малко. В България става въпрс за масово напускане на страната, с цел хората да си търсят работа в други държави, което изобщо не означава че те няма да се завърнат обратно да живеят тука. Всеки вижда, че през последните 2 - 3 години все повече хора се прибират обратно. Очевидно, според теб е напълно "нормално и законно" тяхната собственност дa бъде отнета и дадена на цигани и нелегални емигранти, и тези българи да бъдат оставени на улицата. Ако това не е мошеннически закон и диктатура, аз не знам какво е. Задължението на пpавителството е да управлява държавата, а не да диктува на хората как да живеят живота си и какво да правят с личната си собственност.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 6d2bc70372
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Още един път казвам ти категорически... влезеш ли чужд имот боя ти не мърда!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker