Как се разпознава качественото ново строителство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121551)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се разпознава качественото ново строителство
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 905 пъти
Не разбирам от тия неща кой знае колко и питам, ако реша някой ден да си купя апартамент ново строителство, как да разпозная малкото такива и има ли въобще начин? Или трябва да не е баш новопостроено, а да са минали няколко години, за да видиш евентуално паднали фасади и течове от покрива чак до мазите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 288c2c9eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Няма начин да познаеш, те инженер-конструкторите при обследване на сграда разбиват големи дупки в плочата за да видят с каква арматура е строена къщата за да ударят печата си ти искаш сам да разбереш без да разбиваш стени и да правиш анализ на строителните материали.
Миналия месец мой познат извикал инженера (за което се плаща) на новата си къща която строи, трябвало да му се издаде документ за плочата между първи и втори етаж, докъдето е стигнал строежа. Инженера казал не си ме потърсил да отбележа размера на арматурата, затова искам тук тук и тук на три места да пробиеш плочата по един квадратен метър за да видя арматурата, за да положа подписа си на документа. Казал му следващия път да не пропуска да си плати за да го вика на всеки етап от строежа че щяло да има по обстойно обследване (тоест повече и по големи дупки).

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 60d88b75da
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   1, да, чак в такива детайли трудно може да се каже, но някои неща правят впечатление. То е ясно, че ако няма права стена, фасадата е паднала на10-тия месец от завършването на строежа или покрива е протекъл на втората година, значи най-вероятно не е строено чак толкова качествено.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 288c2c9eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   До 2
Всъщност е много възможно стените да не са съвсем прави и жилището да издържи 1000г пример имаш на площада на чудесата в Италия!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 60d88b75da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   3, чел ли си за въпросната кула в Пиза колко пари са изхарчени през годините, за да не е паднала все още?

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 55d8c9f0fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Най-добре е, да имаш приятел архитект или поне сторител, запознат с региона. Повечето са нясно с далаверите през годините, имат набито око, следователно ще видят неща, за които няма и да се сетиш да гледаш, а винаги може да поразпитат и други хора.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6d88667b82
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Почти всички нови сгради се строят по един и същи начин. Разликата във външния вид е въпрос на дизайн и облицовка - отвътре, по начина им на строене, няма голяма разлика. По външния вид не може да се познае колко е качествена сградата и колко ще издържи. Единствено може да се търси мнение за конкретния строител/инженер и т.н. дали строи отдавна и дали хората са доволни от него или е пишман-инвеститор с фирма от 2 години.

По същество - какво представлява 'ново строителство'. Копае се огромна дупка за основа, в която се налива бетон. Това ти е основата. Отгоре самата сграда представлява смес от желязо, бетон и тухли. Носещите стени са железобетон - бетон с арматурно желязо в него - а самите стени се запълват с тухли. Плочите на етажите също са от бетон. Над 95% от сградите се строят по този начин.

Какви са тенденциите и защо не бих си набил парите в апартамент сега ? Тенденцията е да се строят все повече ненужни и високи сгради(по 6-8-9 етажа), за да се печелят пари. Цените са безумно завишени. Строителят си избива парите за конкретната сграда с не повече от 5 продадени апартамента на тези цени, всички останали са му чиста печалба! С чистата печалба започва да строи нова сграда на ново място и така строи, строи, строи до безкрай с идеята от 30-40 апартамента и 8 да продаде пак е на печалба. И балъците купуват. И си слагат каишката за 30 години с кредити, които не могат да погасяват. Но докато има балъци ще има и тарикати.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 86380f5d95
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Няма гаранция. Единствено може да си сигурен, че бетона е по спецификация, арматурата е каквато е казал конструктора. Толкова. Всичко друго по подразбиране ще е зидано криво, с най-евтините тухли, завършването ще е с най-компромисните възможни материали, дето могат да се намерят по складовете в региона. Икономисва се от абсолютно всичко. Скоро гледах един блок, на който тухлите не ги зидаха, а ги лепиха с пяна.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b2848cbcfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Мой съвет е да проверяваш фирмите, които строят!!!
Тези, които строят некачествено си строят некачествено и обратното!!!
Иначе не можеш да ги хванеш. Например, как може да разбереш дали не са завършили изолацията набързо и после са направили мазилката още по-бързо вътре....Знаеш ли колко влага са затворили вътре така?
П.с. Не знам защо колегите споменават "инженерите" и "архитектите", но 90% от това дали ще падне фасадата, ще има мухъл, ще се разцепи сградата имат вина строителите!!! Защото дори и да е сбъркал някъде проектанта, то в процеса на работа, ако една фирма е сериозна ще забележи тези грешки и ще поиска от него да ги отстрани. Няма да си излее лай..., бетона, тухлите и айде на новият обект....

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 288c2c9eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 8 споменах инженерите, защото те са хората които проверяват работата на строителите и вината дали ще изадът истински или фалшив документ на сградата е тяхна. Самия работник слага в сградата това което му даде шефа като материал, бърза колкото му каже шефа му, а за да получи документи сградата, единнствения който носи вина е надзора който подписва документите за различните етапи на сградата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b2848cbcfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Технологията по-която ще се прави сградата е на фирмата изпълнител. Инженера, за който говориш ти се казва строителен надзор или инвеститорски контрол, зависимост дали инвеститора си строи сам сградата или е наем фирма затова. Повярвай ми на всички семинари по качество, когато е ставало въпрос за технология на строителство всички казват, че трябва да се чака "узряването" на бетона ( всички слагат химии за по-бързо), първо трябва да се измаже отвътре и след това да се слага външна топлоизолация (познай дали го правят така и пак за по-бързп ) и други неща, за които знаят, но никой не го прави така!!!
Иначе на книга за всеки акт трябва да се подписва проектант, технически ръководител, надзор и т.н., с което по-принцип трябва да ти гарантират, че всичко е изпълнено по проект!

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 288c2c9eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 10 от 9
Сложих ти единичка, защото си казал същото като мен с повече думи за да ми разясниш кой как се казвал. Както виждаш съм ползвал и думата инженер и думата надзор, би трябвало да е ясно че знам как се казват. Както се вижда и от моя и от твоя пост надзора е отговорния той носи отговорност дали строителя строи правилно, но всички незнаещи обвиняват строителя, още малко и ще обвинят общия работник, но вината изцяло си е в надзора, че си е затворил очите и е подписал.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 7d6744760a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много лесно го разпознаваш - просто такова няма, не и в България. Вземи си стара тухла от 70те/80те, направи си един хубав основен ремонт, смени дограми, ВиК и Електрото и живей качествено. Новото строителство е не само некачествено - то е негодно и опасно за обитаване.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 61bbeeea23
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До всички които си мислят, че разбират от строителство, нека ви направя някои пояснения. Работя като проектант в строителна фирма 14 години. Строително-инвестиционния процес започва с издаване на Разрешение за строеж на базата на одобрени проекти от съответната общинска администрация. В процеса на проектиране и строителство се наема независим строителен надзор (доколко е независим е друг въпрос), който да придвижва документацията и да следи за правилното прилагане на ЗУТ и подзаконовите му наредби. Надзорът НЕ следи за качество на изпълнение на строително-монтажните работи (СМР); за приемане на кофражи и армировъчни работи и бетониране се разписва проектанта по съответната част в Заповедната книга, след което се изготвят Актове за скрити работи от надзора. Обръщам ви внимание, че армировката се изпълнява от СТОМАНА, не желязо - съответно се казва стоманобетон, стоманобетонни конструкции и производните му. За всичко останали СМР-та и правилното им изпълнение следи инвестиционнен контрол (не е задължителен, но е необходим ако Възложителят не е строител или строежа е в друг град; т.е. инвестиционния контрол са очите и ушите на Възложителя) и съответните технически ръководители на строежа.
При изборът на ново жилище ви съветвам да посетите строителния обект и да огледате изпълнението на грубия строеж - ако плочите са гладки, кофражът на шайбите не е поддал и те не са изтумбени, ако зидарията е с чисти фуги (не е омазана със строителен разтвор), ако на строителната площадка е чисто и работниците ходят с лични предпазни средства и т.н. са ДОБРИ показатели, че фирмата си изпълнява съвестно задълженията за построяване на съответната сграда. Разбира се, всеки строителен обект е индивидуален и не е лошо да се посъветвате със специалист преди покупката на ново/старо жилище.
По отношение на хората, които смятат че много лесно и бързо се печелят пари от строителство - от закупуването на терен, през проектирането, одобряването и съгласуването на строителните книжа, изпълнението на строежа и съответно продажбата на готовата продукция - съберете време, разходи, нерви, безсънни нощи и преценете дали една сграда се изплаща бързо (понякога могат да минат и 10 години за да излезете на 0), дали спечелените пари не се влагат в закупуване на нови терени (а те не са 5 лева), дали проектантите и изпълнителите не са постоянно под стрес (много често се работи в почивни дни) и тогава можете да ми кажете, че аз съм един щастлив човек, който с махване пръста прави пари от въздуха. Нека уважаваме работата на всички колеги. Ако имате въпроси ще бъда ваше разположение да отговоря.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker