Защо плажовете на морето ни не са свободна зона? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо плажовете на морето ни не са свободна зона?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1228 пъти
Как е възможно да са окупирали всичките плажове и да искат нереални суми за чадъри и шезлонги?
Таксите за място на плажа са по-скъпи от нощувките! Тва е супер смешно. Преди години имаше много свободна зона и хората си носеха лични чадъри, лежаха си на кърпите и всичко си беше супер.
За какво са им на хората тези скапани шезлонги?
Ей, ама тия от всичко гледат да печелят, чудя се кога и въздухът по улиците ще стане платен.
Морето, както и плажът не са собственост на никой, за разлика от обществените басейни примерно, които са строени от някой си, там разбирам като искат такса за вход защото имат разходи по пречистването на басейна, пълненето с вода и така нататък, обаче морето нито му сменят водата, нито трябва да дават пари за хлор. Това изобщо не е правилно според мен. Вие как мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: e654d592d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Е, не е ли очевидно защо? За кинти.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b4e4a8d28c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Напълно си прав. Плажовете са държавна публична собственост и би трябвало всеки да има достъп до тях. Но... мутрите и подкупните политици решиха, че от там ще извадят лесна и бърза печалба и започнаха да ги дават на концесия. Тоест някоя фирма стопанисва плажа, чисти го и затова взима такси от плажуващите под различни форми. Аз още преди 13 години спрях да ходя на нашето Черноморие, защото на плажа на бившия къмпинг Оазис до с. Лозенец, където построиха комплекс с апартаменти, охраната не ме пусна на плажа. Обяснявах му, че плажът не е на комплекса с апартаменти, че е държавен. Но безполезно - тъй и не бях пусната на плажа. Е, Гърция е по-добър вариант.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8001df4888
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ела в Испания- плажовете са си свободни, но чисти и сигурни, пък и всичко е по- евтино.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0a412d30db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Всъщност по закон и реално, всеки плаж си има свободна зона за лични чадъри и тя е 50% от плажа, там ползваш море и пясък напълно безплатно. Примерно малките плажове са разделени, половината безплатен за хора като теб със собствен чадър и половината платен с шезлонзи на концесионера. Големите плажове като Слънчев бряг са на зони 100 - 150 м платена зона, после следва същия размер безплатна и се редуват.
А чрез платените зони се плащат много неща. Спасителите по целия плаж не работят безплатно, искат заплата, вишките и нужните им материали не са безплатни, има назначени чистачи, които имат не малко работа, като почнеш от чистене на самия плаж и скубане на поникналата напролет трева и стигнеш до изваждането на повечето водорасли от водата и извозването им, кошчетата за боклук по плажа струват пари. Има назначени лекари и посторени кабинети, кабинета на лекар на плажа се строи с разрешително по каналния ред за преместваем обект и не е евтино, ако няма кабинет има постоянно стояща линейка със лекар, на "еко тоалетните" трябва да се плаща наем и подръжка за кабинките, има осигурени душове с чешмяна вода по целия плаж, както душа, така и тръбопровода към него, така и водата струват пари, не си им видял сметките към ВИК затова говориш така, на повечето плажове има съблекални, а и самите шезлонзи и чадъри струват пари, повечето осигуряват за плажуващите интернет.
Концесионерите освен, че плащат концесия на държавата са длъжни по договор да осигурят на плажа, който управляват, всичко описано горе, а може и да пропуснах нещо. Парите които влагат трябва да ги избият и да имат и печалба, такава е логиката на всеки бизнес, а държавата няма как да наема спасители и да осигурява всичко останало на всеки плаж за да ни е на всички нас всичко безплатно.
Замисли се собственика на басейн наема един спасител, който буквално лежи на сянка цял ден, неговото задължение е да сложи сутинта препарат във водата на басейна, почти няма инциденти, защото няма вълни, не се налага да следи и сменя флагове. Сега сметни колко са спастителите на един плаж? Имай предвид, че на плажа заплатата на спасителя е по висока, защото охранява по голяма зона и по често му се налага да спасява ненормалници, да вика по плажуващи, които влизат в морето с надуваеми стоки при червен флаг, да сменя флаговете и т.н. На всеки два спасителни поста са назначени поне трима спасителя, по един главен на пост и един тича между двата поста да помага на онзи от двамата, който има проблем с плажуващи, а има плажуващи които скачат на бой, когато им кажеш да си наглеждат децата а не телефона. А ако им кажеш да не си къпят кучето с шампоан в морето скандала е готов, на спасителя на басейн не му се налага да крещи на човек с шампоан и куче в басейна, нали.
Концесионерите от своя страна вземат наем на заведенията за пясъка на кв. м., собстениците на заведения плащат наем от 400 до 1300 лв на квадратен метър пясък за сезон, в зависимост на кой плаж и в коя зона на плажа са и дали имат масички по пясъка, отделно влагат пари в строеж на заведението и обурудването му, за да можеш ти да пиеш кафе или бира гледайки вълните, затова цените на заведенията по плажовете са по високи. Едно водно колело да даваш под наем на плажа ще трябва, да си купиш самото водно колело, да платиш на концесионера за мястото 1500лв за сезона и да назначиш човек на заплата, който да работи с клиентите.
Общо казано на концесионерите, харча им, хич не е малко, а задълженията и главоболията още повече, парите които си изкарват не са лесни. Ако мислиш че е лесно никой не ти пречи да станеш коцесионер, има достатъчно неотдадени плажове.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0a412d30db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До 3 всъщност на плажа оазис пускат, дори южната му част е без шезлонзи, за хора които си носят чадъри. Възможно е да не са те пуснали да влезеш с колата, да паркираш на паркинга на комплекса, но пеша пускат по целия плаж.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0a412d30db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Авторе всъщност не всички плажове са "окупирани", има над 100 плажа, които се водят неохраняеми за 2021г, тоест няма концесионер и е безплато, описани са в Заповед № Т-РД-16-96/14.04.21 г на министерство на туризма.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b9e6290686
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Само ще кажа, че и въздуха не е безплатен. България плаща над 3000€ на ден глоба за мръсен въздух. И под България разбирай гражданите.

По темата: мисля, че въпроса ти е риторичен. В бедна и престъпна страна, която се издържа от концесия и глоби какво друго може да се очаква? Обичаме по цял ден да тръбим как сме европейци, но инфраструктурата, образованието, доходите, здравеопазването, ценностите и политиката ни са на ниво 3-ти свят.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 62b3b7da20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Когато морето беше свободно от мутри, беше чисто и спокойно се летуваше, сега мутрите го бетонираха и го осраха, вече за нищо не става, само за септична яма, каквото вече е. Не ми трябват услугите им, в Турция или Гърция е много по приятно за почивка. Тук мутрите да си летуват в бетоните!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker