Как се става програмист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121551)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се става програмист?
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 1442 пъти
Здравейте,

Нужно ли е да завърша курс по програмиране, за да стана програмист, или може само от учебник да се уча? Искат ли диплома, ако кандидатствам за програмист? Също така какъв език за програмиране е най-търсен?

Предварително благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: 184ff03000
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   С много учене, редовно решаване на проблеми и оптимизиране на времето ти и начини, да учиш, дори и като не си мотииран. Това последното е по-важно от всички курсове, книги и университети.

А за разлините методи

Онлайн курсовете са забавни, но трябва да знаеш кои са добри, както и си наясно с това, че курс от 15 часа, особено ако не си запознат с материята, се минава не за два дена, а по скоро за 2 семдици и това е, ако си дадеш зор. Лично аз ползвам Udemy, най-вече, защото курсовете са редовно намалени по 10-20 евро и тези, които са добри, АБСОЛЮТНО си струват парите. Честно казано, от курс за 100 евро, намален на 12, получих повече, отколкото получих на събиране, кдто имаше професори и софтуерни инженери от Google, за който платихме по няколко хиляди.
Най-доброто, ако курсът е успешен, е че ги обновяват редовно. Това го има и при някой книги (пращата ти мейл с "моля свалете новата версия" ... а и ако имаш хартиена книга - леко е демоде).

А за университетите - ако си на добро мясот, ще научиш много. Някой неща ще са излишни и ще те стресират, но други, ще ти помагат и може д аминат години, преди да осъзнаеш, какво ти е помогнало. Това, което ми харесва на компютръните науки е, че е дисциплина, която можеш да приложиш и извън комопютрите. Не е просто "кодене". Същото важи и за дисциплини като право и физика.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: c4b5cc203d
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   По принцип не е нужно да си завършил курс, за да станеш програмист, но е бонус, защото обикновено в края на курса можеш да получиш сертификат, който ще ти помогне и ще ти даде тежест при евентуално интервю за работа. Човек може и сам да се научи, но трябва да владее английски език много добре и да му е интересна сферата, а не само да иска да изкара пари от това. Още повече, че когато си записан на курс има някой, който да те ръчка да решаваш задачи и да прогресираш, демек да спазваш някакъв график за научаване на нещата, а не да се занимаваш според настроението ти.
Относно това дали искат диплома, за да кандидатстваш за програмист... Зависи за каква диплома говориш - диплома за висше образование не се изисква(но може да бъде само от полза), но диплома за завършено средно образование в ИТ сферата специално е бонус и се изисква. Друг начин да получиш работа като програмист е, както казах, ако си завършил някакви курсове за програмиране и имаш и съответните сертификати за това. Това обаче също не е гаранция, тъй като почти всички ИТ фирми правят предварителен вътрешен тест, с който изпитват уменията ти за програмиране, защото в днешно време сертификати и дипломи се раздават "ей така" на много места.
Ако искаш да запишеш курс за програмиране, моите препоръки са SoftUni, където преподават езика C# или Telerik Academy, където преподават езиците C и C .
Относно най-търсения език на пазара в момента, то това несъмнено е Java, но имай предвид, че ако те наемат на работа някъде с този език, проектът, по който ще работиш може да е стар, гаден и неясен за работа. Имам чувството, че тенденцията е вече да се мигрира към още по-нов език, който всъщност представлява C#. Моята препоръка е да видиш курсовете на SoftUni :)

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: f6016428db
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   По питането ти вече е говорено много из нета. Порови сам и
прочети.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 0585d3164e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   На такъв задълбочен и фундаментално-екзо галактически въпрос само Кофлоприземител може да отговори...

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 713b66602b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Никак не е лесно, НО не е невъзможно. Със сигурност една от най-трудните дисциплини (топ 5). За да си програмист не ти трябва диплома от университет, сертификат от академия или каквато и да е друга ненужна хартийка! За да си програмист трябва да си постоянен, надъхан, да си готов да отделяш по 7-8 часа (минимум, поне в първите няколко години), да си любопитен, да търсиш сам информация из интернет а не да питаш някой друг "тва как да стане". Иначе по същество ти препоръчвам да учиш в университет, за да намериш хора с твоите интереси (най-важното) и за да научиш доста неща за компютърните науки. След това (можеш и успоредно, но не ти препоръчвам) да се запишеш в някоя академия за програмиране (СофтУни в момента е топа) за да можеш да се фокусираш върху практическото програмиране и да си намериш работа. Истината е, че университета не те подготвя по абсолютно никакъв начин за сблъсъка с реалната работна среда и реалното програмиране, но ти дава добри основи и ти развива мисленето. И НАЙ-ВАЖНОТО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ ЩЕ УЧИШ... Винаги учи допълнително от документации, туториъли и т. н. за да си над останалите, абсолютно всичко е безплатно, стига да имаш ВРЕМЕ и ЖЕЛАНИЕ! И най-важното, което трябва да знаеш за тази професия е, че това не ти е например счетоводство да учиш 4 години и да стоиш на тази основа през цялата ти кариера... Това трябва да го учиш до края на живота си, защото всеки ден излизат нови и нови технологии, функционалности и т. н. Помисли си добре и прецени дали си готов да направиш тези жертви, а ако случайно си решил да ставаш програмист, защото "имало много пари" забрави, най-много да работиш на позиция за която се иска само HTML и CSS (code monkey). В тази професия ще се очаква от теб, когато чуеш някаква непозната дума като HTTP, СОЛИД, Масив не да стоиш и да питаш какво означава, а вече да си в "гуглето" и да четеш документации/информация за това нещо и да решаваш задачи. Моят съвет е да седнеш да учиш Java и постепенно да учиш Математика, ако си бил слаб в училище. Паралелно с това започни с HTML, CSS и после JavaScript. Ако научиш основите и не си се отказал до тук, вече сам ще можеш да се ориентираш накъде да продължиш и какво да надградиш.

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 04739b757e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Курс и диплома не са ти нужни. Но с четене на книги не очаквай да стане за 2 месеца - има доста време да навлизаш. Което изобщо не значи, че с курс или друг начин на организирано учене ще напреднеш по-бързо. Просто много понятия са навързани едно с друго и като начало всичките са неясни.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 06f1d51e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Накратко казано - с много учене. Непрестанно трябва да се упражняваш и да се интересуваш, да решаваш много задачи и да си правиш някакви прости проектчета, да ги качваш в github примерно и да ги надграждаш. По този начин си съставяш портфолио, което ти е необходимо за започването на работа като програмист.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 7a07586d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Нямам диплома (имам незавършено инженерно висше) и съм програмист.

Мисля, че курсовете помагат. Програмист се става с програмиране. Доста полезен опит ми беше една флаш игра която писах много много отдавна и ми помогна да почна първата си работа като програмист.

Популярните езици се сменят и само един никога няма да ти е достатъчен. Винаги ще ти се налага да знаеш малко shell scripting, javascript, sql и т. н.

Точно в момента javascript/node, java, golang, c# са най-сигурните на които можеш да заложиш за да си намериш работа

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: fe4c67a7e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Лесно, местиш се в мазата на вашите да живееш, спираш да се къпеш и лочиш бира по цял ден и си изпълни 75% от изискванията.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker