Русенска фирма дере по три кожи от работниците си на изпроводяк - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121307)
 Любов и изневяра (29737)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18556)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Русенска фирма дере по три кожи от работниците си на изпроводяк
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 763 пъти
„ФРОНТАЛНО“ получи сигнал за полузаконна и крайно неморална практика от страна на русенската фирма „Аристон-С“ ООД. Става дума поредица от граждански дела, в които шивашкото предприятие осъжда свои бивши работници да му заплатят по три заплати като обезщетение за неспазен срок на предизвестие при напускане. При всичките случаи след съдебната процедура фирмата прибира по над 1 000 лв заедно с лихвите, а осъдените плащат отделно адвокатските такси и разноските по делото.

Повечето дела са по член 221, ал 2 от Кодекса на труда, който гласи: „При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието – при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди – при срочно трудово правоотношение.“

Всички работници и служители в „Аристон-С“ ООД са принудени да подпишат при постъпване клауза в договорите си, че дължат максималното по кодекс тримесечно предизвестие при напускане на работа. По-старите работници пък са били заставени да подпишат анекси за тримесечно предизвестие към съществуващите си договори. Свидетели посочват, че при постъпване на работа в „Аристон-С“ ООД са били карани да подписват и празни молби за напускане, в които не е посочена дата.

Поводът за получения сигнал е предишна статия на „ФРОНТАЛНО“ за некоректна дейност на „Аристон-С“ ООД, свързана с подвеждащи реклами и платени медийни публикации. По категоричен начин тогава доказахме, че русенската фирма използва търговски трик, чрез който продава като „италианска мода“ под марката „BOBO ZANDER” собствената си продукция на българския пазар. По този начин тарикатите от „Аристон-С“ ООД въвеждат в заблуждение клетите родни снобари и им продават на солени цени „оригиналната италианска“ мода. Очевидно е, че русенските шменти-капели оцеляват на ръба на закона и нямат никакви скрупули да смъкват и по три кожи от работниците си на изпроводяк.

Брутална експлоатация на работниците

От гледна точка на закона всичко изглежда изпипано и съдилищата се произнасят в полза на „Аристон-С“ ООД. Над законността обаче, стои престъпна схема, водеща до съдебни победи, постигнати чрез нелегални практики и системни нарушения на трудовото законодателство. Ако в Русе имаше Инспекция по труда, тази фирма отдавна трябваше да е затворена или поне да бъде принудена да спазва разпоредбите на трудовото право. Но, не би. Според бивши служители, собствениците са в топли връзки, както със самата инспекция, така и с местната власт. Бруталната експлоатация на работниците и служителите тече от години и е свързана с редица нарушения на законодателството, които обаче контролните органи (вероятно напълно съзнателно) не са си направили труда да установят. Следният списък, без да претендираме за изчерпателност, е изготвен на базата на оплаквания от служители на фирма „Аристон-С“ ООД, публикувани в сайта bgrabotodatel.com. Според тях във фирмата са налице следните практики:

принуда към полагане на извънреден труд;

неплащане на положен извънреден труд, според предвиденото в нормативните уредби 50% увеличение на заплатата за всеки час извънреден труд в нормален работен ден, 75% увеличение на час за почивни дни и 100% увеличение за официални празници;

липса на официално отчитане по ведомост на положен извънреден труд;

установяване на системно принудително удължаване на работното време над договорения 8-часов работен ден;

нарушения в заплащането на законния отпуск, както и в самото ползване на отпуск;

заплащане на част от трудовите възнаграждения без отчитането им във фишовете за заплати с цел неплащане на осигуровки и укриване на данъци;

нарушения в заплащането на отпуски по майчинство;

нарушения в отчитането и заплащането на болнични дни;

незаконни вътрешни финансови глоби и удръжки от заплатите на работниците;

незаконни уволнения на работници.

Към всичко това трябва да се добавят и оплакванията за грубо отношение, постоянни обиди и унижения от страна на собствениците и мениджърския екип към работниците. Впрочем, без да пресилваме, в повечето оплаквания става дума за отношения на феодал (работодател) към крепостни селяни (работници). Всички тези, меко казано, неудобни условия на труд вървят в комплект с ниско заплащане и нагло погазване на разпоредбите на трудовото законодателство.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 68e6607179
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Изтипосайте ги в некоя от телевизиите и им гледайте сеира....

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 25ceffef90
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   1, те телевизиите четат този сайт.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7a51474424
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Тези гадове се мислят за робовладелци, три месеца предизвестие че ще напускаш. И Болеро Бургас дават такива договори на работниците си, съседката като видяла, че три месеца предизвестие и отказала да работи при тях. Вика аз ако съм им ядосана и искам да напусна трябва да ги търпя още три месеца след като са ме ядосали.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f297808da4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Кво е виновен вълкът, че яде агнето?!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 341786d00d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Прав е номер 1, на институциите не разчитай, но подай стигнал до някоя телевизия и задължително пиши в бг работодател, че хората да не се излъжа и да почнат работа при тях.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fb220507a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Крави, овце, кози, друг добитък трябва да се стриже, дои, наглежда и оправя.
Намерили се 2-3 фирми да се погрижат за тях, те пак недоволни...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4334a30cf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Аз ли ги карам хората да работят там? Толкова пък да нямат друг избор.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker