Религии - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121357)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18568)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Религии
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 828 пъти
Помак какво точно значи, тази група от населението като българи или турци се определят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: b50dc07e0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Помак = български Мюсюлманин

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b00bf55be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според бългaрите сме българи, приели исляма, а според нас сме си отделна народност и не сме нито българи, нито турци. Помаци има не само в България, а в Гърция, Албания, Македония, Босна, Косово. В някои държави се наричат горани или торбеши. Ако българските помаци са българи, то албанските например също ли са българи?

Истината е, че на този етап няма достоверни исторически или генетични доказателства за произхода ни. Иначе има млади помаци, които се самоопределят като българи и дори приемат християнството, но това според мен е по-скоро, защото светът се глобализира и много от нас не живеят като едно време в затворени общества, а в големи градове и усещат социален натиск. Предпочитат така, за да са по-приети. Иначе е трудно, коства кариери и т.н. Повечето вкл. и аз просто го крием и хората си нямат хал-хабер какви сме. Ако пък си в чужбина, се водиш българин така или иначе, ако ще да си и от цигански произход.

Аз лично се самоопределям като помак и го крия и почти никой освен най-толерантните и дискретните ми приятели, колеги, съседи знаят. Повечето ни имат за предатели и се настройват срещу нас или си мислят, че сме задръстени, религиозни, консервативни и какви ли не. Аз например живея в голям град още от гимназията, образован съм, имам успешна кариера, но хората и не подозират, че съм мюсюлманин или помак. Умишлено не ходя на погребения на колеги християни, защото ми е неловко и не знам какво се прави въобще в църква, как да съм облечен и ме е страх да не се изложа. Иначе не съм религиозен, но като малък имах интерес към религията и известно време ходих в джамия да изучавам Корана. В него има доста мъдри неща, стига да си интелигентен и не е това, което си мислят повече, че е изпълнен с насилие. Напротив истинските мюсюлмани трябва да са смирени и да проявяват милост дори към убийците на децата си.

Ето това е майка, която прегръща убиеца на сина си

https://www.youtube.com/watch?v=0Z5SGI5Jdns

Ето това е мюсюлманин, който се отзовава на жена в трудно положение

https://www.youtube.com/watch?v=wYo_tPPoDlY

Селям, брачя българе!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3b73e69c31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Както казва номер 1, българин мюсюлманин. Само така ще го срещнеш в учебниците по история. Всички други раздновидности като българо-мюсюлмани(не се поставя знак за равенство между етническа и религиозна принадлежност) или българо-мохамедани(така се обожествява Мохамед, а той не е Бог)са погрешни, макар че масово се бъркат, както по медиите, така и в официални документи. Помаците са българи, насилствено приели ислямската вяра.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b00bf55be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пределно ми беше ясно, че ще получа единички, само защото съм се самоопределил като помак, а не като българин. А не съм обидил никого. Мисля, че всеки има право да се самоопределя, както смята за правилно. Това само потвърждава мнението ми, че българите нямат добро мнение за нас, освен ако от политкоректност не казваме, че сме българи. Точно за този социален натиск говорех, поради който много млади помаци днес са принудени за перд хората да се самоопределят като българи. Защото все пак трябва да работят нещо в големия град и да са приети в социума.

Само един въпрос имам към вас - зашо ви преча с правото си да се самоопределям? Или трябва да се самоопределям според вашето мнение и тогава ще съм много готин?

от номер 2

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: be15a9699b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   До номер 2: приятелю, прекрасно те разбирам! Повечето българи като чуят думата мюсюлманин реагират първично и инстинктивно без да се замислят, така че не им се сърди, не влагат мисловна дейност! Просто за тях ти си враг, от първи клас им е насадено колко е било тежко "по турско"(нищо, че сега сме "по американско" и всички мълчите ?) и гледат на мюсюлманите като на врагове. Така че просто си мълчи и не се впечатлявай - никой няма да ти търси в сърцето какво ти е.

Аз например съм чист българин, с българско име, покръстван, но не чувствам християнската религия като своя и уж доброто християнство не ми е дало нищо! През годините завързах едно-две приятелства с мюсюлмани и се оказаха доста читави хора! Ако не бях, сигурно и аз щях да съм като мнозинството българи - предубеден!

Не се определям като християнин или мюсюлманин, а просто като вярващ! Първоначално като четях Библията нямаше проблем, после като започнах да чета Корана семейството ми буквално изтръпна колко лошо било! Нищо лошо не пише в тази книга, напротив пише като в Библията - да почиташ родителите, да помагаш на бедните и т.н. Всичко идва от тълкуването! Радикалните мюсюлмани, не са мюсюлмани, а са "уахабисти" - секта в религията 2-3% от всички! Както има десетки секти в християнството, така е и в исляма!

Обаче българинът продължава да си мрази и това е! Значи няма проблем да сме уж толерантни и европейци - може да си джендър, може да си клоун, може да си всякакъв, даже на престъпниците се гледа с по-добро око, отколкото ако чуят, че си мюсюлманин!

П.С. До автора - помаците са българо-мохамедани. Помак - по-мо-хамеданечен(помохамеданчен). Има най-вече в Южна България, където е била по силна властта на османската империя и в Разград. Българи са, но заради връзката с религията, някои се чувстват и турци.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b50dc07e0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 2 направи си ДНК тест да видим дали си помак или българин :)
от номер 1

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 634f9a02c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   до 4: На мен не ми пречиш да се самоопределяш като помак. Както македонците не ми пречат да се самоопределят като македонци. Стига да не искаш някакво специално третиране заради това.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b00bf55be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   5, благодаря за хубавите думи. Иначе относно послеписа ти - няма никакви доказателства, че сме или не сме българи. Можем само да гадаем какви сме генетично.

6, всъщност има такива, които са си правили.

7, не нямам никакви претенции за специално третиране, а само за правото ми да се самоопределям и да съдят за личността ми по качествата ми, а не по произхода ми. Последното обаче го няма за съжаление. Когато повечето българи чуят, че някой, който според техните разбирания е българин, не се самоопределя като такъв и скачат първосигнално като ощипани. Честно казано не разбирам какъв е този зор да се изкарват всички българи и никой да не допуска, че все пак може и да са различни. И македноци, и помаци, и български турци. Пак ви питам - и помаците в Косово ли са българи?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1f9ec861cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Н 2, голяма грешка пт твоя страна че, криеш. Защо?! За да не се сърдят някои си други, хора които себе си дори не толерират?!
Аз съм дъщеря от смесен брак, баща турчин, майка българка.
Определям себе си за туркиня. Често ми се е случвало "ааау, ама каква си бяла, как добре говориш и се изразяваш на български, ама си интелигентна" и тем подобни ТЕХНИ си смешни (жалки) изцепки. А говоря общо 7 езика, 4 от тях на високо ниво, не само български.. Като че, ако си бял и на добро ниво (интелект/визия/позиция т.н.) задължително трябва да си българин... аз нямам такива нужди, имат опитващите се да ме убедят, но това не е мой проблем.
Най- смешни са когато се опитват на всяка цена да ме убедят че, съм българка и видиш ли: ТРЯБВА да искам да съм българка! Още в детска възраст, в училище се опитваха да ме убеждават каква и коя съм аз... Ами сори, ама не съм овчица, не харесвам и стада- стадно мислене и адаптация към такова, нито пък симулация ще промени коя съм, но определено бих загубила уважение към себе си заради други които имат проблем с тях си. Мен слабо ме вълнува дали някой е българин или друга националност, интересува ме човека.
Ами не, не съм! И си го заявявам гордо! Аз съм единствената която може да изрази/реши! Такива хорица ги режа бързо и не допускам в обкръжението си, нещо подобно достатъчно говори и за характерите им като цяло. За какво ми е да имам каквито и да е отношения с подобни хора?! Не живея отдавна в България, но винаги, където и да съм, когато ме попитат казвам: туркиня съм, от България.
Относно генетични доказателства за произхода ми хахха стигам до антична цивилизация, много преди българите... ;) "различна" генетика съм, няма да влизам в подробности, кой разбрал- разбрал.
Родителите ми никога не са ми насаждали каквото и да е по темата, нито религии. Не съм религиозна, предпочитам истини.
И съм туркиня :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b00bf55be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, благодарности и адмирации. Права си за абсолютно всичко.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: bb3e27f59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Който както иска да се определя, все ми е едно. Не съм пишмян патрЕот, дори не живея в България.... Но "помак" не е отделна етническа група, народност, раса или нещо подобно.
Това е все едно някой сливналия да каже "сливналиите не сме етнически българи, ние сме друг народ, различен от българския".
Едно от лошите неща е, че сред помаците/българо мохамеданите се навъдиха емисари с псевдонаучна литература (силно политизирана), които им внушават, че са от друга етническа група. Целта е ясна- Разделяй и владей.
Академична литература, здраво стъпила на доказателства трябва да се чете, а не кенефна.
Иначе нищо против турци, помаци, роми и подобни нямам.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b00bf55be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, много е интересно как сам казаш "Академична литература, здраво стъпила на доказателства трябва да се чете, а не кенефна.", а твърдиш нещо с убедителен тон, без реално да имаш доказателства за него, защото достоверни такива до ден днешен няма.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c9450bf914
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Имам въпрос към 2. и 9....
Уточнявам, че въпросът е напълно неутрален, не е риторичен, укорителен или нещо подобно. Просто ми е любопитно: А защо не искате да се определяте като българи? Това, че всеки има право на избор като какъв да се самоопредели, е така, но ми е интересно защо вашият избор е именно такъв?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: a7715338d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Нека да оточним нещо авторе. Видове религии които съществуват:

Христианско - Източно Праволславно, Католическо, Протестантско, Англиканско, Ориенталско Православие, Асирийско

Мюсюлманско - Суни, Шиа

Юдаизъм

Конфуций

Хиндуизъм

Шиндуизъм

Будизъм

Ако една от горните е вярна, значи всички останали са грешни. Хората използват религията за да оправдават невежеството си и радикалните си виждания за репресия над други хора било то поради цвят на кожата, било то поради сексуална ориентация, пол и каквото се сетиш.

Българите правят и те точно това постоянно.

Другото нещо, идентичността е нещо което позволява на индивид да определи принадлежност към вътрешно чувство (част от него).

Помака и да се води българин който обаче не е христианин а мюсюлманин, то е важно да оценяваме това че човек има право на самоопределение. Не само това. Друг език също да можеше да говори - пак е дар на речта. Не се налага на късмет да се използва език на глухонемите.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1f9ec861cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Н 13, любопитството ти би трябвало да е презадоволено от коментарът ми- н 9.
Написано е ясно:
1 - Татко е турчин!
2- посочена и "различна" генетика
А личен мотив ако трябва поне един да посоча...
В такъв случай коригирам една думичка във въпроса ти, само за да изясним какво в същност ме питаш.
"Защо не искате да се престорите на българи?" Във въпросът ти е отговора- няма нужда да казвам мои причини за избора си, те са ясни, ти обаче имаш нужда да опознаеш "любопитството" си.
Разсмя ме :)
Поздрави!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b50dc07e0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Номер 17 е яка комплексарка!!!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2cc3d267e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От 13 до 17:
Генетично си и туркиня, и българка, като самоопределение - само туркиня (така казваш).
С риск да се повторя - не казвам, нито намеквам, че някое от двете е "по-добър" избор за самоопределение. Просто питам защо за теб "туркиня" е по-добрият вариант (щом това си избрала).
А да се преструваш, естествено, че си е тъпо и безсмислено, спор няма.
Не си длъжна да отговаряш на въпросите, щом ги смяташ за лични, аз просто уточних, че не ми е риторичен въпроса, тоест остава да е зададен "от любопитство". Това имах предвид.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1f9ec861cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Н 19- участък митохондриална ДНК (майчина линия) северен народ
Придошли някога в далечното минало...
Може би ще ти е интересно да почетеш по проекта "„Характеризиране на антропогенетичната идентичност на българския народ” и нещичко за хаплогрупите обитаващи България.
Отговорила съм иначе съвсем ясно горе.

Н 17

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1f9ec861cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Н 19, добавям че, забравих:
Майка ми (както и голяма част от населението в България) се приема за българка, защото така е възпитана, така пише в документа за самоличност като "идентификация". По- лесно ако щеш. Сега знае повече за произхода си. Много хора биха се изненадали ако си направят ДНК тест.
Но тя и без това винаги е казвала "единствен вид сме на планетата дето себеподобни се делим на националности и раси, защото така им изнася на една шепа хора" Не и е от значение, общо взето е на принципа- човеци между хората. Това мислене също е наследство от реалните гени.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c9450bf914
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   20/21 - "голяма част от населението в България) се приема за българка... " - приема се, но и Е, това че сме генетично разнородни не означава, че някои са българи, други - не. Същото се отнася и за другите народи. И сред турците има голямо генетично разнообразие - част от тях са руси, светлооки, друга част - тъмнокоси и/или мургави и т. н. Но не се делят на по-турци и по-малко турци.
А ако ти се определяше като българка, щеше да получаваш същата реакция от турците, каквато казваш, че си получавала от българи - тоест щяха да те убеждават да се възприемаш като туркиня. Ако беше израснала в Турция - там щеше да получиш такова "възпитание" как да се възприемаш.
Това го казвам, защото оставам с впечатлението, че си мислиш, че само българите са някакви "расисти". Това изобщо не е така. Повечето хора, които не харесват турци, цигани и т. н. е заради манталитета на повечето, а не заради самия произход. Първото е личен избор, второто - не.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1f9ec861cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Н 22, да де, да си дойдем на думата.
", това че сме генетично разнородни не означава, че някои са българи, други - не" - Напротив! Но целта на въпросът ти беше в същност да поведеш разговора към:
"Това го казвам, защото оставам с впечатлението, че си мислиш, че само българите са някакви "расисти".
Както ти казах и по- горе, отговорът е във въпросът ти. А при мен подобни "тънки" не минават :)
И не, някои хора са такива, други не. Именно от "такива" нямам нужда в обкръжението си. И също съм посочила горе защо.
Как биха реагирали други, турци например казваш. Работя от време на време с хора от турското посолство в страната в която живея и НЕ, даже и далечен намек не е имало по темата. В същност работя с хора от цял свят и знам по- добре.
Върни се и прочети отново коментарите ми, със сигурност отговарят на въпросите ти, а това което търсиш... хаха тц, няма начин!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2cc3d267e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   От 22 до 23, не знам какви "тънки" виждаш в коментарите ми, казвам всичко, което мисля, директно, кратко и ясно - къде видя недомлъвки, не знам...
Ти каза, че имаш неприятен опит с българи, които ти налагат нещо "насила" (да се възприемаш като българка/полубългарка). Съгласна съм, че това не е правилно. Но не съм съгласна, че го правят САМО българите. Това исках да кажа, и не го прокарвам "тънко" - казвам го направо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker