Защо хората сме такива лицемери? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо хората сме такива лицемери?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 857 пъти
Много ми е гадно и искам да споделя и ако може да си отговоря на някои въпроси, които ми изникнаха сега в ума. Може би малко нахвърляно ще стане, но каквото такова. Не ми се разказва конкретната история, става въпрос за животно, на което опитах, но не успях да помогна. И се замислих, че там, на улицата, не бях само аз. И може би ако и друг като мен се беше спрял да помогне, щяхме да успеем. Но другите подминаваха, не ги касаеше. Не ги боли тях, не е техен проблем. И друг път ми се е случвало, изпадала съм в сходни ситуации и чувството е същото. Все едно си куку, задето си се спрял въобще, а не си подминал, както биха направили болшинството от хората. Сетих се за фейсбук, пълен със снимки с послания, как трябва да помагаме, снимки с хиляди харесвания, отделно един куп прочувствени дълбоки цитати как трябва да сме по-добри хора, споделяния, лайкове, т. н. И в един момент, при дадена ситуация се чудиш, абе къде са тези хора? И на кого е нужно това лицемерие. Не става въпрос само за животни, случвало ми се е с паднал човек, на възраст беше. Докато стигна до него аз, други преди мен така забавяха крачка, гледаха за сеира и си продължаваха. Ами да, разбира се, че може просто да е пиян, но може и да не е и да има нужда от помощ. Не знам, аз ли съм сбъркана нещо. Може би част от вас ще ме обявят за такава, ваше право си е и няма да е изненада. Разбирам, че на голям процент от хората е тежък живота, затрупани са с грижи, моят също е такъв. Но някак сме забравили, че това да те има там за някой, без значение човек, животно, да те има там да помогнеш, това е храна за душата. В такъв момент ставаш ценен, за мен това е смисъл. Иска ми се, наистина много ми се иска да сме по-добри, по-истински, не само да се представяме за такива. "Добър" да не е равно на наивен и глуповат. Иска ми се, знам, че няма да стане. Но ми е мъчно, тази вечер точно ми е много мъчно. Знам, че няма как да заличим болката в света, няма как да изчезне, тя е част от тоя свят, от нас самите. Но да я усещаш в другия, все едно е твоя и да искаш да я махнеш, да го облекчиш. Друго щеше да е, ако повечето от нас го чувстваха така. Ами това е, благодаря на който си е направил труда да прочете. Пожелавам на всички, не дай си Боже някога ако имат нужда от помощ, да има някой насреща за тях!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 43bf314da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да обобщим. Вьзраст: около 15 години. Мото: не сьм като другите, аз помагам на всички низвергнати и не тьрся отплата.
Истинска цел: трупане на интернет точки и по-специално интернет валидация от рода на: "Да хората са лоши, а такива като теб са рядкост".
Сигурно ти се прииска да се похвалиш в тик ток, инстаграм или каквото там използват лапетиите, но си една идея по-умна и за това измисли този завоалиран текст, отправен кьм цялото човечество. Друг е вьпросьт, че без "лошо", няма и "добро", така че и двете са еднакво нужни. А сьвсем друг вьпрос, че това са измислени понятия, тьй като малките ни мозьци дьржат да категоризират всичко, вместо да го приемат каквото е. Но това е друга тема.

Моят свет: помагай, когато можеш, но го прави за собствено удовлетворение.
Много често, хората имат нужда да се изправят лице в лице с проблемите си, такава е играта и аз смятам, че преодоляването на трудностите е единственият пьт кьм самоусъвършенстване. С което не казвам, че да помагаш е глупаво. Помагай на воля, но не го мисли толкова. Остави другите да правят каквото решат. Това е тяхно право. Ако един ден започнем да подобряваме себе си, вместо да откриваме грешки в другите, може би тогава ще сме на правилния пьт.

Дано не сьм бил прекалено груб.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 71aa977871
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Защо слагаш всички под общ знаменател? Хората не са хомогенна група от индивиди, изповядващи едни и същи принципи. Никой не е длъжен да живее с нашите представи за живота.
Няма универсална истина, всеки дефинира "истина", "добро" както на него му е удобно. Лицемерието е нужно за да функционира пълноценно едно общество, всички библейски приказки за утопичен свят са невъзможни. Човекът е разумно социално животно, поради което постоянно трябва да балансира между личния и обществения интерес. Състраданието е еволюционен продукт, възникнал като защита на самия индивид. Преди стотина хиляди години, да останеш сам е било равносилно да умреш.
Има доказателства, че няколко часа общественополезна дейност седмично са достатъчни да сме щастливи.
Нещо ако ти създава дискомфорт е болестно състояние. Например да не можеш да спиш, затова, че има улични животни. Така страдайки реално не помагаш с нищо на самите животни, но съсипваш собственото си здраве и ставаш уязвим на болести, както знаем болестните състояния изискват генетична предразположеност и стрес.
Затова когато страдаш излишно, знай, че това твое състояние е заучена реакция, моцеш да я преодолееш. Няколко часа доброволчество на седмица, но не повече са ти достатъчни. Всеки поне малко трябва да е лицемер, не прекалено, белите лъжи са ни нужни. По-добре да кажем "прическата ти отива" отколкото "приличаш на еди кво си".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker