Завиждат ли ми или злорадстват? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Завиждат ли ми или злорадстват?
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 1466 пъти
Допреди една година баща ми държеше малко заведение в нецентрален квартал във Варна, малко, но много хубаво и посещавано място. Аз не работех никъде другаде, само помагах в заведението от време на време, никога не сме имали някакви сериозни финансови проблеми, живея все още с родителите ми, на техни разноски съм така да се каже, не уча, но планирам, занимавам се с други дейности. И преди година се наложи баща ми да затвори заведението, съвсем странична история ни повлече, така пропадна всичко, излязоха едни разходи и може да се каже малко затънахме, но се оправиха нещата, не е въпроса в това. Друго ме мъчи вече няколко месеца. Приятелите ми постепенно се отчуждиха от мен и вече не поддържаме никаква връзка с някои, а с един двама от време на време се виждаме или пишем.
Някак, започнаха постепенно да разбират, че сме затворили и не сме добре финансово и започнаха едни невдигания на телефона, блокиране във фейса, странни погледи на живо, а веднъж когато бяхме с приятел на заведение и преди винаги съм черпел аз, когато този път дойде сметката и аз поисках да си я поделим, намекнах, подразбра се, и този приятел си промени изражението, раздразни се видимо, умълча се, развали му се настроението и повече просто не се видяхме. Познаваме се отдавна с тези хора, толкова са ме търсили, фейсбука ми преливаше от съобщения, събирахме се.
Имаше и няколко човека, които много харесвах и смятах за приятели, но не навреме се усетих, че те не споделят нищо за себе си, само ме разпитваха какво ли не за мен, само се правеха на приятели и заинтересовани, не публикуваха нищо в профилите си, но пък наблюдаваха моя, а когато се виждахме им личеше от сти километра, че съм им неприятен, но час след като сме се разделили, ме търсеха в чата и ми пишеха нон стоп, и съм се заблуждавал, но не можех да разбера поведението им. След като затворихме, тези първи разбраха, защото лично им казах, и те просто спряха да отговарят, да ме търсят, само сийнваха и постепенно започнаха да постват снимки от пътувания, събирания, статуси колко са щастливи, с приятели, с гаджета, помежду си се запознаха и с другите ми приятели, които вече ме бяха изтрили..
Изобщо... нищо не разбрах какво и защо направиха. Само знам, че спряха да ми говорят. Всичките ми “приятели”.
Споменах, че имам двама познати ли приятели ли да ги наричам, отговарят от време на време, виждали сме се около три пъти, веднъж на четири месеца може би, но когато се видим винаги ме критикуват нещо, дават съвети, поучават, и най-неприятното чувство - някак ми се дразнят на всяка дума, единия изневиделица тръгва да вика, но се усеща и се опитва да го замаскира, че се е издразнил, а реално няма на какво, но така са през цялото време, и един път нямах пари да си платя сока, те го знаеха де, когато си взимахме нещо от магазинчето преди парка и викат вземи си нещо и единия плаща и си повдига веждите и една физиономия раздразнена, все едно не е трябвало да се виждаме и съжалява и после пак се дразни, някак унижава, и говори и поучава все, отношение все едно съм някакво детенце, много, много гадно чувство, а това са дългогодишни “приятели”, които винаги, подчертавам винаги, са яли и пили от мен и бяха с едни доволни физиономии, разговорчиви. С тях последно юни месец тази година се видяхме, повече не приеха.
Просто ме знам какво стана и ще се радвам, ако някой е имал такива приятели и ситуации, да ми сподели и да ме посъветва.

мъж, 24год

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 76c9ae2b18
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторе, приятелите ти нито завиждат, нито злорадстват, а просто те ИЗПОЛЗВАТ. Ти с твоите черпеници си си купил фалшиво приятелство. Хубаво е, че навреме правиш тези открития - имаш още време да се осъзнаеш и да завържиш истински приятелства. В крайна сметка е положително специално за теб, че семейството ти е имало лош период финансово, защото иначе може би никога нямаше да откриеш грешката си.
Моят съвет е да прекратиш всякаква връзка с тези приятели - колкото и да ти е тежко. Блокирай ги във фейсбук и така нататък.
Трябваше родителите ти да те предупредят да не черпиш и да не се събираш с хора, които да те използват. Също е трябвало да ти дават по-малко джобни, за да не изпадаш изобщо в тази ситуация.
Това е основната причина най-богатите хора или да се събират само със себеподобни, или да ограничават максимално своите деца финансово. Твоите родители не са осъзнали опасността за теб като са ти отпускали щедри джобни.
Сега са приятелите, но и жени има такива, които използват момчета като теб. НЕ ЧЕРПИ, НЕ ДАВАЙ ЗАЕМИ - това са парите на твоите родители, ти пари нямаш. Ако някой иска да го черпиш - бягай.
От сега нататък или си търси приятели, които са с подобен на твоя социален статус и могат да си позволят да ходят на местата, където ти ходиш и да си плащат сами. Нормално е деца на бедни родители да изпитват злоба. Много такива хора са убедени, че който има пари ги е придобил с измама или кражби, защото не могат да осъзнаят собствената си неспособност да правят пари. Такива хора се кефят като хора като вас имат неуспех в живота.

Също те съветвам да не парадираш със средства някакви, а да мислиш по-добре как да спестиш пари на родителите си и ако харчиш пари нека са за теб и за семейството, но не за чужди хора, включително не за жени.
Не си купувай и скъпа кола, а ако имаш такава я продай. Може да си вземеш кола с характер, някакъв олд таймер или интересна кола, но не джиткай из варна с БМВ или джип ако не искаш после да се питаш същите въпроси и за жените.

Аз лично точно в такава ситуация не съм изпадала, защото нито съм черпила, нито мен са ме черпили, но заради други причини съм усещала, че съм се заобиколила с фалшиви хора.
Един ден преди години хванах и изчистих тези хора от живота си. Бях самотна известно време, но с течение на времето се появиха нови хора в живота ми и накрая спечелих от това прочистване, но трябва човек действително да е радикален и да не допуска и 1 такъв приятел до себе си, а ако се обадят пак просто си намери някакво оправдание да не можеш. Има апликации за телефон, които блокират спам обаждания и така можеш дори телефоните да им блокираш, така че да се оттървеш от тях завинаги.

От тук на сетне не прави тези грешки!
С течение на времето ще се научиш да познаваш кои хора са истински и кои не са и съответно вече ще можеш да преценяваш кого да черпиш и кого не, но ти е още рано. Не гледай баща ти, че черпи стари приятели - те са израстнали заедно, знае си ги и са се доказали. Ти си още млад и зелен за такива решения.
Моят съпруг също черпи доста хора, защото иначе не можем да отидем никъде с тях, но когато става дума за истински хора те после предлагат да платят сметката в някое кафе или поне отварят дума да си платят и им личи, че им става неудобно ако ги черпиш.
Това е основната разлика
Примерно ако излезнеш на среща с момиче и искаш да платиш сметката, но тя ако има грам възпитание ще предложи преди това да си плати. Ти можеш да отклониш, но самото предлагане означава, че не е планирала да те използва. Или ако излезнеш с хора и те си поръчат омари и шампанско за твоя сметка се сещаш за какво са излезнали с теб.

Съвет - почни работа в най-скоро време дори да смяташ да учиш. Може да помагаш на баща ти, но не си троши времето с такива хора. Също се запиши на спорт, курсове по езици и други хобита и така няма да си самотен, но никога не кани хора повече и не плащай сметките, поне докато не си се научил да отсяваш истинските от фалшивите приятелства.
Няма лошо в черпенето по принцип, но не по този начин.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: e2e42026b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1- те не сa яли и пили от теб, a от рaботaтa (зaведението) нa родителите ти! Тоест, семейството ти е хрaнило и поило едни хрaнтутници зa дa угоди нa мaминото/тaтьово момченце дa си купи приятелчетa. Мечешкa услугa от глупaви родители!
2- ти не си имaл приятели, сaмо познaти пaрaзитчетa нa които очевидно си бил дaже неприятен, но се е нaлaгaло дa те търпят зa дa ядaт и пият от пaрите нa ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ, не твои, ти още не си изкaрaл и 1 стотинкa, че дaже се ослушвaш и с ученето, готовaнко.
3- по-горе достaтъчно ясно изрaзих ТИ кaк изглеждaш дори сaмо от постa си, a предполaгaм зa "приятелите" още по-зле нa живо. Хем мързелив готовaнко, хем се изживявa кaто велик бизнесмен- пaрaлия нa гърбa нa рaботaтa нa родителите си. Aми смешно и жaлко си е, и aз не бих желaлa подобен в компaниятa си.
4- спри дa се пениш от бяс (към тях и мен сегa) a помисли добре докъде си се докaрaл. Купувaш си внимaние зa сметкa нa икономикaтa нa семейството ти. Сегa виждaш, че сa те търпяли докaто си можел дa ги черпиш, a кaто не можеш открито покaзвaт неприязънтa си, но цивриш зa "приятелите" си.
Помисли си добре кaкво прaвиш нaтaтък с животa си! От еднa стрaнa е добре, че е стaнaло сегa дa се порaзтърсиш мaлко и излезеш от твоя илюзорен свят и то нa чужд гръб. Дa се стегнеш и нaпрaвиш ТИ нещо зa себе си, a и дa се нaучиш дa ПЕЧЕЛИШ увaжение и приятели!
Дaно ме рaзбереш прaвилно, инaче много ще ти пaти глaвaтa!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 51c2eb7a88
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Коментар 1 е прав, използват те, или поне са го правели.

Истината е, че си нямал приятели до себе си авторе, а само използвачи.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a9fa08e56c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Те не са били приятели. Използвали са да ядат и пият безплатно. Радвай се, че са се разкарали от живота ти. Започни да учиш нещо или си намери друга работа и там ще срещнеш нови хора. Недей да разчиташ вече на мама и татко, голям си.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 7acf3bc6c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Въпреки, че знаех как ще изглежда отстрани относно парите, все пак писах, защото ми трябват мнения и съвет. Истината е, че ние в нашата фамилия не сме надути или с излишно самочувствие и високомерие. Земни и човечни хора сме и не мога да повярвам, че някой е злоупотребил с нас/мен.
Тези хора дълго време явно са играли някаква роля и не съм го виждал, от което ми е най-болно, защото ги имах за приятели.
Как е възможно да има такива хора. Повече сме ходили на други места и на кино, отколкото в нашето заведение.
Дължат ми пари, тоест не са мои пари, знам го това, но изчезнаха и не мога да си ги поискам. Един 800 лв, а другия 600лв. Заемите им бяха за наистина важни неща, на единия за операция, а другия остана без работа и нямаше какво да яде доста време..
Лошото е, че се озлобявам и ядосвам май. Просто не съм вярвал, че има такива хора и аз съм ги привлякъл...
Как да си простя на себе си, че съм позволил да ме ползват за изтривалка? Направо искам да напусна този град..

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 729c82abcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Приятелство и любов не се купуват с пари. Не е лошо това да го знаеш. Събирай се с хора, с които имате общи интереси и общи теми на разговори. Тези твои така наречени приятели просто са обикновени паразити, чието внимание си си купувал чрез почерпките в заведението. Опитай се да постигнеш нещо значимо сам в живота си, без помощ на родители и ще видиш как ще дойде и самочувствието ти и нови истински приятели. Тези, за които жалиш просто не стават.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 09fcf2e014
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Позната история.

Откакто имам доста пари около мен се завъртяха всякакви хора, които преди това изобщо не ме харесваха или поне изпитваха безразличие. Едни роднини ме "ухажваха " близо година и като разбраха че няма да им дам нищо освен да им платя понякога вечерята в готин ресторант, просто спряха да ме търсят. Аз им показвам среден пръст мислено на такива хора. Изобщо не ми трябват в живота, около живота и даже да се сещам за тях с периферните клетки на мозъка си. Аз моите пари по честен и интелигентен начин ги печеля и ги умножавам. Всеки може-ако иска разбира се да се потруди доста и да влага акъл., така че няма за какво да завиждат или злобеят, ако това е случая. Аз плащам за това което съм, например понеже чета много и вече имам минус седем диоптъра късогледство.

Но да се върна на хората използвачи. Наричам тези хора хиени, паразити или пиявици. Хиените винаги чакат по тлъста мръвка разбирайте пари, ако ще и тези пари да са изцапани буквално с кръв или изпражнения. Паразитите смучат по малко, но редовно. Може да не ги забележиш, защото винаги се прикриват и искат малки суми пари и подаръци. Опасни са защото след година например или две, са ти източили доста пари ей така без да забележиш и даже те гледат с омраза че не могат повече да ти пият кръвта. Пиявиците се опитват да подражават на хиените, но не са толкова агресивни, нито толкова незабележими като паразитите, така че сравнително лесно се отърваваш от тях, но трябва да си твърд, че ти разправят най различни историйки колко са болни или че умират от глад или че им трябват пари да си оперират окото иначе ще ослепеят.

Между другото, и аз като автора дадох пари на заем на едни пиявици. Освен, че никога не ми ги върнаха и няма да ми ги върнат, т се скриха в миша дупка и едва когато им казах, че не искам парите си обратно, тогава взеха дори да ми вдигат телефона когато ги търся просто ей така за приказка.

За щастие има достатъчно заможни и богати хора на този свят, с които да имаме приятелства или просто познанства и бизнес сделки също, където след такива върви и раздумка за неутрална тема.

А да, и четвъртия вид използвачи са лисиците. Лисиците могат много дълго време да се преструват че те харесват, за да спечелят доверието ти. А имат ли част от доверието ти, ще имат и част от парите ти, връзките ти, влиянието ти. Те дълго време си плащат сами сметката, не ти искат пари, търсят ей така само да те чуят, защото знаят, че ако играят играта си няколко години, накрая ще си получат парите. Те обаче също си личат. Например това че трябва да играят си има граници-те не могат да се виждат с теб често например защото скоро ще разбереш играта им. Измислят си че са много заети дори да са безработни. И също понякога преиграват защото те ласкаят твърде много. Много лесно могат да се тестват и такива хора, но трябва и ти да играеш толкова добре колкото тях, даже по добре от тях.

Светът е пълен с използвачи, няма да лъжа и ще кажа че и аз използвам хората, е не за пари, а за други неща -например да си напомпам егото, за информация, за да си изкарам яда на някой. Такъв е света просто. Винаги хората мислят най напред за себе си и това е естествено тъй като без да мислим за себе си ще загинем много бързо и лесно, това е вид инстинкт. Въпросът е да разбереш в какъв процент точно мислят за себе си хората които срещаш, какво са готови да жертват за теб и какво искат за себе си.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 76c9ae2b18
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Oт н. 1 - Виж, Авторе, то е ясно, че твоето семейство е твърде земно, защото ако не бяхте такива, нямаше да имате и такава среда. У нас всичко е с наопаки - работливият и успелият е лош, а мързеливият и бедният е добър и му събираме пари с СМСи, които да похарчи за алкохол и цигари. Имаше едно бездомно БЪЛГАРСКО семейство преди години по Карбовски, което живееше бъквално в един хвод на кооперация. Плюнчиха се по ТВто и софийски бизнесмен им предложил и работа, и жилище, но познай - като видяли, че трябва да се работи, сами се отказали. Не им харесала работата, защото въпросният бизнесмен има фирма за почистване и, разбира се, те са твърде добри за такава работа...имаха 4 деца, между другото и никаква квалификация, но да чистят беше под достойнството им, а въпросният бизнесмен сам е чистил на времето, за да си направи един ден фирмата. Той е лошият, защото кара джип и живее добре, а те са добрите, жертвите на системата.
Това у нас са добрите.
Вие сте лошите.
У нас добрите не плащат данъци и осигуровки и реват да им се събират пари за лечение, а лошите плащаме като попчета и после доплащаме като отидем на лекар, защото с нашите осигуровки са лекувани горните.
В читанката за 1 клас още я има баснята за Мравката и Щурчето, но май голяма част от сънародниците ни са пропуснали този материал, защото са били с фалшиви бележки вкъщи пред ТВто.
У нас да си мравка не е добре, защото ставаш лош.

Причината е, че преди 75 г. комунистите избиват цялата интелигенция, всички индустриалци и лошите „чорбаджий“, търговците - забраняват всяка частна инициатива и градят държавата на работниците и селяните, в която никой обаче не иска да работи.
Поколението на родителите ни са първите, които изобщо са имали някакъв шанс с частна инициатива и труд да постигнат някакво елементарно благосъстояние, но така са им промили мозъците, че всички сме еднакви, че не са се научили да се разграничават от хора, които са под социалния им статус. От една страна е хубаво, че нямаме социални класи у нас, но от друга страна хора като теб трябва да разберат по трудния начин, че не сме равни.
Ние с мъжа ми сме като номер 7. И аз имам, между другото, 7, 5 диоптера късогледство от четене и учене, а мъжът ми работи по 12 часа на ден и не може да се наспи, но това не го виждат хората, а виждат само скъпите ни коли, къщите, имотите и така нататък. Също не виждат, че за да спестим пари всичко сме строили сами с много нерви и ходене по мъките -виждат само резултатите, виждат само пълното хамбарче, но не виждат, че мравчицата цяло лято е събирала зрънце по зрънце.
Вие е трябвало отдавна да се изнесете примерно от квартала си сред хора, които са с вашия социален статус. Трябвало е баща ти да те предупреди за хора като тези „приятели“ или поне е трябвало да не ти дава толкова пари, за да можеш да си защитен по друг начин.
И не си мисли, че ще свършат проблемите с това. Най-вероятно и ти си наследил предприемаческия дух на родителите си и си научен от малък да помагаш. Не е случайно, че сте се измъкнали сравнително бързо от затрудненото си положение, докато другите тъпчат с десетилетия в калта. Имате просто способности, които тези хора нямат.
Проблемът при теб е, че ако сега не се усетиш и не приемеш, че хората не сме еднакви, ще страдаш. Знам, че са те възпитали да делиш с другарчета, но не така се запазва благосъстояние и не така се гради имане за следващите поколения. Ако ти сега не си опича акъла е много възможно такива „доброжелатели“ да продължат да паразитират. Не говоря само за приятели и познати, но и за по-далечни роднини, дори за братя и сестри. Също никога не прави общ бизнес с роднина/приятел, освен ако те не внесат 50% от началния капитал, но често хора като вас също и за това биват използвани - да дадете парите на някой некадърник-роднина да ги опоска с лоша бизнес идея, защото у нас българинът вярва, че да правиш бизнес не е работа и на практика работниците ти изкарват парите, а ти по цял ден мързелуваш и броиш пачките. Затова и се врещи у нас толкова колко били ниски заплатите и колко лоши работодателите - тези хора действително вярват, че са използвани, но ако ги питаш колко е ДОД или колко % са осигуровките си нямат и представа. Данъци и без това гледат да не плащат.

Това е проблемът на семейства като вашето - понеже са убити след 44та година всички индустриалци, банкери, чорбаджии, търговци, дори едрите земеделци, днес няма потомствени богаташи у нас (old money) и на практика от основи се градят такива отношения. На мен ми се случва дори собствената ми рода да ме търси за пари за бизнес начинания или други неща, но отказвам по някакъв заобиколен начин. Всеки знае, че на никого не сме дали пари и така не се сърдят. Дадеш ли на някой пари, другите се сърдят, че не си дал на тях. Така и ти като си дал първият заем, следващите са били само въпрос на време. Всъщност знаеш, че заем на приятел няма - това са подарени пари.
Ние с риск да загубим приятелства не даваме заеми и не черпим всеки път. Черпим, но те не знаят кога ще почерпим и кога не, така че нямат предварителна нагласа. Обикновено черпим като сме поканили хората в някой ресторант, за който знаем, че не е по джоба им, но не черпим, когато сме по народно му някъде. Така си запазват и хората достойнството. Дори оставяме да ни черпят, когато сме били на кафе някъде и хората се чувстват равностойни - може сметката да е 10 лв. , но са горди, че са ни почерпили. Това са истинските приятели. Които те използват никога и с вода няма да те почерпят.
Също не даваме нищо на заем и не търсим неплатени услуги от близки и познати. Ако някой ни свърши някаква услуга си му плащаме като на чужд човек и така и той вижда, че се цени труда му. На пръв поглед са студени такива взаимоотношения, но реално са истински чисти и прозрачни отношения. Трудът трябва винаги да е заплатен

Тези неща обаче трябва от баща си да научиш. Ще трябва друг път да питаш него как се държи в такива ситуации. Възможно е и той да прави такива грешки, просто защото е израстнал беден и е нямало и на него кой да му каже как да се държи.
Затова и днес е популярно много да изпратиш детето си в интернат в чужбина или да следва в чужбина. На Запад имат потомствени богати семейства и това е единствения начин човек да се научи как да се държи като има пари.
У нас има само потомствена комунистическа аристокрация, която е натрупала имоти чрез обирджийство и грабежи (приватизация), но от тези хора не можеш да учиш, защото те не знаят как се правят пари, а само как се харчат и грабят пари. Те след 1-2 поколения ще изчезнат, защото ще са излапали парите. Игнорирам ги. Може дори бизнес да се прави с тях, но само да купиш някакъв актив на безценица - нищо повече. Прости са и мързеливи.
Други потомствени богаташи у нас нямаме.

Такива като твоето семейство имате реалния шанс всяко следващо поколение да трупате повече капитал и да постигнете нещо като предишните чорбаджии, но нали знаеш какво е отношението на Андрешко?
Свиквай. По-добре от сега да се простиш с илюзиите си и да живееш с идеята, че си „лошият“ в страшния филм, отколкото да се опитваш да си купиш приятелството на Андрешковците. Те знаят обаче само как да взимат, не как да плащат.
Имаме приятел от Египет, с когото въртим общ бизнес у нас. Той е от тези потомствени богаташи, за които ти говоря. В един ресторант обслужването беше лошо и ние реагирахме като всеки българин - с търпение или най-много с идея да си тръгнем, но той вдигна огромна дандания, започна да се онтася с келнерите като с роби и имахме накрая 3 келнера на наше разположение. Ако си добър нищо не получаваш, да знаеш.
Освен това хората не те уважават.
По-добре да те мразят и уважават от това да те мразят и използват.
Ти решаваш.
Предупредих те и за жените.
Ако не си отваряш очите на 4 можеш да станеш жертва не само на фалшиви приятели, но и на фалшиви жени и накрая не само няма да успееш да трупаш капитал за бъдещите поколения, но и ще бъдеш опоскан и изоставен като обеднееш, а някоя пластмасова гнида ще те смуче докато няма нищо за смучене и ще те замени с нов гостоприемник.
Внимателно си избирай жена с две думи. Дръж я изкъсо и никакво глезене. Също не се опитвай да блеснеш с коли и с черпеници по заведения. Не е нужно да знае дори в началото за благосъстоянието ти. Ходи на среща с такси или със скромна кола втора ръка, води я в парка, на театър вместо на кино (5 лв. е билетчето), заведи я на кафе и не я анимирай да поръчва торти и сладоледи, а подаръци символични само при повод. 1 роза може и така, някакво плюшено за 2-3 лв. може и без повод, но толкоз.
Мъже като теб можете да постигнете много и да удвоите постигнатото от родителите си, но може да пропукате всичко. Ти избираш.
Средата ти е най-важна, но и жената до теб. Ако само знае да харчи, няма значение ти колко пари ще докарваш у дома.

Ако нямаш добра среда, няма да можеш и да имаш равностойни бизнес партньори един ден като ти трябва съдружник за нещо. Сред Андрешковците няма да намериш такива със сигурност.
И също не назначавай на работа роднини или познати, освен ако не са доказани специалисти.
За мен най-тъжното беше, когато най-близък човек ми се обади за пръв път от месеци, за да ми иска пари да си купил хотел, защото в това било бъдещето, а нашият бизнес нямал и без това бъдеще. Да му купим значи хотел и да му го подарим на практика. Направо без пари беше - 250 хил. евро за едно семейно хотелче в Маймун дере в лошо състояние. Отказах с аргумент, че в момента действително бизнесът ни не върви добре и нямаме излишни пари. Нямаше какво да каже, защото преди това сам говори зле за бизнеса ни.
Мъжът ми пък получи обаждане от добър приятел да му дал 10 000 лв. пак като някаква инвестиция. След като отказа, този приятел спря да го търси, а е кръстник на децата му от първи брак.
Смятай.
С две думи не си първият и последният, който изпада в такива ситуации, който трябва да се раздели с хора, но разбери, че е за добро.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 49a933ac0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Когато си изградил приятелството си на "аз ще черпя", е нормално, приятелството ти да приключи, когато свърши черпането.

Ако беше интересна и кулоритна личност, то щяха да те търся и сега. Работи над това, а не се чуди, защото групата, която е тръгнала след теб, като си им хвърлял трохи е спряла да те следва, когато са ти свършили трохите. Освен това, да почерпиш хора в твоята кръчма, не се вижда, като огромен жест.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7acf3bc6c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   С вас направо искам да сме приятели. Рядко се срещат хора с такива нагласи и мислене. А защо в реалния живот не срещам такива хора.
И аз имам -5 диоптъра от четене, учене, образоване от чудесни книги за инвестиции, самоусъвършенстване, романи, класика. Въпрос на време е било да се случи и да осъзная, че нищо не ни свързва с тези хора, защото никой от тях не четеше, а единия дори нямаше средно образование и работеше 10 часа седмично за 150 лв, защото иначе се преуморявал, а колко заеми имаше от години, разбира се, никога няма да ги върне. Въпросният поиска веднъж на мое име да му взема новия Айфон защото вече питал в мтел и на него не му давали, а щял да ми дава парите всеки месец, Слава Богу, не го направих, нищо нямаше да ми дава. За какво му е телефон за 1800лв, той дори не може да пише? Една скъпа вещ няма да те причисли към друга класа.
Никога не съм черпел или водил на кино или на екскурзии с тази идея, че купувам някого, никога, но не съм и знаел как изглежда всичко отстрани.
Такива хора като мен никой не уважава, това е истината. Ако си възпитан, учтив, мил, помагащ, широко скроен, черпещ, всъщност те имат за смотан и хем взимат, хем ти се присмиват вътрешно, колко си тъп, че даваш..
Това беше един много хубав урок, със сигурност за добро, само остават съмненията, вината към себе си, гнева и това дали някога ще се появят истински приятели и как да ги разпознаеш и усетиш..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker