Шумоизолация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Шумоизолация
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 886 пъти
Здравейте. Искам да сложа шумоизолация на проблемна стена откъм съсед. Различни "специалисти", различни мнения. Има ли някой опит с това? Най-спряганите материали са каменна и стъклена вата. А за ватата като цяло имам резерви и особено - за стъклената.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: de5df127f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Каменна вата - 10см.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 336aff5c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами да, това са метериалите!

Важна е най-вече плътността на ватите и отдалечеността им от истинската стена. Мога да пиша много за теорията но на практика:
- купуваш си 5 сантиметра широки хоризонтални и вертикални стоманени профили (водят се "профили за сухо строителство");
- монтираш първо хоризонталните по пода и по тавана на 5 см отстояние от стената. С дюбели през 60 см. Между профила и пода (съотв. тавана) задължително слагаш от един шумоиолиращ материал, който се продва като лепенка под формата на рула - един или 2 слоя.
- монтираш и вертикалните профили през 60 см;
- между стената и профилите слагаш стъклена вата 5 см (продава се на рула), като в горния край (до тавана) я подвиваш двойно за да държи (около половин метър) и да не пада. Тя е с плътност 15-25 кг. /м3 и обира високите честоти (гледай да е някаква fono-, acusto- с акустични свойства);
- в самите профили слагаш блокове (5 см. дебели) каменна вата с плътност 35-70 кг. /м3. Тя обира ниските и средните честоти, още повече като е отдалечена от стената.
- върху профилите налепваш пак от този шумоизолиращ/антивибрационен материал на ролките (никъде да не остане непокрито място! ) и отгоре вече монтираш гипсо-картона (7. 5 мм е достатъчен);
- понеже на гипсокартон акустиката в стаята става отвратителна, може отгоре да налепиш 5 мм корк (скъпичък е... ), който след това леко се китва и се боядисва отгоре с латекс - постига се перфектна топло-, шумо-изолация и акустика в сатята. Ако ти идва скъпо корка, можеш да налепиш само едната от две успоредни стени.

Това го водят "изграяждане на лека преградна стена", само че ти не правиш преграда, а успоредна на истинската стена.

Резултатите са отлични и не излиза никак скъпо.

Аъжалявам, че не мога да постна снимки. Ако има нешо неясно - питай!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2a93befecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2a93befecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А какво ще кажете за материал, подобен на дунапрен, но някакъв специален, на пирамидални форми? И такъв ми предлагат. Това за акустиката малко ме стресна...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 336aff5c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 2 съм.
Този материал с пирамидките е точно за АКУСТИКА, т.е. да оправиш начина, по който звукът се разпространява и отразява ВЪТРЕ в помещението. Това е ако правиш студио в къщи и искаш да записваш или слушаш чистия звук, без отражение от стени, таван и под. Той няма отношение към шумоизолацията.
Акустиката е важна дотолкова, доколкото да се чувстваш комфортно (в звуково отношение) в помещението, а не като в баня или като на стълбище...

Понеже гипсокартонът е нещо като огледало за звуците, като плеснеш с ръце в една стая от гипсокартон - чуваш все едно 5-6 пляскания много бързо едно след друго (може да се възприеме и като "разтреперване" на звука) - това са звуковите отражения. За да намалиш този ефект почти без да променяш външния вид на стените, ти предлагам да ги облицоваш с корк, който след това да замаскираш с малко грунд, все едно е замазка. Дори и само едната от две успоредни стени да облицоваш - това силно подтиска многократните звукови отражения ту в едната - ту в другата. Това с пирамидките върши добра работа в случая, но е неугледно за всекидневна стая, събира прах, скапва се от светлината и т.н.

За изолация ти трябва вата - минерална/каменна или стъклена с плътност 15-90 кг./куб.м. и дебелина минимум 10 см. Но понеже не можеш да оставиш стените на вата (частичките, които се чупят от нея са канцерогенни, най-малкото) - слагаш отгоре и гипсокартон. Той обаче прави така, че стаята ти да звучи като баня, особено ако не държиш много мебели вътре (които поглъщат звуците и отраженията им). За това прибягваш и до корка. Или ако предпочиташ - до пирамидките :) А може и направо някой килим или черга да закачиш на стената - те също поглъщат. Един приятел си е направил стаята с акустика като тази на студио, като близо до всички стени е пуснал 2 слоя силно нагънати пердета от тавана до пода.
Ако се интересуваш (специално за акустиката) прочети тук:
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=33&t=10477
заедно с коментарите отдолу.
Можеш да прегледаш и съседните теми.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker