Защо тази дума е обидна в българският език? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо тази дума е обидна в българският език?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1203 пъти
Въобще не ви разбирам някои. Защо въобще джендър е обида? Gender(от английски) означава пол. Много ми става странно като чуя "Баси джендъра си", "Ей джендър" и все такива. Абе тези хора колко имат по английски? Не знам как да обясня на англичаните че тук позваме тази дума като обида. Излагаме се. Но какво да се прави? Те повечето хора които познавам нямат и 3 по английски. Но се чудя на хората които знаят че джендър означава пол, но все пак използват тази дума като обида. И кво да се обиди човека? Че сте го нарекли пол? Просто питам защо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: df6fd24c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   В българския език думата се наложи като съкращение от трансджендър, т.е. всякаква форма на обратен или транссексуален. А в България да си педераст е обидно, респ. джендър е обидна дума.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed6ac509a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Не можеш българският е различен език от английският, въпреки че възприемаме думи от чужд език може да изменяме дзначението им. Ето да примера. Памперс на английски е diapers, но ние на български сме възприели търговското наименование на продукта, така де марката памперс и използваме него и да това е напълно нармално. Друг прякор, че да кажеш на черен в българия нига не се смята за обида, но в САЩ ще те набият веднага щом го кажеш. Просто сме възприели думата нига като друг начин да се обърнеш към чернокож без да влагаме смисъла на обида. Така че тук грешката е твоя, джендър на английски значи пол, но на български значи п*дал. Както магазин на български си е магазин, но на английски означава списание.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 19575c4b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Така ни го пробутаха.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 23d9b67a95
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А защо ти пука какво мислят англичаните, защо трябва да знаем английски?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 9a74c84e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   To и на английски, джендър сравнително от скоро означава пол, допреди стотина години е било само граматически термин, а за пол се е ползвало само думата секс. Но поради прекомерната си употреба, като съществително описващо коитус, секс е придобило леко негативна конотация. Заради това постепенно се налага джендър, като дума означваща пол, защото има едно по-меко и неутрално звучене. И сега вече идваме в съвремието ни, когато ни набиват в главите, че биологиният пол нямало значение, важно е като какъв се самоопределяш, затова се налага да се измисли нова дума означаваща полова идентичност, и хоп, ще вземем джендър. Оттам, както каза и номер 1 е станало част от трансджендър и идва в българския език.
Идеята ми, авторе, е да не се правиш на много начетен и като знаеш английски да даваш акъл на другите, които не го знаят. Хората ще си употребяват дадена дума, както си искат, не е нужно да им четеш лекции, защото както виждаш не е приятно.

П.П. Определено е по-добре да се опитват да те засегнат с джендър, отколкото с нашенското си п...рас. Една идея по-малко обидно е, поне засега.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fdd6e8d7ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз пък се питам защо хора като автора, все се подммазват на англичани и американци, защо очакват от българите да научат английски, а не от англичаните, дошли в България, български? Имам предвид англичаните на които се налагало да се разяснява, кои думи за какво ги ползваме тук, защо си се набутал да с еразясняваш въобще, да мислят каквото си искат, защо ти пука. Смятам хората като автора за дупедавци, за подлизурковци, щом научават езика, навиците и историята на англичани и се срамуват от своя произход и народ.
Въобще не ми пука автора или някой англичанин да ме оценя, колко имам по английски, защото аз не съм тръгнал да оценям англичаните, колко имат по български. Никой няма право да ме кара да знам английски, както аз не искам от автора да има отличие по химия или физика и астрономия, така и той няма право да ми оценя английския.
Ще си наричам джендърите джендъри, а негрите черни и негри и въобще не ми дреме за психичните отклонения на англичани и американци, които твърдят, че било обидно негъра да го наречеш негър, било обидно циганина да го наречеш циганин, мен не ми е обидно да ме наричат българин. Негъра не бил негър, а афроамериканец, а този негър който не е стъпвал в Америка, а се е родил и живее в Европа евроафриканец ли е? И в България имаме няколко десетки негри те българоафриканци ли са? За нас те са си негри и аз не влагам в думата негър нищо обидно, както мен ако ме нарекът бял не се обиждам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f333478b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз живея в Англия и до скоро работих с много нашенци, които въпреки, че бяха в страната от над 5г. не знаеха грам английски.
Точно тогава като излезна тая дума "джендър" и всички селяндури (не селяни) започнаха да я използват постоянно.
Аз им обяснявах какво значи всъщност, но те не попиват.
Тази дума я използват предимно по-простовати хора, които смятат, че хомосексуализма е вирус, и че черна норвежка гей двойка ще им вземе децата.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: dd42a6a330
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   А аз като малък се чудих защо думата "педал" има обидно значение.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1d3a95a9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 5

Така е. Българите са ужасяващи хомофоби.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: df6fd24c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   10, ако мислиш, че българите са ужасяващи хомофоби, върви в Раша. Там има убийства за хомосексуализъм. И дори полицията не прави нищо при такива случаи и убийците нарочно си остават безнаказани. До сега няма нито едно разкрито подобно убийство, а убийства от омораза към хомосексуалисти има доста. Дори има такива нелегални организации, които се занимават с това.

В България не бих казал, че масово се мразят хомота, а просто не се одобряват. Даже напоследък това неодобрение дори преминава в безразличие. Общо взето повечето са само против парадирането. Още по-малко пък има някакви престъпления срещу хомосексуални.

Така че това словосъчетние "ужасяващи хомофоби" е доста пресилено. Просто не си видял какво е истинска хомофобия. Това, че не се ръкопляска на обратните, не означава, че се мразят масово.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 45fb49d135
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Шиптър, турчин също не са обида, но в българския език има нещо наречено "пейоративен".
Нормални думи, които се използват, като обида.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fdd6e8d7ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Да питам и аз нещо, което ми се върти в главата от доста време.
Защо за повечето "интелигентни" българи е срамно да използват български думи, а смятат за културно да нарекът нещата с английските им имена? Културно било да кажеш вагина, а не с българската дума пут*ка, културно било да кажеш пенис, некултурно кур, културно било да кажеш коитус, а с българска дума било некултурно. Обяснете моля защо английския език смятате за културен, а българския за некултурен? Какво културно има в същите думи изказани на чужд език, или щом знаете английски се мислите за по културни? Аз знам три езика по културен ли съм от българските "интелигентни"?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 31f1f752a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   до 11: Защо в Русия.. в целия ислямски свят хомофобията е на много по-развито ниво... В Саудитска Арабия гейовете ги провисват на кранове, за да ги замерят с камъни.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 661bca2e3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Питащият, като знаеш английски, гледай видеото на Ютюб на StevenCrowder: There are only 2 genders, change my mind. Тази, която е с къса коса и изглежда като жена, е джендър, според самата НЕЯ, тя е такава, трети пол- нито мъж, нито жена. От там излиза и появата на този термин. Идентичност, за разлика от сексуални предпочитания (хетеро,хомо, би).
В какви времена живеем... с чувствителни и лесно раними хора, които намериха широк мегдан за изява (интернет).

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 99b2b329fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Българският език не е Английски и ние решаваме за нас кое какво означава. На английски и sex означава пол, а ние само за секс ползваме тази дума. Решили сме да обиждаме с по-дълга дума джендър и това е. Като номер 13 и аз ползвам думите к*р и п*тка, а пенис и вагина са ми даже странни. Само като са ме изпитвали по Биология съм ги ползвала. Кой както си реши, така ще говори. Дали ще ги наричаме обратни, хомо, педераси, джендъри, гейове няма значение.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3509c0c67e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Е, номер 13, направи хеттрик от грешни предположения. И трите думи, които споменаваш (вагина, пенис и коитус) нямат нищо общо с английския, а както всички анатомични термини са на латински. Това е все едно да четеш учебник по термодинамика и да си недоволен от факта, че не се използват български думи, а например се ползва енталпия и ентропия. Просто термини са и така са навлезли в езика ни. Българският вариант е влагалище, полов член и полов акт. А споменатите от тебе думи, може и да са били използвани в старославянските езици и езика на прабългарите преди 1500 години, но днес са жаргонни и вулгарни.
Представям си да идеш на лекар и да кажеш: "Докторе, боли ме к.ра". Освен, че звучи просташко е и смешно, като онзи виц за заека с венерическата болест. Това се отнася и за номер 16 - доста просташко ми изглежда. Така ли си говорите с приятелките си на кафе: " Да знаете, днес не ми е добре. Имам болки в п.тката". Как ли ще възпитавате дъщерите си (ако имате) един ден. "Маме, това се нарича п... и всички жени я имат".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker