Какво е значението на парите в живота? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121374)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво е значението на парите в живота?
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 2494 пъти
Здравейте, подобна тема не съм чел тук до сега, а на моята възраст когато човек е още в началото на смисленият си живот със сигурност подобни въпроси заемат голяма част от съзнанието ни, заради това реших да пусна тази тема която да можем да обсъдим. Ок, кое са най-важните неща в живота. На първо място без капка колебание е здравето, няма ли здраве нищо друго няма значение. На второ място за мен са парите. Не говоря за милионите и милиардите за които жадуват някои хора, говоря за финансовата основа която ни носи свободата, сигурността, спокойствието от които имаме нужда до голяма степен да си осигурим следващите неща в нашия "списък", щастие и любов. Сега някои ще кажат, че пари не са нужни за щастие и любов, но грешат толкова много. Когато работим безброй часове и парите не стигат за сметки, за ипотека, бензин, за храна се изпълваме със сивота, стрес, страх, ярост и със времето те изместват почти всички хубави емоции в живота. В щастливите семейства щастието и любовта избледняват, започват скандалите, тормозът психически, не рядко физически които могат да превърнат живота в ад.
Всеки иска пари нали, някои искат много пари, но какво сме готови да сторим и да жертваме? Ето го и моя случай, Израснал съм в бедно семейство, семейство в което липсата на пари предизвика нещата описани по-горе. Ок, това е минало, взел съм си поуките и сега всичко е в моите ръце. на 25 години съм имам висше образувание, но не бих се нарекъл образован или пък супер умен, но пък си имам своите цели, принципи и начини на действие. Последните няколко години работя почти всеки ден, от сутрин до вечер почти без почивка, повръщал съм от преумора, за щастие трудът ми има покритие но въпреки това писва понякога мисля си "струва ли си, да похабя младостта си прекарвайки 90% от времето си в работа, толкова ли е важно всичко това". Сега съм в пауза, да кажем чакана смяна на посоката която изисква пауза, почивка. Спрях , огледах се и видях, че не изпускам нищо и съм готов, готов съм за следващата стъпка, готов съм да жертвам днес за по-добро утре. Презареден съм физически и емоционално да продължа напред.
И така какво аз съм научил за парите аз в краткия си опит до сега признаваме или не ние сме зависими от парите и единственият начин да се освободим е когато притежаваме достатъчно от тях които ни осигуряват нашата независимост. Отново казвам не говоря за десетки милиони, за мен разликата между 5 милиона и 50 хиляди годишно е много по-малка от колкото разликата между 50 000 и 5 000 годишно.
Та какво са за вас парите и какви жертви са допустими?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: ed5aba6e1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Приятел, в грешка си да жертваш настоящето за някой по-добър момент в бъдещето. То не ти принадлежи. Мисля че си пропиляваш хубавата младост в блъскане. Отпусни я малко тая душа-има време за всичко.
За мен лично най-важното в живота след здравето са отношенията ми с хората-дали имам духовно близки приятели и любов в живота си. Да работя нещо, което не е блъскане, а ми дава смисъл. Пък дори и за по-малко пари. Гладен не е останал никой :) Чил

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d708da8427
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Парите не са цел, парите са средство. Средство, чрез което да направим света по-добър, в един капиталистически свят.
Имайте пари, за да живеете добре битово, но тези, които имате повече пари - измислете как да ги инвестирате в нещо полезно. Спонсорирайте някой млад талант, дарете пари по проект на някоя организация, чиято идея подкрепяте. Дарете за ремонта на спортни зали. Дарете на библиотека или купете книги и ги дарете в дом за сираци. Или бъдете предприемачи - открийте галерия за изкуства, частно училище, спортни площадки и т.н.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6ea31479d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Имаш висше образУвание!??

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 58cb95b3a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На малко по различно от автора мнение съм и тъй като той пита ще му го споделя.
Да за всеки на първо място е и би трябвало да бъде здравето, обаче второто място би трябвало да бъде заето от семейството, любовта и уважението в него, чак след това идва желанието за имане на пари и вещи съответно.
Мога да кажа на автора, че нито едно семейство не е разделено заради липсата на пари, защото ако в едно семейство липсва уважението и любовта причина за раздяла и скандали винаги може да се намери и доста често търсената и намерена причина биват парите. Ако драги ми авторе парите правеха така че да няма скандали, то нямаше да има разводи в богатите и средно имотни семейства. А знаем че по статистика дори процентът разводи при богатите е по голям. Надали сам можеш да изредиш 10 богати и възрастни семейства, чиито членове или поне единия от тях никога не са се развеждали.
Колкото до щастието то е величина, всеки без значение дали е богат или беден си има своите щастливи и нещастни моменти в живота, човек сам си създава щастието и повярвай дори и най бедните могат да са по често щастливи от богатия. В никакъв случай не мога да свържа количеството щастие с количеството пари.
И още нещо, по принцип единствената причина заради която човек си струва да прекарва 90% от времето си в работа е ако работата му по същество го прави щастлив, ако човек работи по толкова заради пари в никакъв случай не си струва.
Добре ти сега си замислил да трупаш пари а гаранция колко ще живееш до кога ще си здрав и дали ще намериш правилната жена в живота с която да имате уважението и любовта имаш ли? Дали натрупаните средства ще успеят да те направят щастлив, ако нямаш правилната за теб жена до себе си, ако нямаш деца, ако нямаш роднини и приятели? Мислиш ли че с пари би привлякъл правилна съпруга, любов от децата си, или обич от приятели и роднини?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 791f835156
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   В нашата система парите са необходимост за физическо оцеляване. Да, има общности, които живеят откъснати от цивилизацията в катуни и там срещат любовта и правят деца. Други оформят социална класа и структура основана на крайни лишения, в това число от: качествено образование, медицина, стоматология. Тези хора, с минална работна заплата или близки до нея доходи са заплашени дори от мизерия на улицата при оставане без жилище. С непостоянни или твърде малко пари хората не могат да си позволят елементарни условия на живот. Така любовта и семейството остават застрашени. Не говорим за лукс или пари за кола. Говорим за това, че дори една книга или една играчка не може да се купи в това положение . Това го знаят вътрешно много хора и за това се борят по всякакви начини.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e36275f6f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Точно както имаш висше обарУвание, но очевидно си пропуснал средното, точно по същия начин един ден ще имаш пари, но ще си пропуснал всичко останало в живота...
ЗАПОМНИ!
Най-важното нещо на тоя, на оня, и на всички останали сетове е отношенията ти с хората, семейството, приятелите, любовта и т.н. Всичко останало е декор и/или средство към постигането на това. Дори и здравето. Да не говорим за парите, понеже все още има общества (например огромни територии в Индия), където хората никак или много малко ги употребяват, но са много по-щастливи и по-здрави от нас (най-вече психически).

Та това, към което си се насочил, а именно - "свобода", "сигурност" и "спокойствие" чрез пари, е всъщност една огромна илюзия. Илюзия, която ти се набива в главата, и която ще те изсмуче, БУКВАЛНО! Ще лиши живота ти от смисъл, и от всичко човешко в него.

Жал ми е за хора, за които парите са цел. Хора, които ги смятат за пенкилер, който ще реши всичките им проблеми. Точно обратното - на-ценното в живота е това, което не може да се купи с пари - любовта, приятелството, човечността, уважението на другите.

Много ниско духовно ниво, приятел... Извънредно ниско!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 28bccaaf65
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Без пари няма живот, без тях трябва да живееш като дивак.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f20c1301d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Казаха ми преди време, че най-важното в живота е късмета, а не здравето, защото хората на Титаник са били здрави, но не са имали късмет :) Може да погледнеш и тази гледна точка.
Относно парите - те са необходимост. Да, аз съм здрава, имам прекрасен мъж, имаме къде да живеем. Работим, учим постоянно, защото искаме да живеем по-добре. Сега тези 30 квадрата, на които се разполагаме не са ни достатъчни. Имаме мечти - хубав, средноголям дом, искаме да пътуваме поне до половината европейски държави, искаме да ходим на море, искаме да се обличаме добре и да имаме топли обувки. За всички тези неща трябват пари. НО е много важно да не жертваш всичко, за да ги получиш. Да, ние също сме образовани, но сме намерили работа, която не ни натоварва и вечер не се прибираме на парцал. Да, не получаваме толкова много, но ни е спокойно. Да, нещата ще се случат по-бавно, но ние не бързаме. Ако още на по 25-30 години се заробим с работа, която ни изтощава физически и психически, ако не си осигуряваме нормален сън и не можем да починем събота и неделя нормално, защото мислим какво ще правим в понеделник на работа, тогава има ли смисъл всичко, което бихме имали?
Да, парите са нужни, защото с развитие на времето нуждите на човек растат. И не, ние не си мечтаем да живеем в някое родопско село, да гледаме козички и да живеем отшелнически. Да, живеем на село и сега, но имаме голям град на 10 минути, защото имаме нужда от типичните градски неща. Въпросът е да намериш баланса и да не жертваш здравето си за неща, които така или иначе ще се случат, ако си постоянен.
А това, че хората започват да се карат от липса на пари го подкрепям напълно. Имала съм периоди в семейството, в което ми разбиха касичката, за да вземат пари за хляб... Знам какво е и знам как от двама обичащи се, родителите ми се превърнаха във врагове. Защото когато не можеш да решиш за какво да дадеш последните си пари... спираш да мислиш трезво. Няма какво да ти обяснявам, преминал си го и ти.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 80f5b24825
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Шапки долу за коментар номер 6. Абсолютно точно, при това казано по гениален начин.

Аз осъзнах тези по трудния начин. Бях като автора и преди мислех така "ще бачкам здраво 10-20 г., ще трупам пари, после с натрупаните пари ще съм свободен, спокоен, щастлив до края на живота си".

Е, да, ама не. Живота не работи по този начин. На мен костваше доста висока цена, за да го разбера. Съмнявам се, че ако му обясня сега, автора ще го разбере. И на мен преди ми разправяха по-опитни и възрастни от мен, но аз тогава си мислех, че те просто са неудачници и не разбират. Живота сам ми даде многократно и кристални ясни знаци, че не става така.

Първо - такова нещо пълна свобода, спокойствие и прочие няма, още по-малко пък се постигат с пари. Второ - парите и да ги направиш, ще платиш много висока цена, а радостта от тях ще трае много по-кратко, отколкото си мислиш. Колкото и сега да ти се струва, че веднъж направил пари, ще си щастлив завинаги и всичките ти проблеми ще са разрешени, ще си свободен, спокоен и т.н., не е точно така. Най-малкото защото самата идея да правиш пари, с които да си свободен, те прави зависим, но ти трябва време да го осъзнаеш. А осъществяването на тази идея още повече.

Когато имаш много и след кратко време му се нарадваш, започваш да осъзнаваш колко крехко е всичко постигнато и започваш да се притесняваш дали в някой момент няма да паднеш от високо. И то си е за притеснение, защото всичко в живота е много по-непостоянно и преходно, отколкото си мислиш. От една страна е по-лесно да си щастлив, когато нямаш, защото тогава и не може да стане много по-лошо. Но когато имаш много, може да стане много много по-лошо.

Абе имам много за разкаване, но нито съм толкова добър оратор да го кажа добре, нито пък има смисъл, защото всеки сам от опита си трябва да го разбере. Сега и да ти говоря до утре, нищо няма да се промени.

Само едно ще ти кажа - ако искаш да разсмееш Бог, разкажи му за плановете си. Аз би добавил и за илюзиите си. Това с парите е една илюзия. И не го казвам, защото съм чел разни тибетски книги, а говоря изцяло от опита си.

Аз поне се усетих на време. Някои цял живот не се усещат. Има хора цял живот бачкат, правят пари и тъкмо са ги направили, стане нещо и те изчезнат и айде пак в изходна позиция и те се питат "и за какво беше цялта работа, за какво изгубих 30 г.". А и да не ги изгубят, се обръщат назад и се замислят, че гонейки парите цял живот, са пропуснали важните неща. И сега какво от тези пари? Нима имат свобода с тях? Та те дори няма с кого да ги изхарчат? Пропиляли са си и здраве и всичко заради парите.

Сега аз не казвам, че парите изобщо ен са важни и едва ли не да се отречем от тях. НО съблюдавай баланса. Изкарвай си ги, работи си, но с мярка. Малко наблегни и на отношенията с хора, малко на здравето, малко на семейството, малко на работата, малко на парите и гледай горе-долу да ги балансираш. Защото за какво са ти пари, ако нямаш нищо друго освен тях?

Запомни едно - нищо не е полезно, когато е без мярка. Дори и витамините са вредни в големи количества.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 311ba3ce43
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз съм на 28 и работя от 21 годишен. В началото бях обсебен от идеята да правя пари. Спомням си ясно как бях на 22 и един колега от университета ми се обади да ми каже как си е намерил работа с двойна на моята заплата. Поболях се, но не защото му завиждах. Тоест, нямаше злоба, а просто желание и аз да имам това. До толкова бях заслепен. Дори, точно в този период, имах възможността за прекрасно пътуване в чужбина и не можах да му се насладя. Докато бях там само разсъждавах как като се върна в София ще си намеря по-добре платена работа. Представете си какъв идиот - той е на прекрасни места в чужбина, а умът му си стои в мръсната, гадна, запрашена София...

Не можах да се насладя на младостта. Пропуснах много. Наистина много. Най-вече в социален аспект. И сега съжалявам горичво. Събрах някакви пари, но те нито са толкова много, че да мога да се нарека финансово независим или богат (с работа просто не става, освен ако не работиш 25 години на висока заплата и пестиш стабилно), нито ме правят щастлив... Не казвам, че парите не са важни, но както написаха и по-горе - ТЕ СА СРЕДСТВО. Никога не го забравяй. Никога повече няма да си на тези години, на това място, с тези хора. Искам да кажа, че моментът е нещо, което няма да върнеш. Ако можех да се върна назад никога не бих давал толкова големи жертви за глупавата си кариера. Което не означава да се пропиваш и да ставаш отрепка. Но наистина човек трябва да търси баланс и понякога да жертва част от парите, които може да изкара за времето, което никога няма да може да върне.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e20dd8b157
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   <6> Има един лаф:

"Човек разбира, че парите не са всичко на този свят, когато ги има в достатъчно количество"

Същото важи за и секса. ;)

Иначе казано - когато човек няма нещо му придава важност.

Вярно, че има и общества където парите не са важни, но не виждам тълпи от хора драпащи да отидат там :)

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4d76255ae6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   съгласна с номер 8. И Шумахер има много пари, но за какво му са като нямаше късмет?
истината е в баланса, да имаш достатъчно пари за приличен живот, пътувания, почивки и емоции, без това да те съсипе физически и психически.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a760a75538
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Прарите имат голямо, огромно значение и то не самите пари, а начина по който се харчат и по който се изкарват. Важно е какво правиш с тях, за какво ги искаш. Ако мотива ти е да ходиш по партита и дискотеки, курви, наркотици, да се хвалиш със скъпа кола и т.н. ще си поживееш малко в рая и рано или късно ще осъзнаеш, че не е това смисъла на живота. Важен е самият мотив. Как и за какво ти трябват. Аз например ако имах много пари бих се занимавал с благотворителна дейност, щях да помагам на някави хора, ей така анонимно. Щях да участвам в някакви къмпании. Да засаждам дървета и т.н. И в тоя ред на мисли, колко повече пари имам, толкова повече ще мога да направя за себе си, за близките си и за света, поне аз така разсъждавам.
Парите обаче купуват и щастие. С парите можеш да отидеш с приятели на почивка, можеш да си купиш примерно сладолед, да зарадваш някой свой близък. Обаче трябва да имаш приятели, които да поканиш нали? А това не се купува с пари.
Понякога безплатните неща са по-скъпи от платените, но това вече е въпрос на ценностна система. Оскар Уайлд е казал "Хората знаят цената на всичко и не знаят стойността на нищо". Нещата не се измерват с цени и т.н.. но това е друг въпрос..
Парите са енергия, енергия, която ти позволява да градиш, която ти дава възможности, разкрива ти нови хоризонти и да, прави те щастлив.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6fc0783a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Парите са хубаво нещо, но от хора, които поставят щастието след парите - не очаквам добро. Не се заяждам, а говоря от опит. Не очаквам добро от 2 типа хора - от този, който споменах и от тези, които казват на парите "парички".

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1325fe0283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Приемаме, че сега се концентрираш изцяло върху това да спечелиш пари, да ги инвестираш, събираш и имаш. А за какво ще ги похарчиш? Имаш повече колеги, отколкото приятели. Леля Марги, секретарката в офиса, говори с теб по-често и по-откровено, отколкото майка ти. И какво правим с натрупаните пари след н-брой години? Добре, купуваме си мечтаната къща, обзавеждаме я. Сега се прибираш от работа в мечтания дом, който е празен, защото си бил толкова зает с работа, че си пропуснал да общуваш с хора. И нямаш гости. Всеки човек с много пари може да си намери меркантилно същество, което да спи до него всяка вечер. В общия случай и деца ще ти роди, за да не избягаш. Ти, естествено, продължаваш да работиш много, за да може децата да имат всичко. И децата ще имат всичко, но не и времето и вниманието ти. Имаш пари за храна, ама всякаква храна, можеш да се храниш всяка вечер в ресторанти с хайвер, сьомга, суши и така нататък. Имаш пари за лекарства, да не дава Господ никому така да си оползотворява парите. Признавам, че това е известно спокойствие, но не е щастие. Нещо повече, ще си призная, че нямам много пари и живея неспокойно, защото при всяка изненада от съдбата, ще получа пълен финансов разгром. Парите са си необходимост, без пари няма храна, няма покрив. Но не са ни нужни чак толкова много пари. На човек му трябват толкова, колкото да е на топло, да е облечен и да е нахранен. Гоненето на максимуми, както в кариерата, така и във всеки друг аспект, обикновено убиват баланса в живота ни. А балансът е много важен. Може да се каже, че човек трябва да има от всичко по малко, за да живее добре, да е щастлив, спокоен и доволен. Измервай всичко във време, това е важната единица. Как оползотворяваш времето си, колко свободно време имаш, колко от времето ти прекарваш сам и смазан... Парите не си заслужават младостта, не си заслужават отдалечаването от роднини, не си заслужават спирането на социалните контакти с приятели, не си заслужават да останем сами на старини и определено не си заслужават здравето ни.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9965f2af15
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Парите са важни, но ако смяташ да ги трупаш с рутинна, тъпа и нископлатена работа си изгубен. Все едно да пълниш пробита бъчва без да пробваш да запълниш дупката. Имай предвид, че заплатите се смятат на принципа "колко му трябва на човек да съществува" и "с колко най-малко пари можем да намерим кандидат за тази работа", а не "заплащането е според резултата". Това за резултата е дива глупост и обикновено важи дали да ти дадат останалите 10% от предвидената заплата или да ти ги удържат. Не прави компромиси с долнопробни работодатели - усетиш ли ги, че са зле, веднага се махаш без да даваш пробен период от месеци и години. И като цяло ако ще трупаш пари трябва да мислиш как постоянно да нарастват доходите, а не просто как да работиш повече.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 714228da5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   6, човек, който набляга на грешките, които другите правят определено е изключително извисен. :D :D :D
Авторе, никога не питай другите, изживявай сам и си прави изводи, ако искаш гони парите, ако искаш се мъчи да търсиш щастието в мизерията, каквото си прецениш. Логически е по-вярно щастието да е и в трите - пари, здраве, любов и няколко верни другари... под пари разбирам 1-2 милиона поне

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9965f2af15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Номер 9 - разкажи малко повече за премеждията и постиженията си, че стана интересно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 28bccaaf65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Много мъдра поговорка за парите гласи -като млади даваме здраве за пари, а като остареем, даваме парите за загубеното здраве! Най добре е, работата да ти бъде хоби, което да ти носи пари, а не да ставаш слуга на парите. Ако човек не си яде парите, после те него изядат!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 064ba3c55f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Парите имат такова значение, каквото сам им отдадеш. Както се казва на един не му стигат за хляб, на друг - за новия айфон.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 81e786071f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   "Аз например ако имах много пари бих се занимавал с благотворителна дейност, щях да помагам на някави хора, ей така анонимно."

Ако си изкарал тези пари с тежък труд и лишения вярвай ми ръката ще ти трепери като ги даваш за нещо.

Виж ако отнякъде ти паднат 1 милион - може и да се правиш на анонимен благотворител, ама надали ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4217bbc82f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   За мен парите са само една хартия с която мога да си купувам каквото си искам. И мисля, че би било най-добре тези от държавата, които разпределят парите да си печатат от печатните машини, колкото си искат милиарди и да увеличат много заплатите и всички хора след 18 години или да учат или да работят и да има работа за всички. Но има някой милиардери в света, които никога няма да позволят това, защото ще станат наравно с другите. Сега ще ме нападнете и знам защо и затова ще обясня по-добре. Няма да може всеки да си взима когато и колкото си иска, а ще трябва да работи и само тогава да взима голяма заплата. А най-зле живеят хората, за които единствената цел в живота са им милионите. А за мен най-важното е семейството. Човек ако няма свое семейство все едно не е живял. Ако трябва да избирам между това да имам всичките пари на света и да си купувам каквото си искам или да имам семейство с човек, с който много се обичаме бих избрала семейството.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a760a75538
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Като чета коментарите на хората за парите и ми става ясно защо повечето, от коментаторите ги нямат.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 80f5b24825
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   24, защо според теб?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8e117073f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   22 Аз и сега се занимавам с благотворителна дейност, анонимно,, когато имам малко пари. Защото съм добър човек :) И да.. Изкарвам ги трудно..

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 636b018400
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   13, хората, които твърдят, че биха давали за благотворителност, ако бяха богати, обикновено подсъзнателно искат да излъжат кармата, че са много добрички и заслужават Бог да ги направи богати, пък после видиш ли ще помагат на бедните. Ами ако съдбата ти даде 1 млн, голям праз, че си дарила 100 бона. Другите 900 бона защо да ги дава на теб, а не директно на нуждаещите се?

Благотворителността не е условна тип "ако някой ми даде ей така от небето, ще дам и аз някое процентче на бедните". Или ти идва от вътре, или не. Ти и 500 лв да изкарваш, ако имаш желание пак може да даваш всеки месец по 5 лв примерно на някого, който се нуждае. И тези 5 лв ще имат много повече стойност на фона 500-те лв доходи, отколкото 100 бона на фона на паднали от небето 1 млн. Лесно е да се правим на благородни с лесни пари, ама я заделяй от залъка си всеки месец 10% от малката си заплата си да видим колко си добра. Особено ако трябва да храниш и деца. Дали ще си толкова "добра"

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8e117073f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   27.. Имаш изкривена представа за това какво е благотворителност. Една от целите на живота е да оставиш нещо след себе си. Ако хората преди 500 години са расъждавали като теб, сега най-вероятно теб нямаше да те има. Една от мисиите на живота е да сме благодарни на предците си за това, че примерно преди 200 години са построили мост и ти сега можеш да го пресечеш, засадили са дърво и ти сега можеш да се радваш на сянката му. Ако не бяха хилядите знайни и незнайни войни, които са загинали, сега ти щеше да се казваш Хасан, примерно. Ако не бяха постоили софийският университет, сега нямаше да се радваме на неговата аргитектура. Богатите държави са станали такива, защото народа им е допринесал за това, те са си го направили. Ако Японците расъждаваха като теб, те никога нямаше да са толкова силна страна, щяха да са едни бедни нещастници, пишещи глупости по разни форуми. Какво да ти кажа, много ми е жалко, че повечето хора разсъждават като теб, направо ми се повръща.. Те не заслужават да живеят, те са овце и точно заради това повечето страдат от депресия. Когато осъзнаеш, че си с причина на този свят, че нещо може да се промени, само защото те е имало- тогава ще се освободиш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e20dd8b157
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Пари на ръка отдавна не давам. Помагам с каквото мога, купувам ако трябва но пари НЕ.

Защо ?

Нагледах се на "крайно бедни", които пушат по 2 кутии цигари на ден и фиркат нон стоп.

Ако някой реши, че съм коравосърдечен да пробва да купи баничка или друга закуска на някой просяк. Бас държа, че няма да я иска - ще иска пари.;) Или пък ако я вземе няма да я яде - свикнали са на друг порцион. :)

Ама били мръсни и окъсани - да, но само за да будят съчувствие. Кой ще даде пари на спретнат и чист просяк ?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 80f5b24825
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   28, коментара ти наистина ли е насочен към моя, 27? Мисля, че се бъркаш.

А иначе какво лошо има в това да се казваш Хасан. Като си Петкан, цъфваш и връзваш ли?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9cb82aa806
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Ами лудите години са до време. Все пак си бил студент. До там е в общи линии. След това - да, още си млад, но е време да си постелеш. Младостта е бедна. Откъм пари. Но има енергия и здраве да се погрижи за времето, когато няма да е така. Затова, след следването идва един период на лека мизерия, на израстване в кариерата, така че към 30-35 години човек да има една добра база за семейство и да си поеме нормално разходите. И дори без семейство, никой не става след университета директно богат и на добра позиция, това иска време и най-доброто време е докато си млад. Защото ако си дадеш почивка и на 30 се сетиш за това, то ще има 24-годишни конкуренти и те ще са предпочитани. Хора с голяма и необяснима дупка в биографията не се гледат с добро око. В този смисъл, много по-хубаво е да си на 30, отколкото на 25. Защото още си млад, но вече си спокоен за настоящето си.

Компромис не правя само с времето, което за детето ми. В момента само мъжът ми работи, а аз имам много време, което отделям за детето. Това ми е по-важно от парите. Но пък и така съм си постлала, че след една година (тоест, общо след две) да мога да се върна към работата и да печеля същите пари. И това си го постилах между 20 и 30. Сега съм на 40 и не съжалявам за нищо. Все пак нашите ме издържаха да следвам, никак не е малко. Имаше ги и тези безгрижни години, но колко души могат да живеят така до края?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker