Актуалните породи кучета - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Актуалните породи кучета
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1566 пъти
Здравейте, преди доста време популярни породи по парковете и улиците които виждах бяха ирландски сетери, далматинци, пекинези, болонки, немски овчарки и колита предимно. Но в последните години все по-рядко забелязвам повечето от тези породи. Къде изчезнаха всички болонки? Ами сетерите? От малките породи най-актуалното сега е йоркширски териер. И на мен ми харесват, но се чудя дали едно бяло уести териер не е по-добър избор, как мислите? Те никога не са били масови у нас, но ми харесват. От друга страна като виждам масово йоркита и ми се иска и на мен такова. Иначе това, че от големите актуални са питбули е много тревожно, защото каквото и да си говорят е опасна порода. Но аз ви питам – актуална ли подора да взема или уести или болонка?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 1201a58228
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма актуални породи, има любов... И Аз исках разни породисти котки, ама сега гледам трима улични превъзходници и не ги заменям за нищо. Кучета не харесвам, страх ме, или поне мислех, че не харесвам, докато съдбата не ме принуди да живея за няколко седмици с един Дог Аржентино и всичко което мислех, че знам за породата изчезна. Това е най-прекрасното, добро и любвеобилно животно, което бях виждала, стига да се отнасяш добре и с любов и той ти отвръща. Няма значение породата, нито цвета, има значение собственика и начина по който се гледа и възпитава.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 9e86e792e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това са живи същества, а не предмети, че да ги определяш като 'актуални'.

Ако някоя порода куче е масово срещано е така, просто защото маса хора със сходен характер, вкусове и предпочитания си падат по нея, някак си се идентифицират с нея. Например собствениците на питбули защо мислиш, че са си взели питбули? Защото са 'актуални', или по - скоро защото виждат в това куче нещо, което и те самите носят в себе си...

Просто си вземи животинче, което ще ти пасне на твоето Аз. Надявам се да не е питбул.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: cf79091094
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Семейството ми отглежда чистокръвни кучета вече повече от 30 години, ако не са и 40 вече. Дефиниция като "опасна порода" в реалния живот няма. Има едри породи. Има дребни породи. Има породи, чието първоначално предназначение е било за охрана на стадата. Има и такива, създадени, за да бъдат компаньони. Въпреки това всяко едно куче, отгледано неправилно, може и най-вероятно на някакъв етап ще прояви агресия, чието проявление може да доведе и до летален изход за чужд човек, често и за самия собственик. Има агресивни пинчери, които хапят до кокал. Има и кротки, добродушни добермани. Имам познат с твърдоглава болонка. Познавам друг човек, чиято хрътка е най-ленивото и спокойно куче на света.

Всяка порода има своите индивидуални специфики и основни характеристики както на външен вид, така и що се отнася до темперамент, но в крайна сметка това са общи приказки и всичко зависи от това как ще отгледате и възпитате кучето, дали ще му отделяте време или ще му се радвате първите два месеца и после ще му потърсите друг собственик в най-добрия случай. В най-лошия - ще кажете, че породата е виновна и ще го изхвърлите на някой черен селски път. Историята, за съжаление, познава много такива случаи. Това обяснява нарастващата популация на бездомни животни по улиците. Хората масово купуват кучета, защото е модерно или се повлияни от моментна еуфория. После се оказва, че кучето е нечистопородно или болно; напишква килима или ака на леглото; изисква непрекъснати грижи; обременява финансово бюджета. И какво - хайде под гумите на някой автомобил. Преди това го хвърляме до кофите и то седи гладно, пълно с бълхи седмици наред.

Да предположим, че искате да си вземете куче. Най-важното вкратце:

- кучето НЕ е смартфон. Не е нещо, чиито звук ще изключите, когато сте на работа или се храните. Кучето пуска косми целогодишно и навсякъде, независимо дали става дума за дакел, териер, болонка или голдън. Ако го вземете малко, ще се напикава и изпуска не само по земята месеци наред. Ще вие, когато отивате до магазина, и ще буди съседите. Ще повръща по чаршафите, ако сте му дали кофти храна и му е подразнила стомаха. Когато стабилизирате навиците му, ако въобще се справите с това, понеже изисква много време и тройно повече усилия, ще започне да гризе секции, килими, легла, крака на столове и маси, дори стени, защото зъбите му започват да го сърбят в периода на растеж.
- Освен огромната част от времето си, в което ще бъдете заети да обучавате кучето си в първата година, подгответе си и солидна сума за ваксинации, лекарства, обезпаразитяване, легло, храна, играчки, преносима чанта, поводи, нашийници и прочие консумативи, свързани с животното.
- Ако искате действително чистокръвно куче с родословие (гарантирано представител на съответната порода с родители, баби, дядовци и прадядовци от същата чиста кръвна линия), пригответе си само за купуване на кучето минимум 1000 лв., в зависимост от породата могат да стигнат и до 4000. Иначе на цени от порядъка на 200-300-500-800, спокойно ще си вземете "уникално кученце с паспорт, внос от еди-къде-си, ЧИСТОКРЪВНО ГАРАНЦИЯ", което три месеца по-късно въобще няма да ви прилича на породата, която първоначално сте искали. По случайност може и да наподобява значително, но играта е тука има - тука няма и е огромен късмет да купите за 350 лева куче, почти напълно подобно на чистокръвно (на външен вид).

- Помислете добре кой ще гледа кучето, когато работите или сте на училище; когато ви няма за уикенда или ви се иска да почивате някъде за два дни. Кучето има нужди, в първата една година се учи да затвърди хигиенните си навици, и ще има нужда от време, за да го извеждате и да чистите след него както по улицата, така и вкъщи. Психически се настройте за нон-стоп пране на килими, чаршафи и т. н. Може и да се снабдите с парочистачка, ще помогне.

- Качествената кучешка храна, която не разболява кучето, не е никак евтина. Можете и да се опитате да приготвяте такава смес вкъщи, но изисква време, пари и най-вече знание как се прави пълноценна домашна храна.

- На ден едно пораснало вече куче, с утвърдени вече навици, има нужда от минимум един час, час и половина разхождане, което включва игра и тоалетна. Всеки ден. Без значение дали сте болен, дали сте канен на сватба вечерта, дали ще излизате по-късно, дали имате изпрани дънки или сте гладен. Кучето има точен час за извеждане и не го интересува дали вали, дали има снежна буря или е 45 градуса жега. Миенето на плочките от калните следи и къпането на козината му, миришеща на мокро куче, си е за ваша сметка, както и миенето на банята след това, и бърсането на дивана, където е седнало по невнимание. То е просто едно куче. Вие чистите след него.

- Кучето ще остарее. Когато остарее много, ще се превърне в тъжната версия на кученцето, което сте взели преди 12 години. Някои негови зъби ще опадат или ще изгубят здравината си, ще има неприятен дъх, ще се изпусне вкъщи, преди да го изведете. Може да се наложи да влиза в болница за вливки или да му открият рак. Може да се наложи интервенция, струваща повече от цената, за която сте го купили. Възможно е да се наложи да се храни с по-скъпа храна, която да отговаря на нуждите му. Ако болките му станат невъзможни в най-лошия случай, може да се наложи вие лично да направите избор за евтаназия и да гледате как умира.

Помислете за всичко това. Не го казвам, защото искам да ви откажа от прекрасното изживяване да имате куче. Самата аз не съм оставала без такова, откакто се помня. Но имайте предвид, че най-вероятно, взимайки си животно, ще изживеете поне 80% от всичко, описано по-горе. Помислете дали можете да си позволите кучето с всички трудности, които съпътстват обучението и грижите по него, а те са ежедневни, повярвайте ми. Много хора изхвърлят кучетата си до някоя кофа, именно защото никой не им е казал всичко това или са слушали с половин ухо и са отсекли: "Тия пък, простаци! Ще се справя, какво толкова - едно куче! Да не е бебе! ". После - познаваме тъжната статистика. Организациите едва смогват да изхранят бездомните кучета.

Сега, относно кое е "модерно" - много по-модерно е човек да гледа безпородно куче, но възпитано добре и поддържано откъм нокти, зъби, козина и т. н., отколкото да извежда веднъж на ден проскубано, прегладняло йорки, некъпано от две седмици, миришещо на напикано и със сплъстена козина. Това го казвам като собственик на чистопородно куче.

Предвид всички факти, които изброих по-горе, мисля, че най-малкият ви проблем е дали кучето ви ще е модерна порода, каквото и да означава това. Ако живеете в голяма къща, можете да си позволите и по-едра порода. Ако имате на разположение 29 квадрата апартамент, мислете за мини-порода, не повече от 3-4 кг. в зряла възраст. Има много случаи, в които хората си гледат големи кучета в малки жилища, но значителна част от кучетата са нещастни - заключени по 10 часа сами в толкова малко пространство, и по статистика умират доста по-рано от кучета, гледани нашироко и съобразно големината си.

Модерно е човек да е отговорен и да взима решения, които впоследствие не вредят на него и други същества. Ако искате дом, в който няма косми и нахапани столове, ако се нуждаете от спокойствие и пълна свобода, ако не сте готови да отговаряте 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата за един живот, и така поне десет години - не взимайте куче. Само ще си създадете излишни главоболия и допълнителен финансов стрес, а живота е достатъчно стресов.

Няма никакво значение какво куче ще вземете, стига да сте добър стопанин и да сте безкрайно отдаден на кучето. Един добър стопанин ще отгледа еднакво добре и уести, и булдог, и доберман.

Хубаво е да напишете какъв начин на живот водите, колко време можете евентуално да отделите на кучето, в голям или малък дом живеете, вътре или вън искате да гледате куче, как си представяте самото съжителство, каква финансова възможност имате и колко пари грубо на месец можете да отделите само за кучето? Така мога да ви ориентирам и към коя порода евентуално да се насочите, като разбира се, важи всичко, казано по-горе.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 1c2fb30f4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Не знаех че има актуални и демоде кучета. Нещо съм изпуснал модата, трябва да се запозная с нещата.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 95a3318671
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

5.   Актуално, не актуално... животинка е... ако ще и улично да е, според мен не е важно. Голяма работа ако не е породисто

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 70ddb1a86b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Вземи си кокер шпаньол. Толкова са жизнерадостни и сладки!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: b100f9fae7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Важна е не породата, а колко ще го обичаш и ще се грижиш за него. Както са ти казали и преди мен, става дума за живо същество, не за предмет! Това не е кола, че да говорим за мода!
Аз имам кавалер кинг чалз и мога да те уверя, че за мен тя е най-прекрасното кученце на света. Просто защото я обичам! И хич не ме интересува породата и дали в момента е модерна или не е. Тя си е моята принцеса!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: a43587ad31
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз като виждам йоркширски териери, и се ядосвам! Искам хъски...
One girl

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: df658e04ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Добре де но не казахте къде изчезнаха сетерите и болонките, едно време беше пълно с тях в Заимов примерно, а сега никакви ги няма. Вярно ли е, че са породи, застрашени от изчезване? Съгласен съм че да се върви по моди за породи е глупаво, но явно масово се прави така.

От автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 30150a9fa9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   One girl не искаш хъски, повярвай ми. Снощи ми се наложи да се разделя с моя, защото нямам възможност да го гледам в двор, а на него в апартамент не му е добре.
Ако си готова да му чистиш лайната, защото хъскитата са само и единствено за двор. Дори и като големи пак се изпускат. Бягат постоянно, независимо дали си с тях от малко, просто такава им е породата. За последните 4 месеца избяга около 8 пъти. Имат страшно Капризен стомах, тоест, изяде ли нещо различно от храната на която си го свикнал е фатално. Космите им нямат махане колкото и да чистиш.. Ресала съм кучето един час и от него не е спирало Д пада козина.
Много хъскита биват изхвърляни на по-късен етап заради всичките тези усложнения. Те не са домашни кучета, те са степни кучета. Трудно се поддават На всякакъв вид дресировка. Хората ги вземат, защото са много красиви и са много Добрички. Аз също взех моето заради това. Не мога Д ти опиша с колко тъга го дадох снощи, защото на него ще му е по-добре при човек който има двор. Освен ако нямаш адски голямо пространство, не си взимай хъски. Непрекъснато ги изхвърлят навън.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d3a7ef5bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Йоркито е породата на новобогаташите, а също и на кварталните лелки и жени тип фризьорки.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d3a7ef5bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Много са грозни тези йоркита, направо се чудя как са толкова много.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0985c2e541
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Харесвам померани, коли, ирландски сетер, чаучау, акита ину, хъски, но по-нататък мисля да си взема померанче. По-малко куче- по-малко, по-малко грижи.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b83fcb9be5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Какво значи, , Актуални, , Това да не са дрехи. Куче се взима според потребностите и условията, и да ти допада като поведение и външен вид. А не да се фукнявиш пред комшии и познати. Жената иска малка порода да му се радва, за това ще и взема померан. Пък като се преместим в къща, ще взема и немец, който ще живее на вън и ще пази къщата.

Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker