Госпожица или госпожа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Госпожица или госпожа
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 3751 пъти
Здравейте. Според вас как е правилното обръщение към жените? Кога тя е госпожица и кога госпожа? От какво зависи това? Някои казват от възрастта, други - от това дали тя е омъжена или не. Вие как се обръщате към жените. Обиждат ли се? Въпросът беше повдигнат в Франция преди години. Там част от дамите смятат, че обръщението, , госпожице" оскърбява достойнството им.
Чакам вашите мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1ef57180df
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Моите приятелки на около 30 доста се обиждат от "госпожо", пък тези под 25 направо побесняват, ако се обърнат така към тях. Знам, че вече "госпожо" е общоприета норма, независимо от възрастта и брачния статут, но просто ми звучи абсурдно и смешно, когато някой се обърне към 20-годишна с "госпожо". Или пък на тийнейджъри да се говори на "Вие" - някак си също ми е неприемливо. Аз съм мъж на 23, до ден днешен се обръщам към повечето си връстници на "ти" и никой не го смята за странно. За жени, изглеждащи на около 30, винаги залагам на "госпожице", защото знам, че вероятността да са омъжени е доста малка в наши дни, пък и винаги съм го смятал за по-подходящо.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: bb18086be8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ако не носи халка няма как да знаеш омъжена ли е или не, за това гледай възрастта. На по-младите казвай госпожици, а ако са около 40 и нагоре госпожи. Защото да кажеш на момиче на 20 госпожо... е, изглежда малко неподходящо.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5490498a14
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Преди беше правилно Госпожо за омъжените жени и Госпожице за неомъжените. Сега под натиска на феминистките, се прие само Госпожо, защото при стария вариант се получавало разделяне по семейно положение, за разлика от мъжете. А и никой не е длъжен да знае, кой е женен и кой не е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f55c5efcda
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз чукнах вече 49 години и ако щете вярвайте, още бабите ми подвикват в трамвая: "Момиче, стани, чедо, да седна". Случвало ми се е и майка да придърпа детето си с думите: "Ела тука, че пречиш на какичката да мине". Винаги ми е било безразлично обръщението, но и винаги съм се дразнила когато непознат мъж ме попита: "Госпожа или госпожица?" Това е възможно най-безтактният въпрос, макар че човекът го задава, за да не сбърка в обръщението, но съгласете се, че е неприятен. Виждала съм как някои попрехвърлили първа младост дами се изчервяват и едва измърморват "Амииии... госпожица". Затова съм си въвела следното правило: ако пред обръщението мога да сложа думата "млада", то значи е (млада) госпожице. Ако "млада" не пасва към видимата възраст на дамата, значи е госпожа. В случая семейното положение не е от значение. Не върви да се обърнеш към 70-годишна стара мома с "госпожице", нали? Всичко това се отнася до ежедневното общуване. Според официалния протокол, обръщението задължително е "госпожо".

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 99d4104d0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Уж съвременно общество, а елементарни неща не се знаят. Как няма да се обиди жена, към която ако е омъжена се обълнат с госпожице? Госпожице е обръщение към млади неомъжени жени и млади момичета. Даже и възрастна жена да е, ако не е омъжвана пак си е госпожица. Най добре ще бъде и при жените да се отнасяме само с ГОСПОЖО, без -ице или-жа. Как към мъжете е само господин(е), и за малки и за големи, за семейни и несемейни. Но тъкмо свикнем с някоя порядка и пак се появява нова, сега и за третият пол трябва да мислим, към тях как да се обръщаме, с джендър ли? А и скоро пак ще си припомним - другарки и другари, наживяхме се на госпожици и господа!? Порядките са като модата, вечно се въртят, както историята!

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 95a379e151
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами то това важи не само за Франция. Официалното обръщение към жена на видимо пълнолетна възраст е "госпожо", без значение сърди ли се, или не. Нито има как да зная семейното положение на всяка, нито ме интересува, а щом при мъжете обръщението е едно и също, няма причина при жените да е различно.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 13 часа
hash: f31754820a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Здравейте! Правилно - ГОСПОЖО или ГОСПОЖИЦЕ, трети, компромисен вариант- ДАМА. МОЛЯ ВИ, стига с това леличка, адски неуважително е; бабата-също. Кажете на ваши познати, приятели да почетат по темата ЕТИКЕТ.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: c5939a0dcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Първо питаш от кой пол се счита и тогана решаваш как да се обърнеш. Виждаш, че е жена, но всъщност може да е ТО, това САЩ ни го достави.

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 29abf5f124
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Принципно госпожице е обръщението към неомъжена жена, а госпожо -към омъжена.

Има и известни нюанси:

Когато жената е млада и е неомъжена(или ти не знаеш дали е омъжена) - се обръщаш към нея с госпожице!
А, когато знаеш, че е омъжена - с госпожо!

Когато жената е възрастна - се обръщаш към нея с госпожо.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 45d5c21c9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Помня в училище като ни учиха на етикет ни казаха следното: "Госпожице", се използва само ако момичето е в ученическа възраст (друг въпрос е дали тогава ще ѝ говорим на Вие, но да речем е официален случай). Иначе обръщението е "госпожо", освен ако дамата е неомъжена и изрично настоява да бъде "госпожице".

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: c1c05d9255
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Госпожа е общоприета норма, дори и на някои още да им се струва странно да се обръщат така към млади момичета. На хората не им влиза в работата коя е омъжена, колко е годишна и т. н.
Ж24

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker