Как животът се променя и дали повярвах в Господ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как животът се променя и дали повярвах в Господ
преди: 12 години, 11 месеца, прочетена 2904 пъти
Преди да представя причината, която е основата на моя душевен катарзис искам с няколко думи да се представя. Какво и да кажа представите на читателя, а и неговите познания за хората, ще му попречат да види моя образ в тази светлина, в която аз се виждам. Може би моята неоправдана гордост и високомерие издигат до епични височини добродтелите ми, които тези дни сякаш се проявяват и отстъпват на пълното безразличие.

Аз съм деветнадесет годишен младеж, който няма приятели. Преживях няколко години вече без приятели, а самотата ми ме направи особено критичен и циничен към хората, около мен. Задоволявах наранената си душа, чрез словестни престрелки и агресивност към хората, които изразяваха мненията и идеите си. Жалко, че бърках тази враждебност с ексцентрично чувство на хумор.

Естествено както се досещате, досега не съм бил интимен с жена и не съм вкусвал от плътските удоволствия, а за да прикрия срама от, това което днес се очаква от мен, се зарових в книги и други странични занимания, които всъщност нямат никакво значение. Бях пълен атеист и обичах да нападам вярата на другите хора, изтъквах абсурдите в техните още по - абсурдни вярвания в божества, които бдят над всеки от нас. Отричах всичко, което разумът не може да обесния и едновременно виждах в живота ми скрит символизъм, скрит замисъл, който ще ме изведе до величие и надмощие над другите. Да спомням си този скрит "символизъм" в събитията, днес го определям като чист нарцисизъм.

Но случката, която нанесе фаталния удар на ценностната ми система и срина всичките разбирания и представи за живота, съвсем не беше извън сетивния свят. Една сутрин се събудих с болки в кръста. Ще пропусна дните на вайкане и убеждаването на самия себе си, че всичко е добре и ще ви отведа в кабинета на доктора, който произнесе страшната присъда. Имах много рядко заболяване и имаше огромно вероятност да прекарам остатъка от живота си в инвалидна количка. Спомням си добре, деня, в който се прибрах в къщи с новината.
Сигурно се досещате, че гореспомената агресивност и циничност, често се изливаше на моите родители във формата на неуважение и надсмешка.

Е, след като майка ми чу новината и се разплака пред мен, нещо в мен се преобърна, знаех само, че никога повече не искам да видя майка ми да плаче или да страда, за пръв път от много време насам я прегърнах и всичкият ми страх се изпари, пред желанието ми да бъда силен за мен и за майка ми.

Вечерта се помолих на Господ, тогава ми стана ясно, толкова ясно, че се усмихнах на иронията. Аз, отричащият всякакви религии, поругващ ценностите, подиграващ се на възрастните, неуважителен и към най - свещените неща, се молех.

Вече на драгия читател му става ясно, как историята се развива и какъв е краят. След като разбрах, че съм човек, който е готов да потъпка принципите и вярванията си, за да постигне целата си, бях отново раздвоен. Вече беше ясно, че животът ми коренно ще се промени - вече нямаше с надсмешка и презрение да разговарям с всекиго, нямаше да търся начин да бъда остроумен, като обиждам някого, нямаше да се отвращавам и потъпквам нуждите на другите.
Цялата нестабилна система от разбирания за живота, се сгромоляса за секунди, разбрах, колко ненадеждни са били вижданията ми за другите хора и как аз се лутах в грешните си представи за самия себе си.

Оставаше въпросът, на кого да бъда благодарен и предан за оздравяването ми? От една страна не исках да отписвам заслугата, че сам съм се справял, а от друга страна, колкото и глупава да звучи, но боя се само човек в моето положение би ме разбрал, страхувах се от някакво напомняне от божествена сила за отминалите мъки. Реших да бъда благодарен на Господ, но не на Господ, който е на иконите, а в негов образ да бъде живота, животът, който ми даде втори шанс да живея и да бъда полезен и добър.

Видях, че не мога да бъда атеист, защото пред първото изпитание на вярването ми в невярването ми се пречупих и може би, като човек преживял силна физическа болка и страхът, който още е у мен, не съм подходящ да разсъждавам по тази тема.
Но, това, което искам да ви кажа е, че не трябва да приемате живота за даденост. Колкото и банално да Ви звучи, това е стар урок, стар колкото самия живот и трябва да бъде спазван.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 11 месеца
hash: 658ed64e2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   добре е написано, браво.
какво стана иначе, намери ли си приятели и приятелка?

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: b179947a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хах все едно описа мен, с разликата, че вместо рядко заболяване бях изпаднал в адската депресия от която не виждах изход, т. е. бях загубил най-голямата човешка добродетел, а именно надеждата. И на мен всичко ми се случи на твоята възраст. Аз също промених мирогледа си, но да ти кажа честно всичко беше докато не преодолях това тежко за мен състояние и впоследствие отново възвърнах този критизъм към всичко и всеки, все пак имайки едно на ум и леко смекчил възгледите си.
ПС. Да не си зодия стрелец?

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 8c66dc5304
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Много интересна история, разчувстваща. Радвам се, че всичко е приключило с добър край и си преосмислил много важни неща и то в точния момент. Вярвам, че от тук нататък, ще следват само хубави моменти за теб, осъзнавайки тези неща. Успех от мен :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4512d24302
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За 19 годишен си много интелигентен. БРАВО !
Аз също на твоите години преживях нещо, което промени живота ми. Имам заболяване на сърцето и бях в критично състояние. Само вярата ми в БОГ и позитивното мислене ме спасиха. Пожелавам ти успех и съм сигурна, че ще намериш чудесни приятели, които да са на твоето високо ниво :) Най-важното е да се обичаш такъв какъвто си....

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: ebea965e8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Атеист означава, че не се определяш към никоя религия, но това не ти пречи да вярваш в силата на живота и Вселената, която стои над всичко и е самото всичко. Човек без вяра не може... Така че можеш спокойно да се надсмиваш над глупавите религии и същевременно да вярваш във висшата сила, без да посещаваш църкви или джамии.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker