Какво е да си студент ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво е да си студент ?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 2754 пъти
Здравейте. Тези от вас, които са минали по този път, ще ми бъде интересно да споделят с мене. Какво е чувството да си студент? Да ходиш на лекции, да присъстваш на упражнения, да се яваваш по изпити? ( чувала съм че в някои факултети са дости тежки) Като в училище ли е стегнато? Аз съм вече на 40 и нещо, но имам силно желание да стъпя и аз в университет. Да се трудя и да си заслужа дипломата с пот на челото както се казва. Моля бивши и настоящи студенти опишете ми как ви се струва студентският живот. И да допълня- целта ми е СУ СВ. Климент Охридски. Не за друго, просто ми е близо. До скоро. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2ddd8095f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като цяло е кой каквото си го направи да е, какви приятели си избира и дали му в важно да има висока диплома или е там, за да бъде някъде.
Няма как на 40 да е същото като на 20. На 40 предполагам, че работиш. Ще имаш 20 годишни около себе си, които ще ходят на дискотеки и ще се чувстваш вероятно изолирана от тях.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f74efe69fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да си студент е денонощен купон, а също и да те разпорят от секс отвсякъде. Другото не го мисли - на днешно време и магаре да въжеш, ще завърши.
А иначе от самообразованието по-добро образование няма :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d5c9c95eef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ужасно е да си студент, но си струва да опиташ - все пак ще имаш диплома.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 18e5659a5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Какво да кажа, най- хубавите 5 години от живота ми. Аз завърших в търновския. Живял съм на общежитие, сменял съм квартири и тн.
Много хубави емоции, запознах се с уникални хора и завързах много добри приятелства. Имах и някои колеги, които бяха на твоята възраст. При тях беше по- различно защото имаха деца, но имаше една която все пак си ходеше на някои от купоните.
За пот на челото в днешно време не може да се говори, защото кьораво и сакато завършват.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 5ce2f11786
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   На мен лично не ми харесва, защото имаш твърде много отговорности, друга среда, особено трудно е, ако бавно свикваш с това, непознат град в много случаи, знаеш, че от тези години сега ти зависят страшно много неща.. Никой не те бута като в училище, ти си плащаш за образование, но и ти си го изкарваш. На никой не му пука дали ще отпаднеш или не. Който намери начин, завършва, без значение дали с преписване, дали със знания и т. н. Повечето виждат само купоните, голяма част от купонджиите после уж завършват, но са пропуснали частта да се самообразоват и поинтересуват от сферата, в която са се насочили и имат трудно реализиране. Зависи си много и от специалността де. При мен например отначало не ме приеха това, което искам, приеха ме друго, но се махнах. Втория път ме приеха нещо подобно на това, което исках, доволна бях, но стана така, че отпаднах и сега се налага отново да кандидатствам и може да не ме приемат и просто си е жестока главоблъсканица. На мен лично гимназиалните години ми бяха най-хубавите в живота - нямаш никакви отговорности, нищо не ти зависи почти и от теб се иска само да завършиш. Да не говорим, че имах уникална компания. В университета /във всички, които съм сменила/, така и не си намирах среда, което ми беше допълнителен проблем. Не, че съм някаква затворена, която не иска да купонясва, не пийва с повод или не пали цигара от време на време.. напротив! Обожавам купоните, събирания с приятели, пийване за настроение, някоя свалка.. но не обичам тоталния бардак, наркоманията или хора, с които не си допадам или не си знаят мярката и развалят кефа на всички. Още повече, че аз като тийнейджърка не съм била ограничавана и някак си не се чувствам сега все едно тепърва да отпускам веригите и да върша глупости - да спя с който ми падне, да се напивам до безпаметност или да се друсам с всякакви лайна.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d1dbeb5583
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Мерси на всички които ми обърнаха внимание.. и дадоха съвет.
Първо ще разговарям с майка ми.. и ще решим заедно. или по-скоро-тя ще реши-както винаги. Тя е изключително умна. А и винаги ми мисли само доброто. Дано този път сценарият ни не се обърка, че иначе не ми се мисли...
Благодаря ти, мамо!

Авторката

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8f7a3481b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Има известна тръпка в това да си студент. Зависи в кой университет си и каква специалност, обаче далеч не навсякъде е "стегнато" и са редки случаите, в които дипломата се заслужава с "пот на челото". Нещата са коренно различни от времената, в които родителите ни са били студенти. Сега сульо и пульо влиза в университет, и сульо и пульо го завършва. Вие със сигурност работите и за Вас най-подходяща би била задочната форма на обучение, за да можете да съчетавате работа с образование. Съвсем честно мога да кажа, че студентските ми години (най-вече бакалавъра) бяха чудесни. Изпълнени с всевъзможни преживявания, както хубави, така и отрицателни. Запознах се със страхотни хора, с които и до ден днешен сме близки (завършихме през 2015). Нищо не бих променил от това време!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f91b61a110
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   номер 4 искам да попитам кога си завършил в търново аз сега кандидатствам там добре ли е образованието имам ли шанс след това?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2fd0ad7ae0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Еххх, авторке.... много ме умили. Тази твоя златна маминка.... ехх. Каква привързаност само. Дано да ти е жива и здрава още дълги годинки. И не я нервирай за глупости. Дано Бог я пази от зли очи и несполуки. Здравенце много й пожелавам на женичката и...
спокойствие...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 60420c8845
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Какво е да си студент ли? Щом изпитвам носталгия дори към казармата(концлагер), но единствено към студентският живот не изпитвам и не желая да стъпвам там където съм бил студент за да не си припомням годините, можеш сама да си направиш извода какво е да си студент. Най-якото прекарване в живота ми. Всеки ден в казармата броях оставащите ми дни до излизането защото мислех че като стана студент живота ще се промени на 180 градуса, тоест от концлагер на купон. Но уви, беше малко по-гадно, но за сметка на това четири пъти по-продължително. Ако ти трябва диплома, горещо ти препоръчвам карай задочно. Стой на страна от тая кочина.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 8b017b55d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ъъъ.. жена на 40 иска майка ѝ да решава дали да стане студентка... Абе това шега ли е?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 9bf8b2cbc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За първа година съм студентка, но засега ми допада почти всичко. В групата ни има двама човека на около твоята възраст и се вписват добре сред нас 19-21- годишните. На този етап разликите във възрастта почти не се усещат. Всичко зависи на първо място от теб и от това как ще изградиш отношенията си с другите. По- различно е от училище, нивото на общуване е на по- високо ниво.


Black Sabbath

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 8658a35920
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   За мен това бяха най-щастливите години от живота ми! Може би защото учех точно това, което исках и имах страхотни колеги. Да, в 1 курс ми беше малко трудно докато свикна с нещата, но от 2 нагоре беше прекрасно. Учиш си, но имаш и време да се видиш с приятели, не си дете, че да трябва да се отчиташ на някого, но в същото време имаш и по-малко задължения от "възрастните". Изобщо един щастлив период между детството и зрелостта, който, уви, свърши доста бързо. Даже и с магистратурата, която вече записах задочно, защото беше крайно време да започна работа, пак си бяха 5 години. Ехххх! Щастливи спомени! Много смях, но и доста труд, ровене из книгите в библиотеката, споделяне с приятелите, кой какво е научил, дори разни дребни "измами" на изпит, като това тайничко да си размениш въпроса с отличника на курса, защото по неговия въпрос знаеш повече, а той и без това си знаеше всичко. Липсват ми тези дни! И да, става дума за СУ, от преди 10 години. Въпреки, че много си зависи какво точно ще учиш и под какво форма. Ако учиш задочно или ходиш на работа нещата са съвсем, съвсем други. Аз имах рядката привилегия да не работя чак до средата на 4 курс (а и първата ми работа беше почасова, та не ми пречеше на ученето и чак по време на магистратурата си започнах първата си работа на пълен работен ден). Ако обаче ти работиш някъде и паралелно с това учиш, е тогава ще ти е много трудно, но с желание пак не е невъзможно.
Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c2414102a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Питай майка си дали ще ти разреши да се чукаш докато следваш. Тя е умна и ще прецени.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c0992f24d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ами какво е... като студент, завършил в провинциален университет, мога да ти кажа направо че-правиш каквото си искаш, буквално! ... Никой не те следи дали присъстваш на лекции и семинарни, от тебе си зависи, може цял семестър един път да не влезнеш, само дето накрая те отсяват нали(за изпитите), не те допускат до тях, ако не представиш там някаква разработка на нещо, да си развил дадена тема по нещо... То много си зависи и от специалността, в която си де, но тъй като аз бях английска филология, там изпитите ни бяха почти само писмени, без устна част... каквото и колкото напишеш, толкоз изкарваш, туй вече си зависи и от лектора де, щот ги има и големи боклуци, да знаеш-и при нас ги имаше там, 1-2 може да са, ама такива едни вече почти в третата възраст, заядливи едни, и те късат ей така, дори писаното от тебе да си заслужава поне 3, ама те късат! ... Само че не отпадаш за невзети изпити(поне при нас в Шумен тъй беше)-и на ликвидацията да се издъниш по даден изпит, после караш тъй наречените условни изпити, за които обаче си плащаш, купувайки си задължително един протокол, който попълваш и отиваш с него, в противен случай не те допускат на условния! ... И ако на единия се издъниш, следва друг, абе може да влачиш до 4-ти курс бе, докато не стане време за държавния ти изпит, ама пък трябва да си си взел всичките изпити през годините, за да имаш право да се явяваш на него! ... Иначе както казах, влачиш ги бе, и от 1 курс да са, и от 2-ри, без значение, докато не го вземеш, се явяваш, само дето и пари хвърляш! ... Затова и не те изключват(хаа, да не са луди те), та нали парите следват студента, всички които си плащат там таксите нали за семестрите, а някои и педагогически правоспособности и така, и тез протоколи като ги сложим, и... ми те там както се казва, студентите "им пълнят гушките", както на преподавателите, тъй предполагам и хазната на самия университет! ... Къде точно отиват тез пари, как се харчат, чел съм че с тях си правели екскурзии в чужбина някои от студентския съвет там, доколко е вярно не знам де ама... всичкото това го говоря за Шуменския университет, който аз съм завършил! ... Ти обаче явно се целиш високо, щом искаш в СУ, може да си на 40, но да знаеш, че наистина сега не е както преди време е било, през соца-сега вече и полувисше няма, а моите и двамата са завършили само полувисше, ама туй за тогава! ... Да не говорим, че са следваш в университет си е една голяма самоподготовка, така че ако искаш наистина да завършиш нещо "с пот на челото", не трябва никак да те мързи, да киснеш по библиотеки там, да изчетеш не знам там колко си книги, ала-бала... никой от нас не правеше така, те някои четяха книги де, ама то колкото изпита да се вземе, после пак почти нищо не ти остава у главата! ... Тъй че, да следваш висше е една голяма загуба както на кинти, тъй и на време, просто щото идваш там, стоиш чакаш, чакаш, а в някои случаи дори преподавателя никакъв не идва(и най-лошото е, че никой даже не те уводемява за това, при нас честичко се случваше тях 4 години, понеже само бакалавър имам), и пред канцеларии висиш дълго, докато те приемат там, да ти заверят я студентската книжка, я някоя молба там или уверение... по-добре се откажи от идеята си да следваш, те съветвам-па ако имаш наистина финансовия ресурс и за квартири, наеми, храна и да си плащаш там таксите, и транспорта и всичко-ми отивай в София, въпреки че не вярвам да сте особено добре финансово... при нас у Шумен, не че беше евтино, ама за София смятай кво трябва да е. А и аз на общежитие не съм бил, само на квартира, така че...

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 82c74fdb77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Миналата година ме приеха в Пловдивския университет, специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика" редовно обучение, на второ класиране, платено обучение.Мога да кажа, че е страхотен университет, преподавателите са на европейско ниво.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 1a6e6b1017
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Много интересна тема. Предполагам вече си завършила. Майка ти доволна ли е? Пожелавам ви да сте все така задружни и помагащи сиедна на друга. Много ме умилихте, наистина. Дано и занапред животът да ви поднася само чудесни емоции и изненади. Успех.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker