Как издържате на експлоатацията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как издържате на експлоатацията
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1648 пъти
Здравейте
Какво мислите за днешното време на краен материализъм и меркантилност? Според мен, в света се трупат все повече негативи, които задушават мнозина. Като започнем от работещите бедни, които работят само за да оцелеят и нямат достатъчно свободно време, до жаждата за все повече консумация и притежания сред по заможните. Цялата система представлява чудовищна експлоатация на хората и природните ресурси. Алчността е повсеместна. Не случайно дойде Ковид кризата, за да ни покаже, че трябва да променим ценностите и възгледите си, за да спасим себе си и природата. За разлика от нас, природата не е слаба и непрекъснато ни се отплаща с природни катаклизми, които стават все по големи и по чести. Още от малки започват да ни товарят с тонове сухи теории в училищата, а след това да ни доят все повече на работа. Системата ни прави товарни мулета и дойни крави. Мнозина не издържат на това, започват да се друсат с един или друг опиат, за да им стане по леко и да съкратят живота си. Други се отчайват и предават, трети полудяват, четвърти стават работохолици без личен живот.Масово, хората стават все по злобни и афектирани. Докато не се промени към по добро, културата и условията на живот, мнозина ще стават все по негативни и негодуващи и това ще доведе до все по големи социални конфликти. Икономическите неравенства са адски големи, а това страшно много озлобява бедните! Съвременните християнски народи нямат нищо общо с християнството, основният християнски принцип е всички ресурси да бъдат разпределени равномерно между хората, а това никъде не се наблюдава, освен може би в някои малки комуни, стремящи се да живеят извън матрицата. Колко много днешния човек се е отдалечил от религията, опитвайки се да замени тази изконна потребност с всевъзможни развлечения. Май за да се роди доброто в хората са нужни още много големи катаклизми, а Ковида е само тяхното предисловие.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 93d1da7b30
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Спокойно,вируса ще си свърши работата.Това сега са само увертюрите.Хората си нямат на идея какво предстои.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d2c81ae6e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Просто живеем в краят на западната цивилизация. Несъмнено, содомията, разврата, алчността, жаждата за власт, омразата, пед3растията ще доведе до огромни катаклизми и идването на Бича Божий. Дори тези, които дърпат ковид пландемията сега няма да разберат откъде ще им дойде....

Така, че бъдете човечни, изграждайте здрави приятелства, помагайте на хората изпаднали в беда, изпитвайте състрадание и живейте според Естественият Път, по възможност надалеч от големите градове.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 090ba05bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Природните ресурси по равно казваш? А има ли знаение кой колко труд е положил или онзи който се подпира по цял ден трябва да вземе наравно с онзи който цял ден се е трудил? То това май имаше име наричаха го комунизъм.
Не знам какво равенство намираш и в комуните, ако е малка комуна има поне един който се води главен той решава всичко. При по голяма комуна се получава ерархия и пак няма равенство на взетото и извършения труд.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9a1988aa3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Темата е клише! Никаква връзка с реалността, крайно историческо невежеството, заучени фрази!

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: bed4a85603
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Експлоатацията и материализма са в големите градове над 500 хиляди. В малките всичко си е по старому, но... намаляват хората щото "искам да си пия кафето на Витошка/Шанс Елизе". А най-топлите хора са в малките градчета.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 194b505d1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Зачекнал си твърде големи теми, които , по стечение на обстоятелствата си влияат взаиомно.

Темата има много връзка с реалността но за да стигнем до отговорите, трябва да направим дисексция на много теми които авотра е зачекнал. На обикновения човечец, нещата изглеждат необятни и застрашителни, докато всъщност, си има съвсем законмерна причина за всяка една от тях.

В крайна сметка, хората биват все повече задушавани, при все че им се набива в главичките, че са по свободни и щастливи от всякога. Рано или късно това трябва да избие, или хората да се осъзнаят. По вероятно е просто да оцелеят най силните, както винаги е било в природата :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f282f119e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   От автора: При положение, че днес по голямата тежест от производството на стоки и услуги се пада на технологиите, които изземват все повече човешки функции, е справедливо човек да може да получава без да дава! Не случайно все повече се обсъжда идеята за базов доход в развитите страни. Автоматизацията напредва във всички посоки, улеснявайки и ограничавайки човешкия труд. В глобален мащаб има свръх производство, голяма част от което или залежава по складове или се изхвърля. Пример за това е храната, която се изхвърля, при изтичане на срока на годност, (което само занижава хранителните й качества), вместо да се дарява на стотиците милиони хора, които умират от глад. Или е по справедливо, акционери и собственици на големи компании да трупат милиони на фона на мизерните заплати на работниците. Разбира се, че повечето хора искат социализъм, защото мизерстват с малките си заплатки! Но не тоталитарен социализъм, какъвто е бил преди, а демократичен, екологичен и хуманен социализъм! Капитализма е системата на егоизма и алчността, а социализма се основава на алтруизъм и равенство! Първото е нисша култура, а второто е висша култура. Нужен е нов строй, който да промени статуквото, от което повечето хора вече са все по недоволни! Процесите, които се случват и кризите, които разтърсват света имат за цел да съборят днешното статукво и е само въпрос на време да го постигнат! Големи катаклизми ни предстоят, на които системата няма да издържи.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 090ba05bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторе предлагаш ли да си купиш имение, да го обзаведеш и аз да дойда да живея безплатно в него?
Вярно е че по голямата тежест от производството на стоки и услуги се пада на технологиите, но нали някой трябва да ги произвежда тези технологии, да ги транспортира, да ги отремонтира и т.н. Дай причина, защо днес човек който си лежи у тях да взема базов доход, а другия да отиде сутрин на работа и да произвежда, транспортира. Защо някой да става сутрин да меси и пече хляб, ако ще има кой да му дава заплата без да става от леглото? Дай причина защо някой ще учи за хирург ако държавата му предоставя базов доход за пица и бира?
От къде предлагаш да дойдат пари за базов доход? Предполагам ще наложиш по голям данък на богатите, обаче дали богатите ще са съгласни да работят за да им се отнема по голяма част от дохода? Европейските държави вече пробваха, който има годишен доход над дадена цифра да плаща по голям процент данък, а тези хора просто намалиха работното си време за да не надвишават дадената цифра. Виж лекарите в Франция, намалиха си работното време на 4-5 часа дневно, в петък по обед няма никакви специалисти по болниците, само онези които са на дежурство в спешното са там, защото ако работят в петък след обед ще надвишът цифрата на по големия данък, затова още в 11ч в петък заминават на почивка на някоя яхта. Това е и причината в Франция, ако искаш да си запазиш час за кардиолог ти дават час след три месеца, защото часовете за профилактични прегледи заети за три месеца напред, но лекарите работят по 4-5 часа дневно, за да не надвишът годишния доход с големия данък.
За работещите в Франция има нещо такова ако имаш доход на година до 26 420 евро данъка ти е 30%, ако обаче дохода ти е 26 421 евро данъка ти е 41% Съответно и процентът данък се покачва според дохода. А ако печелиш над 1 милион на година данъка ти е 50% и това само ДОД отделно са другите видове осигуровки и там други данъци. За сравнение в България ДОД е 10%, без значение колко ти е дохода.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 427b966401
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, умно момче си. Затова съм ти цъкнал 5 звездички на последния коментар. Проблемът е, че тези неща не си ги мислиш само ти, или само аз - тези неща си ги мислят хората векове наред, а решенията които са пробвани да се приложат - например в съветския съюз са донесли яко смърт и репресии.

Хората не желаят да са равни. Богатият не се отказва от богатство и власт току-така, защото е много солидарен. Капитализмът въобще не е нова система. Съществува от поне 1000 години. Още по време на кръстоносните походи е можело да залагаш имущество, замъци, да вземаш заеми и т.н. Тамплиерите са били банкери.

Аз те разбирам накъде биеш. Системата на парите, така нареченият капитализъм е страшна свинщина. Богаташът, търговец на оръжия, причинил смъртта на стотици, получава с предимство операция по спешност, защото има пари - а бедното дете умира. Само че ако тази система падне(повтарям, че е над 1000 годишна) ще станат зверски катаклизми, каквито не може и да ни ги побере ума.

Самите компании, които експлоатират природните ресурси в момента са частни, тоест капиталистически, в тях има капиталистическа йерархия(собственик, управител, мениджър, джуниър-експерт и т.н.). Шефът взима 20 пъти повече от работника, при все че не работи, а само дава акъл. Работникът пък в голяма компания взима 20 пъти повече от работникът в малка. Западният свят, експлоатира изтока(Китай), градът експлоатира селото. Това е капитализмът.

Компаниите си гонят частния интерес и печалбата. Няма как да ги накараш да "преразпределят" и да дават за без пари, освен ако нямаш здрава власт тип червена диктатура, която да направи всичко държавна(обществена собственост), а частника да стане държавен служител на заплатка. Това е правено. Пролятата кръв е в милиони. Ефектът в дългосрочен план - съмнителен. Държавните служители обичат да си краднат, особено като бъркат в кацата с меда(такива компании за ресурси определено са каца с меда). За да се получи какво да е равенство ти трябва много, много висок обществен морал. Не виждам в сегашния свят, в който най-важното е айфонът и почивката в Дубай ще промениш меркантилното-алчно мислене на хората.

За толкова години много рядко съм видял някой да даде и 5 лв на клошар ровещ в кофите, а ти си мислиш, че хората искат да са равни и току така ще се откажат от богатствата и привилегиите си ? Дали ?

ZZ

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 427b966401
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Забравих да допълня: ако всеки получава еднакво пари, никой няма да върши току-така мръсна и тежка работа, всеки ще иска на баницата мекото - и сега е така, никой не иска да е хамалин, всеки иска в офис. Никой не иска да работи и да му нареждат, всеки иска той да се разпорежда.

Тоест или имаш здрава власт, която да се меси и като под строй да определя кой за къде е - кой за армия, кой за строителство, кой чистач, кой певец(пионерчета, чавдарчета ?!). Или всеки се оправя кой как може и нещата са на самотек, надхитряване и т.н. както е сега. Няма как да има социално равенство и т.н. без здрава власт, която да го наложи. И пак ще има управляващ елит, който няма да бачка, а ще се разпорежда и ще разпределя(колко да си разпредели за себе си - той си решава!)

Сега свинщината е, че войникът дето може да мре, полицаят, лекарят, ако не са корумпирани и не бачкат на частно взимат поне 10 пъти по-малко от футболистчето дето го кара на тренировки, певчето дето си вее за*ика по концерти и актьорчето дето го дават по телевизията.


ZZ

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed0ea0f37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Браво на номер 9, няма какво повече да се каже по въпроса за съвременната икономическа система.
За да стигнем до състоянието на света, за който бленува автора, трябва да се промени не самата система на капитализма, а нещо в самите хора на генетично ниво т.е да направим качествен скок в самата си същност. Аз съм оптимист, че с развитието на цивилизацията, това рано или късно ще се случи, като резултат на естествената еволюция.
На етапа, в който се намираме като вид, мисленето на хоарата е насочено основно към оцеляването и размножаването. А оцеляването е много егоистичен инстинкт. Затова няма как да се случи система, в която едни да работят, произвеждат и доброволно издържат други, които считат, че някой е длъжен да ги поддържа живи, само защото са се родили.
А такава система, тип комуна, в която (на теория) всеки работи и спомага за просперитета многократно в историята е доказала, че не работи стабилно, именно защото хората не са еднакви, егоисти са и винаги има някой, който "скатава" и гледа да прекара другарчетата си. С насилие също не става работата - справка Северна Корея, Венецуела и България, преди 30 години.
Така, че изводът е...рано е още за това. Просто не сме узрели за подобен тип общества.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d7865e34cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12 съм и искам да допълня нещо.
За мен идеята с базовия безусловен доход, може да работи стабилно само, ако наистина има пълна автоматизация на всеки един процес в обществото и цялата оперативна работа по поддържането на живота на всеки човек се върши от някакви роботи и изкуствен интелект.
Така няма да има недоволни, че труда им се ограбва и всички ще живеем еднакво. Няма да има парична система, ще получаваме храна под формата на някакви таблетки, съдържащи всичко необходимо за деня, ще се возим на роботизирани коли, които ще са проектирани и произведени от роботи и т.н. Така всеки човек ще има гарантиран минимум за живот и сам ще преценява какво да прави със свободното си време. Който иска, ще си гледа градинка за собствена консумация, който иска ще русува, ще участва доброволно във вземането на политически решения, ще поправя роботите ако се повредят и изкуствения интелект не може сам да се справи с ремонта и т.н.
Не мога да си представя как е възможно едно общество, в което всичко ще е доброволно и няма да се заплаща, т.е членовете му, на които им е гарантирано чистото оцеляване ще работят за поддържането и развитието му, но може и да стане. Но аз лично не съм оптимист, че е възможно в близките поне 500 години.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f282f119e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От Автора: Съгласен съм с номер 12, първо културата ни трябва да стигне до необходимото ниво. Но в най развитите страни се наблюдава развиващ се социализъм. Пример за това са необлагаемият минимум и прогресивния данък. Във Франция съм чувал, че вече имат данък "лукс", който достига до 70%. Това позволява да се генерира бюджет за различни социални политики. Вече се обмислят и данъци за автоматизацията. Проблема е, че въпреки, че тя генерира свръх производство при минимална себестойност, печалбата от него остава предимно в собственика. Затова и заплатите в развитите страни се покачват много малко, въпреки многократното увеличение на производството. Преди, от това е зависело увеличението на доходите, но сега то се генерира предимно от технологиите и не е пряко свързано човешкия труд. С навлизането на роботизацията, голяма част от неквалифицираните и нискоквалифицирани длъжности ще отпаднат. Това ще доведе до лесно постигнато свръх производство, но ако не се направи преразпределение на средствата, то няма да е достъпно за мнозинството!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker