Generation gap - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Generation gap
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1654 пъти
Здравейте имам проект свързан с Generation gap. Това е разликата в разбиранията, ценностите, държанието на отделните поколения. Примерно как нашите родители не разбират какво толкова правим на телефоните си или когато баба ми коментира колко ужасна е модата днес. Моят въпрос към вас е защо според вас са се появили тези драстични разлики и имате ли идеи с които да намалим тези различия за да водим по-пълноценнен живот? Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: c835f047d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен различия е имало и ще има винаги, поради разликата във възпитанието, манталитета и интелекта между млади и стари. нас възрастните ни учеха да уважаваме по-възрастните, да им отстъпваме място в транспорта и на улицата. А вас не сме ви учили на това и в болшинството си, младите не уважават и не зачитат никого - нито млад, ни стар. Естествено е за поколението, което е събирало знания от книги, да не може да разбере защо по цял ден и навсякъде си гледате в телефоните. Но и вие ще остареете и ще разберете с изненада, че и вас новото младо поколение не ви зачита. Така ще си върви света.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1a33b6bc1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От как свят светува по-възрастните не са разбирали по-младите, смятали са ги за невъзпитани, глупави и т. н., без да си дават сметка, че на свой ред, преди години и те са били смятани за такива. Така, че това си е в реда на нещата. Бабата, която днес те нарича "невъзпитан", на свой ред е била наричана така от бабите от нейната младост, които също са били наричани така от своите баби и т. н. Единствената разлика е, че през последните години технологиите се развиха ударно и това съвсем обърка по-старото поколение. Ако предишните поколения са мрънкали само за "непристойно" облекло и поведение, то сегашните възрастни вече съвсем не намират общ език с внуците си и това прави отчуждението и неразбирането още по-голямо. Обаче нещата са двустранни. Точно както баба ми не разбира как мога да прекарвам часове наред пред лаптопа или с телефона, точно така и аз не разбирам как тя може да гледа по 3 сапунки всеки ден и да прекара около час в разговори по домашния телефон с нейна приятелка и забележи, през цялото време да си споделят неща като рецепти за кекс или дали главният герой от сериала ще прости на главната героиня, че е спала с брат му, докато е мислела, че той (главния герой) е умрял... и т. н. За това всяко поколение си има собствените интереси и начини да си прекарва времето и е много смешно да наричаш някого глупав, невъзпитан и т. н., само защото не разбираш неговия начин да си почива. Ама както се казва, ще поживеем, ще видим. Сега съм на 30, ама като стана на годините на баба ми сигурно и аз ще разправям на внуците си и на младите хора, че са еди-си-какви, пък ние едно време какви бяхме... което си е пълна глупост, разбира се, ама в спомените на всички възрастни хора те са били перфектни, за разлика от сегашните млади, които нищо не знаят и нищо не разбират, че и как се държат, леле ужас! Жалко само, че няма как да питаме бабите на нашите баби какви са били те едно време, ама на бас, че ще ни кажат същото, което днес слушаме за себе си. :))

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 70bc0114ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Номер първи, а защо не сте ни учили на това ;)?

(иначе аз лично винаги отстъпвам на старите хора и не разбирам какво общо има тази тема с уважението към старите хора, пак евтин популизъм надушвам.. )

Автор(к)е според мен нещата са много по - дълбоки от това, което казва 1. И лични, може би най - точно казано индивидуални.
Замисли се защо баба ти обръща внимание на модата днес, ами например не се сеща да каже нещо критично за играта на някакви футболни отбори?

Иначе, ако са ми вярни подозренията, че ти си човек някъде до към 20 годишна възраст, не вярвам родителите ти да не са наясно с телефоните. Може би се притесняват, че ще си развалиш очите много бързо. Все пак в 21 век на практика сме обречени да прекарваме време пред някакво екранче и поработа и за какво ли не още. Всичко се дигитализира...

Generation gap има откакто свят светува. От нас зависи това да се промени. Това, което аз правя в тази посока е да се старая винаги да се отнасям с разбира към по - малките на години от мен, а не да си го изкарвам на тях, както са правили и все още правят по - възрастните от мен.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   1. старото поколение влияе на новото. Примерно чрез грешките си. Младите виждат масовите грешки на старите и някои се учат от тях. Да речем, ако баща ти се е трепал цял живот на тежка работа за малко пари и за него това е заради политици, държава, масони, международно положение и всичко друго, но не и заради него, на теб в един момент ти щраква, че той налива цял живот от пусто в празно и мизерства и че нещата малко зависят и от теб и решаваш да учиш, да се развиваш и т.н. Това е само един от много примери.

2. заради новите условия. Днес имаме интернет, технологии, глобализация. Можем да обменяме опит с цял свят. А едно време са живеели повече в по-затворени общества. Това няма как да не повлияе във всяко отношение.

3. политическата обстановка. Едно време комунизма ги е учил да се скътават, понеже дали работиш или не, дали си умен или не, все взимаш същата заплата. Днес не е така. Днес ако си умен и имаш умения, прогресираш. Ако не - духаш. Да, има го връзкарството, но все пак имаш повече възможности за развитие. Тогава дори са ги събирали буквално от улицата да работят. Толкова и са работили, но поне да се водят на работа. Сега никой никого не вика, никой не дава работа наготово, иска се инициатива, себеразвиване. Стимулите се промениха.

4. тогава не са пътували пак заради комунизма. Сега всеки втори ходи на почивка или ексурзия в чужбина, учи в чужбина, хората са по-отворени към света.

5. тогава не е имало реклами и маркетинг, които да възпитават консуматорско мислене.

6. научните открития също влияят. Например едно време захарта се е смятала за полезна и във всичко се е слагало масово. Днес вече прекрасно знаем вредите. Преди няколко десетки години дори и цигарите са се смятали за полезни. Не че това много променя навиците ни, но поне на теория сме информирани.

7. урбанизацията. Едно време селата са били населени, вкл. и с млади и това е влиеяло на начина на живот там. Сега половин България е в София. Това променя и живота там. Хората се крият зад колективната отговорност. Стават по-разкрепостени.

8, семейството се възприема по различен начин. Младите масово виждаха нещастни бракове на родителите си. Сега много от тях не вярват в любовта и не искат семейство.

9. прехода през 90-те също изигра ролята си. Докато родителите ни се трепеха по 20 часа, за да свържат двата края или си играеха на мутри, ние бяхме без надзор и растяхме на самотек. Това днес вече се усеща осезаемо. Много от нас станаха метариалисти, комплексирани, без ценнстна система и др. Младите взимаха пример от мутрите, защото виждаха, че баща им честните се трепят, а мутрата е готиния с джиповете и мобифоните. И нямаше кой да ни обясни, че това не е пример, защото родителите ни бяха заети да се борят с мизерия, галопираща инфлация и давене на болката в алкохола.

В общи линии такива аботи. Списъкът може да е безкраен.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 93fa15d54d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Пак се появи "лектор", който да обяснява как като се трудиш много и това ти гарантира финансово благополучие (номер 4). Пич, в капитализма никой не плаща защото много си се трудил, да, това е необходимо условие, но трябва и да си на точното място, в точния момент, само със "заслуги" не става. Спрете да го пишете това, защото обиждате хората, които се трудят и развиват, но просто не са незаменими.
По темата:
Ами специално в България не са виновни само младите, а и родителите. Масово родителите нямат емоционална връзка с децата си, или са заети, или са уморени. Напрежението децата си го изкарват в училище. Учениците се държат зле с учителите и учителите от своя страна се държат зле с учениците. Много пъти съм виждала как ученик и учител взаимно се "затапват", което силно влошава качеството на образованието.
Технологиите. Да, малко са демонизирани за по-възрастните. Донякъде основателно, донякъде - прекалено. Скоро с едно момиче си разменяхме номерата и един възрастен мъж си помисли, че си пишем, вместо да си говорим, въпреки че сме една до друга, а ние просто си вкарвахме номерата в телефоните. Леля ми и една колежка пък все се оплакват, че синовете им все играят игри на компютъра, но в същото време не им предлагат никаква друга алтернатива на тия деца, все са заети и нямат никакво време за децата си.
За това, че "старото поколение" смята, че от "младото" "не става нищо", това по принцип наистина винаги го е имало и го има общо-взето навсякъде, но тук, в България, е по-силно изразено, защото тук просто обичаме да "хейтим" по принцип, това е национална черта.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   5, бях убеден, че ще се намери някой като теб да обяснява как е голям пич, обаче видите ли не е успял, защото ставало с връзки и подобни. Това е дежурното оправдание на всички некадърници в България, на които им е виновно всичко друго, но не и те самите.

Да не се съгласиш с моето мнение е едно, но да ме наричаш пренебрежително "лектор", говори, че си злобен. Второ, прочети по-добре, преди да бързаш да храчиш. Аз уточних, че и връзките имат някакво значение, а не само че кадърността "гарантира финансово благополучие". Но кадърността е основното. Ако си некадърен, нито връзки, нито "попадане на точното място" ше ти помогнат, защото никой няма да си заложи името и да те уреди на работа. И прочети, че не казах "работил", а умения, инциатива и т.н.

Трето, аз съм си успял "само със заслуги", не по втория начин. Това, че ти си некадърник и не си успял и се обиждаш от подобни коментари, не означава, че всички в България успяват не по заслуги и че трябва по форумите да храчиш по всеки немислещ като тебе успял. Аз на опита си ли да вярвам или на теб?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8020a6d1a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Може мнението ми да събере минуси и да изглеждам глупава като подкрепям №1 и не съм съгласна с коментари 2, 3, 4, 5 и 6 които са събрали повече одобрения, обаче от 50 годишния си житейски опит ще ви кажа, че всичко се дължи на възпитанието, на това на което са ни учили и са ни убедили че е правилно и на надеждите ни за бъдещето.
Родителите на автора не разбират какво толкова прави на телефона си, защото не могат лесно да възприемат новия начин на комуникация без мимики и без езика на тялото. За тях писането по месинджър не е пълноценна комуникация, дори не го възприемат като комуникация в повечето случаи. За тях комуникация си е останал техния начин "на живо", . защото не са се научили да разбират човека срещу себе си правилно без езика на тялото, често не могат само по написано да разберат дали дадена фраза е шега или на сериозно без да виждат изражението на човека, докато за младите това не е проблем.
Бабите пък не разбират модата, защото са били учени и възпитавани в времена в които е било прието телата на хората да са по прикрити и е било срамно да има скъсано, било е израз на бедност да има повече кръпки по дрехата или тя да е избеляла.
На всеки възрастен надеждата за бъдещето е в младото поколение, било то техните лични деца или децата на съгражданите му, обаче на всяко мнение влияе и фактът как човек разбира и си представя това бъдеще. Примерно иска децата му да са образовани и да станат лекари, защото примерно се възхищава на лекари, случва се така че децата му дори и умни нямат интерес към лекарската професия и тогава възрастните отчаяни че се развалят надеждите им за бъдещето казват думи като "за нищо не ставаш" а всъщност имат предвид че младият не влиза в представите им за великолепно бъдеще.
Дано автора успее да разбере баба си че десетки години тя е убеждавана от нейните по възрастни че е срамно, че е израз на бедност да имаш скъсано и кръпки, че е гордост и е представително да си изгладен с преден ръб на панталона от нов тъмен плат и е трудно почти невъзможно и доста често труд хвърлен на вятъра да започнеш сега да я убеждаваш в обратното.
Стигнах и до въпроса можем ли да намалим различията, о да със сигурност, ако тези които искат да променят размера на пропастта между поколенията си положат усилия и компромиси ще постигнат даден успех. Обаче е добре първо да седнат и да преценят струва ли си хвърления труд и ако насочат усилията си в развитието си няма ли да е по ползотворно за тях. Имам предвид че младият може да седне и да научи и родителите и баба си да комуникират чрез месинджър, или да им обясни с дълги разговори че младото поколение възприемат тялото и облеклото си по различен начин и няма нищо срамно в това да имаш кръпка, цепка или избелели дънки. Но дори и младия да постигне успех дали животът на всички ще стане по ползотворен? Ако младия хвърли усилията си не в образоване на възрастните си, а в собственото си изграждане животът му ще е по добър, съответно по ползотворен за него а и за неговите възрастни, защото когато възрастните му видят че той е добре с добра професия и доходи ще са щастливи дори той да пише много на телефона и да е облечен в неприемливата за баба му мода.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f92decd641
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   1. Карай възрастните да се чувстват необходими и полезни. Игнорирай досадните забележки и се фокусирай върху това, че баба ти знае как да ти излекува настинката за една нощ.
2. Говори с тях. Игнорирай личните въпроси и ги накарай да ти разкажат за своята младост. Те обожават това.
3. Актуализирай ги. Игнорирай забележката, колко време си на телефона и покажи на баба си какъв шал искаш да ти оплете, или я научи да си снима цветята.
4. Щади ги. Не обяснявай на баба си принципите на вегетарианството. Само това НЕ! Обади се предварително и си поръчай конкретна любима нейна манджа. Всички са доволни.
5. Обичай ги. Цени времето си с тях и винаги се фокусирай върху хубавото.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 75cf329594
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Номер7, първо, лоша звездичка няма да ти сложа, спокойно.
Ти след като осъзнаваш всичките тези неща, визирам това, което си изписала, е някак си алогично да подкрепяш, иначе доста селското, простовато изказване на номер1. Казвам селско и простовато, защото тя е точно от тези злобни възрастни хора, които само търсят повод да кажат нещо черно за по - новите от тях поколения. Ти си личи, че си разсъждавала, опитала си да погледнеш през очите на различните групи, докато тя какво:
'и вие ще видите'
'и вас няма да ви зачитат'
'нас ни учеха'
'ма ние не ви учехме'
''ние сме израстнали с книги'
Това си е чиста селска злоба.
Била с книги израстнала, а по - младите от нея като ползваме интернет автоматично трябва да означава, че не четем книги. Четем естествено. Госпожа, или госпожица номер1, ако не знае, ще я светна, че има такова нещо като e-books. Също и има много сканирани хартиени издания и качени в мрежата.
Ето даже веднага давам малко сайтчета, има и други разбира се:
https://chitanka. info/books
https://www. slovo. bg/authors. php3
http://4eti. me/others/


Иначе на тези възрастни, които страдат, че детето им не желае да стане лекар (ако все още има такива) мога да кажа, че е нормално много хора от новите поколения да не желаят да са лекари. Всеки поне малко разсъдлив човек може да прецени защо това е така - какво е положението на лекарите и медицинските лица в България изобщо. Ако държавната политика промени към по - добро здравната система като цяло, ще видите как автоматично ще се появи огромна опашка от млади хора, желаещи да станат медици.


И пак казвам - между теб номер7 и номер1 няма база за сравнение просто. Може би ѝ симпатизираш по чисто емоционални, субективни причини, защото вероятно сте на една възраст..

Аз съм номер3 и както предположих в коментара си, авторката (или автора) е някъде под 20 год.
Следователно родителите ѝ/му са на 50 год, или по - малко, което даже е много по - вероятно, което автоматично ни казва, че тези хора не са толкова неразбиращи от телефони меко казано и са си доста активни интернет потребители, не от вчера, а от доста години.

Номера 2, 3, 4, 5, 6 сме абсолютно прави в това, което казваме, защото е истината. Нищо, че 4 и 5 малко се поздърпаха. Просто се получи леко недоразбиране м/у тях, както и да е.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1ccf244b25
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От н. 5 до 4/6:
Казваш, че моят коментар е "злобен", защото съм използвала ирония с това "лектор", което е ирония, да, но дори не е обидна дума. Докато "некадърник" си е доста по-голяма обида. "Храчиш" - и това звучи злобно. Ама иначе аз съм била злобна. Както и да е.
Просто ме подразни коментарът ти, но не си разбрал защо. Не съм казвала или намеквала нищо за връзки! Казах, че трябва да си на точното място и в точния момент и да си незаменим. Т. е. просто да имаш професия с недостиг на кадри (за дадения период, защото това не е константа) и да нямаш много конкуренция в даденото населено място и работодателя ти да е принуден да ти плаща повече, за да не те загуби. Естествено трябва да си и добър в работата си, но никой не е най-добър, винаги ще има някой по-добър от теб, но не винаги този някой ще се конкурира точно за твоята позиция. И така оставаш ти и си мислиш, че работодателя ти ти плаща, защото, видиш ли, те вижда, че много се стараеш, че се развиваш и т. н. Същото е и ако сам си си работодател (имаш собствен бизнес) - тогава "работодател" ти се явяват клиентите ти, на това, което предлагаш. Ако нямаш конкуренция - ОК, всичко ще върви успешно, ако имаш обаче - винаги ще има някой по-добър, или с повече капитал, за да приложи търговски "трикове" и т. н. и има вероятност да не успееш, колкото и да се стараеш. Мисълта ми е, че "кадърността" е задължително условие, но не винаги е достатъчно, решаващи са обстоятелствата. Ето например, ако твоите родители са се "трепели по 20 часа, за да свържат двата края", както казваш, не знам какви са били по професия, но дори и да не са имали квалификация, ако живеехте в Дания, Швеция, Германия примерно, въобще нямаше "едва да свързват двата края". Щяхте да живеете по-добре от много "кадърни" и "инициативни" в България. Ето, същите хора, със същото ниво на "кадърност" (независимо какво е то), но при други обстоятелства. Това имах предвид.
Ти вярваш на твоя си опит и обобщаваш за всички, аз обаче имам други наблюдения и опит.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Кое точно те подразни в коментара ми? Направих сравнение с комунистическите времена, когато тогава държавата мислеше за теб и от теб не се изискваше никакви инциатива, а сега е точно обратното. Ти трябва да проявиш инициатива. Нима не е вярно? С кое точно не си съгласна, кое те обиди и подразни? Всъщност се досещам кое те подразни. Иска ти се да оправдаеш собствения си неуспех с независещи от теб фактори. НО си сложи ръка на сърцето и кажи, че някой друг ти е виновен, а не предимно ти.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1ccf244b25
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11 от 10:
Подразни ме това, че си от тези сънародници, които смятат, че всички, които не са добре финансово, сами си били виновни. Не коментара ти като цяло, а само частта с тази теза. Виновни са си само тези, които не работят. Работа има, но те не искат да работят. Само те са си виновни сами.
Ти, ако се смяташ за интелигентен, би трябвало да разбираш, че всеки труд трябва да се уважава, защото е "зъбчато колелце" в обществото ни.
Аз не мога да посоча за нито едно нещо само един "виновен", нито един-единствен фактор. Животът е съвкупност от огромен брой такива.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   "Подразни ме това, че си от тези сънародници, които смятат, че всички, които не са добре финансово, сами си били виновни"

"Виновни" не е точната дума, просто нямат определени качества. Човек не е винвовен, че няма определени качества, макар че в известен смисъл могат да се развият, но само до някъде. Но това не означава, че трябва да винят външните фактори. Не че нямат значение, но са по-второстепенни.

Съгласен съм, че са виновни само за частта дали им се работи и че ничий труд не трябва да се пренебрегва.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7480fe3d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От 12:
И все пак, ако става дума само за доходи, зависи от външни фактори до голяма степен. Просто ако се разсъждава по този начин за така наречените "оплакващи се" и "мрънкащи" работещи бедни в България, никога няма да стигнем държавите, в които избягаха в голямата си част хора "без качества", т.е. нискоквалифицирани. Каквито има навсякъде, защото и без тоя труд не може.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   За неуспешния всичко зависи само от външни фактори и нищо от него. За успешния почти всичко зависи от него. Кой е по-прав, няма да споря.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7480fe3d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   16, пак съм аз. А каква е дефиницията за "успешен" и "неуспешен"?
Давам два примера с двама мои познати: Единият е докторант, много харесва областта, в която му е докторантурата и постоянно трупа знания, отдаден е на това, което прави и участва в много различни инициативи на университета. Получава стипендия 500лв. и живее при родителите си. Друга позната работи в Англия три години като миячка, върна се тук и си купи апартамент (не на кредит) в средноголям и добър за живеене град в България. И двамата са на около 26 години. Кой е "успешния" и кой "неуспешния" от двамата и кой от какво е зависел?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   За докторанта е рано да се каже дали е успешен, защото той още не е стигнал този етап в живота си, а все още учи. Но ако той бъде успешен в бъдеще, ще е по собствени заслуги, защото не си е бъркал в носа, а е бил инициативен, учил е, инвестирал е в бъдешето си. На този етап бих го определил като успешен предвид инициативността и интелекта му. Ако запази тези качества в бъдещета си кариера, съм убеден, че рано или късно ще успее и в нея.

Втората също е успешна, защото може да е миячка (срамна работа няма), но също е имала умението да си намери добре платена работа, да отидеш в чужбина се иска смелост, да си намериш там добре платена работа (явно е добре платена, щом е спестила) също се искат умения качества (най-малкото е работлива) и не последно място е пестелива и си прави сметката. И като за капак е инвестирала спестеното умно. Изобщо тя е извляква максимума от това, което е имала като професия.

Аз лично се възхищавам и на двамата. Най-малкото са инциативни и не чакат външни фактори да им свършат работата, а викат неволята, хващат се на работа и правят каквото могат.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7480fe3d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Въпросът е в това, че ако докторанта беше в чужбина, щеше да получава много повече и щеше да може да има собствено жилище, нищо, че още учи, щом дори със заплата и на миячка може да стане. А момичето, ако работеше същото в България, щеше да изплаща кредит до 50-60 или повече години. Същите хора, същите качества, същата дейност, но други обстоятелства.
Това момиче се върна, но огромна част от хората не се върнаха, защото тук ги наричаха мрънкачи, готованци и т. н. Е, сега вече не са такива, макар че са си същите хора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 976025fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Именно че жената не се е оставила да и влияе външния фактор Бг, ами се е хванала, заминала, успяла. Ето че използвала инициативността и уменията си и въпрвки неблагоприятните фактори, пак е намерила решение.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7373edee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Generation Gap се появява със еволуцията.

Тук има няколко фактора за които се сещам:

1. Биологични
2. Социологични
3. Образователни
4. Икономически
5. Технологични
6. Политически

Биологичните фактори се измерват във това че човек се развива през целият си живот но до една степен. В даден момент абсорбирането, асимилацията и адаптацията към нова информация започва да буксува. Това става обикновено със възрастта. Всъщност има много статии за това.

Социологичните, защото ценностната система и взаимоотношенията при хората и начина им на комуникация са ефектирани от начина им на живот, повлияни от точки 4,5 и 6 и които са променливи.

Образователни, защото зависи от това дали човек се подлага сам на адаптация и интеграция чрез следване на променливите 4,5 и 6.

Икономически, защото от образователните, технологичните и политически променливи, зависят и икономическите перспективи в национален аспект. Икономическите перспективи зависят от развитието на човешкият капитал (Human Development Index) обоснован на интелектуална основа и продуктивност на населението. Въз основа на икономическите (в случая капиталистически - конкурентен модел), зависят и технологичните изяви, де факто изобретения. Следват и политическите от които зависят и икономическите насоки.

Технологичните фактори афектиращи възприятието пък предимно са обосновани на точки 1 и 3. Добиване на информация (било социологично или чрез четене), но и лимита, подтикан от биологична основа който оказва влияние особено със възрастта.

Политическите фактори, според зависимост от идеологията която следват (демокрация, комунизъм, диктаторство и прочие), пък играят роля върху всичко останало без точка 1, тъй като не може да спре старостта а само да увеличи потенциално живота и подобри здравословните стандарти.

Просто е една голяма каша и от това нещо няма оттърване. Generation Gap винаги ще го има а хората ще се чувстват и неразбрани. Всъщност именно и заради точки 2,3,4,5,6 има разминаване и във начина на мислене на хората в различни места по света. (Допълнително и езиково влияние), които играят роля в начина на мислене и заради които също казваме че имат различен 'манталитет' (начин на мислене).

Всеки от където й да е посвета, ще казва че неговото поколение е по-добро, защото ще асоциира детството си или младините си със нещо по-обикновено и просто от еволюцията на която са подложени следващите поколения.

Успех!

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 12f572d1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   В деншно време хората в целия свят са много по-свободни, от колкото са били преди 50 години, и в България специално. При положение, че нашата държава е била толкова затворена, вътре в обществото се формира един тип култура, която тръгва по свой собствен път с времето. И когато се появяват новостите от Запада, ние не можем да ги асимилираме и се получава тази пукнатина между поколенията. Едните още си живеят в своето време, не осъзнават и не приемат какво се случва в света, а другите точно обратното. И само защото възрастните нямат днешните поведенчески и възпитателни мотиви, те не могат да подходят правилно при отглеждането на новото поколение.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a6ef3bada2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Аз съм почти на 36 и не смятам, че има някаква голяма дупка между поколенията. Не виждам и някакви кой знае какви промени спрямо времето, когато бях малък. Напротив, положението си абсолютно същото, само дето днес децата играят на таблети и телефони, а ние гледахме телевизия, видео и играехме на електронни игри. Сега всички надават вой как децата никъде не излизали, не спортували, нямали социални контакти и т.н. Същото нещо си го имаше и преди. Голяма част от моите приятели и познати също си стояха вкъщи и много често не си подаваха носа навън дори през почивните дни. Днес просто подобни неща са по-силно изразени, защото има деца, които освен, за да отидат на училище, не пристъпват прага на вратата. Разбира се основната причина за това са родителите им. Когато последните се антисоциални, в такива превръщат и децата си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker