Кои държави граничат със самите себе си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121556)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кои държави граничат със самите себе си?
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 491 пъти
Здравейте. Преди време в училище една учителка ни казваше, че ние някога сме граничели със себе си. Логично. Някога България е била силна държава, която завладяла много територии и предците ни са живеели на голяма площ. Но с времето тази площ силно се редуцира. В Османската империя граници между етносите не е имало. Местиш се където ти падне. На югоизток идват бол турци и обръщат етническата структура чак до ден днешен. Гръцката пропаганда става все по-силна и много българи почват да гърчеят. Появяват се и така наречените гръкомани, по-гърци от самите гърци. А на север нямам думи. Тая държава Румъния ми е много съмнителна какъв произход имат хората там. Две нищожни княжества между 3 империи. Влизат в една война, губят я веднага. Ама заради интересната си позиция някак си попадат в лагера на победителите и вижте колчава държава ги направиха и колко народ станаха. Втората световна война и нея я загубиха заедно с нас, но този път не им се размина. Ние баш да сме загубили. Връщаме си Добруджа, обръщаме страните, бием малко немци и последствията са малко пари дадени на Гърция, които сега нямат грам значение и подарени на Югославия самолети, отдавна вече ръждясали. Румънците както казах сами съмнителни. Романски език пълен със славянски думи, даже казват Да. До някъде 1880 използват кирилица. И според химна им във вените им тече римска кръв. Смях. За смях сме ние. Защото те загубиха, ама получиха. А ние? Простата ни политика за няма и 200 години прахоса половината ни останала територия. В Северна Добруджа вече няма българи. От Южна Тракия ги изгониха. Западните покрайнини вече не са в България и Сърбия прави всичко възможно да затрие малкото останали българи там. Нашите тулупи спят. В Македония вече българи няма. Има антибългари с български произход, а техният бивш вожд Никола Груевски в края на 2000-те, началото на 10-те на 21-ви век хвърля хора в затвора само защото са българи. България не се интересуваше грам и Груйо действаше необезпокояван. В България колко останахме? Всеки ден намаляваме. Може би ако на времето бяхме постигнали национално обединение само повече хора щяха да страдат.
Но да! Граничели сме някога със себе си. Сами си прахосахме териториите, дано да запазим тази. Наш плюс е, че в 20-21 век, който ламти за чужда земя губи своята. Стана ми интересно и кои народи още граничат със себе си? Има такива. Може би немците с Швейцария и Австрия, но не. Австрийците са друга народност. Швейцарците пък са по-скоро сбирщина. Сещам се за едни. Унгарците. В Румъния са 1 милион. В Северна Сърбия (Войводина) даже езика им е официален в някои общини. В Северна Хърватия ги има, в Южна Словакия, части от Австрия, Украйна и Словения. Така е защото и те някога като нас са владеели много територии. Но са покорени от други. После Франция и Великобритания им разказват играта. Разпокъсват територията им и я раздават на губещи. Румъния и Сърбия губят Първата световна война, бързо обезвредени от Централните сили. Но позицията им ги изкарва в лагера на победителите. Югославия и Чехословакия са едни кухи марионетни държави. И ей на тия раздават територията на унгарците. И малко на Австрия. Те не са били мнозинство де, но са били милиони там. И до ден днешен 100 години по-късно те още изживяват този стрес и са на 2-ро място в Европа по самоубийства, някои казват именно заради това. Те продължават да граничат със себе си.
Други за които се сещам са руснаците. В Сибир са малко. Само няколко милиона са. Но на запад граничат със себе си. В Прибалтика са много. В Беларус също. Украйна половината е руска територия. И в Казахстан на юг са някъде 1/3 от населението.
Други са монголците. Те са много малко. Реално са повече от нас. 10 милиона общо в Монголия, Китай и Русия. Но като се сетиш за 1 милиард китайци и монголците изглеждат по-малко от нас. Монголия е уникална държава в целия свят. В държавата си са няма и 3 милиона, 1 от които в столицата. На юг 1 милиард китайци. И в цяла област в Китай са мнозинство. Вътрешна Монголия. В Русия има много близки до тях племена. Може да са малко, но някога са владеели половината свят. Логично е да граничат със себе си.
Следващите са малко за смях. Албанците. Дуржавата им е колкото нашия Черноморски бряг. Изкарват са, че били много, не са. Имат-нямат 5 милиона общо. В Османската империя са били най-малобройни, най-прости и едни от най-бруталните башибозуци са били албанците, редом с кюрдите и помаците. Но някак си граничат със себе си. Косово е едното. В Северна Македония по граничните райони е пълно с албанци. Скопие 1/3 са албанци. Не са бяш половин милион както се пишат, но ги има. В Черна Гора в някои села. Западните Балкани имат много разбити етнически граници. Сега пак в Босна нещо става. Така е като подаряваш на смешници дето губят войни толкова огромни територии. Югославия, една фалшива държава, в която сърбите са пуснати да командват парада, а те са като нас. Дори себе си не могат да управляват, камо ли някой друг. Югославия е била добре при Тито, наполовина словенец, наполовина хърват. Но все едно. И в Епир в Гърция има малко албанци, но много малко.
Според мене са това народите, които граничат със себе си. Съдейки по историята им може да се каже, че това само от теб си зависи. Изпуснал си си хората извън границите, няма проблем, стига да ги защитаваш и да остояваш правата им. Не като нас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

Коментари очaкващи одобрение: няма
...
Няма коментари. Ти можеш да бъдеш първия!

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker