Алчни ли са българите ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Алчни ли са българите ?
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 940 пъти
Малко по-надолу в раздела има тема за меркантилността на българките. Оплюти като за последно. Да, ама българите(мъжки пол) не са много по-различни. Не може една характерна черта за цял народ да я лепнем по полов признак.

Огромното мнозинство от българите са толкова затънали в материалното, че ставам свидетел на какви ли не из*ъзици от най-ранна детска възраст - то не са пищни рождени дни още от първите годинки на детето, то не са телефони, маркови дрешки, а по-късно и колела за по няколко стотин/няколко хиляди лева.

Ами, уважаеми мами и татковци, така дете не се възпитава. Така се възпитава леке. И логично, че дете израснало в харчелък, сред партита, ресторанти и рождени дни няма да изгради стабилна ценностна система и като възрастен. Самият аз като дам ретроспекция назад, осъзнавам, че точно когато са ме глезили най-много като дете съм бил и най-неблагодарен и най-нахален.

В зряла възраст нещата не се променят особено. Колелото е сменено с лъскава кола, дрешките са още по-маркови и по-скъпи, рождените дни са пренесени в ресторанта и дискотеката, а комплексите са натрупани като планина. При нас има някакъв страшен паричен комплекс. Няма значение защо и как - трябва да си богат. Ако не може да си го позволиш - ще теглиш кредити, ще работиш като роб в чужбина, но накрая ще се завърнеш победоносно със заветните пачки, за да харчиш и гъзарееш.

Това е народопсихологията на българина и никой не може да ме убеди в обратното. Вече имам достатъчно опит. Почти няма българин, и мъже и жени, които да не мечтаят за голям дом, скъпа кола, почивки и харчелък по молове и екскурзии. Просто няма, или ако има са някакви 1-2% изключения. Не ме разбирайте погрешно - въобще не се изключвам от стадото. И аз усещам как се замечтавам за къщи, коли и какви ли не лъскави боклуци, макар обективно погледнато да имам всичко необходимо - и апартамент, и кола, макар и среден клас, и храна на масата. Когато обаче всичко около теб е само кинти, фучат коли за по 100-200 хиляди лева, по софийските села гледаш имения, в известен смисъл има и социален натиск и дори човек да не е предразположен към алчност и корупция, самата среда го разлага.


Не знам дали ни го наложиха като западен модел и "американска мечта" или просто сме си такива. Май сме си такива. Като чета историята - ми то още от тракийско време гърците са ни използвали за наемници и сме ходели да се трепем, за който плаща повече. Сега не е по-различно - който плаща повече, натам се дуп*м. Цялата ни икономика в момента се гради на ресторанти, дискотеки, внос на коли, внос на маркови дрехи, далавери и еврофондове. Единствената причина някой да харесва Боко е, че даде повече пари от всички преди него. Единствената причина да предпочитаме западните страни, пред източните(Китай, Русия), е че първите ни наляха пари. Днес бачкаме на Запад и взимаме еврофондове, утре ако парите са в Турция, сигурно и натам ше обърнем ду*ето. С две думи - не са само българките, продажен ни е гена.

ZZ

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: e54785c07c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Не мога да се съглася с това, че българите са продажен народ. Поне не всички. Вярно е, че има много хора, които въобще не се интересуват какво се случва с държавата и обществото ни, кой е в парламента и министерския съвет, какви далавери се случват из "високите етажи" на властта, какво е беззаконието по улиците и въобще - гледат само те да са си добре, зависими са от заеми и поради това се страхуват да поемат рискове, да стачкуват, да търсят решения за по-добър живот и да излизат от зоната си на удобство. Обаче хубавото е, че за сметка на това има и много стойностни българи, които отстояват своето становище, поемат рискове и се заемат да градят нещо смислено в Родината ни, а някои от тях дори основават и производство на различни неща. Има и хиляди българи, които се трудят неуморно, за да отглеждат плодове, зеленчуци и животни. Има и стойностни учители, лекари, полицаи, пожарникари и хора от всевъзможни области на развитие, които дават своя принос за обществото. Ако се замислите, дори и човекът, който в ранни зори меси банички, също с труда си е полезен и на тези, които сутрин искат да закусят такива тестени изделия, и изхранва семейство. Важи и за чистачките, сервитьорите, водачите на автобуси, работниците по строежите и всички честно полагащи труд.

Колкото до желанието човек да притежава хубави условия на живот (не става дума за тежък лукс), то е съвсем в реда на нещата и стига да е с цел лично удовлетворение, а не себеизтъкване пред останалите, аз съм твърдо "За" това всеки да се бори за постигането на своите цели.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9f17af83df
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Аз мисля, че почти всеки човек на земята е алчен. Това идва от инстинкта за самосъхранение, който е най-силният човешки инстинкт. В крайна сметка алчността движи света напред от край врме и това едва ли скоро ще се промени. Въпросът е как обществото успява да впрегне и използва градивно тази алчност.
Специално в България, проблемът е, че само допреди 30 години хората бяха принуждавани да са еднакво бедни чрез една изкуствена идеология, която не отчита човешката природа. Дори и тогава имаше този стремеж към "западното", материалното и лъскавото, но той беше донякъде туширан от държавата чрез силови и възпитателно-идеологически мерки.
След като социализма отпадна, е нормално да се хвърлим като невидели на консуматоркото изобилие и да се мъчим да забогатеем бързо къде чрез честен труд, къде чрез кражби. Някои хора успяха да го направят, докато много други си останаха само с бляновете, завистта към успелите и носталгията за отминалите времена на социално равенство, в които държавата се грижеше за всичко и живота беше "прост и лесен". А когато дълго си бил беден и се видиш в някакви пари, се получава точно това, което наблюдаваме сега в държавата - стремеж към показност и изпъкване чрез парвенющина.
На Запад хората имат съвсем различно отношение към парите, защото то е било възпитавано с поколения. Там се счита за невъзпитано и просташко чрез материалните си придобивки да се мъчиш да изпъкнеш в обществото. Те считат това за незряло поведение. Отделно обществата там са осъзнали нуждата и са успели да изградят свои морални и донякъде религиозни норми и правила, които се залагат за изучаване още в началното училище.
За мен изводът е, че все още живеем в преходните времена в отношението към парите. Все почече от сегашните богаташи изпращат децата си в престижни западни университети и постепенно на сцената ще се появи второто поколение заможни хора, за което живота не е дискотеката, бегачката, татуировките и силиконовата кака. Това поколение няма да има психологическата нужда да изпъква и да бъде одобрено от околните чрез подобна първична показност в стил "Вижте ме колко съм богат и по по най, всички сте под мен".
А иначе намирам за съвсем нормално всеки да се стреми да подобрява живота си, щом обществото дава тази възможност. Аз също бих искал да имам по-хубава кола, по-голям и добре обзаведен апартамент или къща, повече почивки и забавления за семейството т. н. Прелестите на капитализма са си много изкушаващи.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 93eee90704
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не, това не е "западен модел". "На запад" ходят на работа с колело, ако има такава възможност, не е срамно да си селянин и да гледаш животни примерно, хората не се делят на "успели" и "завиждащи", всеки труд се уважава - и на пощальона, и на касиера, и на инспектора. Това е "западния модел", тук сме на "индийски модел", ако ме разбираш...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2b267721ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Бедни са и от там е и целият фокус върху материалното.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker