Тяло - Bodyshaming - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Тяло - Bodyshaming
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1065 пъти
на 21 години съм и тежа 40 кг. Имам бърз метаболизъм, също така и генетично съм слаба. В моя квартал хората обичат да си казват мнението (не веднъж, всеки път) и не само, но и да го налагат. С думи като: ‘Ти си прекалено слаба.’, ‘Вашите не те ли хранят?’ ‘Не мислиш ли да качиш някои кг?’ ‘Нищо нямаш по себе си. Искаш ли да ти дам от мен?’ ‘Яж това, ще надебелееш!’ Разбира се някои и с подигравки. От малка съм така, но те не можаха да го възприемат, както те така и мои близки роднини като баба, дядо, леля и т.н. На тези подигравателни и лични въпроси само мъчах или отговарях с нормален дори мога да кажа виновен тон, че съм така, каквото и да правя, каквото и да ям. Давах им обяснения сякаш са мой лекар или мои родители.
Затова се затворих в себе си, не излизах и нямах много приятели дори мога да кажа никакви, точно заради това. За да не може никой да ме обвини за това как изглеждам и да ми каже и учи както да правя, за да стана ‘нормална’. Наскоро излязох с едно момче (не на среща) умен, възпитан с няколко години по голям. Мислех го за сериозен и че няма да каже нищо по тази тема. През цялото време това говореше и с подигравки като например: ‘Ти си като едно перце’ ‘Трябва да ядеш повече’ ‘Трябва да идваш с мен на фитнес’. Аз се издразних накрая и се обърнах към него и го попитах дали знае какво означава ‘бърз метаболизъм’ той каза ‘да’ и аз казах ‘много се радвам’. Тогава разбрах, че колкото и умен да си, ако си такъв да подчертаваш недостатъците и несъвършенставата в хората - ти си нищо. Винаги съм толерирала всички независимо как изглеждат, никога не съм обиждала някого по какъвто и да е начин или причина. И смешното в това е че колкото аз толерирам, толкова съм обиждана и коментирана от видимо наднормени хора, които ме учат дори какво да ям. Живея в чужбина и тук никой не ти казва нищо, има и по-слаби от мен, обличат се каквото им харесва и си вървят спокойно, защото никой не ги спира да ги учи и да им казва какво да правят. 3 години не се прибирам в България, точно поради тази причина.
Не искам вече да мълча, да се усмихвам и отговарям на хората сякаш съм виновна за нещо. Въпросът ми към вас е какво бихте ме посъветвали да отговарям, не искам да обиждам. Искам да им отговоря с една дума и повече да не повдигат тази тема, да се осъзнаят искам. Никой не е префектен и никой не трябва никого да учи как да живее живота си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: ed6a4afce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Слабичка си, наистина, но пък и в хората има голяма доза завист, защото масово са дебели и с кореми. Аз бих отговорила, че е супер да ям каквото и колкото си поискам и да съм слаба. Също и че предпочиташ да си слаба вместо пълна като всички останали. Аман от гадняри.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 9e0f34981f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Мило момиче, много съжалявам за това, което ти се е случвало през годините. Проблемът не е в теб. Повечето хора, за да сме слаби трябва да си имаме едно наум с храна и двигателна активност, особено с напредване на възрастта. А, за не малко хора и в частност жени, да са слаби е идеал, но не могат да го постигнат дори с лишения. Аз самата влизам в това число. Така, че всеки злостен коментар е отражение на комплексите на коментиращите, но това не ги оправдава по никакъв начин. Ти си чудна и трябва да те радва, че си в добро здраве и с фино телосложение. А, на злостните коментари, мислено пожелавай на човека да се успокой и да не завижда.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d85436dd5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Не казваш колко си висока, но за среден ръст ти си ПОДНОРМЕНА. Аз тлъстаци физически не понасям и харесвам слаби. Ако обаче изглеждаш изродски слаба, значи си грозна, също както и един тлъстак. Лично аз никога не се меся на хора извън най-близкото ми обкръжение, но разбирам хората, които те коментират. Ръст, форма на уши, дължина на крайници... не зависят от теб. Килограми и мускулен тонус обаче се твоя работа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 8f5017e61a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Това е твърде малко, колко си висока? Ако не си под 150 см, вероятно хората се притесняват за теб. Имах една съученичка, която изглеждаше анорексична, направо се плашех като я гледах, но никога нищо не й казах, за да не я засегна. Веднъж ми обясни как иска да отслабне.. Хорър, явно имаше психични проблеми горката, беше ми много жал, дано да се е оправила сега.. Не мисля, че някой ти завижда. Аз съм слаба, но не толкова, никой не ми казва да кача килограми или още по-малко да свалям. Но преди години бях отслабнала от стрес и ребрата ми се брояха направо, не беше умишлено. И хората ме питаха тогава защо съм толкова слаба и дали всичко е наред. Помисли за някакви тренировки, за да влезеш в здравословна норма, освен, ако не искаш да продължавал да получаваш такива въпроси до края на живота ти. Не се чуди защо, явно изглеждаш болна.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: e86f9c83bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нормално е като си млада метаболизмът ти да е много бърз. С годините ще започнеш да качваш

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: abf76c6460
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Това е ок тегло ако си висока 150см, обаче се съмнявам.

Хората, поне повечето, ти казват тези неща С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ. Това е най-важното. Хората не ти го казват, защото искат да ти навредят, а напротив - загрижени са. Да, не им е работа да са загрижени за другите хора, но така е манталитетът на много места, особено в по-малките населени места в България.

А така или иначе си избрала да живееш в чужбина, защо ти е да измисляш отговори при условие, че получаваш подобни коментари само в България? Като си дойдеш в България за малко и някой ти направи подобен коментар просто кажи "разбирам, че сте загрижени, но то си е моя работа".

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 8807fee187
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да, разбирам за какво говориш. Аз съм висока и слаба, бях тапициран скелет, чироз, няма ли да ми пораснат цици най-накрая и бла-бла. И то предимно от непривлекателни хора с множество визуални кусури. Просто започнах и аз да им отговарям в същия дух я за шкембетата им, я за нещо друго... Имаше един плешивец, който ме питаше за това с гърдите, отговорих му, че като му порасне коса, тогава и моите цици ще се появят. Смях в залата и повече не е отварял дума. Колкото по-мило им отговаряш, толкова повече ще си позволяват да те коментират. Не бъди злобна, а леко ги бъзиквай.
Да си кльощав е по-малкото зло в крайна сметка. Качването е определено по-приятно, отколкото свалянето. Няма и защо да се връзваш, да не искаш да се прибираш и т.н. Стига да не си с поднормено тегло, няма защо да го мислиш. Предполагам не си и висока, че да изглежда зле... отговаряй им подобаващо, а не се сдухвай за глупости.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 2c72e8be45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз имам точно противоположния проблем на твоя. Аз винаги съм имала слаб метаболизъм и съм била дебела(все още съм, но съм на хранителен режим и за 2 месеца свалих 10кг и си поставям за цел още 20кг). През целият ми живот са ми казвали(по-скоро от 5ти клас когато бях на 11) "отслабни бе, свиня" "прасе" "танк" "много си дебела" "никой не обича дебелите момичета, отслабни" "ще съжаляваш някой ден че не си била на диета днес". Преди исках да отслабна само заради другите. Мъчех се. През лятото е най-лесно да се отслабне. Тренирах, но се отказвах. И знаеш ли какво? Радвам се че съм се отказвала от тези диети, защото бях на манталитет "аз като отслабна ще се тъпча с каквото си искам и като тези слаби момичета няма да надебелявам" и си мислех че всички дебели хора имат бавен метаболизъм, а всички слаби имат бърз. И така ако бях направила щях да отслабна, и да го върна двойно.

Извод: И да си слаб, и да си дебел те пак ще те съдят. Колкото и да тежиш пак ще те съдят, така че да не ти пука. Ако искаш да надебелееш, прави го за себе си, а не за другите. Ако искаш си остани слаба. Правилно си се махнала от тази държава. Това е една от причините поради които искам да напусна и аз. Но то те хората са си такива. Слаб ли си си клечка, дебел ли си си слон, ако не си нито дебел, нито слаб пак казват неща от сорта "никой няма да те иска защото си дебела в *дадена област*".

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: e0839fad12
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "генетично съм слаба"

На това му се вика ектоморф и трябва да се обърнеш към литературата какво е нормално за него. Ще разочаровам тези които се мислят за невероятно уникални и че не попадат в никакви стандарти...

Това че тежиш 40 кг нищо не значи без ръст. Прочети какво е BMI. Ако си под нормалното, да, има вероятност да страдаш от анорексия, което си е сериозна болест, не е никакъв "body shaming". Хвани се, отиди на професионалист в областта - той ще ти каже най-добре има ли проблем, няма ли. Ако няма, ей ти какво ще им кажеш на тези които те коментират. Изключително просто...

Отклоненията от "нормалното" тегло говорят най-често за хранителни проблеми, и това повечето хора инстинктивно го знаят. Проблемът им, е че те самите не знаят кое е това "нормално" тегло, защото съдят по себе си. А повечето хора са дебели и следователно имат деформирани представи. Един вид - ти ако си по-слаб ги засрамваш, и пак инстинктивно - го проектират върху теб, т.е. засрамвайки теб. При това положение, пак, най-добре да имаш експертната гледна точка, да си сигурен в себе си и да ги хванеш колко са невежи. Тъй като пък сега ще им удариш и представата за интелигентност, пак доста няма да млъкнат, и ще се правят на "разбиращи". Но това е положението, поне ще знаеш че си имаш работа с тъп човек и просто подминаваш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b4fb37ad18
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ето сега знаеш, какво им е на дебелите, когато всички виждат в тях само килограмите и ги изтъкват така, все едно те ги носят.
Не разбирам защо хората трябва да се поставят в калъпи и рамки, че всички трябва да са с перфектна визия и недай, Боже, нещо да не ти е наред - ще ти го натякват доживот.
Всеки е такъв, какъвто е, важното е да е здрав и щастлив.

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a91b7a8f1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ооо, бели кахъри. Момчето просто се е опитало да ти се хареса и да ти помогне (в неговите очи се нуждаеш от помощ), но явно не особено сполучливо. Хората го казват от загриженост, защото голямата слбост се асоциира с болести и здравословни проблеми. Дори не им хрумва, че при теб е нормално и няма поводи за притеснение. Не се вживявай толкова от тези коментари, не го казват за да те обидят, а и поради липса на теми за обсъждане често пъти. Разбирам, че реагираш така, защото вече си чувствителна на тази тема, но наистина, ако се научиш да не приемаш това като нападение, а като загриженост, няма да се товариш толкова. Както са те посъветвали, отговаряй, че си финна дама по природа и винаги си била така. Внеси малко хумор, като кажеш, че цял живот ще си гимнастичка. Те като видят, че рагираш с хумор и добросърдечно и няма повече да те коментират. Това е сигнал за тях, че няма нищо тревожно в състоянието ти и тялото ти.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d5c61696c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   "Ти си като едно перце" звучи нежно и много приятно, прекалено се вглъбяваш според мен. За толкова години не свикна ли? Ако всеки стоеше затворен вкъщи, че го одумвали хората, то нямаше да има жив човек по улиците. Запомни - хората няма да престанат да говорят, ако не беше теглото ти щеше да в друго, повярвай ми, върви с усмивка напред

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 1dbfd7402d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   На 21 г., тежах 47 кг. Толкова тежах до 34 г. възраст. Ядях всичко и не ми се лепеше, но и спортувах 3 пъти седмично по 2 часа. Костна структура - средна. Никога не съм смятала, че имам бърз метаболизъм. Не ме възприемаха като свръхслаба, а като слаба и спортна натура, но подобни подмятания чувах често. Може да имаш по-тънки кости и да тежиш по-малко или да ти липсва малко мускулна маса. Може би ти е нужен малко спорт.
Повечето хора в България страдат от излишни килограми, защото прекаляват с яденето, най-вече на тестени изделия.
Какво наричаш бърз метаболизъм? Някои наричат така честото ходене по голяма нужда. Ако имаш такъв проблем е възможно да имаш хранителна непоносимост или алергия? Страдаш ли от болки в стомаха? Ако нямаш такъв проблем, не виждам от какво се притесняваш, малко повече спорт и всичко ще си дойде на мястото.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 91442d5b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Връщай с "ти би трябвало да отслабнеш малко"

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a659caa53a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Еми например: "Мерси за притесненията, ама съм водила такива разговори хиляди пъти вече. Харесвам си се такава, каквато съм, чувствам се прекрасно и не желая да се променям. Хайде да си говорим за нещо друго сега?"

Иначе ми се струваш прекалено обидчива. Ако искаха да ти се подиграват, може би по-скоро щяха да те наричат "клечка" и "кльощавелница", да ти измислят прякори свързани със слабата ти физика.

Някои може да коментират слабото ти тяло от завист, че са дебелани/ки. Нищо не можеш да направиш за завистта.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0d1efb8d6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Осмиване на тялото - body shaming (англ.)

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 1e9bc4b666
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До човека, който ме описва като грозна - Дори и да съм грозна за теб, за други съм хубава. Външната красота няма значение, защото тя е временна. Вътрешната красота е завинаги. Според мен, за да напишеш този коментар не си умен. Да, поднормата съм, благодаря че ми го каза, защото аз не знаех. Разбира се, че съм поднормата, в целият разказ това разказвам. Сега един въпрос към теб - За толкова ли перфектен се имаш, че да коментираш по този начин и в коментара казваш, че не понасяш наднормените хора? Ти не си човекът, който да съди. Не си перфектен, никой не е!
Не би ти харесало, ако твои близки приятели започват да те отхвърлят само защото не си нормален например, ако си наднормата. И всеки минаващ ти натяква. Както ти твърдиш, че не понасяш хората. Дали теб те понасят, ако се изказваш по този начин? Сигурна съм, че ще ти е много тъпо. Предполагам ще кажеш, че ще тренираш, но за всичко изисква време. Когато метаболизъма ти е бавен или бърз не можеш да направиш веднага нещо или да очакваш бързи резултати. За това се иска и силна психика. Пробвах през годините всичко. Нашите бяха така на моята възраст, след няколко години са се “оправили”. 163 см съм висока. Важното е, че съм здрава!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker