Кой е прав - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18613)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кой е прав
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1310 пъти
Дадох квартира на едно момче. 4 дни преди това обаче дойде друг кандидат и се разбрахме устно да дам на него квартирата. Имах странно усещане за него, но към момента нямах други кандидати и въпреки това бях склонен да му я дам, а и нямах логично обяснение и допуснах, че може да си въобразявам. Иначе момчето беше видимо възпитано, но странно защо имах неприятно усещане за него, което не ме напускаше през цялото време.

Той каза, че на другия ден ще дойде да сключим договор и да донесе пари за депозит и първия наем. После се оказа, че не може да излезе от работа и се разбрахме за след 3 дни. Обаче точно предния ден дойде друг кандидат, който определено ми легна на сърцето. Не знам, но поне така го усетих, изглеждаше свестен и коректен и в крайна сметка се разбрахме с него и веднага сключихме договор и се нанесе още същия ден.

Обадих се на другия кандидат и му обясних, а той се ядоса доста и ми затвори в лицето.

Въпрос:

1 - кой е прав в случая - аз или той? Личният ми опит показва, че докато няма черно на бяло писмен и подписан договор, устнат договорка не е окончателна. По тази логика можеше и той да си намери по-изгодна през това време и да се откаже.

Честно казано изпитвам малко угризения. Но пък от друга страна всеки си гледа интереса. Ако става въпрос и мен са ме прецаквали 2 пъти по същия начин при покупка, че даже и след дадено капаро.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: ba31d0e24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Неприятна ситуация се е получила, но щом не си е спазил уговорката за подписване на договор, най-вероятно нямаше и да си спазва периода за наема. Звучи несериозен.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fe1ed7abe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Интуицията не лъже.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 165d68ece5
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не знам какво толкова го мислиш. Точно така е - устната договорка е едно, подписа черно на бяло съвсем друго. Ти в качеството си на наемодател решаваш с кого окончателно ще подпишел. Още повече, че веднъж сте се разбрали, а въпросният човек не се е явил. Смятам, че когато човек има ясни намерения си опича нещата и оправдания от рода "не можах да изляза от работа" са несериозни. Все пак тук не става дума за създаване на приятелства, а за интереси и всеки може да гледа неговия си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ba97a9ad0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Интуицията не лъже повечето пъти. Ще го преживее, не берете грижа.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 421dd57ed3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Постъпил си подло, ама ти си го знаеш. От друга страна обаче може да си постъпил правилно като си се доверил на интуицията.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fdf6439ab0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Понякога човек трябва да прави такива неща. Уговорили сте се първо с него, недей да се тормозиш да опитваш да извиняваш чувството на съвестта ти - и то не те лъже, обективно ти показва, че си сгафил. Но понякога трябва да приемем, че е нужно да сгафим, за да избегнем по-големи проблеми за вбъдеще! Един съвет - недей толкова да следваш чувствата си, и на базата на тях да променяш решенията си - така решенията ти ще бъдат несигурни за самият теб. С една поцголяма теърдост би си спестил нерви! След като сте се разбрали, ти всъщност не си казал на другото момче което ти се е обадило след 4 дена, че квартирата вече е заета. Понеси си последствията да ти е малко гадно няколко дена и ако можеш не прави повече така - една такава неспазена дума се връща, подобно като хвърлиш камък в езеро, вълничките се разпростират в кръгове доста надалеч... ripple effect - в обществото... Ако искаш, направи нещо добро да си извиниш за себе си постъпката, и смело напред ( :
м30

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 82ebf9c681
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   На такива се казва, че са мъжка курва! Повечето договори в САЩ са устни, достатъчно е да си го кажат по мъжки, а твоето е направо гадост. Щом тебе са прецаквали, хайде и ти да прецакваш, затова сме най смотаната държава, защото е пълно с такива като тебе, и политиците ни са такива, все гонят келепира, пък и за съвест говориш!? Направил си чист курвенски номер.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a42577cee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, не знам САЩ какво общо има в случая, но няма такова нещо като устен договор, това са глупости. Това казал-рекъл е вятър работа. Може да не ме е чул добре, може да е изтълкувал думите ми неправилно, може да е чул това, което му се е искало да чуе. А и нищо не може да се докаже, аз мога да кажа, че си се съгласил да ми продадеш колата си 1 лв, как ще го докажа и ти как ще докажеш, че не сме разбрали? Точно никак. Това няма никаква юридическа стойност. Затова си има писмен договор, където черно на бяло си пише и всеки изрично се съгласява с подпис. Там вече всичко е ясно упоменато и няма мърдане. Има си доказателство, има си всичко. Не е ли да имаш документ в ръката си, заеби тая уговорка.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6ca15c4a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Договорът е сключен, когато е платено капаро. Ти не си изпълнила устна договорка, но и той не е дошъл да плати капаро. По същия начин и той може да търси по-добра оферта в това време.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 71138e3d47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 7 в коя част на САЩ живееш та казваш, че повечето договори са устни. Или и ти си чул от някой, който никога не е бил в САЩ, но ти е казал, че договорите в САЩ са устни. Толкова глупости съм чул от българи, които никога не са напускали БГ границата, но големи експертни мнения дават. Засрамете се.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4a174dda91
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Момчето има пълното право да ти е ядосан, докато ти имаш пълното право да не си длъжен с нищо без подписан черно на бяло договор. Ако бях на мястото на първото момче, не бих ти имал доверие и не бих искал да имам вземане-даване с теб. Просто въпрос на принципи. То не че има голямо значение това, де, сигурно няма да се видите/чуете повече така че все тая.

В крайна сметка мисля обаче, че си му направил "услуга" и сте си спестили куп главоболия и нерви. Защо? Защото си има цяла наука за първите впечатления. В рамките на секунди си изграждаш представа за непознат, съдейки по облеклото им, поведението, маниери и т.н. И тази представа е основана ИЗЦЯЛО върху презумпции. Ако е положителна представата - ОК. Ама ако не е? Изследвания са показали, че са нужни ОСЕМ последователни положителни моменти за да се обърне негативното първо впечатление.

А това в отношения между наемодател и наемател леко трудно може да се случи. Ти като хазяин и първоначално подозрителен, би прилагал по-строг контрол - за да ти е по-сигурно, да си знаеш че имотът няма да бъде потрошен. Ще приемаш всяко забавяне като знаци, че не ми е читава работата. Да, ама тази липса на доверие не би ми се харесала пък на мен, като наемател, и това съответно би се отразило върху отношенията ни. Честно казано не виждам щастлив край в такава ситуация. Затова е по-добре и за двама ви, че си се отказал, дори и чрез отмятане от дадената ти дума.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ee73bc2f24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Опрсвдаваш гузната си съвест с инстинкта. Хубаво е, че имаш съвест и те гризе, но все пак без капаро теално просто сте си поговорили.
Иначе аз в такава ситуация щом съм приела да изчакам, бих зеъннала на момента за да кажа, че имам друг човек с парите и готов да подписва договор. Ако е сигурен първият, ще му дам време до след работа същивт ден примерно.
И не, не защото съм длъжна при положение, че само сме си говорили, а защото дори само на приказка съм поела ангажимент и знам, че после и мен така ще ме боцка съвестта.
А за инстинкта... моят е много точен радар, ако съм усетила на момента нещо "тц, не е ок" без увъртания ще му кажа, че ще продължа с търсенето на квартирант.
Много проблеми си създаваме хората от толкова увъртания, па чуденки каква ли ше е емоционалната "диагноза" на всеки та да знаем от към коя страна да почешем...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a42577cee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Е, щом дори и в този критикарски форум мненията са 50/50, значи не съм постъпил зле. Успокоих се и съвестта не ме човърка вече.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b72712ccd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Не всички е интереси в тоя живот бе мамин! Има неща като мъжка дума и прочие, които са пред всякакви интереси. Ама какво да ти обеснявам, днешните мъжлета сте по зле и от пичета. Добре, че не си попаднал на някой бабаит да дойде да те научи другия път да си държиш на думата. Факта, че те гризе съвеста само по себе си доказва, че си се осрал. А и Господ си знае работата и дава най-добрите уроци. Тоя, който уж ти е легнал на сърцето така може да ти го вкара без плюнка, че ще съжеляваш защо си прекарал първия кандидат.









Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a42577cee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Чингисе, това щеше да има стойност да ми го каже някой морален човек. Не ти, който си лъгал жени, че си им оправял колите, че и се хвалеше с това. Не ти, който си изхвърлил жена с деца на улицата, защото не ти е пуснала. Не ти, който не си е върнал борчовете на приятелите си. Не ти, който е натискал главата на жена, зорлям да му прави свирка.

А и в крайна сметка всеки си гледа интереса. Той самия не дойде в деня на уговорката, аз мога ли да съм сигурен, че пак нямаше да ми скрои номер? По тази логика и аз ли трябваше да го бия, че не си е спазил обещанието?

Много си ербап, ама ако за всяко такова нещо трябваше да се бием, ти не трябваше от болниците да излизаш.

Като ще се говориш за мъжка дума и ще обвиняваш другите, поне погледни себе си първо каква си путка.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: e7147991c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Не правете от мухата слон. Единствената грешка, която авторът е допуснал, след като потенциалният наемател е отложил сключването на договора, е, че не го е предупредил, че ако през тези три дни се появи друг кандидат, готов веднага да наеме квартирата и да заплати, авторът няма задължение да откаже заради първия, т.е. че няма да му "пази" квартирата през този период. Аз не съм давала под наем, но съм продавала жилище /два пъти/ и на всички, които идваха, гледаха и казваха, че ще помислят и пак ще дойдат, отговарях: "Добре, но не поемам ангажимент да ви изчаквам". Някои ме молеха няколко дни да задържа нещата, докато решат, но когато им кажех да дадат стоп-капаро /някаква минимална сума, 200 - 300 лева примерно/, веднага почваха "Е, ама как така, ние може да намерим нещо, което повече ни харесва". Е хубаво, ама аз пък искам сделка и не мога да си губя времето днес с тях, утре с други като тях. Не виждам защо някои коментирали стигат до крайности колко било нечестно, неморално и прочие. Това е сделка, а сделките си имат правила и никой на никого не може да се сърди в конкретния случай.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker