При Бай Тошо - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

При Бай Тошо
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1597 пъти
Интересно ми е дали хората, които са живяли и милеят по онова отминало време сега са си казвали тогава, че са добре? Защото ако направим ретроспекция на събитията и погледнем някои архивни кадри след промените, ще забележим че често се споменава:"Заради Бай Тошо сме толкова зле!", а сега същите хора твърдят, че е било прекрасно по Бай Тошово време.....

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: 4653cb4c22
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Това е много дълга и спекулативна тема, най-добре не я подхващай щото няма да стигнеш до консенсус всеки си плямпа каквото му дойде, най-добре гледай сега какво е и какво ще бъде в бъдеще и най-вече ТВОЕТО бъдеще да е светло и благоприлично ;)

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 538753dde3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Ако говорим не за целия комунизъм, а за бай Тошовото време, наистина се е живеело добре. За сметка на други неща, но в някакъв период от 20 г. се живееше добре. Друг е въпроса, че хората се омързеливиха, защото всичко им беше наготово и не трябва да мислят за нищо. Бачкаше се, колкото да се отбие номера и изкуствено да няма безработица и така. Но това не е, защото комунизма е много готин, а просто бай Тошо беше хитрец и друсаше руснаци за кинти, теника и заводи, да има работа. Лавираше умело и поддържаше отношения и с капиталистически страни и имаше ползи и от тях. Самият бай Тошо в края на 80-те след посещения в Япония осъзнаваше, че социализЪма вече е изчерпан и сме много изостанали технологично от капиталистическите страни и тъкмо щеше да започне плавен преход към капитализъм и те му духнаха под опшаката, защото се уплашиха да не останат с пръст в уста при новия режим. Иначе руснаците ни осигуряваха и пазар за продукцията и работа и пари имаше. Тогава България беше доста по-напред по БВП на глава. През 80-те беше на около 40-то място, рекорда е 36-то. В момента е на 64-то. За сравнение сегашните страни около 40-то място са: Португалия, Словакия, Кипър, Чехия, Израел.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 7e590e5dee
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Беше по-добре. Особено за времето си. Хората бяха масово грамотни. Инфраструктурата беше на високо ниво.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 13e781043c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Вече 32 години без Тошо и от ден на ден живеем все по-лошо.

Сега сериозно. Соцът ще остане като "Златен век" в историята на България. Банани обаче нямаше.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b4e4275692
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Ще кажа нещо , ако имаш акъл ще го проумееш.
Преди нямахме нищо , но бяхме доволни от всичко .
Сега имаме всичко , но не сме доволни от нищо .

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 8b06610f18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   И какво ти говори това точно за Бай Тошо, освен че хората са тъпи и нямат обективна преценка, а са някъде в Крайностите? Има си положителни факти за Бай Тошовото време, които са неуспорими:

- населението на страната беше най-голямо в новата ни история. Че измряха една камара хора и раждаемостта падна, а мизерията се увели през "демокрацията" е факт

- развиваше се култура. Колкото и да я цензирираха, всичките ни истински звезди правеха кариера по Бай Тошово време. След това дойде чалгата

- инфраструктурата се поддържаше. Може би държавата губеше пари, но от села до градове - всичко беше изрядно. Транспорт - навсякъде, дори до най-малкото село. Сега е руини, селага си отидоха

- образованието беше на ниво. Като изключиш политическата пропаганда, комунизмът се нуждаеше от образовани работници и ги създаваше - инжинери, математици, химици... Каквито се сетиш, България беше много силна в олимпиади. Е да, имаше и много обречени проекти, но като цяло, децата бяха в пъти по-образовани.

- по-ниска престъпност. Особено циганите се развихриха яко след демокрацията, но и в другия край - организираната престъпност процъфтя.

- семейството и моралът повече се ценяха. Комунизмът не харесваше религията... защото самият той се опитваше да бъде такава... но поне се пробва да продължи традиционните ценности които крепят обществото. Днес всичко е пари и известност

И т.н. и т.н. Може много да се изпише и негативни неща. Не ги пиша тия неща, защото искам нещо да се връща... Просто много се заблуждават, че наблюдаваме някакъв прогрес... А реалността е, че от лоша система, се върнахме на още по-лоша. До голяма степен проблмът е, че и нямаме изградено общество за демокрация - нито като избиратели, нито като политици. И преходът който се случи, вместо да е постепен, беше анархия. И ако си чел малко история - Бай Тошо е искал да е постепен, но комунистите покрай него му спретват преврата и го свалят от власт. За да могат естествено те да я заграбя, правейки се на "алтернатива". Днес и на децата е ясно, че "демокрацията" ни я представиха същите комунисти. Които за разлика от Бай Тошо, даже не са истински комунисти, а опортюнисти, които просто искат да са на власт и отгоре, независимо като червени или сини или бембени.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a8edc44c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Първо архивните кадри които гледаш не са записи на мнение на обикновенния народ. Преди да поставиш оценка заинтересувай се кой е този дето се изказал че заради бай Тошо било зле и кога го е казал.
Второ след падането на соца обещанията бяха големи, политиците лъжеха хората за първи път и хората много им вярваха, че не само ще запазят начина си на живот но и той ще се подобри, "Швейцария на балканите"
Трето днешните изказвания са на база, че чакат вече 30 години и нищо живота на обикновенните работници не се е подобрил, а политиците им излизат с причина "в преход сме, положението ще се оправи". Тези хора живели по бай тошово време виждат как децата им не могат да си купят жилище, не могат да си издържат семейството и съответно раждат по малко деца/внуци.

Сега ще ти обясня какъв е бил животът при бай тошо.
Предстви си че си обикновен човек със средно образование, на около 22г и годината е 1975-80. Решаваш че искаш да работиш, веднага ти се намира работа, достатъчно е да кажеш. Такова нещо като безработица и мизерия хората не познаваха. Даже ако закъснееш с желанието за работа и стоиш без да учиш или работиш, който те срещне те пита къде работиш, ако отговориш не работя веднага ти предлагат.
Изнасяш се от вашите, отиваш в институция "жил фонд" да кандидатстваш за жилище или от завода в който работиш ти дават жилище на смешен наем 8-10 % от заплатата ти. Какво би казал днес държавата или работодателя да ти урежда апартамент близо до работата за 100-150лв наем? Апартамент, който ако го ползваш 5 години имаш право да закупиш на пеференциални цени, тогавашни 8-10 хил лева или около 50 мъжки заплати, днес за същия апартамент трябва да заделиш 180-200 заплати.
Заплатата ти стига за храна, покрив, сметките и почивка, заедно със семейството ти. Моята майка ни водеше всеки август на Поморие, и всеки април на Вършец, Хисар или друго градче с минерална вода, отделно от училище имахме 14 дни лагер през лятото на Равда или Приморско и поне 10 дни през училищно време "горско училище" имаше много бази из цяла България, които бяха запълвани подред от училищата. Кои и колко от сегашните деца на обикновенни работници ходят 45-50 дни годишно на почивка в други градове, на кое семейство днес една от почивките му на море продължава 14 дни?
Разбира се за да си позволим повече стоки, родителите ни често доработваха нещо допълнително на "час маг" не чакаха само на заплатите си, или поне ходиха да помагат в градините на бабите ни за да има безплатно зеленчуци и зимнина, правеха лютеница и компоти. Не лежаха пред телевизора или фейсбук.
Сега ще се появят ревящите за банани и автомобил лада. Да отделим малко време на великите банани! И банани имаше целогодишно и лади имаше, НО
Банани целогодишно имаше в няколко магазини в центърана градовете, наричаха тези магазини "показен" или "представителен", бананите там струваха по 2,5лв кг и имаше целогодишно, зимата преди нова година държавата пускаше дотирани банани на цена 1,20лв/кг по всички зеленчукови магазини, а магазинерките решаваха да правят ограничение на евтините банани по 1кг на човек. Онези показни магазини винаги бяха заредени най луксозните български храни, луксозни луканки, луксозни пастърми и шпеков салам, но цените им бяха доста високи за обикновенните работници и повечето не ходиха въобще там, дори моята майка ни водеше там само в деня в който е взела заплата, защото килограм от най-добрия шпек салам там струваше 7,5лв.
Автомобилите бяха на същия принцип, имаше да се продават соц автомобили на реалните им цени лада за 9500лв, а в списъци бяха записвани хора които да чакат за кола на пеференциални цени дотирани от държавата лада под 6000лв, трабант за под 3 000лв. Хората записани в такъв списък за автомобил можеше да чакат 5 или 10 години, да им дойде редът. Но за тях не беше кой знае какъв проблем, след като никога до тогава семейството е нямало автомобил, нещо което си нямал не ти липсва чак толкова. Имаше хора които имаха събрани кеш пари и отиваха там където хората от "опашката" вземаха новите автомобили, предлагаха им 1000-2000 лева отгоре над цената, която те са платили и те продаваха току що взетия автомобил, който са чакали 5-6 години. В моето семейство татко и дядо имаха автомобили.

Като цяло дали е било добре, добре беше. Дали е било по добре от сега, по спокойно беше и хората бяха по задружни. В някой насоки днес е по добре, но те могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Днес примерно можеш да пътуваш по света, тогава беше трудно, не невъзможно, но доста трудно. Днес можеш да говориш и пишеш каквото си мислиш без да се съобразяваш, тогава беше невъзможно да не се съобразяваш какво говориш. Днес можеш да ядеш чужда стока на корем, по онова време ядеш по скоро чиста и здравословна българска храна и България беше голям износител на храни.
Последното дали да го причисля към подобренията или към разрухата ми е трудно да преценя. От една страна е хубаво да имаш възможност да ядеш Нутела, от друга като знаеш, че за България нутела я правят по некачествена и като знаеш за разрухата на износа и икономиката, някък си се съгласявам, ако може да се върне времето, бих се лишил от нутелата и БАНАНИТЕ, за да има България развита икономика и да произвежда качествени плодове и зеленчуци, хората да си купуват нови коли и 4-5 пъти по лесно младите да си купуват собствено жилище.

Но има и още една голяма разлика днешните българи сме много по мързеливи, не познавам българин, който да работи по 8 часа и да доработва отделно на "час маг", в същото време познавам безработни. Може и на това да се дължи днешната беднотия. Така че имаше спокоен живот, но и много повече труд.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a8edc44c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   До №2
Ако се е бачкало колкото да се отбие номера, как за бога е построено всичко онова което днес все още виждаме и онова което знаем че съборихме и разпродадохме? Как е положен асфалт до всяко село, как са построени над 90 язовира? Прокарали са вода и ток до всяко жилище на територията на страната. И всичко това с много по малко технологии и много повече ръчен труд. Като гледам повечето детски градини, училища и гимназии са строени през онези 40 години, днес е проблем 5 детски градини да построим. Те ли са мързеливите или ние?

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 538753dde3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   8, да, но това е било, преди да рухне системата. В края вече всеки се скатаваше, защото без значение колко си умен, колко си учил и колко работиш, всички взимаха едно и също и никой вече нямаше мотивация да работи. Отделно и имаше много изкуствени длъжности, само и само да се води ниска безработицата, а всъщност много хора си бараха макарите, колкото да се водят на работа. Иначе преди това може и да са били работливи, но това е било първото комунистическо поколение. Но и сега сме мързеливи, просто си е останало като наследство от комнизма. Изобщо всички бивши соц. страни са си мързеливи до ден днешен, защото така ги възпита режима. Дори в Германия още не могат да накарат източно германците да бачкат, а уж са един народ.

https://bulevard.bg/news/eksperimentat-na-profesora-po-ikonomika-ili-raboti-li-sotsializmat-11897.html

Ето нагледно за какво говоря. Макар че надали ще го прочетеш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: bd1745cf60
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Какво би казал днес държавата или работодателя да ти урежда апартамент близо до работата за 100-150лв наем?"

Ще кажа, да са живи и здрави, но подобни неща не идват даром. България излезе от комунизма с голям външен дълг и много послушен народ, който не вярваше в пропагандата на режима, но беше доволен, докато има евтина храна и панелка.
Не казвам, че демокрацията подобри живота на хората, но определено не вярвам, че ако бяхме малко по-самоуверен народ, които търси отговорност за проблемите в политиката от самите политици не мълчи, щяхме да сме по-добре. Може би просто, не ставаме за подобно урпавление? може би трябва, да се върне комунизма? Аз нямам против, стига да се позволява на хората, да напускат странта и да няма преследвания и тормоз над тях или роднините им.

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a8edc44c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 9
Ако всичко това е построено за по малко от 40 години, от "първото комунистическо поколение" това говори още по лошо за нас, ние за последните 30 години и 10% от тяхното не сме построили а имаме по високи технологии. Ако е така както казваш, то ние сме 15-20 пъти по мързеливи от тях и ако те са си чешели макарите, то ние и това ни мързи да сторим.


Прочетох статията и десетки пъти в този сайт четох същия "разказ", но не смятам че това може да е пример за социализма. Първо защото такова пълно равенство през соца е нямало и никога чистачката не е имала равна заплата с директора на завода, имаше си нормалната иерархия и на длъжности и по заплати. И второ защото ако поставим всички тези строежи да ги построят първото поколение социалисти в България и то само отличниците, следователно всичко това което виждаме са го построили около 2 милиона човека за 20 години. Ние 7 милиона за 30 години не сме построили и 10% с нашите по добри машини, това ни прави 60 пъти по мързеливи от онези построили язовирите. Ти 60 пъти по мързелив ли си от дядо си?

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a8edc44c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   10 с колко голям външен дълг колко от БВП, а колко от БВП е днес дългът български? Идеята е че през демокрацията не сме по добре.

Не подкрепям да се връща онзи тип комунизъм, но с две ръце гласувам за президентска държава. Президента да си назначава министри и да си носи отговорността за министрите които е назначил.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 53d1d7c8b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Соцът е изградил "утопия", която е съзадена със заеми и лоши решения. Ето, седмичко си го каза - и работа ти намират (колкото и сакат да си), и наем, и жилище ти субсидират. Браво, това са все пари, които някой някъде трябва да изплати. Икономиката е била планирана и държавата е притежавала оръдията на производството (казано по Маркс). Демек тотален контрол, пълна отговорност. Да даваш на хората е хубаво, но тази "помощ" не може да дойде отникъде: някой трябва да произведе благото, което после купувачът да заплати, че да може с плащането (печелившо) производителят да си покрие своите разноски. Това е фундаментален принцип икономически и няма Тошовци, Ленинци, Марксовци или каквито и да е подобни, които да променят този толкова прост и основен факт.

НРБ е имала куп спънки, които са пречили. Първо, Студената война. Отношенията със Запада са били сложни, казано по-меко. И заеми, и инвестиции от Запад, това е било строго ограничено и наблюдавано. Идеята, че Тошо ги е муфтил Съветите е романтична, но грешна. НРБ също е давала "братска" помощ, редовно невиждайки и стотинка обратно. Второ, икономиката е била напълно зависима от СССР и Лагера. Но СССР е бил пред фалит, защото е искал да си го мери с Америка (а и войната в Афганистан не е помагала). НРБ не е могла да се присламчи към новата реалност навреме, защото голяма част от златния резерв вече е бил в СССР (пак, погасяне на дълг). Не е имала и валутни запаси, нужни за погасяне на дълга. Икономиката ѝ е спадала, защото целият соц е спадал (от който е била зависима). Външен дълг, разпад на режима, после почва да проличава некомпетентността и корупцията на политиците: закъсня валутният борд, унищожаване или евтино разпродаване, все там.

Соцът е изградил настоящето за сметка на бъдещето. Като фалита на Гърция. Така че, авторе, това е било по соца: хубаво, ама за сметка на бъдещото поколение. Сега Тошовците реват на младите да се махнат от България, децата слушат, това правят, Тошоидите после не могат да загреят (аутистчетата сладки) защо българското население се стопява. Защото така му се крещя, защото искат и те хляб да имат, а хубавата българска "демокрация" (същите утайки отпреди, под друга завеса) пие кръвта

Народът го е казал" насила хубост не става. Можеш да заведеш кон на водопой, не можеш да го накараш да пие. А това е правила НРБ - насилвала е икономиката, която е трябвало да еволюира.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 520eaad1fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

14.   Аз съм 88ми набор, но родителите ми са 50ти и 51ви.
Говорели са ми много за онова време, но повечето лоши, неприятни, та и абсурдни неща.
Майка ми е била счетоводител през онова време.
Според нейните думи се е крадяло супер много от всички предприятия и ТКЗСта. Всички началници са се облажвали яко, строяли са си вили и са си купували апартаменти. В същото време ако си свидетел на всичко това, просто не можеш да направиш нищо, защото нито си партиен член, нито си дете на партизанин. Дори и да съобщиш на властите, никой няма да ти обърне внимание, а повсеместното крадене продължава с години.
Майка ми разправя един случай, как една жена от тъкачницата откраднала малко плат, хвана ли я, писали я във вестника и я хвърлили в пандиза, а главния източващ хиляди си продължавал със схемите. Така че виждаме, че още тогава "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони" върви в пълна сила.
Друга случка.
Влиза партиен секретар, иска от дядо ми да стане партиен член. Дядо ми му казва "преди 44та беше от фашистите, днес голям комунист стана"... След това дядо ми бива пребит от милицията и вкаран в лагер за 6 месеца, само защото не е искал да стане партиен член. Забележете, партийното секретарче е било бивш фашист. Тоест виждаме, че част от хората по върховете са били фурнаджийски лопати.
Представете си, днес в 21ви век, не искате да станете член на първата политическа сила и ви затварят в пандиз...
Трети случай.
Къщата на баба ми и дядо ми е била в центъра на града (средно голям град). Срутват им къщата, дават им супер малък двустаен апартамент в края на града, докато главните партийци взимат земята им и си строят цял блок в центъра на града.
Виждаме една голяма имотна измама с много потърпевши, които са изтласкани в края на града, за сметка на властимащите.
Още един случай.
Приятел на моите родители не е могъл да кандидатства във висше учебно заведение, само защото брат му е избягал в чужбина.
Може да си най-кадърния, но открият ли съмнителни неща в семейството ти, няма как да се издигнеш.
ДС си имат специални архиви "Бивши хора" и "Деца на бивши хора". Недай си Боже дядо ти да е бил от предишната власт, и цял живот трябва да му изкупваш "греховете".
Представете си сега да кандидатсвате в университет и да ви кажат "Не е разрешено за теб, защото на времето дядо ти е бил против нас"...
Баща ми е искал да стане международен шофьор. Казват му "Стани член на партията, бъди ни слушалка и ставаш шофьор". Баща ми естествено отказва и никога повече не са му разрешавали да напуска страната.
Много често казваше- Най-голямата грешка на комунизма беше максимата им "не си ли с нас, си против нас".
Аз не съм бил очевидец на соца, но спрямо негативни и позитивни мнения, а и спрямо книгите, които съм чел за този период, имам чувството, че най-големите мазници или простаци са оцелявали тогава. Този режим е засилил някои от типичните черти у българина- робското мислене, шуробаджанащината и предателството, може би и мързела.
Не случайно през този период е известна поговорката "Аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат".
Когато нямаш стимул за развитие, и когато можеш да се развиеш единствено ако си предател, слушалка или син на партизанин, просто не очаквай нищо хубаво и развиващо се.
При тоталитарните режими грешката е, че НЕ партията е зависима от човека, но човекът е зависим от партията.
Зависим ли си, започваш да лъжеш всекидневно, и по-лошото, да се самозалъгваш.
Като цяло по мои впечатления, умните и честни хора не са с добри чувства към соца. Но некадърните, необразованите и предателите и мързеливите искат соца, защото отново искат да цоцат като паразити.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b4e4275692
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Ето ти стандарта при Бай Тошо
Ток за месеца от 2 до 5 лева
Вода 20 стотинки пак за месец
Телефона май беше около 80 стотинки
Хляб 24 стотинки
Голям апартамент 12 000лева
Двустаен ама истински с отделна кухня към 8 500 лева
Заплати 180- 250 лева грубо
Две седмици на море пълен пансион, 4 членно сем. - 40лева
Просто хората имаха покупателна способност.
Отделно че здравеопазване (включително зъболекар), образование и всички социални услуги бяха абсолютно безплатни. Хората им оставаше само да ходят на работа, да правят деца и да си чакат пенсията на около 55 години. Безработица нямаше, гадна храна нямаше, дебели хора имаше само ако имаха някакъв здрвен проблем. Нацията беше слабичка и здрава (виж снимки например 1980г). Хората имаха сигурност, бяха задружни и мечтаеха. Имахме много успехи в спорта защото и той беше безплатен, имахме дори космонавти..
Произвеждахме всичко -от клечки за зъби до компютри. България беше много развита държава

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a8edc44c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   14 Колко супер много се е крадяло? Колкото днес ли? Тогавашните са били много по дребни, сега с кражби един началник строи по 10 хотела в всички краища на България. Не отричам, че началниците по онова време са си построили вили, но трябва да уточниш че става въпрос за по една вила и тя обикновенно е 60кв.м РЗП. Семействата са имали ограничение на собствеността, всяко семейство има право да притежава 1 апатрамент, 1 вила извън града и 1 автомобил, няма право на две жилища в едно и също населено място, и няма право на повече от две жилища в държавата, ако ще и най големия началник да работи мъжът. Та ако един началник за целия си трудов стаж построи една вила на цена 70 средни за страната заплати и купи един апартамент 50 средни за страната заплати много ли е, от кражби ли е? 120 заплати са 5 години честен труд на двама човека в семейството, един началник с жена си, при 30 и нагоре години трудов стаж защо си мислиш че не могат да отделят 15% от дохода си за апартамент и вила?

Вярно е също че са вкарвали в лагер за обида на партиен секретар, а как го е обидил дядо ти, виждаш сам. Дядо е знаел много добре какво ще е наказанието и е действал с пълно съзнание. Днес за обида не вкарват в затвор и сам виждаш как хората се обиждат наляво и надясно, тогава времената са били такива.
Вярно е и че в началото на соца, преди бай Тошо, са вземали имотите на "колаците" (богатите) и на моите баби и дядовци са взели имоти, но на мен ми ги върнаха след соца, защото дядо и баба не са се съгласили да вземат апартамент и не са подписали договор за замяна.
Имало е и лишаване от висше образование, но това е доста рядко явление, съмнявали са се да вложат държавни средства в такъв младеж, който вероятно след като се образова, ще избяга при брат си.
На баща ти са му дали шанс, той просто не е искал да стане шофьор при предложените му условия. Ако много е искал да става шофьор е щял привидно да се съгласи.

Моят дядо бил колак, взели са имотите на семейството му 1950г, лежал е в Белене за дето се е възпротивил, после излязъл, работил, като обикновен бригадир на докери, построил си нова къща и 1981г същия ходил на екскурзия в Париж, имам негова снимка на моста на Сена и кулата на Айфел на заден план. Не смятам че е бил предател, никога не е бил партиен член. От него знам, че тогава два пъти седмично е имало самолет София-Париж и в двете посоки самолета е бил пълен, висял е на опашка за виза за Париж, следователно доста българи са ходили в Париж просто твоята рода не са се постарали да идат, не са имали такова голямо желание.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b4e4275692
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   За да разбереш , как е било трябва ти да вземаш 2000-2500 евро и жена ти и тя горед-долу толкова . Дори това не показател защото тогава услугите бяха безплатни .
Хората имаха голяма покупателна способност

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 5e66550e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Началникът имаше заплата, но пак си крадеше и не строеше един апартамент, а два- за да има и за детето му, купуваше му кола без ред още докато завършеше средно, калпавите студенти мъкнеха от село агнета и дамаджани на преподавателите, с връзки и рушвети се купуваше всякаква по-качествена стока- от цветен телевизор, голям като сандък до кола, дънки,уиски и шоколадово яйце - от корекома (с валута на черно), хубави дрешки- от тираджиите и моряците, барман и сервитьор по курортите- срещу твърда сума в кеш, да те уредят на работа из Африка и Арабистан за долари, също яко плащане или здрава връзка, въобще корупцията и връзкарството си бяха обичайна практика. За апартамент се чакаше по 10-20 години с внесени пари в банката и то за панелка нейде на майната си. Даже се чакаше и за домашен телефон. Отделно масово слухтене и доносничество- кой какво и на кого казал. Келнерите докладваха кой често посещава скъпи ресторанти, колко харчи.
На Запад се ходеше или с изпратена виза от роднини или на екскурзия от "Балкантурист" в група, задължително придружена от цивилно ченге. Като за да те одобрят правеха проучване на рода ти.
За следването- имаше си официален процент от местата за деца на партизани и ятаци, които влизаха и с тройки, отделно за жители на изостанали, развиващи се ги казваха райони- Кърджали, Делиормана и др. Отделно децата на преподавателите, партийци, родата им, пак връзки и кеш. За останалите никои - по общия ред, 1 место на не знам колко кандидата. За съвсем тъпичките, но "наши хора" имаше рабфак - следване без приемен. Това му беше равенството, братството и задружния живот на великия соц.
Голям таш*к беше като някой гений от политбюро роди идеята да засели опустелите райони Странджа- Сакар и ги обявиха за Република на младостта. "Стотици семейства подписват договори и тръгват към Малко Търново, Тополовград, Елхово, Болярово, Свиленград, Ивайловград, Грудово и др., привлечени от субсидията от 5000 лева на семейство или по 2500 лева на калпак, финансови бонуси към заплатите, опрощаване на дължимите данъци, осигуреното жилище и единственото условие – да живеят и да работят в региона поне 10 години. Местните започват да гледат накриво пришълците, които се оказват привилегировани спрямо тях. Поради тази причина впоследствие е взето решение и местното младо население да се включи в проекта с единственото условие да остане да живее и работи там. Въпреки това миграцията на местните към големите окръжни градове започва да се засилва, макар и ограничени с т.нар. жителство. Голяма част от новодошлите се оказват тарикати, надушили отдалеч келепира, които след вземането на предвидените средства за заселване и живот по тези места изчезват безследно, а малкото добросъвестни и квалифицирани заселници постепенно се разтопяват и изчезват, най-вече заради лошите условия на живот и работа, които им се предлагат, липсата на забавления, съпътстващи доскорошния им градски начин на живот и не на последно място – недоброто отношение на местните спрямо тях." Комсомолският набор изчезна, парите-също, Странджа-Сакар пак си пустее.
Друга гениална идея беше да развеждат дипломатическия корпус по градовете и за целта лъснаха и оправиха центровете на някои окръжни градове, за да си направят реклама. Стигнаха до Шумен, когато дойде 1989 и днес в идеалния център на града стърчат руините на недостроените сгради, с които щяха да се похвалят на дипломатите. Колко пари са заровени там, не зная...

Прочети убития от комунистите писател Георги Марков и ще разбереш какво беше. Имаше и една книга "Утопията на власт" от Михаил Гелер и Александър Некрич. Точно това беше соца- за едни утопията, за други- властта.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 5e66550e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Апропо, Чехов има една мисъл " Хубаво е там, където ни няма. В миналото нас ни няма и за това то ни се струва прекрасно."
Кой разбрал, разбрал...

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a8edc44c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   18 Брей то големи кражби имало, за цял живот работа, цели два апатрамента по 10 000 лева с някаква си заплата на директор на завод, а и кола купил без ред на по скъпите цени. Я пак се замисли не е ли нормално един директор на завод за цял живот да може да си позволи да купи това и то само със спестявания от заплатата си от тази на жена си?
Сегашните крадат пред очите ти, сегашните студенти не носят агнета, направо плащат в кеш. И без връзки се купувало качествена стока, но разбира се всяка качествена стока струва пари. Дънките навлязоха след 1985г, пък сега колко добре си живеш в България с постоянен достъп до уиски и шоколадови яйца, добър ли е животът днес? По малко ли крадът с по малко връзки ли се уреждаш на добре платена държавна работа? По лесно ли си купуваш апартамент днес? Чакали били 20 години за панелка, кой е този дето чакал 10-20 години? Сам виждаш в българия и в момента има сигурно милион панелни апартаменти, по едно семейство в апартамент да ги сложиш 3-4 милиона от тогавашното население е живеело в панелни апартаменти.
На запад се ходело с изпратена виза от роднини, е как българите са имали роднини на запад, че и виза им пращали тези роднини в този строг комунизъм? А и без визи от роднини можело на екскурзия от Балкантурист. Я се виж какви си ги писал, всичко написано е по скоро в ушърб на тезата ти от колкото в защита.
за образованието и сега има квоти просто ти не си се заинтересувал. Преди няколко години мои познати казаха че приемат момичета с турски имена с предимство за медицински сестри и за акушерки.
Не си наясно какво е рабфак! Това е обучение преди висше образование, и се предлагало на умеещите работници в които се вижда, че имат капацитет, нещо като безплатни частни уроци. Работи си среднист в завод, забелязват го че има капацитет и му предлагат да учи, след работно време (рабфак), за да запише догодина висше задочно, като продължи да работи в същия завод.

За едно място за вишист е напълно нормално да има "не знам колко кандидата" ти искаш да е като сега куцо кьораво и сакато с диплом за вишист. То тогава затова се е ценяло висшето, сега като раздават диполоми на конвейр кой цени диплома ти? Друго си е днес нали, вземаш си диплома за висше и работиш продавачка на парцалки в мола.

За Странжа-Сакар е вярно и днес е на дневен ред и пак обмислят как да ги заселят. Дават се предложения да ги заселят с арабските мигранти, или с волжки и украински българи. Не са взели решние но подобно заселване не е далеч.

Няма да предложа литература, защото очаквам от четящия човек да мисли със собствения си мозък, а не просто да повярва на някой изкзал се чрез текст в книга.

А 19 мен ме имаше и тогава, така че спомените ми са лични.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker