Хората са като стадо овце - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хората са като стадо овце
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1536 пъти
Искам да отворим тази тема, защото ми е много интересна и ако може повече хора да изразят мнението си. Само аз ли мисля, че обществото като цяло е глупаво? Не само в България, а масово. Под глупаво нямам предвид, че не е интелигентно или грамотно, а искам да кажа, че повечето хора, с леки изключения си нямат собствено мнение. Те са като едно стадо овце, с извинение. Например медиите и не само, налагат някакви "норми" и обществото сляпо ги следва без да мисли със собствената си глава. Всички са програмирани да мислят по еднакъв начин, за да може народа да се управлява по-лесно. Подобни манипулации намирам в образователната система, църквата, медиите и много други. За мен всичко това е много смешно, съжалявам. Не мисля, че аз съм някакъв свръх интелектуалец, но поне мисля с моята глава, преценявам нещата, а не се доверявам на мнения и общоприети норми, което ме вкарва в графата на малкото наистина разумни и здраво мислещи хора. Според мен проблемът идва още от най-ранна детска възраст в училище, както и от възпитанието, дадено от родителите ни. Това е сериозен проблем, който не знам дали повечето хора осъзнават. Докато не използваме собствената си глава и не спрем да слушаме чуждото мнение, нещата ще са същите-вечно някой ще ни манипулира, независимо дали хората, политиците, банката, медиите и т. н.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: f4d60f73eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   "което ме вкарва в графата на малкото наистина разумни и здраво мислещи хора. " - интересно е да научим кои са тези здравомислещи хора, с какво се занимават и как използват умстменият си капацитет!? Отдавна, вече 30 години ги търсим, много години провеждаме кастинги, т. е. избори и все на селски тарикати попадаме, а преди избори всички се представят за здраво-мислещи и, че ще поведат България към възход. Не медиите са виновни, а обществото което ги търпи и им обръща внимание. Ако не им се гледат телевизиите, те ще фалират, ако не им се купуват вестниците, те също ще фалират, ако не се гледат тъпи предавания като Брадърите, тях няма да ги има. Насила може да се вземе, но насила никой не може да те направи тъп. По скоро обществото е наивно, но не е тъпо, усеща, че е излъгано, но е вече късно, след като тарикатите вече са ги обрали!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 817f167596
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хората с мнение неотговарящо на масовото в средата биват унижавани и смачквани. Освен това е признак на висока култура да можеш да обменяш мнения с други хора, когато се налага за решаване на проблем и в рамките на личната компетентност. Без крясъци и висок тон. Иначе имай си мнения извън тази рамка, но ги запази за приятелския си кръг или семейството.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: be2d01a2d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ами аз мисля като теб, но всичко това не (си позволявам да) го определям като смешно (е признавам, че като по - малка ми е било смешно), защото както сам си установил, това идва от детството, от възпитанието в семейството. Аз от съвсем малка съм си индивидуалист и държа най - много на своите виждания, личното ми мнение и начина ми на мислене, но замисли се, че в много ситуации това си е риск, който много хора просто предпочитат да не поемат - дали защото ги е страх по принцип, дали защото смятат, че така ще им е по - изгодно, или пък от страх, че няма да бъдат приети от околните.. Бих казала, че е по - скоро тъжно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 31510441aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Само си помисли колко ограничен и семпъл е абстрактният "посредствен човек". И после си помисли, че след като той е посредствен, значи половината хора са по-тъпи и от него. Толкова за стадото.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5206301604
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   И ко ся? Масата се манипулира по-лесно от отделния индивид. Откри топлата вода.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f6e07dab81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Тук ще трябва да не се съглася с Номер 2 (no offence). Ако имаш мнение и твърдо вярваш в него, трябва да го отстояваш. Това, че такива хора са малко и биват мачкани и унижавани е така. Тези, обаче, които се поддадат и в крайна сметка станат като всички останали, са слабите. :-)

"в графата на малкото наистина разумни и здраво мислещи хора." - интересно, че го споменаваш. Според Вилфредо Парето (ако не се лъжа), хората по мислене и поведение в обществото наистина се делят на разумни и неразумни. Според него, разумните са тези, които вървят с потока и мислят/действат като него, намалявайки всякакъв риск от социален неуспех/неодобрение. Проблемът е, че не допринасят с нищо ново, а само спомагат за развитието на нещо вече утвърдено (било то грешно или правилно). Неразумните биват тези, които вървят срещу течението, мислят по различен начин и в крайна сметка допринасят за нещо ново. Те са иновативни. Проблемът при тях е, че им е доста трудно и трябва да търпят много критики и несъгласие - повечето се отказват.
Накратко: благодари за това, че имаш собствено мислене. Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. :-)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a88fc2defa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Простият експеримент на Соломон Аш – извършен за първи път през 1950 година – показва как здравият човешки разум се огъва под натиска на групата. Пред участника в опита се поставят линии с различна дължина. Той трябва да посочи дали една линия е по-дълга, еднакво дълга или по-къса от друга линия, дадена за сравнение. Отначало тестваното лице e само в помещението и тогава преценява съвсем точно дължината на всички линии, тъй като задачата действително е съвсем елементарна. После в помещението влизат още седем души – всички подставени лица, което обаче не е известно на тестваното лице. Един след друг те дават грешни отговори, казват „по-къса“, въпреки че линията очевидно е по-дълга от линията за сравнение. Идва ред на тествания. В трийсет процента от случаите той дава същия грешен отговор като хората преди него – просто поради груповия натиск.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a88fc2defa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Защо постъпваме така? Защото този начин на поведение се е доказал като добра стратегия за оцеляване през цялото ни еволюционно минало. Да приемем, че преди петдесет хиляди години заедно с приятелите си ловци се придвижвате из местността Серенгети и изведнъж другарите ви хукнат да бягат. Какво правите? Ще спрете ли, за да си потриете челото и да размислите дали това, което виждате, е действително лъв, или някое безобидно животно, което само прилича на лъв? Не, ще хукнете с все сили след спътниците си. Анализ на ситуацията ще направите по-късно – когато сте на сигурно място. Който е действал по друг начин, е изчезнал от генофонда. Този модел на поведение е влязъл така дълбоко в нас, че и днес го използваме, дори и тогава, когато не е свързан с оцеляването ни.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a782c8eb71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Зависи номер2, зависи. Зависи от това какъв човек си, какъв ти е статуса - какви пари вадиш (казано направо), каква ти е визията, излъчването. Ако си добре изглеждащ(а) и добре финансово не само, че няма да те мачкат, ами и ще ти се бутат да ти се харесат овцете ;)

Иначе за викането и крещенето съм много съгласна, обаче за бг стадото е много типично да повиква и крещи :) също и да се изказва с невероятна увереност по въпроси извън рамката на личната си компетентност, особено като е налочено с ракия, което не е рядкост..

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a712a4dea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защото е по-лесно. Мисловния процес изисква енергия. Ако повечето хора бяха разумни щеше ли да има кой да ги управлява? Щеше ли да има власт? Естествено е, че когато има йерархична структура - ще има и стадо. В човешката система йерархията рядко се подчинява на духовни и висши ценности. Това е йерархия на все още твърде изостанал вид в развитието си. Технологичния напредък не е променил човешката природа.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ec27339b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Прав си авторе. Само искам да вметна че мисълта ти трудно би била разбрана от болшинството. Пак, защото трудно могат да вникнат във написаното от теб.

Медиите служат не за информация а за контрол върху настроенията. Религията също служи за контрол и внедряване на нормативни възприятия. Изграждат се идентичности 'те' и 'ние' във всякакви аспекти.

Хората се програмират от самото им раждане като мозъците се промиват от вътрешна (семейна среда), но още от обществена (ясла, детска градина, училище).

Същото важи за идолизирането.

Защо хорята вярват също върло във Ботев и Левски?

При комунизма например се налага пропаганда че водача е 'народният вожд'. Забранява се религията. Да, обаче след като религията (бившият начин за управление) изчезва, човеците имат нужда да вярват че има някой / нещо над тях. Трябва да има някакъв герой, нещо силно за да бъдат обединявани някак - във случая започва идолизирането. Изграждане на вяра във идентичност. Същото важи и за вярването 'братята руснаци' - една кръв, един език, една култура ала бала. Нито кръвта, нито езика, нито културата са еднакви. По-скоро манталитета поради все-подобна психологическа обработка. За това ни и делят на Изток и Запад. Даже и архитектурата на комунизма изразява философията в контраст със капитализма. Комунизма казва
- всички сме равни, всички сме еднакви (изразено в комунистическите сгради навсякъде и оказващо този психологически ефект), докато капитализма казва - всички сме различни, уникални (отвърждаващо че човешкия ум е уникален и застъпващо че от там идва иновацията и креативността). Да не говорим пък че това е само малък аспект. Другите места по света даже и техните промити мозъци даже не мога да си позволя и да анализирам. Моят мозък колко ли пък е промит хa, xa. Яко ни пере тока всички.

Маркетинга служи за рационализиране на поведението.

Сложни сме.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 65ac1f2f65
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Няма много общо с възпитанието. Америкя яко си контролира Европа, гледа хората да затъпяват и използва различни методи. Има хора с точни родители, но накрая децата им стават боклуци

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker