Съвет за самотна майка за имот - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Съвет за самотна майка за имот
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 1684 пъти
Здравейте на всички.
Объркана съм и имам нужда от различни мнения.
Накратко - аз съм майка, която отглежда сама детето си. От известно време съм без работа и нещата започнаха да вървят по спиралата надолу. Понеже е ясно, че с една заплата в нашага държава няма как да живееш нормално и да пътуваш и да имаш добър стандарт, да осигуриш курсове е. обучение извън училищата... след много безсънни нощи и размисли измислих следното. Живея в скъп квартал в хубав апартамент който според брокер може в момента са продам за окоро 120-130 х евро. Продавайки го отивам на наем от около 1000 лв. С част от парите купувам апартамент в състояние за тотален ремонт на отлична локация. Търсенето ще отнеме време. С бригада от няколко човека правя хубав ремонт и го препродавам на печалба поне 20%. Годишно при тази активност на пазара. може да отремонтираш поне два апартамента. И можеш при оптимални услония да си сощараш около 50 со 70/80 х евро. Говоря за имот само на отлична локация, за да го реализирам бързо дори с малък компромис. в цената. Ще кажете - действай, какво се колебаеш! Точно тук идва проблема - много много чувствителен човек съм, и силно съм привързана към дома си в който съм родена и отгледана в прекрасно семейство... което вече го няма, уви.. Апартамента също е много, много хубав с прекрасна локация и гледки - ремонтиран наистина луксозно от дизайнер с непреходен иинтериор- то затова е и скъп естествено. Тук идва голямата ми. терзание- никога не съм живяла другаде, по някакъв начин се идентифицирам с моят дом.. но пък съм била винаги предприемчива и виждам възмжоност в тази дейност! Подчертавам, че бъдещето и на мен и на детето ми е на първо място, не към вманиачена на тема имоти и притежания - прост
ено силен сантимент.. и може би известна инертност... Моля, кажете какво да направя и да изляза от тази вцепененост. и да действам... в името на по-доброто бъдеще... благодаря, че отделихте време

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 78143948a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей. Първо те съветвам НИКОГА да не слушаш съветите на брокерите на недвижими имоти - те винаги така ще те съветват, че сами да извлекат печалба. Този брокер иска да прибере комисионната от продажбата на имота и да прибере още една комисионна като ти продаде някакво забутано жилище някъде.
Ние със съпруга ми развихме подобен бизнес на този, който описваш, но забележи - и двамата сме икономисти, пишем с месеци бизнес планове и планове за финансиране преди една такава сделка, имаме опит в други браншове и... ФИНАНСИРАНЕ от финансови институции. Никога не бихме си продали бащинията, за да правим „бизнес“ и сме двама!
И още - този бизнес ние развихме точно в най-голямата криза, когато имаше и имоти на много ниски цени, имаше и много евтини материали и МАЙСТОРИ и въпреки това ни се е случвало при една сграда да изхарчим за ремонта 50% повече средства от предвиденото, защото се намериха в последствие дефекти, които не бяхме открили.
Тоест никога в ремонтите не знаеш кое колко накрая ще ти излезне. При старите сгради буташ 1 стена, падат 3, така че не е за аматьори и още повече не е за самотна майка, която има друга работа. Ти не можеш да контролираш примерно майсторите дали те крадат, дали правят пакости на строежа. Такива като теб за тях са просто жертви - обират ви парите (и материалите), оставят недовършен строеж или нещо, за което си платил двойно.
Ние затова си имахме щатни майстори и не сме взимали външни изпълнители, но сме имали и 30 бона само за машини и различни пособия.
Да, при инвестиция с имоти никога не може инвестицията да ти е на 0 и да загубиш всичко, но нима малко хора загубиха парите си така? Ние сме купували парцел от човек, който го беше купил за двойна цена само 1 година преди да ни го продаде. С месеци твърдеше, че иска същата цена, но накрая осъзна, че се е минал. В деня на сделката плака, а 1 ден след това си продаде и колата си. Говоря за бизнесмен, който е строил големи комплекси преди това и действително разбира, а в момента е изплувал и пак се занимава с това.
Купихме от ЧСИ апартамент довършен с камина за 113 евро/кв. м. на хубаво място в зимен курорт. Другите хора в същата сграда са платили 800 евро на кв. м. С две думи се сещаш, че с имоти се трошат страшно много пари и то от хора, които с това се занимават са фалирали, а ти в живота си нито пари си изкарвала за жилище, нито си купувала жилище, но мислиш, че можеш да въртиш бизнес с жилища?
Най-лесно се харчат готови пари, да знаеш.

И още - ти изобщо следиш ли движението на цените на имотите? Има квартали в София, където не са мръднали цените или минимално са мръднали. Искаш след ремонта да правиш 20% печалба, но няма как да се случи това, защото никой не е готов да ти плати на теб прескъпия ремонт и 20% печалба отгоре. Хората не са прости. Печалбите се правят трудно, а ти нито имаш капацитета да извършиш ремонта качествено и евтино, нито да купиш апартамент на безценица.
Само така обаче можеш да направиш печалбата, за която говориш. Останалото го може всеки. Ти ако изобщо накрая си избиеш парите ще си щастливка.

В момента най-търсено е новото строителство, между другото.
Ние сме купували цели сгради, които да ремонтираме и имаме само 2 апартамента като с единият до сега само сме загубили пари, защото 2 години не можахме да намерим наемател. Ремонтът ще избием чак след 5 - 7 г. от наема и при това се намира апартаментът в топ локация, отворени помещения, дизайнерска немска кухня от Германия на Симатик, уреди Сименс, дори хладилник им дадохме на Бош, миялна машина, банята е с бял мрамор и с гранит - има душ 120х90 с 3 стени от стъкло, арматурите са на Геберит, има вана от най-модерните и всичко е естествен паркет. Тоест топ ремонт направен на и топ локация и пак не намерихме наемател и сме хора, които сме направили ремонта много евтино с наши работници и с материали, внесени евтино от чужбина, дори с материали-мостри и имаме свои машини, така че всичко е перфектно - и стените са перфектни, и паркетът и не сме плащали на кв. м. за стените (иначе само шкуренето с такава машина щеше да ни излезне към 5000-7 000 лв. ), а ние сме платили 2 надника на един общ работник, защото си имаме своя машина, която ползваме на всички обекти. (струва 8000 лв. само тази машина)
Така е и с другите майстори - плащаме им заплати, вместо на квадрат, но машини имаме, каквито ти нямаш и ще трябва да плащаш за майстори на квадратен метър. Не те виждам как ще можеш да се конкурираш. Отделно не знаеш от къде да си докараш евтино материали и как да си договориш отстъпки - ние до 50% отстъпки сме получавали, но е свързано с много нерви и да - докарвала съм материали дори от Естония и Австрия. Ти можеш ли да правиш такива неща?
Преди да почнем ремонт си докарваме оферти от фирми и после целта ни е да направим сами ремонта за 30-50% от цената им. И успяваме. Ти как ще се конкурираш с такива като нас примерно и изобщо да не говорим за големите фирми, които строят 1 блок с три входа за 7 месеца.
Само от дограма веднъж спестихме 70%! 35 оферти бях си взела от цялата страна докато намеря изпълнител и с него в момента имаме собствен бизнес - тоест на практика сами си правим и дограмата. Ти как си представяш, че можеш да смениш дограма за по-ниски цени? Профилите сами ги докарваме и внасяме в България. Смятай, че всичко е оптимизирано. Взимам естествен паркет директно от фабриката, която е на мой роднина. Взимам други материали директно от фабриките в България, но и в Чужбина. Така спестяваме поне 50% само от материали, но можеш дори 70% да спестиш!!!
И при все пак сме губили пари заради такива начинания поне временно, но сме имали откъде да изкараме, за да преодолеем този период.
Ти какво ще правиш ако не ти се получат сметките?
Оставаш на улицата с детето си!

Не случайно Буров е казал „Пари при пари отиват“ - По малко извесно е продължението на тази фраза - МАЛКОТО ПРИ МНОГОТО.

Авторке, знам че отстрани изглежда много лесно да изкарваш пари с бизнес, но това не е така. Първият принцип е, че трябва да си готов да загубиш 100% от инвестицията. Ти можеш ли да си позволиш такъв риск?

На пръв поглед строителството изглежда елементарно, но не е така. Има много работа в планирането и разликата в цените на един и същи материал и на една и съща работа могат да достигнат 100-200 процента. Ти веднъж като се набуташ, няма как да излезнеш.
Ние ако се набутаме, просто ще избием от друг имот.
И забележи - дори при нас не е всичко заложено в имоти, а си имаме и други дейности (диверсификация), защото никой не може да предвиди как ще се развие един пазар и винаги човек трябва да има различни видове дейности
Твърде късно обаче е тепърва да се занимаваш с това дори да разбираше - цените на имотите за ремонт са прекалено високи и локациите са лоши, довършват се прекалено много нови жилища и до 3 г. ще излезнат още на пазара - къде си тръгнала?

Аз на твое място най-много щях да дам под наем този апартамент и бих отишла сама под наем в по-малък да кажем. Друг вариант е да продадеш апартамента ако ти е голям, да купиш 2 по-малки и да ползваш единият наем за по-висок стандарт на живота.
Иначе ако си млада все някога ще си намериш мъж все пак. Можете да живеете в твоя апартамент и неговия доход да ходи за по-добър стандарт на живот, така че да си запазиш жилището. Аз не бих продала никога бащинията си обаче честно казано, за да финансирам бизнес, от който си нямам хал-хабер.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 212aecc7d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Как ли пък не, нямало работа, работа има.
Не си продавай жилището, търси други начини. Започни някаква работа, която да бъде добре заплатена, ще се лишаваш от пътувания и екскурзии.
Току-виж пък срещнеш някой, който да те обича и дай боже да не си самотна майка.
GOSH 25

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c3710cbbcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Според мен трябва да намериш някой добър мъж да го приютиш и да ви гледа и да спреш да мислиш за схеми - ако помислиш за възможно най-лошото стечение на обстоятелствата можеш да останеш без дом и да загубиш много пари.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f88c87751e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Прочетох много внимaтелно коментaр н 1 и съм съглaснa с нея.
Можеш обaче след предвaрително проучвaне дa поискaш кредит не повече от 40% стойносттa нa жилището (виж и условиятa нa чужди европейски бaнки) и си нaпрaвиш мaлък, но сигурен бизнес.
Aко нямaш особени познaния в някоя облaст, зaложи нa необходимото зa човекa-хрaнa, дрехи, дом. уреди т. н.
Примерно знaм със сигурност зa зимни якетa, които носят от тук (Испaния) от китaйски склaдове зaкупени нa едро зa 25-30 евро и ги продaвaт в Бългaрия нa 150 левa. Дънки зa 8-10 евро ценa нa едро в Бългaрия продaвaт зa 50-60 лв.
Виж зa фрaнчaйз и/или изключителен предстaвител нa някоя чуждестрaннa фирмa зa Бългaрия или поне София.
Aко пък държиш дa е нещо свързaно със строителство, виж зa вносител или предстaвител нa някои мaтериaли.
Дaже нямa дa имaш нуждa от офис, a онлaйн мaгaзин примерно.
Офф, a тези дето ти препоръчвaт дa си нaмериш мъж, че дa се грижел зa вaс с детето... я се скрийте! Ще си "нaмери" когaто и AКО поискa, не сте толковa необходими колкото си мислете, че дa се пробутвaте при всякa възможност. Товa когaто се случи дa пожелaе специaлно някого!
Успех, aвторке!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 63c003a04a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря за вниманието и съветите. На първата писала дама специално благодаря, много ми бяхте полезна с. този "поглед. отвътре". И аз съм икономист и имах успешен бизнес дълго време, но за жалост той налага ежедневно пътуване и динамичен ритъм, който в момента е невъзможен - закована съм. в града. Не твърдя, че разбирам от строителство, мисля да работя с. добър архитект, близък приятел. За да "съм. в час" започвам работа като брокер, и целта ми е точно откриване на такива скрити съкровища. преди всички. Знаете какво е важно за есин. имот - три неща - 1. локацията 2. локацията и 3. локацията. Новото строителство в е голямата си част е средняшки изпълнено, в. райони без. инфраструктура и кал до шия. Затова казвам - център или скъп уреден квартал, където новото строителство е много скъпо, а ако закупиш старо но благоустроено като инфраструктура си вече с. една крачка напред. Разсъждавам. само и наблюдавам, а и много чета. Права сте, че пазара е каша и не е лесно. Не искам да си продам "моята светая светих", реве ми се, но пари няма откъде да намеря... все пак ме отрезвихте и съм благодарна за вниманието! На номер 4 благодаря също, мъже не липсват, хубава съм и интересна, но не мога да влача никой на гърба си, а ако е мъж на място- няма да го пропусна.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 63c003a04a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да добавя, че за диверсификацията на. риска съм помислила -вила от една съборетина за селски туризъм съм харесала, на път към историческа забележителност е и района е развит а и искат само няколко хиляди лв - градоред е, но те не са за изхвърляне. Отделно купих тази година орехи от братята роми за смешни пари с. черупката и догодина мисля голямо количество са изкупя и да препродам. Идеи ми идват постоянно, но това с ремнота- т. нар. Спекула е най-бързо и с най-голям резултат като принадена стойност. Благодаря на всички за добронамереността и загрижеността! Лек и приятен ден желая на хората, които си направиха труда са отделят от времето си за една непозната!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 5f2f0a94e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Каква е логиката да се продаде читав апартамент за да се ходи под наем за 1000 лева. При положение че парите са кът, наемане на толкова скъп апартамент си е кощунство. Авторке имаш много грешни разбирания за финансите като цяло и това е твоя проблем всъщност. Продажбата на имота няма да ти е от никаква полза, само ще изгубиш жилището си и ще се чудиш как да се оправиш като свършат парите. Научи се на финансова дисциплина преди всичко.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 78143948a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Aвторке, номер 1 съм. Виж, хубаво е да говори човек с колега икономист, но май не си ме разбрала - под диверсификация на риска исках да кажа, че се инвестира в различни пазари и браншове. Ти не диверсифицираш риска като купиш 2 имота на един пазар.
Такива сладки като „приятел архитект“ и „приятел брокер“ в строителството и бизнеса няма. Всеки иска да си прибере парите ЗА ТВОЯ СМЕТКА.
Архитект за ремонти не ти трябва, между другото. Колкото повече хора имаш на хранилката, толкова по-малка ти е печалбата ако изобщо се стигне до там.
Мисля, че не бива да продаваш апартамента. И не от сантиментални подбуди, а заради тях - ти заради „приятели“ ще загубиш единственото, което притежаваш.
Добре е, че започвате като брокер, за да опознаете пазара, но не сте права за новото строителство. У нас преди се е строило много по-зле. Не случайно хората търсят ново строителство. Локацията действително е най-важна, защото това не можете да промените, но човек може да печели добре и от имоти в покрайнините ако разбира от това. В момента инфраструктурата в тези квартали се подобрява, строи се метро, строят се големи МОЛ-ове и така нататък.
Вие искате да продадете вашия апартаент и с помощта на „приятели“ да ремонтирате стари апартаменти в лоша локация. Поне така разбрах.
Съветвам Ви последно да не се занимавате!
И още - архитектите не разбират също от строителство. Те разбират от проектиране. Един архитект дори да не иска да Ви измами може такива фантазии да развихри, които струват страшно много пари, че после няма продаване. Архитектът нито ще ви осигури по-евтини и качествени материали, по-евтини майстори, а той ще си вземе своите хора, защото на него не му пука каква ще е накрая сметката. Той иска неговата идея да се реализира и да си вземе парите от Вас. Какви сметки ще излезнат не му пука. Затова не се дава строеж никога на архитект. НИКОГА. Всеки да си знае работата. След като сте икономист, напишете си домашното - напишете си бизнес план. Вземете едно такова жилище за ремонт, изчислете колко ще струва, вижте какви са цените и вижте какво ще спечелита (ако изобщо).
Няма да Ви уча. Вие това го знаете.
Архитекти-приятели оставете извън бизнеса си. Ако има съвети някакви, да ги каже и толкоз. Сама сте за строежа поне в началото.
Замислете се малко с какво се захващате.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9f30ec0616
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Благодаря номер 1. Внимавам. и се вслушвам. Архитекта ми е роднина и е завършил извън Бг - има и инжинерно образование и голям опит. Но аз. се вслушвам. в всяко мнение, в различни гледни точки. Ако имах средства лятотодо ндк нямаше да изпусна апарт. в лошо състояние за няма и 60 х. Във всеки случай - много се радвам, че се включихте. Няма да продавам, ще търся финансира, не. Успешен ден

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: cd25255da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Добре, а не можеше ли да поставиш заглавие 'Съвет за имот', защо трябва да има и 'самотна майка'?

Иначе номер9 е много прав, че ти липсва финансова дисциплина.

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 3657440b07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Не се занимавай с излизане под наем, ремонти препродажби и пр. С майстори никога не знаеш колко ще ти излезе един ремонт. Единственото, което може да направиш, евентуално е, да продадеш това жилище и да купиш две по-малки. В едното ще живеете, а другото ще го даваш под наем. И така ще имаш страничен доход. Но внимателно прецени квартала да не се чувстваш после зле на новото място. И направи покупката на двете жилища едновременно, защото готови пари лесно се харчат..

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 46a0a56149
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Шапка и свалям на Нр. 1 и 10 съответно. Комплимент! Рядко съм чел такива смислени коментари...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 78143948a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Oт 1/10. Не поставям под съмнение компетентността на Архитекта Ви приятел като архитект и така нататък, но на него не му е работа никога да мисли за проекта като инвестиционен.
Архитектите искат да имат хубаво портфолио от интересни проекти, да се развихрят някъде, но инвеститорът има почти винаги различен интерес от архитекта.
Освен това архитектите си имат свои хора - майстори, за материали, с които работят по много проекти, но това не значи, че са най-добрите и най-евтините. Напротив - архитектът си избира просто хора и фирми, които не му създават проблеми, които правят каквото им каже, а цената не го интересува. Иска да стане хубаво, понякога с прекалено скъпи материали (като има алтернативи за половин цена примерно), само и само да стане както той иска. Също архитектите искат понякога бутикови решения, които не всеки е готов да плати после като купувач. Ще успее винаги да те убеди колко е хубаво това и онова, но после купувачът няма да е готов да плати цената и остава за твоя сметка всичко..
Като дадеш проект на архитект знаеш, че ще стане, но знаеш също, че ще стане скъпо и МНОГО СКЪПО.
Самите архитекти, когато строят за себе си се руинират.
Ние имаме съсед-Архитект до един инвестиционен проект и той искаше да му помогнем да продаде апартаменти в своята сграда, но е строил много скъпо - разходите му бяха 2000 ЕВРО и нагоре на кв. м. на място, където дори сега имотите се продават за около -800 евро/кв. м. Нищо особено не бяха самите материали също - сградата с обикновена мазилка бяла, не е облечена с камък да кажем, няма басейн (става дума за първа линия море парцел, където другите сгради имат), вътре използвал камък, който не е кой-знае какво, но го закупил страшно скъпо - примерно ние такъв камък купуваме за 1/4 от цената, която беше платил той, обзавел с прескъпи, но некачествени мебели, които само имат „дизайнерски“ вид и иска и тях да продаде, кухите също калпави, дограмата пластмасова и нисък клас.
Взехме оферта от неговите хора за нашия проект и да се чудиш ли да плачеш ли, да се смееш ли. Не знаеше строителят му какво е плаваща мазилка и се опитваше да ни я продаде за някаква космическа цена, за едни бордове по покрива искаше огромна цена и като питахме защо и какви компоненти има конструкцията... не знаеше. Не знаеше уж колко ще струва изкопа, а беше строил сградата на архитекта до нашата и знаеше каква е почвата и всичко. Така искаше да са плащанията, че да платим всичко на 100% преди да е завършил и 1/3 от сградата
Много често строителите, за да те зарибят дават ниска цена в началото и после почват да те скубят - стигнат до някъде и уж трябвало повече материали от предвиденото, това излезнало, онова - ти си се хванал за хорото и плащаш.
При ремонтите най-често така процедират.
В началото казват, че ти трябват 1/3 от средствата, които искат да изкопчат от теб. Винаги взимат предплати за неща, които не са свършили и като свършат 30% от задачата казват, че им свършили парите и няма да продължат ако не платиш още и още. Винаги си виновен ти за някакъв негов пропуск. В един момент си зависим от тях, защото са почнали вече, а следващ майстор ако вземеш винаги почва с това колко некадърна е работата на предходния и как това и онова трябвало да се свърши наново. Дори в Баш Майстора има такива сцени. Съвсем добре направени неща може друг майстор да ти каже, че трябва да се махкат...
Много нерви просто ще изхабиш.
Ако ще правиш нещо такова, то го прави с опитен вече инвеститор и никога без бизнес план. Казвам инвеститор - предприемач с вроден нюх или икономист, но никога техническо лице. Оферти се взимат не 3, а 30 ако трябва и не се избира също най-ниската.
Най-добре е да работи човек със свои майстори, машини и сам да си купува материалите, но за 1 жилище няма как да стане това.
Тоест икономии от мащаба нямаш и елементарни. И затова е възможно една голяма фирма да кажем да направи ремонт за 1/3 от разходите, които би платила ти при същото качество и материали. В строителството маржовете са големи и това е възможно.
Ти на практика нямаш сравнително предимство пред един нормален човек, който си купува такова жилище и си прави ремонта. Няма как тогава да направиш и печалба, защото хората не са прости. Дори е възможно ако едно семейство да кажем си купи апартамент за ремонт да може да осъществи ремонта много по-евтино и по-добре от теб ако имат безплатна помощ от родата за това и онова, а ти трябва да плащаш за майстори.

Сегментът с две думи не е толкова лесен, а потребителите са трудни специално при по-евтините имоти. Ние затова сме се ориентирали само в лукс сегмента или в бизнес имоти. Клиентите са други, по-предирчиви са за видове материали и качество, но са готови да платят и повече. Трудно се продават такива имоти, но печалбите са много високи и си заслжава работата на парче.

Икономист човек си - знаеш какъв е основният принцип преди да се захванеш с даден бизнес - Или трябва да си по-добър от останалите, или трябва да предложиш по-ниска цена за същото качество.
Останалите се наричат stuck in the middle и никога не оцеляват. Тоест ти ще можеш да предложиш прилично качество на някаква цена, близка до пазарната, но няма да си конкурентноспособна.
Ти нито можеш да си по-евтина, нито по-качествена от конкуренцията. Не се занимавай просто. Също не само не продавай жилището си, но и не взимай ипотека за него. Отвори страницата на ЧСИ - 90% от предложенията там са точно заради подобни бизнес начинания.
Аз те съветвам да си търсиш хубава работа, може би да спестиш известна сума пари (20% поне), да вземеш някакво малко жилище в центъра на университетски град и да го даваш под наем като наемът винаги трябва да покрива цялата вноска по кредита и малко отгоре. След 10 години ще имаш изплатено жилище, което ще те подсигури за старини. Това е безрискова инвестиция на практика и можеш да си докараш 1 пенсия отгоре и поне старините си да подсладиш без риск и без да променяш стандарта си на живот. Ако цените на имотите се качват в тези години, можеш да вземеш още един заем върху малкия апартамент и да купиш да кажем още 1 такъв. С 2 такива апартамента, които се изплащат сами и ти остава малка сумичка отгоре поне след време ще имаш спокойни старини и няма да е нужно да работиш до дълбока старост. Ако пазарът е добър можеш да взимаш все нов кредит върху новата цена на апартаментите, които вече притежаваш и така ще имаш винаги 20% собствен дял за ново МАЛКО жилище в ТОП локаци.

Това е съветът ми към хора за една кажи-речи безрискова инвестиция в имоти. Тези апартаментчета са и ликвидни - можеш винаги да ги продадеш много бързо при нужда. Дори в криза не пада цената им и наемите са стабилни. Говоря за боксониерки, гарсонйерки в центъра на големи, университетски градове.
Лакомо дупе кръв сере. Стъпка по стъпка може би е по-добро решение плюс няма да рискуваш твоето жилище. Ако загубиш, губиш само тези 20%, които си инвестирала в началото за 1вото жилище, което няма да те руинира, а ако спечелиш и си умна, може след 10 години да имаш повече от 3 такива жилища, да продадеш 1 и да купиш 5 още, защото ще имаш 20% предплата за тях. Тоест на едро вече можеш да действаш, а и ще си по-мъдра тогава. Хубавите неща изискват време!
Икономическото ти образование винаги ще ти дава предимство пред другите. Имай респект към Архитекти, технически лица, майстори, но във всеки един момент мисли в числа, като икономист. Повечето хора с техническо образование си нямат хал-хабер от елементарни икономически зависимости и сметки и тук ти е твоята сила.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: dfec4b667d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Да, и тези варианти съм обмисляла, мой близък в щатите така се подсигури, но с къщи, за 18 год. си изплати няколко имота и сега е осигурен.
Не се засягам. от двата коментара, касаещи финаносова дисциплина и култура, тъй като отлично знам., коя съм. и какво мога. Елементарни комплексарски заяждания са излишни.
Към дамата-предприемач, респект. за адекватните и смислени. коментари. Все пак да допълня, че опит не ми липсва - и куража ми идва оттам, че преди време когато разполагах с. възможности сама си организирахреемонт и реновация на вилат въпреки, че допуснах грешки - и технически и счетоводни, си взех урока, къде да не се изхвърлям. И нов покрив и изолации правих. и майстори- наглеци отглеждах и пари напред давах, изобщо грешки и то скъпи, но - никой не се е родил научен. Никога не ме е срам. да кажа- тук сбърках. На старини, дай боже да доживея в. добро здраве възнамерявам. и направо си мечтая да живея на вилата си, където прехвърчам при всяка възможност и се грижа за двор и т. н. в апартаменти не ми се живее.
Мисля, че поизчерпахме темата, . благодаря на всички включили се и специално към номер 1.
А заглавието не е моя идея, . аз. си кръстих върроса, точно "съвет за имот", но редактора го е обогатил. Сама съм по стечение на обстоятелствата, но не съм самотна, имам. си дете и верни приятели и близки, но не искам. с тях да обсъждам идеите си, защото от загриженост и желание да ме защитят няма да бъдат обективни.
Като обобщенше мога да кажа - идеята е много добра, трябва да се оптимизира изпълнението и да не се рискува с финансирането.
Понякога човек от много мислене и дълбаене си внушава, че е в безизходица, особено когато няма подкрепа и остане временно без постоянен доход, но аз съм. способна бързо да се мобилизирам и тази малка дискусия ме извади от апатията. и страха, за което благодаря. Успех и здраве на всички!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f1acc4e761
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   идея:стая под наем в наличния апартамент . Малък , но сигурен приход.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7239def116
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   1 и 10 е всезнайка и тук всичко мъдри. Абе госпожа, във всички ли истории раздавате мъдрости.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker