Защо българите отглеждат децата си и когато станат зрели хора? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121207)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо българите отглеждат децата си и когато станат зрели хора?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 826 пъти
Акцента на темата е ясен. Вчера с мой приятел почти се скарахме точно по тая тема. Аз нямам деца, той има, но не са живяли никога при него. Помага с финансова издръжка на бившата му жена, която отглежда 17 годишният му син. Понеже живея на запад, живял съм и в бг, но тука на запад съм забелязъл, че тука младите масово заживяват самостоятелно буквално още на 16г. Учатят, работят почасово, и сами от малки започват да се борят с трудностите. Разбира се родителите ги подкрепят, но подкрепят подчертавам, не издържат. Примерно дават му едни 1500 евро да изкара книжка, обаче за другото трябва сам да се управя. И да книжката в днешно време е жизнена необходимост и това някой да ти я плати си е сериозна помощ. Другия пример. На бащата първи братовчед чичо Гошо. До 30-тата си годишнина живее при родителите си. Той до тогава поработва тук таме по чужбина резултата от, което е едни борчове само към наши сънародници в държавите, които е бил. В крайна сметка окончантелния му билет за пребиране в бг го плащат родителите му, понеже и за това не е успял да изкара в чужбина. Пребира се на 30г в бг и се жени. Сватбата покриват родителите и брат му. Заминава с жена си да живеят в малък провинциален град, където взимат апартамент на изплащане, който основно изплащат родителите му, като основната храна, с която се препитават чичо Гошо и жена му е също от село и родителите му. Месо от гледани животни, брашно, плодове и зеленчуци от гледани градини. Чичо Гошо и жена му работят в някаква фабрика, но какво точно се случва с парите така и не се знае. В същото време им се раждат две деца. Жената на чичо Гошо междувременно изкарва книжка и си купуват Москвич, който частично е купен от родителите на жена му, остатъка са платили със парите от фабриката. Жена му гордо вече шофира, а той се вози като, , принцес, , до нея. Понякога и той шофира, но без книжка, с довода, че, , Книжка кола не кара, , Междувренно децата му стават абитьоренти и целия им бал включително куверти и костюми се осигуряват от вече възрастните родители на чичо Гошо. Иначе с няколко думи личноста на чичо Гошо: с изключително богата култура и огромно его. Човек знаеш изключително много народни мъдрости. Трудно му се взима думата. Често съркастичен с едно особенно чуство за хумор.... Човек претендиращ, че разбира от всичко... В крайна сметка родителите му падат здравословно, и той отказва да ги гледа, при положение, че е безработен в същия период, а брат му, който работи супер отговорна работа, я напуска и отиде да гледа родителите си на село. В момента и казарма няма, та не е ли това наше ориенталско мислене, да се грижим за децата си доживот, причината за генериране на плужеци, хора неспособни да се грижат за себе си, безполезни за обществото, разбити семейства и самотни родители? Или мислите, че родитела е длъжен на детето си, до като е живо то, или до като са живи родителите? Очаквам вашите коментари, и се извинявам за лошия правопис. Весели Празници!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 88987959d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не са ни длъжни. Дом, храна, дрехи, камествено образование и от там нататък сами. Предното поколение масово са така - живеят в наследствени къщи, взимат пари от родителите, а не се сещат един подарък да им купят за рождения ден.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3cedbfe0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много изписано, и то неграмотно... А нещата са много прости. До икономика е. В Щатите където има... или по-скоро имаше развит трудов пазар и възможности, традицията е навършиш 18, и вече се оправяш сам. Защото... имат такава държава, че можеш да се оправиш и издържаш сам.

Не само в България, но масово в бедните държави, семейството е било важен фактор децата ти изобщо да ОЦЕЛЕЯТ. Тук работа често се намира само с ходатайстване, а парите не стигат за наеми, храна, още по-малко да започнеш семейство. Та се налага родителите постоянно да помагат, включително и да живееш с тях.

Както... поне тия дето не са коне с капаци знаят, САЩ също обеднява, парите отиват при 1%, и тези социални процеси характерни за бедните държави, вече са и при тях. И те наблюдават, че все младите живеят при родителите си до все по-голяма възраст.

Това е тъжното, особено за младите в България. Копираха начин на живеене от "запада", който е неприложим тук. Искат като "големите", като "звездите", а не могат да си извадят главата от задника и видят, че тоя модел, дори там спира да работи. Помислиха се за "по-добри" и че ще живеят по-лесен и приятен живот от родителите си, без задължения, без жертви. А родителите им - кучета ги яли... Това е реалността за съжаление... Не е да си в никоя позиция днес. Нито да даваш на неблагодарници, нито младите които просто не знаят какъв свят ги чака... Тоя свят вече е тук. Тая "пандемия", е смяна на икономическия режим.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 67b44bf5d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Въпроса ти е доста.. меко казано нагъл.. ?

Нека повторим: 'Защо българите отглеждат децата си и когато станат зрели хора?'.

А защо българите, и не само тази идентичност а всяко човешко същество създава деца? Не го ли правят за себе си? Да си начешат крастата да станат родители? Да предадат семката си или да осиновят, да създадат своята си представа за семейство? Не го ли правят за себе си и за собственото си съществуване? Заради Техните си нужди? Детето стока ли е или какво? Като се създава трябва да се гледа.

Въпроса ти пак казвам е брутален.. идеята не е само да се създаде живот, ами и да се се развие (евала на осиновяващите и безскрупулно подкрепящи децата си). Идеята е да се изгради максимално добра платформа за биологично-психично-социалното живеене на даден човек. Да се предаде максимално информация на индивида. Да се развие максимално. Да се образова и във къщи и в академична и рабонтна среда. Да му се дадат каквито може повече превилегии в живота. Това включва и материалното ако ще.

По този начин във свят където социалното неравенство се задълбочава, този човек ще има максимално преимущество, а благодарение и на това си преимущество по-хубав и по-качествен и щастлив и здравословен живот.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5949a06642
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Със сестра ми ни изментиха роднини с имоти. Лозя имаше - продадени, разбирам след години. Апартаментът на дядо ми т. нар. ми "баща" го харизал за 1000 лв. на брат си (чичо ни). Делът му е у него, включае още един апартамент, който той има (закупен с кредит). Винаги е бил маминото синче. Баба ни му даде 6 бона първоначална вноска за апартамента. Дядо като почина разпродадоха негова собственост и ходиха в Истанбул на екскурзия. За капак "баща ни" се хвана с някаква 15 години по-млада, дето е по-близо до моите години, отколкото до неговите, че и дете чакал. "Сестра" щяла да ми се пише. Айде не! Една сестра имам, и тя е родена от МОЯТА майка. Че и тая, дето сега живее със смешника, е адвокат. Съвсем всичко да опоска, една вилица да не остане. Имаме един коз, тъй като нямат брак (с майка ни също нямаха) няма право на наследствени дялове, както няма и майка ни. Остава тая т. нар. "сестра", дето да ме убият няма да я призная. Отделно изпадаме в долни линии при наследяването на чичо ни и ще се отварят много усти. Бях писал и тема, само плюха тогава, сега пиша коментар. Дано го пуснат. Имам всички основания да недоволствам. След като друго не става от "роднините", поне да приберем това, което остава след тях. Въпросът е принципен, сега пак ще има "що ги чакаш, направи си сам" и сродни. Което ни се полага по документи да не сме луди да го оставим?? Весели празници на модераторите и всички посетители! Със здраве.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3e99248b67
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Описал си краен случай, който изобщо не е често явление. Просто чичо ти Гошо е някакъв полуидиот и родителите му го бутат цял живот. Това че говори не значи, че е нормален. А и родителите му изглежда не са невинни в простотията.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0d06373f63
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Защото сме южен народ, т.е. не сме студенокръвни като някои господа и дами. Но ти можеш да изпъдиш детето си още на 3 месеца! Да си търси работа, търтеят с търтей, че да не стане като чичо Гошо! Препоръчвам ти да го направиш, за да дадеш пример и когато след няколко века само твоите потомци оцелеят, ще има музей, посветен на първия, който е разбрал кога да отбива малките търтеи от майчината гръд.

Сега сериозно: ползвай Гугъл Хром, човече! По мои спомени има вграден редактор и поправя грешки. Вероятно има и български такъв - не се е налагало да ме поправя освен за някоя грешка при набирането, която отстранявам, когато видя подчертаната дума и се сетя защо е подчертана. Като прочетох това "пребира" и ми идеше да пребия компютъра, честно!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 66fa37529d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Автора към номер 2 Често съм го чувал като причини родителите да не настояват децата им да се отделят на 18г. възраст поради икономически причини.Скъпи квартири и прочие.... Обаче при българите на запад се наблюдава същата тенденция, а и не само българите , ами всички народи с ориенталски манталитет като нашия като турци араби, и прочие... тоест ,,икономическите причини,, явно са едно оправдание за нашите индивиди за негодоста им да съществуват самостоятелно.Самия факт, че в по-добре инономически развитите държави от рано научават децата си да съществуват самостоятелно, явно това е част от печелившата форула за добро благосъстояние, защото именно в бедни и зле инономически държави си отглеждаме децата, когато те станат и зрели хора.Освен, което трябва и да се определи, кога едно човешко същество е дете и кога зрял човек.Законодатвлството е ясно в цял свят.18г. За лицата до 17г. по цял свят правосъдието е смекчено именно защото според закона са още деца, и не могат да носят пълна отговорност, навършиш ли 18г. по закон вече си зрял човеч и си носиш за всяко действие или бездействие пълната отговорност.Да ти все завинаги оставаш дете на своите родители и те винаги ще се стараят по някакъв начин да допринасят за твоето благополучие, но не са длъжни да те носят на гръб и да те бутат постоянно в живота.А това е много често явление по нашите ширини.Много хора без родителите си са кръгла нула икономически.А когато си зависим от някого икономически, ти си зависим от него всякак включително и емоционално, и се превръщаш в безгласна буква и тотално обезличен.




Към номер 6 Казваш защото сме южен народ, и не сме студенокръвни като някои хора. А не е ли това именно причината всички южни държави да са зле икономически в момента.Апсолютно всички до една! Гърция, Италия, Испания, и прочие.Все мързеливи и калпави народи.И понеже заговори за оцеляване, в момента всички южни страни трябва да благодарят на ,,студенокръвните,, за финансовата подкрепа, която им оказват, иначе дните на оцеляване на южните страни бяха преброени.Щяха да измират от глад по-бързо от колкото хората през средновековието от чума.Поинтересувай се за топ 5 страните с най-добър стандарт на живот в Европа е все ,,студенокръвни,, народи между тях м@му стара. Айде със здраве и Весели Празници! Автора!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: b2dd3aeed3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторе, посочи ми поне една причина да давам минимум една трета от заплатата си на някой наемодател, като добавя транспорт (защото по-евтините квартири са далеч от работата обикновено) и допълнителни сметки за отопление и т. н., става половината заплата. Само една причина ми дай, да давам ПОЛОВИНАТА ей така, при положение, че мога да я спестя?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c6dfa5dfb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторе прав си че имаме някъкви изкривени представи за възпитание и през последните 30г все помалко учим децата си на труд. Но и пропускаш че "студенокръвните" народи имат държави, държави които подкрепят несправящите се. Живял съм и в Германия и в Италия и в Франция, и там си имат алкохолици, в Германия видях най много. Но на несправящите се в Германия държавата им помага да си живеят както намерят за добре, не е нужно алкохолика германец да ходи при родителите си като чичо ти Гошо, държавата Германия плаща квартирата на алкохолика, лечение ако той има нужда и му дава 800 евро на месец помощи, с тези пари той си плаща сметките и си купува редовно каси бира, лежи си в кварирата и знае че ако е послушен и не прави престъпления държавата ще продължи да си го гледа до живот. Един такъв ми беше съсед в Германия него разпитах.
В България обаче държавата не плаща квартира на никой изостанал, не му дава пари за храна и оцеяване, затова такива като чичо ти Гошо стоят при майка си. В България минималната заплата не стига да си платиш квартира, сметки и храна, ако работиш за минимална заплата се оказва че живееш по зле от затворник, в затвора без никакви положени усилия ти предлагат легло отопление и храна, а ако се уредиш да ходиш на работа от затвора заплатата ти идва чиста без да плащаш наем и храна.
Отделно в живота има едни кръговрат работливите родители обикновенно отглеждат мързеливо поколение, а мързеланковците отглеждат справящи се сами деца.
Мисля че това са причините да виждаш в България толкова хора отглеждани от родителите си след 20г възраст.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 01d50cc0cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8,
не съм автора, но ти отговарям- ставаш самостоятелен човек, учиш се да поемаш отговорност за себе си, подреждаш си приоритетите, един от които може да бъде- какво да направя, за да постигна повече и да имам достатъчно доходи за добър живот?

Мнението ми не съвпада с това на автора, това не е толкова важно, за теб е важно обаче да осъзнаеш, че е добре в някакъв момент да започнеш самостоятелен живот, пък си поддържай връзка със семейството, то е най-важно, говоря за общия случай, за нормални хора, не за изключенията.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c6dfa5dfb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   №8 Искаш да ти дадем причина, защо да признаеш, че си възрастен индивид, при положение, че можеш и до 60г възраст да сучеш от майка си??? Ти Дай една причина защо днес ядеш от чиния, при положение, че можеш да сучеш? Аз не виждам и причина да се отказваш от памперси при положение, че вече на пазара има за всички възрасти.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 66fa37529d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Автора към 8. Мога и десет причини да ти дам.Но ето ти една важна. Две поколения под един покрив не могат да съжителстват мирно.Доказано е многократно във времето от реални случеи.Много млади семейства са и били разбивани поради, което.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ca1d066503
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   8, ми тая логика защо като се пенсионираш трябва да си даваш половината пенсия, вместо още да живееш с мама?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4e9876b524
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Защото "доброто" на деата се ограничава с изхранването на плужаци, а не създаването на силни и борбени индивиди. Но все пак, какво искаш от държава, в която все още мног от хората са от поколението, което те учеше на колективичъм и да слушаш майкта партия ...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4e9876b524
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 8

Ако имаш грам достойнстов, тази "една трета" ще я даваш на родителите си.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4e9876b524
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   "Искат като "големите", като "звездите", а не могат да си извадят главата от задника и видят, че тоя модел, дори там спира да работи. "

Ами хавни си свястна работа бе, мързел!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6973c52076
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Родители вие сега глезите децата си до 30 или 40 годишни, ама помислете, че щом нямат самостоятелност като възрастни как ще създадат свое семейство, което да отгледат. Вие сте ги гледали до 30, а те след това едно малко дете няма да могат да гледат така. Най-хубавото нещо, което може да направите във възпитанието на децата си е да ги научите на самостоятелност. Сега те ви казват мамо, тате дайте пари, ама някога и техните деца ще искат от тях.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3bfd3aebad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Повечето за да имат послушни гледачи или поне зависими:
Апартамента срещу гледане, жена ти/мъжът ти ърябва да харесат и на нас защото в моят дом командвам аз, трябва да са послушни и отговарят на нуждите ни, защото чрез младите изживяват своята неизживяна част от живота или избиеат комплекси и т. н.
Такива родители си вузпитават децата в зависимост от малки!

Относно наемите кото спомена н 8- ами не плащай наем, купи си жилище, изплащай си собствен дом!
Ама не... при мама е удобно, хем няма да плащаш, хем ще напазарува, ще сготви, изчисти т. н. пък ако се появи друга "мама" с ексъри ехааа само си го премествам от единия в другия крачол

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker