Ще се върти ли електромерът в моя случай? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ще се върти ли електромерът в моя случай?
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 4835 пъти
Здравейте,

Имам един въпрос към компетентните хора по електротехника. Предполагам, че казусът ще е полезен и за други хора.

Според вас ще се върти ли електромерът, ако ползвам само нулата и си произвеждам ток от слънчева и вятърна енергия, както и от дизелов генератор?

Като погледнах фазата и нулата как са вързани за електромера и си задавам въпроса: „Ще има ли индуктивни токове от нулата, които да влияят на фазата? “. Знам, че това може да се тества, но защо да не си дадат мнението компетентните хора.

Зададох този въпрос на 3-те ЕРП-та и само ЕVN ми отговориха смислено, като казаха, че за по-голяма безопасност е добре да ползвам отделно заземяване, но не ми отговориха дали ще се върти електромерът, ако ползвам само нулата. ЧЕЗ предложиха да изкупуват ток от мен, а Енерго Про не отговориха изобщо на този въпрос. Явно не трябва тях да питам, а електротехниците и електроинженерите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 589fc53906
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Въобще възможно ли е това ? Ако ползваш нулата на контакта (ако съм разбрал добре, а фазата я произвеждаш, теоретически веригата е прекъсната (отворена). Не мога да си обясня как ще протича тока...

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 74c248927c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Ти само фаза ли ще си произвеждаш? Учудвам се, че изобщо някой ти е отговорил... Като ти чета въпросите, по-добре не пипай, че токът бие яко.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: e28a8977e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Искаш да крадеш ток, и започваш от далеч. Недей, ще има да патиш :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 672c62074f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Абе то за затваряне на веригата на моя генератор е ясно, но нали трябва да има и някакво заземяване, за да не ме хване ток? Генераторът ще си работи при затворена верига, но няма да бъде безопасно.

Нали доставчиците на ток заземяват нулата, освен че самата нула отива и в генераторите? То няма как да е иначе. Ако беше само затворена верига, щеше да светне не само фазата на фазомера, а и нулата. Всяко производство на ток се нуждае и от някакво заземяване, освен от затворена верига. Най-малкото ще ти се наложи да заземиш корпус на машина, генератор, печка или нещо друго. Иначе става опасно да се трупа статично електричество, което да се заземи в някой човек.

Понеже живея в блок и за да правя отделно заземяване, трябва да копая в земята и да издигам кабел чак до моя етаж. За какво да правя отделно заземяване, ако мога да ползвам нулата от мрежата? Така или иначе нулата си е заземена, иначе щеше да има ток и на фазомера да светне лампичката, но не светва, защото има земя. Затова често се ползва нулата като заземяване, но не е правилно до колкото разбирам, а и не знам дали това ще се отчита на електромера. Затова и задавам този въпрос тук.

Само да спомена, че целта не е кражба на ток, а генериране на ток, ако някой още не е разбрал. Ако беше кражба на ток, нямаше да ми трябват генератори и слънчеви панели, както и перки за вятър, а въпросът ми щеше да бъде съвсем друг.

И все пак нали всички вие искате да сте независими енергийно от ЕРП-тата, а като гледам скептиците са доста. Явно не сте готови за безплатна енергия, произведена индивидуално. Като пиша на тази тема и това не се харесва на много хора. Свикнали са просто да ги доят монополите и не им се занимава с такива неща.

Въпросът ми не е тъп, просто е за хора, които това са учили и евентуално това работят. Замислете се и вие, ако утре ще правите нещо подобно, как бихте го направили, за да бъде безопасно? Аз затова казах, че ще е полезно за всички, ако си дадат мнението компетентни хора.

С уважение,

Авторът на тази история.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9e3a9de0fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Бъркаш нещата. Нулата и заземлението са две отделни неща, за това отделните жици в кабелите към контактите са 3. Можеш да използваш заземлението от инсталацията си, защото то е свързано директно със земята и не минава през електромера. Въпреки това не мисля, че е добра идея, защото разни паразитни токове и смущения могат да се появят чрез него. Електромера се върти единствено от фазата при новите електронни, а при старите не си спомням точно схемата им, мисля че и нулата участваше. Най-добре си прави нова инсталация за генератори и соларни панели. За свързването търси истински ел. техник, защото очевидно ти липсват познания, а с тока можеш да нямаш втори шанс така да се каже.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 672c62074f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Е специално моята инсталация, в моя блок няма отделен проводник за заземяване. Погледнах добре инсталацията и имаше само нула и фаза. От контакта излизат само 2 проводника и няма никакъв трети проводник. Имам само нула и фаза. Ако искам да ползвам някакво заземяване, явно трябва да ползвам нулата. Този вид мрежа е от най-гадните. Поне да бяха сложили един защитен PE проводник за заземяване. Явно в България такива са стандартите. В по-развитите страни има отделен проводник за заземяване във всяка една инсталация.

Правенето на отделено заземяване става сложно, защото до колкото знам трябва да се забие желязото поне един метър в земята, ако не е и повече даже, а в моя блок никой няма да ми позволи това нещо. Трябва и съседите да се съгласят да се прави такова нещо и да се прекарват кабели. Ако си в къща е лесно да си направиш заземител, но в жилищен блок става сложно да се променя инсталацията. Ще е безопасно за всички, ако се направи такова нещо за цялата инсталация, ама съседите не знам дали ще се съгласят. Бабите и дядовците са консервативни.

Ще намеря решение на този проблем, само да стигна до заземяване. Преди това има и други неща...

С уважение,
Авторът на историята.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5bcd755dae
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами аз например печеля доста добре и не ми е нужно да се интересувам как да пестя.. особено пък от ток или вода. Не ми е проблем, че електромера се върти и не виждам смисъл защо да се влага време и мисловна енергия за такива глупости.
Човек е много по - полезен на себе си и страната си като печели и харчи, а не като се чуди как да спести някоя и друга стотинка, та било то и не жълта.

Иначе подозирам, че автора е пуснал тази тема просто, защото има нужда да си говори с някого на тема електричество. И един вид да демонстрира колко много я е изучил и разбира тази материя. Чист снобизъм.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9e3a9de0fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Значи блока ти е от най-старите. В този случай 0-та е заземена със сигурност, обаче дали след толкова години това заземление работи не е много сигурно. Пак ти казвам, най-добре се консултирай с истински електротехник. Поне направете едно измерване на заземлението. Ако ползваш генератор или слънчеви панели с инвертор според мен по-добре не ги включвай към тази инсталация - може някакви паразитни токове да преминат от действащата инсталация и да ти прецакат уредите които си включил към генератора. Това важи особено за компютри, телевизори и други подобни електроники. За такава електроника по-добре я пусни без заземление - и без това повечето такива уреди нямат такова - имат по 2 жици в захранващия кабел. Генератора и инвертора на панелите си имат собствени нула и фаза, така че са ти достатъчни.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9e3a9de0fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Пропуснах да ти кажа - огледай добре инсталацията, все някъде трябва да има отделно заземление. В старите блокове имаше някакви отделни кръгове с контакти с по 2 жила в кабелите, обаче в други кръгове - за бойлер, осветление или нещо друго си бяха с по 3 кабела. Огледай си таблото хубаво, може там да има отделно заземление.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4a93965e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Доколкото разбирам искаш да разбереш дали при свързване на генератор електромерът ще върти ако използуваш земното на ЕРП-то за да заземиш единият край на генераторът. Не няма да върти електромерът защото в него има две намотки,токова и напреженова и следователно през токовата няма да протече ток,а на напреженовата няма да има напрежение тъй като само единият и край ще бъде свързан с генераторът ти. При монтиране на генератор в апартаментното табло се слага така нареченият УМ шалтер,който прекъсва фазата идваща от вън (ЕРП-то).А това кой край на генераторът ще свържеш към земното е без значение,но е желателно в блока или къщата да има повторно заземяване, като съпротивлението на заемителя спрямо земята трябва да отговаря на определен импеданс а установяването му става чрез измерване от лаборатория и ако не е в норма се привежда като се поставят допълнителни заземителни колове. Извикай си квалифициран ел.техник да ти свърже генераторът,защото нямаш необходимите познания по електротехника и всяко твое действие може да доведе до злополука или смърт!

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 25f2e37764
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ето един електротехник ще ти отговори как можеш да си намериш зануляване или заземяване. Старите блокове са с по 2 жици, намери някъде арматура на конструкцията на блока в шахтата на водопровода и канализацията и хубаво я изчисти, лъсни и с една клема направи връзката или с калай направи спойката, другия вариант пусни едно въже по същата шахта и после издърпай един проводник 6 квадрата мед или 10 квадрата алуминий до мазето там ще намериш къде да забиеш един прът, шина, ако някой много пита му отговори, че си заземил Ел таблото си по БДС, което няма да е лъжа. На времето това не се правеше заради комунистическите икономии в строителството по всички инстанции параграфи и пр. Е успех ако още тази тема е актуална и те вълнува.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker