Какво очакваме реално от политиците? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво очакваме реално от политиците?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 715 пъти
Сега е изборно време и многo се говори за политика, но ми прави впечатление, че много наши сънародници живеят в абсолютно невежество по отношение на задълженията и ролята на политиците и разликата между трите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна, както и между различните институции.

За повечето българи, някой трябва да оправи България, без да знаят и те какво точно имат предвид, но определено в тази неясна дефиниция влиза оправянето на собствения им живот. С други думи има хора, които вместо да се стегнат, да се образоват, започнат нова работа или да открият свой бизнес, научат нов език или дори да заработят пари в чужбина за определен период, очакват, че ще дойде някой да им оправи живота с космическа заплата, докато те си пият бирата в кварталната кръчма.

Много хора също обвиняват депутатите за това, че не оправяли държавата и не управлявали добре, а само крадат, без да осъзнават, че депутатите всъщност не управляват и няма как да управляват, просто защото изпълнителната власт, т.е. управлението е в ръцете на премиера и кабинета му от министри, а парламентът е законодателна власт. На депутатите с други думи работата им е да обсъждат закони и да приемат нови закони. Но, за съжаление повечето хора наистина не правят никаква разлика между различните институции и видове власти. За много хора политик значи някой, който управлява и краде и точка.

А, между другото много пъти, проблемът не е че не се приемат определени съвсем читави закони, а че почти никой не ги спазва. В България има закон срещу шумът нощно време, но това не пречи на разни джигити да вдигат джангър до боговете в полунощ, просто защото така им е кеф. А, полицията не обръща внимание. Имаме закони и срещу замърсяването и хвърлянето на боклуци на обществени места, но кажете ми, кой е виновен, че много хора си хвърлят фасовете, транспортните билети и какво ли още не на улицата или дори от терасите си?! Навярно депутатите са виновни за това!

Същото е с краденето и изобщо корпуцията и шуробаджанащината. В крайна сметка депутатите и изобщо всички останали политици, било то министри, кметове, областни управители, евробюрократи и т.н. са отражение на самите нас като общество. Всички говорят колко много са корумпирани политиците ни и колко много крадат и само мислят за собствените си интереси и семейства. Но, в същото време, в България всеки, който може покрадва. Какво ли не крадат - ток, интернет, нафта, дори готвачките в детските градини и училищата крадат храна от местоработата си и си я носят вкъщи. Е, тогава защо се учудвате от политиците ни?! Те да не са паднали от Марс, нали до вчера са били наши колеги и съседи. Същата работа и със шуробаджанащината. Cелска директорка на училище урежда всички свои роднини и приятели като учители, библиотекари, градинари, портиери, каквото дойде в училището и се държи нагло като потомствена кралица, а в същото време се чудим, че еди кой си станал министър и братовчед му станал шеф на агенция, жена му зам. министър и т.н. Ами, всеки злоупотребява с това, което има, какво се чудите?!

Така че, аз наистина мисля, че за да живеем по-добре и нашата родина да стане по-приятно и уютно място, промяната трябва да започне от всеки от нас. Ако повече хора спазват правилата и законите без постоянно да се правят на интересни ще има по-малко боклуци, незаконни постройки, презастроени паркове и морски бряг. Ако повече хора отказват подкупи и не предлагат подкупи, корупцията ще намалее и т.н. Но, ако само хленчим колко е зле всичко и как всички политици са маскари корумпирани и боклуци, но продължаваме да живеем по старому, без уважение към закона и обществото като цяло, промяна не чакайте.

Ще се радвам да чуя вашите коментари.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 4a79c925a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   За себе си може и да си прав, НО от политиците зависи много какъв ще е живота на нормалните хора в една държава. Това което си описал е лъжа повтаряна като мантра на обикновенните хора да повярват, че вината за неуредената държава е в тях, но не е така.
Личностната оправия на всеки зависи от политиците и кой министър ще издигнат да управлява, съответно всяко отделно минстерство, ще му държат ли сметка за всеки дребен проблем в държавата свързан с работата му.
Ако полицията не си върши работата, кой командва полицията, нима не е министерство на вътрешните работи, нима няма там министтри назначени от депутатите? Нима министъра не му е работа, да командва работата на полицейските управления? Точно министъра на МВР и министерство на правосъдието са виновни за всяка пребита баба, за всяко неспазване на закон или наредба. Ако имаше строг контрол и строги наказания 90% от престъпленията нямаше да се случат. Така е в Европа и повярвай, в 70 милионна Франция, населението не е нито по интелигентно, нито по различно от българското, просто министрите там си вършат работата, съответно надолу по веригата всички спазват правилата. Страхът от полицията и съда кара Французите да спазват установените правила.
Нима образованието на народа, като цяло не зависи от МОН и министъра който го оглавява? Кой е виновен че четвъртокласник не може да чете? Самия четвъртокласник или учителите му, които са го пуснали в по горен клас без да отговаря и на най малките изисквания за първи клас? А това че учителите му не са си свършили работата кой е виновен- директора им, който пък е назначен от областното, които са назначени от министъра на образованието. Извода е за всяко необразовано дете е виновен министъра на образованието. Който пък от своя страна е назначен от депутатите. И така нататък за всяка страна в живота на обикновенния човек има връзка с депутатите и министрите които те за издигнали. Та кой да плюе народа?
Сина ми е на 24г каза ми няма да гласувам не ме интересува политика. Отговорих му, теб политика не те интересува, но политиката се интересува от теб. Работиш и на месец от дейността ти даваш на държавата над 1800лв в формата на данъци, такси, акцизи, ДДС и т.н. Гласуването е начина да избереш кой ще ги харчи и управлява тези пари.
Реално ако човек работи по договор за 1000лв заплата, сметката е такава, работодателя плаща още 190лв като данъци за наетия работник, работника плаща 224лв, от там дава още 20% като ДДС за всяка закупена стока или 155лв, отделно акцизи, данъци, разни такси, глоби, средно по 160лв на месец. Общо казано работиш на договор за 1000лв от тази ти дейност в държавата влизат, събери ги, общо 730лв да ги харчи правителството. Твое право е при избори да избереш, кой да харчи тази огромна част от изработените от теб пари.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6e3d0fccdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   За съжаление си напълно прав и е много по ефективно хората да разберат, че на индивидуално ниво, начинът по който живеят оказва много по голямо влияние отколкото си мислят на процесите и посоката на едно общество.
Всеки иска повече и е недоволен, но нека да си кажем истината колко хора поемат истинска отговорност и вместо това поемат пътя със най-малко съпротивление за ежедневни неща които биха по подобрили техния и живота на хората около тях.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: c52c7a9b31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   "има хора, които вместо да се стегнат, да се образоват, започнат нова работа или да открият свой бизнес, научат нов език или дори да заработят пари в чужбина" - не може всички да са шефове, ИТ-та или гурбетчии. Някой трябва да върши и другата работа.
В "отправените" държави, всеки, който работи (включително и който ти измива съдовете, след като си тръгнеш от заведение, който ти чисти офиса или ти е шил дрехите) получава прилични доходи.
От политиците очаквам повишаване на минималната заплата, за да може "утре" и детето на леля Пенка чистачката да може да учи за лекар, или адвокат, или каквото иска, защото, да, живота ни зависи от Хората, във всяка сфера, а не само от законите, но цитираното разсъждение не е коректно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 757136df0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Българският манталитет ще се оправи много трудно, с много усилия и след много, ама много много години. 5 века турска тирания, 50-тина години драпане към европеизма с останалите ориенталски привички от тиранията, после още 50 години комунистическа ограниченост, псевдоморал и еснафщина, после 30 години познатата ни байганьовщина. Промяната вътре в нас не става от днес за утре, поколения ще се сменят още, но светлина в тунела има. Основната цел засега е повишаване на доходите с по-бърз темп, отколкото цените. Така може да се говори за някакво догонване. Стандартът на живот в България е потресаващ, особено в дълбоката провинция. Не може една държава да се движи на няколко скорости и дори и тогава поне столицата все още да не прилича на европейски град по заплати. Щом в цивилизованите държави може, значи и тук може. А дори не споменавам базовия доход, чиято идея в момента се разработва в някои развити страни. Условията на работа, заплащането на работниците, данъците и таксите, разпределянето на събрания бюджет- всичко това се урежда с нормативни актове, разпореждания, заповеди, устави, закони, създавани и гласувани от политиците. Нашата работа да контролираме тяхната работа чрез одобрение, неодобрение, гласуване, протести и по всякакъв начин, който смятаме за реден и ненарушаващ добрите порядки и обществения ред. ГЕРБ се провалиха, Бойко потъна в блатото на алчността си, а през последната година унищожи и малкото икономически потенциал на страната ни с неефективните мерки срещу ковида. Достатъчно нагъл е да не си го признае. Затова на изборите той е наказан от масата, загуби политическите си партньори със златни пръстчета и същата лакомия за власт като гербаджиите. Самозабрави се, затова не заслужава да бъде премиер повече. Вярвам, че няма да бъде. Гласуването НЕ беше ЗА СЛАВИ, беше СРЕЩУ Бойко и грандиозната му ебавка с хората от 2010та насам, и особено с 2020та, която се оказа върха на сладоледа. Слави не е спасител, няма и да бъде, но на тези избори масата (не казвам народа умишлено) поне успя да си възвърне много малка част от илюзията, че все пак ако не желае някого на власт има шансове да го смени, дори новият да се окаже поредния пълен идиот и мизантроп.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4a79c925a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторе проверих и се оказа, че в България има около 500 000 издадени дипломи за завършени висши образования в това число магистрати и докторанти, през последните 40г.
Ще рече че всеки 6-ти на възраст между 25 и 65 у нас е висшист.
Не можем да обвиним хората че не се образоват, проблема е че нямаме индустрия, която да ползва образованите. Съвсем не са ни нужни по голямо количество висшисти, трябва да има хора които да вършат физическия труд.

 
  ...


...
преди: 3 години, 29 дни
hash: c240862532
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Очаквам основно две неща /и не ги получавам, впрочем/:
1. да не крадат.
2. да си държат на думата.

Не вярвам, че тези двете имат връзка с разделението на властите, но ти си кажи!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker