Лесно ли се отглеждат... кози? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121304)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14375)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Лесно ли се отглеждат... кози?
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1198 пъти
Здравейте!

Живея в къща с малък двор (500кв.м.), в който има и барака...

Чудя се, ако взема 2 броя кози - ще могат ли безпроблемно да живеят в двора?

Четох, че дневно една коза дава около 5 литра мляко, а за направата на 1кг сирене е нужно 6 до 9 литра мляко. Т.е. от 2 кози мога да имам по 1 кг сирене дневно.

Скъпо ли е отглеждането - фураж, слама, доене, други разходи?
Има машина за доене, може да не е на ръка.

Нека който е гледал да сподели накратко.

Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: e694404aa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Не, не се отглеждат лесно животни, каквито и да са. Повече от един ден не можеш да ги оставиш и да идеш някъде. Могат да боледуват, да ги откраднат, да избягат, всяко животно си има особености, които трябва да знаеш. Тези две кози ще ти опасат ушите за два дена. В двора не трябва да има нищо друго, освен паша за тях, а той е прекалено малък. Миришат, събират мухи и бълхи.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 4003b1179e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Зависи къде живееш и кой ти ги пасе. В селото(предполагам че не живееш в Люлин 3) обикновено има козар. Не си и помисляй да си ги пасеш сам, освен ако не искаш да се занимаваш само с това.
За зимата ти трябва фураж и сено да, но това на село е лесно намеримо. Това с доилния апарат ми струва малко изгъзица. Две кози не се доят толкова трудно

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 50b86fd6a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   На въпроса Лесно ли е? Отговора е труден, лесно е за онзи който разбира от кози, за онзи който не разбира е доста трудно.

От финансова гледна точка колкото повече личен труд вложиш толкова по евтино излиза. Ако примерно доиш ти на ръка ще ти е много по евтино, от колкото ако купиш машина или наемеш дояч.
А за петте литра са те излъгали преувеличили са, млечните породи кози дават средно 3,5 до 4 литра и то при перфектно отглеждане. Единици са тези които дават по 5 литра, а това е на късмет да имаш такава коза. Късмет като този козата ти винаги да ражда тризнаци.
Дано поне да знаеш че за да имат мляко козите трябва да раждат.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 9624ead4c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   На едното ми село преди много години гледахме кози. Не съм специалист, но мисля, че в сравнение с овце/крави и т.н. са най-невзискателни откъм грижи. Мисля, че ядат и клончета на дървета с листа, плодчета, тревички, абе въобще всичко. Големият проблем - най-много миришат. И те самите и млякото им, чувал си сигурно "смърди на пръч". Естествено не дават и вълна, като овцете.

П.С. Не мисля, че дават по 5 литра мляко всеки ден, а доста по-малко. То зависи и от сезона, храната, вероятно породата и т.н. В някои дни и сезони ще доиш повече, други не, недей да разчиташ твърдо на 5 л от коза на ден, мисля, че ще се излъжеш.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 185b6b09d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Козата = Кравата на бедните. Козата къде отхапе трева, отхапва с корен и затова там на това място не никне трева. Хапва и клонки с листа от дърво и някой бурени, като млечка - за последното име въобще не съм сигурен. Дава и тор за земята. Провери също така и за отглеждане на кокошки в двора. Яйцата в магазина са скъпи. Никой не е забогатял от земеделие. Провери в твоя район за Евро програми и субсидии за отглеждане на кози и биологично земеделие - условия, капани и др. Две кози си е чисто био земеделие и животновъдство. Имаш крава - пиеш мляко. Нямаш - обратното. Едно време преди 1850 година на територията на Османската империя - днешна североизточно България, селища с имена като Котел, Арбанаси великото { Арнаутско (- Шиптарско - Македонско ) } село е имало много чорбаджии собственици на стада на над или около 5 000 брава - броя овце, за който били наети специални ратай - овчари и ги пасели по- цяла Добруджа. Петър Берон - Католик от Чипровци - Кипровец - на граница със Сърбия между Белоградчик и Берковица, в Рибния си Буквар написал нещо от вида: Като гледам през прозореца си стадата от овце по - планината, колко са много. Само тях искам. Друго богатство не искам. Чипровци и под него Копиловци са Албански села. Чипровци, кото злато добивно е било към нахия София. Южното Копиловци е било към нахия Видин. Абсолютна Аномалия. Като чуеш името Агушеви конаци, то пак произходът на Фамилното име Агуш е Албански и само Албански. Шиптарските дами са с изключително гаден характер. Виж за справка и картината Брезовски овчари за да добиеш представа за живота на пастира - фермера в миналото.

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: f5d4727f57
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Козари вече почти няма. Това животно не се гледа като прасето само у дома - задължително му трябва паша. А са много пакостливи.
Литър на доене (2 за деня) е от високите добиви. За 5 - някой се е пошегувал. Отделно козето мляко е с най-ниска масленост и съответно се получава най-малко сирене!
Има свойството като узрее да мирише яко. Зависи и от самото животно (генетично).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 02eeb5ffaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Ако ги къпеш с маркуч и шампоан - не миришат.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 43e1af180a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От домашните животни, по мой впечатления, козите са най-капризни за гледане. Отделно аз не мога да понасям миризмата им, нито на млякото, нито на сиренето им. За домашно гледане най-рентабилни са овцете. Агнешкото е много вкусно месо. Млякото им е доста маслено, овцата на втората година вече може да се агни, 20-30% от случаите дава по две агнета. Мъжките обикновено са за клане, женските се продават. На село има овчарници на кооперативен принцип, хората си оставят там овцете, като според броя овце, всеки ходи няколко пъти в месеца да ги отпаша всичките. НО през зимата всеки си ги държи в къщи и трябва сено и зоб.

Ако не можеш да гледаш овце, тогава вместо кози гледай кокошки. За тях първоначалната инвестиция е минимална, всеядни са, може да им даваш хранителни остатъци, те отделно в двора си намират насекоми тревички и т.н. Е ще имат нужда и от зърно и вода, но не в големи количества. Домашните био яйца превъзхождат купените по вкус, отделно са по-полезни. Кокошките стават и за ядене, не са толкова вкусни като бройлерите, но за супа стават.
Двора и кокошарника трябва да са плътно затворени със здрава мрежа, за да не ги изяде някое куче или белка.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d7298d8cda
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Козите са лесни, защото са доста устойчиви и евтини за гледане. И трудни, защото трябва да се разхождат. Само в двор, без никакво излизане - кокошки. Козари наистина вече няма за съжаление.

Но най-добре да опиташ. Започни, пък няма да е трагедия да се откажеш. Иначе само с мислене ще си седиш без мляко и сирене.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: e74009ade6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Здравей. На 22 години съм. Като бях дете помня, че почти всяка къща имаше минимум по 2 кози. През последните години нещата доста се промениха и вече животни се гледат много рядко във селският двор. Ще ти отговоря много лесно на въпроса. Ако харесваш животното и го отглеждаш като домашен любимец без търговска цел си заслужава. Не е трудно просто помещението трябва да е затворено и да има , прозорец За проветрение и специален праг (нещо като подиум под краката им където се хранят ). Козите са много умни и социални и е възможно да се привържат към теб доста ако си добър стопанин.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker