Кое е последното свястно поколение? Истина ли е,че всяко поколение е по-глупаво от предходното? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кое е последното свястно поколение? Истина ли е,че всяко поколение е по-глупаво от предходното?
преди: 3 години, 4 дни, прочетена 1971 пъти
Здравейте! Според вас кое е последното “нормално” поколение. Според дядо след 80-та всичко е цитирам “срамота”. Баба ми мисли моето поколение за “лигаво” и “мързеливо”. Първоначално мислех, че това са глупости, защото децата, с които общувам са напълно нормални-харесват нормална музика, имаме сходни предпочитания към книги и филми, освен това носят облекло, подобаващо за 13-14-годишни. Но като хвърлих един по-сериозен поглед на нещата си дадох сметка, че класът ми е друга работа и се предполага, че средата в училище служи за еталон за сегашните юноши. Те пушат, няколко са правили с***, обличат се “интересно” и са изключително изостанали по отношение на образование и елементарно възпитание. Освен това почти всички от GenZ сме много безотговорни и за разлика от бабите и родителите си не бихме се справили с голямата отговорност да се грижим за цялото стопанство на 10-11 години или да живеем сами на квартира в друг град на 13-14. Освен това децата някога са били изключително четящи и доколкото знам са колекционирали книги, при това сериозни такива, а не лего като нас. Не са имали нужда от курсове, за да изкарат 6 на матурите, и ако някой учител си позволи да е строг, не са му отговаряли. Обаче нашето поколение също си има своите плюсове. Може би то не е от най-вербално, логически и емоционално интелигентните, но се справя по-добре от другите поколения с информационните технологии и е по-политически образовано от тогавашните деца. Аз мисля, че човешкият разум не зависи от датата на раждане, а от “храната”, която получава. Ето защо според мен “пропаднало” поколение няма. Но съпоставяйки себе си и сегашните деца с бабите, дядовците и родителите ни, си давам сметка, че може би не съм много права, тъй като ние (повечето от нас) сме отраснали в много стерилна обстановка, от която човек не може да научи много. Друго условие, заради което може би не сме “най-блестящите” е интернетът, до който голяма част от нас имат неограничен достъп и научават трилион глупости. Бъдете свободни да споделите мнението си!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 дни
hash: 00efdd425c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   "Всяко поколение смята себе си за по-умно от предишното и за по-мъдро от следващото."
Джордж Оруел
От свят светува ни е заложено да смятаме, че по-младите за нищо не стават, че светът става все по-зле, че по-младите са по-глупави, че едно време е било по-добре и тн.
От еволюционна гледна точка, ние пречупваме реалността през нашата си призма, възприятия и егоизъм. Заради това и се получават гореспоменатите неща.
Можеш да прочетеш и за различните типове когнитивни самозаблуди- Confirmtion Bias и подобните им разновидности.
Препоръчвам и книгите на Robert Trivers и Noah Harari.
Хората не затъпяват, спокойно. Винаги е имало глупави хора, просто сега ги виждаме, с помощта на социалните мрежи.

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: fd49b8e82b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Хаха, истината е, че поколенията не се променят особено. Баба ти да не си мисли, че когато е била 14-годишна не е имала съученички, които не са правили секс. Имало е, просто не са си признавали, защото е “срамота”, “грях”, “какво ще кажат хората” и т.н. глупости. Разликата е, че в днешно време хората са по освободени психически и не ги бърка да си говорят свободно и да си го признаят.
Ж

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: f27ea23937
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   И мъдреците са негодували от своето време. Платон казва, че расте негодно поколение, а пък от него е бил Аристотел. — Калин Терзийски

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 дни
hash: c0e36acd27
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   От всички поколения има и свестни, и боклуци, но най-тъпите и зли същества са двете поколения назад. От тях повечето за абсолютно нищо не стават. Особено жените.

Ж,23

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: 5d866274f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не е истина. Във всяко поколение има както умни и добри хора, така и прости и невъзпитани. Така е откакто свят светува и само някои заблудени хора си мислят, че тяхното поколение е много възвишено, а пък младото не става за нищо.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 дни
hash: de47f40dd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   На всяко ново поколение се гледа с лошо око, на всяко нововъдение се гледа със съмнение. Дори е имало момент, когато възрастните се възмущавали как младите си губят времето да... четат книги. ;)
Не обръщай толкова внимание на тези приказки, по-скоро се фокусирай върху собственото израстване и личностно развитие. :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 дни
hash: 26f3ae1057
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Не , хората затъпяват и това се вижда твърде ясно.. И не, няма такова чудо, че всяко поколение е против следващото. Ние се разбирахме отлично с батковците на 25, когато бяхме на 15. Днес и 25 годишните мислят, че 15 годишните са тежък циклеж. :) Нас ни обиждаха бабите и дядовците, че сме идиотчета, днес всичко е ускорено. Оруел разглежда общо, общо нещата. Разликата в затъпяването е супер набиваща на око. Виждат се промени в хора, които преди 10 години бяха едни, днес са мега залухарите. Поведенческото падение ;)

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: c2f08ddfbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ако това беше истина, нямаше да сме напреднали в науката, технологиите, маркетинга и т.н. Тези, неща които баба ти е споменала са ги правили и поколението на родителите ни, бабите ни и т.н.

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: 210c4f3c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Не се разбира кое е твоето поколение, което баба ти смята за мързеливо, но ако си по млада от 35г, баба ти е права. Мързеливо поколение расте и ти си права че отглеждащите това поколение сме виновни, че не ги учим от малки на труд.
И да преди 20-30г за да изкараш дадена оценка в училище трябваше да имаш много повече знания. Реално сегашния десетокласник с петица има знания на едвам завързалия троика в същото училище преди 30 години. Преди 30г за да завършиш най-низшата гимназия по дървообработване или автото за шофьор, трябваше да знаеш наизуст формулите по физика, на сън да те бутнат да можеш да ги ползваш.
Опитай днес колко български стихотворения може да ти изрецитира, случайно срещнат 50г човек и случайно срещнат 20 годишен. Този 50г знае най малк 5 български стихотворения целите и ги помни от както е бил трети клас. 20 год. надали ще може да ти изрецитира едно или най много по няколко стиха.
Да сравняваш знанията им по информационни технологии не е никак честно, защото възрастните като млади са нямали достъп до такива. Все едно да ги изпитваш да отремонтират москвич, разбира се че това ще го знаят само онези които са имали достъп и време да го научат. Все пак през 1993 все още се преподаваше машинопис на пишеща машина в училище и учениците нямаха достъп до компютър. Повечето ученици чак до 2010г нямаха компютърна зала в училище.
Но общо казано мързела си е мързел и лиготията лиготия, а в младото поколение те са в повече.
До 2 вероятно бабата на авторката не е имала съученички, които на 14г са правили секс. Тогава момичетата не са правили секс преди да се омъжат, но пък и на 15-17 са се омъжвали и след омъжване не са посещавали училище. Виж майката на авторката може да е имала такива съученички.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 дни
hash: 0a31eaa13d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами тези, които твърдят, че са от "читавите" поколения как по тяхно време е имало дисциплина са същите, които подкрепят в по-голямата си част насилието и принудителния труд и уредения живот, в който не се налага да се бориш и доказваш способностите си. Тоест всяко поколение е свясно естествено сега, че има пропаднали, но извинявай едва ли някой себеуважаващ се човек се сравнява с утайките образно казано.И тяхното поколение е имало утайки не си мисли, че са света вода. Ние за разлика от тях разсъждаваме свободно и изказваме мнението си. Тогавашните хора според мен са били някак си страхливци. Ако бяха толкоова начетени, емоционално интелигентни нямаше ли по - рано да се възпротивят заедно на тоталитарния режим? Просто искат как да се изразя най - точно да ги смятаме за перфекния пример, който едно към едно copy paste.

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 9925bc9498
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Любимата ми темичка.

"(младите) са арогантни, защото не са били все още усмирени от живота или силата на обстоятелствата. Мислят, че знаят всичко и са винаги сигурни в това." - Аристотел, IV. в. пр. Хр.

Все младите виновни, все ние сме вечният проблем. Ще говоря в контекста на България (и донякъде Европа), за САЩ и другите места не мога да кажа.

Аз съм долният millenial. Тоест съм синоним за мързел, провал и останалото. Уловката: не аз разпродадох България. Не аз нагласям изборите. Не аз крада парите на данъкоплатците. Не аз пея чалгата, не я и слушам. Не аз избрах или създадох обстоятелствата на битието ми, работя с разполоагаемото.

Кой обучи и възпита сегашните политици и мутряги? Кой? Кой ги роди, възпита, обучи и остави да унищожават държавата, образованието, икономиката и народа ни? Мм? Питай бабите и дядовците това, виж какво ще измънкат. Кой, аз ли? Или май ти беше, GenZ? Аз май не бях роден тогава, GenZ ептен. Ама ние сме нещо калпавите? А тези, които де факто създадоха поколението на корумпираните политичета и мутрички, те са светият идеал? Не се връзват двата края. Значи младите, които с нищо не са имали избор, са родени в една лоша действителност и трябва да сърбат попарата на по-големите от тях корумпирани престъпници, те са негодните? А тези, които са живели в стабилна икономика, с добро образование, естествен прираст, осигурена работа, а и са имали глас и способност в прехода, те са невинните? Да, окейчо. Да си го повтарят това, епитаф ако ще да им е. По-лесно е да обвиниш жертвите, отколкото да си признаеш провалите.

Не е безпочвено обвинението, имаме доста лоши представители. Но това ни бе сервирано. Как да си възпитан, ако няма кой да го направи? Как да си обучен като тях след като половината добри учители заминаха, починаха, се отказаха или просто се пенсионираха? Искат едно от нас, младите, но нищичко не ни дават - и стабилността на България изчезна, и образованието ни спадна, и възможностите за работа се смалиха, и стандартът на живот се изпари. За кое от това са виновни хората, родени след 89-та, та дори и около нея? С нищо, толкова ни се завеща, с това се оправяме.

Възпитаваш и обучаваш мутрите, после се присмиваш на младите, които престъпниците ги малтретират и обират (и не само нас). Това мисля аз за великото старо поколение. В него започна спадът на България.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 3162e97222
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Последното умно и можещо поколение е през 60-те, тези хора в момента са в пред пенсионна възраст.
А по темата..
"Тежките времена раждат силни хора. Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена."

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 дни
hash: 6aa93c2a90
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

13.   12< глупости на търкалета. Повечето от тези години са закоравели алкохолици.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: d418705710
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Колко от подрастващите преди 15 години се чувстваха объркани с половата си принадлежност и сексуалност? Колко са днес? Няма две мнения, деградацията е неоспорима.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 76d34299f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Номер9, много сладко редиш изреченията, но си демонстрирал, че не познаваш правилата за пълен и кратък член. Аз принципно не съм дребнава, особено на тема правопис, но пък хора като теб, хора с твоите схващания и разсъждения трябва да сте минимум перфектни в това отношение. Най-малкото защото така думите ви биха имали някакъв шанс, макар и минимален, да получат поне една привидна тежест ;)

ж33

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 дни
hash: ad20f9a384
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Малко деца играят навън повечето са зомбита пред таблети и телефони.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: a8841ea2ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Сегашното поколение работи на безброй по-високи обороти във всички сфери на живота от предишното , за да гради кариера и стабилност. Разбира се не всички и за това се появяват класите , които в предишното поколение не са били съществували. Старото поколение вижда масата, която е оставена по инерция на произвола на една разпаднала се система ,която преди е учила и възпитавала хората от призмата на партията-държава във всички слоеве на битието. Голяма част от хората и до ден днешен си мислят , че децата им растат явно при същите условия и хвърлят вината в тях, но забравят , че днес правилата са съвсем различни. Днес държавата е условност и всичко, което се постига зависи от това какви умения са изградени за пазарния механизъм на почти изцяло частен сектор , в който няма място за глупави, мързеливи или прочие.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 210c4f3c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   18 Първо пробвай да работиш в условията на труд в които те са работили да видим дали ще достигнеш и наполовина производителността на хората преди 30 г. и тогава говори за високи обороти.
Имам предвид ако си счетоводител пробвай да работиш с хартия и химикали без компютър, ексел, принтер и скенер, само химикал и хартия, може и една елка да видим дали ще достигнеш тяхната производителност.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 дни
hash: 9925bc9498
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   19, ще я задмине. Или претендираш, че можеш (или някой преди е можел) да смяташ по-бързо от компютър? Събери ми няколко хиляди реда, после ми изчисли едни 15% от всеки един от тях. Excel го прави за секунди, на теб ще ти трябват няколко седмици. Изичисли ми детерминантата на 10х10-на матрица. Софтуерът се справя за отрицателно време, ти ще смяташ приозведение с 3, 628, 800 множителя, ако матрицата не е специална:

A = matrix(data = rnorm(100), ncol = 10)
det(A)

Написах кода за около седем секунди, изчисленията станаха за около една (програмен език R). Ако трябваше сам човек да го прави, мисли му колко време ще трябва, допускайки че няма и една грешка.

Прави елементарната разлика между дисциплина и производителност преди да казваш кой бил по-продуктивен. Инструментите ни са се подобрили, но с тях скачат и изискванията. По-кратки срокове, повече обем на работа, по-мощни инструменти, различни времеви зони. То дори и да имаш шанс да те погледнат се изисква познание на финтовете. За по-желаните места и компании кандидатстват стотици души. Трябва CV-то ти да е изрядно, защото ако не споменаваш ключови думи в него, алгоритъмът (който дефакто ги сортира) дори не те поглежда. Аз помагах на съпругата ми да си търси работа в нейната професия, всеки втори искаше заедно с релевантно резюме и мотивационно писмо, някои дори и т. нар. writing sample, за да преценят дали може да пише адекватни документи. Това е обем на работа, при това немалък. Преди поне не е имало мобилни телефони, по които да те търсят по всяко време. Познай, сега има - работодятелят, в зависимост от договора и условията, може да те тормози до безкрай почти. Дядо ми не използваше компютър, но знаеше кога му свършва смяната. И не му пукаше след края. Сега не е така.

Говориш за производителност, ама не споменаваш постоянния стрес или новите изисквания.

 
  ...
преди: 3 години, 2 дни
hash: a8841ea2ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Номер 19. Развитието на технологиите и бързо променящата се среда днес изисква повече психологическо натоварване. Няма работно време, няма опростено занимание.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cd0f73c3da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Някъде назад във времето - нас ни смятаха за тъпи, ние смятаме за тъпи следващите, вероятно онези преди нас също някога са били "тъпи" за предшествениците си и така по трасето. Бих заложил на някъде по времето на Адам и Ева, защото тогава не е имало предишно поколение, т. е. е било венеца на сътворението, буквално!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 90efd252f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   "Не се разбира кое е твоето поколение" - не разбираш само ти, 9, защото нямаш изградено едно от основните умения, което трябва да бъде усвоено от всеки ученик още в началните класове - ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ. Обзалагам се, че също така имаш и алергия към четенето принципно.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2da6c2edce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   "Имам предвид ако си счетоводител пробвай да работиш с хартия и химикали без компютър, ексел, принтер и скенер, само химикал и хартия, може и една елка да видим дали ще достигнеш тяхната производителност. "

Ако си фермер, пробвай с лопата, вместо с трактор...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2da6c2edce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   "Последното умно и можещо поколение е през 60-те, тези хора в момента са в пред пенсионна възраст. "

Оглеждам се за постиженията на това поколение, но някак си не ги виждам... Явно не са били толкова можещи...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker