Виденово лято - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121552)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18616)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Виденово лято
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1593 пъти
Работя в ТЕЦ в един от най-големите градове и всеки ден виждам от първо лице как се задава "Виденово" лято от първо лице. Произвеждаме електро и топлоенергия с топлоносители гореща вода и пара, както и пелети от широколистни дървесни пилки за битови нужди. Електро и топлоенергията ги произвеждаме от въглища, биомаса и смет. В този смисъл имам поглед на световния пазар на суровини и храни, от чиито странични продукти произвеждаме енергии.

Още миналата започна да се чувства остър недостиг на световните пазари на въглища, дървесина, слънчоглед и царевица. На въпроса защо няма, доставчиците отговаряха, че китайци са дошли с кораби и изкупуват всичкия слънчоглед, царевица и пшеница, които произвеждаме и даже питат за още. Плащаха повече, от колкото ние можем да си позволим и за нас не остана нищо. Ние с 6 млн население, не задоволяваме и един голям китайски град. Тогава доставчиците ми казаха приятелски да се презапася с олио. Точно тогава пуснаха промоция за 2 лв и купих няколко стека. Само седмица по-късно литъра гонеше 5 лв. Започнахме да търсим от съседните държави суровини, но се оказа, че са изкупили и тяхната продукция. Цените на слънчогледовата люспа за тон скочиха от 80 на 200 лв и пак нямаше. Преди горяхме по 1000-2000 т месечно, а тогава едва намирахме по 50 и то с 1000 връзки, а някои месеци не намирахме и 1 т. Въглищата скочиха петорно и пак няма никъде. Дървата за огрев от 60, станаха 200 за кубик.

Когато тока скочи, това доведе до фалит на много наши преки потребители (такива, които купуват директно от нас, без да минават през ЕРП). Много производители на метални профили, пелети и т.н. фалираха.

Сега с тази война в Украйна, съвсем спряха вноса и на пелети и въглища. Заради липсата на въглища, които са основната ни суровина, има вероятност да спрем въобще производство на ел. енергия. Много хора останаха без работа, сега може и ние да останем. Пелети в момента няма никакви слънчогледови в целия град, а производители на дървесни останахме само ние поради факта, че сами си произвеждаме ел. енергията за производството им. И въпреки че цената им скочи от 300 на 900 лв, ние пак работим на загуба и вероятно ще спрем до месец. Има търсене страшно много, ще се избият, даже се обаждат от другия край на България, просто за да сме на печалба трябва да направим цената им непосилна за хората. Вече и вносни пелети няма заради войната.

Увеличението на петрола с 40% за последните две седмици заради воойната все още не е калкулирано в цената на горивата, макар че минават 3 лв. Тепърва това увеличение ще се калкулира и вероятно до месец-два цената ще удари 4-5 лв. Още месец след това ще се калкулира и в цените на крайните продукти от първа необходимост по магазините. И това без да броя, че пшеницата например от началото на войната само скочи от 800 до 1250 долара само за десетина дни. С две думи очаквайте 50% поскъпване на храните в следващите месец-два. И то ако през това време цената остане стабилна. Ако пък продължи да се покачва, може да удари и двойно. Само от ноември до сега всички суровини и храни са скочили с 20-50%, някои и с над 100, а има и такива с 300-400. Оставете, че цените стават страшни, но скоро може и изобщо да няма храни по магазините. Аз даже започнах да се презапасявам с трайни продукти, както и наредих на тъщата на село да се зареди с повечко кокошки, овце, крави, че в случай на нужда да имаме поне мляко, месо и яйца.

За последните година-две цените на храните вече скочиха с десетки проценти и очаквайте още 50-100% в следващите месеци, за по-нататък не мога да кажа, но е твърде вероятно ръстът да продължи и още. Вносът от Китай в момента е силно ограничен, защото цената за транспорт на един контейнер скочи от 2000 на 15000 долара за последните година-две. Отделно САЩ са задържали всички контейнери на Китай, когато са внасяли стока от там и не са им ги върнали. Китайците в момента нямат контейнери, за да изнасят стоки. Започнали са масово производство на контейнери, за да възобновят износа, но ще отнеме година-две да наваксат. Явно на високо ниво се прави спекула. Същото като по Виденово време само че в световен мащаб.

За капак и много предприятия затварят врати и хора остават без работа. НЕ знам, но това, което виждам, че се задава е страшно. Кризата от 2007 ряпа да яде. Това, че принтират трилиони и че задлъжнялостта е на абсолютен връх в историята дори си мисля, че е по-малкия проблем от недостига на суровини и храни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: efdde9ba8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Всичко това е планирано отдавна да се случи, не си мисли, че се случва заради войната. Експерти и анализатори още миналата година предупреждаваха за световен глад, но на фона на вируса никой не обръщаше внимание на това. Една част от продукцията буквално се унищожава, а правителствата субсидират самото унищожение със субсидий по-големи, отколкото ако я пласираш. Лятото ще последват оправдания за сухо и неблагоприятно време, а междувременно фючърсните сделки ще литнат в небето.
Освен това в момента чрез тази псевдо война се отвлича вниманието от споразумението между държавите и СЗО, в което се казва, че при неспособност на държавите да реагират адекватно на новата вирусна атака управлението им минава автоматически в ръцете на мародерите от СЗО. И понеже такива ще са голяма част от държавите по света поради икономическия хаос, значи се лишават от национален суверинитет и минават под управлението на СЗО.
Така че нищо не е приключило, ами тепърва започва.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 29bc46d69e
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   А как стои въпросът с горенето на боклуци? Нали Баце преди да се махне беше уредил нещата ЕС да ни стоварва боклукът си да го горим в ТЕЦ-овете ни и идваха с композиции сметищата им. Има ли боклуци за горене и вредно ли е за здравето на хората, имат ли някакви защити тия ТЕЦ-ове че да не се изпускат отрови при горенето на пластмаси, примерно да ги горят на супер високи температури или незнам как?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f790125a7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   2, няма проблеми, даже е по-екологично от въглищата. Единствения проблем е с т. нар. RDF, но ако се сортира и се отдели, няма проблем.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 29bc46d69e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   2-ри до 3-ти.
А защо тогава имаше толкова много врява за екологичните последствия и здравето на хората от изгарянето на пластмаси в ТЕЦ-овете? Как става номерът хем да изгаря пластмасата хем да не отравя въздуха? Иначе боклукът от ЕС не е ли досататъчен за България за да си задоволи тя енергиините нужди, ако скочат горивата и стане енергиина криза и не е ли доста по-евтин от което и да е гориво?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3f2b6d29f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Интересно..... Тези китайци с корабите... Хич не са знаели какво следва.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f790125a7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   4, това беше удобно популистко и политическо нажежаване на обстановката от опозицията. Но и опастност има. Дотолкова, че да не се сортират правилно боклуците и да не се отделят вредните фракции от безвредните. Иначе ако се отделят, няма опасност, но не можем да сме сигурни, че ще се отделят правилно, в смисъл че няма да се злоупотреби. Иначе боклука ти го дават безплатно, но с уговорката да го депонираш и обезвредиш, но това е скъпа процедура заедно с преработката му до степен да стане гориво. А и инвестицията за това оборудване е сериозна. В крайна сметка излиза почти като нормално гориво. И все пак не може да се гори само боклук, а само определен процент примесен към въглища, както и биомасата. Да речем по 5-10%, останалото си е въглища, защото иначе се губи калоричност. Освен ако не се инвестира в специални съоръжения, тогава може и повече. Но тези съоръжения струват десетки милиони.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: bae556de09
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Има логика в това което казваш авторе. .
В началото на повишението беше странно как изведнъж всички тези суровини се удвоиха и утроиха по време на пандемията, при положение, че селското стопанство не е спирало работа и няма причина за покачване на цените. То не беше пшеница, слънчоглед и тн...
Правителствата излизаха с оправдания как търсенето изостанало по време на пандемията и за това фирмите ограничили производството, а после търсенето нарастнало бързо и фирмите не можели да възстановят капацитета си толкова бързо. Което е пълна глупост. Повечето производства, а и служители, си работеха по време на пандемията (с изключение на развлеченията и туризма).

Излиза че всичко е спекула и тези най-отгоре използват войната и пандемията като оправдание да повишат цените и да станат още по-богати.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 4e77d3d126
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   При това още не знаем за ответните руски санкции. А вече е ясно, че ще забранят износа на определени суровини.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 834f9cd8c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ситуацията с пелетите специално си е чисто европейски проблем. По света подобен проблем няма. Европа, заради глупостите на зелените, консумира 80% от световното производство на дървесни пелети. Те са възобновяемо гориво, но изгарянето им е значително по-мръсно от това на въглищата. Зелените в ЕС изкривиха пазара на енергоносители. Паралелно с всички останали ужасни икономически щети, които нанесоха и продължават да нанасят.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: acc4c3584c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Аз олио на 5лв не съм купувал, само като го прочета това в който и да е пост и знам, че е тролене. Сори

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f5e1b6b4c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Дори да е тролене, олио за 3,80 съм купувал и по 2,99 на промоция. По-евтино не. Миналата година и преди това 1,68 на промоция за 1л. слънчогледово. Въобще, всичко се вдигна, без свинското, което поевтиня сериозно, поради огромен излишък от месо и поради това, че Китай спря да го купува от Европа. Затова идва врат от Испания на 5,50 лв/кг. примерно.
бла,бла

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 45cde2dc01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   11, това, че ти не си купил точно тогава, не означава, че не беше 5 лв в някой момент. Сега малко падна на 3 и нещо.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 44192f3d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Пелетите не са по-мръсно гориво от въглищата. Да не говорим, че последните се обогатяват и с нафта. Много добре знам какъв пушек и миризма се отделя от комина ни.
Едно е сигурно, лошото предстои.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3f2b6d29f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 11, вчера купих олио за 5,99. Същото го купувах за 3лв някъде преди седмица. За жалост не е тролене.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 45cde2dc01
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Само пълен дебил или човек, страдащ от амнезия, или човек, който не е пазарувал от 2 г. може да твърди, че поскъпването е тролене. То е очеизвадно, че цените далеч не са като преди година-две. И не, не говорим за обичайната инфлация от 3-5% на година.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0ea0898277
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   В майчинство съм и ходя до магазина в работното за младите хора време. Възрастни се запасяват с олио, брашно, ориз. Не купуват, запасяват се. Много хора купуват и кибрит и свещи. Нека не спорим с колко точно, но не е тролене цените се вдигнаха. Преди два месеца един сапун от дадена марка можеше да е 20-30 Ст. по-евтин и малко по малко, понякога и рязко, цените се вдигат, заплатите си седят същите. Хиперинфлация.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: acc4c3584c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Ами това е положението, 650лв минимална заплата, пак ли да отваряме темата, че 10млрд. са раздадени за магистрали за които няма и чертежи и какво ли още не. Държавния резерв се краде и никога не е спирано да се краде. Само преди месец се оказа, че от митнически склад липсват 360 000 литра вино хахахах Колкото до олиото, лятото в Германия беше 0.99 евроцента, сега е 1.80. Ама чичо Ханс с 50 евро си е купил 50 литра и ще има 2 години в склада олио. И за прословутото олио се оказва, че има суровина за 4 години напред в България,. Да ви заведа в една рафинерия ако искате, където лятото излизат по 2 тира на месец за Гърция. Няма врати на сградите, ел. инсталацията и ключовете висят по стените заковани с пирони, мишки, плъхове, но човекът вади на година стотици хиляди. В нормална страна глобите ще са му няколко милиона и затвор. Живеете в България и това няма да се промени още 30 години. Метан в Германия 1 евро в България 3.30лв. Хахахха В близките 5 години очаквайте още 200 000 изнесли се. Апартаментите по 3к евро м2 :D какво ще ги правите нз...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 993bec8a9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   "Метан в Германия 1 евро в България 3.30лв. "

Ам ... аз сипах за 1.39 лева вчера ...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c499f50d4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   "Още миналата започна да се чувства остър недостиг на световните пазари на въглища, дървесина, слънчоглед и царевица. На въпроса защо няма, доставчиците отговаряха, че китайци са дошли с кораби и изкупуват всичкия слънчоглед, царевица и пшеница, които произвеждаме и даже питат за още."

На мен това ми мирише на спекулация на пазара от страна на китайците. Еми като изкупуват ВСИЧКО въпросните китайци, много ясно че ще има недостиг и цените ще растат нагоре.

А на коментарите досега за това как се запасявали хората, ще кажа следното: еми като се презапасявате и се изкупува всичко по рафтовете, пак следва същото. Просто ще растат цените нагоре, защото търсенето надвишава предлагането. Това не е знак за липса на продукти, колкото на изкуствено завишаване на цените.

Искам да напомня какво беше преди 2 години, когато започна ковид епидемията и стана абсолютно същото. Всички маски бяха масово изкупени от аптеките, а в сайтовете за обяви се появиха предложения за продажба на маски на ненормално високи цени. Тогава хората масово си купуваха и тоалетна хартия, та се появи вица как Емека щяла да купи Гугъл през 2023-та.

Иначе че ще поскъпнат нещата - да, ще поскъпнат. Украйна и Русия са основни износители на всичките гореизброени продукти, а сега като са във война, това леко трудно ще стане. Ама чак пък да ни очаква "Виденово лято" - това малко ме съмнява.

П.П. Ако олиото надвиши 6 лв, то тогава ще ви препоръчам да си купувате зехтин. Или въобще да откажете олиото - по-здравословно е.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f790125a7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Днес чета по новините, олиото във всички кауфланди в бг е свършило още в 8. В Бургас има починал мъж в борбата за олио. В Русе имало бой и ранени. От 6 ч. имало опашки, има снимков материал по медиите. Паркингите отпред са били пълни с хора да чакат ред на -7 градуса студ, още преди отварянето на магазините. И това щото е било на прИмоция за 3 и кусур. Ако го пуснат на 2, сигурно с патлаци ще ходят да пазаруват и първо ще има дуели и престрелки и който оцелее, ще има привилегията да си купи олио. Казвам го на майтап, но ситацията не е смешна.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 183fa14f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Да се обвинява българска политическа партия за сегашанта ситуация е смешно. Инфлацията се усети още началото на лятото, най-вече на пазарите. Нормално е, след толкова години на ръст и инфлация в рамките на 1-2%, да има корекции. В момента имаме почти 8% инфлация на годишна база, като това е основно за отва допринасят газ и ток. Очакваме още по-голямо повишение, така че се гответе за поне едни 15% тази година, като е възможно и да се удари 20%. Не очаквам и цената жилищата да им падне ценат скоро - масивна инфлация, всеки гледа да си скатае парите, а в България много малко хора приемата за инвестиця, нещо извън недвижимото имущество.

Няма правителство, което ще ни изкара от тази криза, без проблеми. Колкото и да ни се иска.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 777d2a17e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Жалкото е, че от тази криза печелят само богатите, като виждат че се трепете за олио, не 5 ами 15лв ще стане. Нормалния човек плаща сметката, но до някъде и сам е виновен, защото както каза 20. високото търсене увеличава цената /елементарен икономически принцип/ а вие се презапасявайте със стока.
Другото е, че всяка държава си въвежда мерки за справяне с инфлацията. Било то намаляване на ДДС на основни стоки или слагане на таван на надценката която търговеца може да сложи. Така че това зависи от правителството, а нашето как се справя според вас?
Темата за цените на горивата и храните и цялата тази спекула се бута "под килима" защото, видиш ли, теми като бежанците, ковид и тн са по-важни за управляващата коалиция. И другите държави страдат, да, но в БГ е още по-осезаемо.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: acc4c3584c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   До 19

Къде го сипа на 1,39, в Турция навярно, като си ходил за ефтин ориз.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dd7fd89900
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   "Кризата от 2007 ряпа да яде"

Кризата 2007 всъщност ние така и не я изживяхме, те напечатаха парите, спасиха си важните банки и корпорации, и продължиха в същият дух. Балонът сега е толкова голям, че няма закърпване. Тези които ги следяха тези неща през години, се готвеха. Другите дето вярваха в "Американската мечта", и "демокрацията" блееха. Който знае английки, препоръчвам каналът в yourbube - Alaska Prepper. Да видите малко и истинските Американци какво правят, как се готвят, какво мислят за днешното управление на САЩ.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f790125a7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   26, точно. Те закърпиха положението изкуствено, но естествения ход на кризата така и не се разгърна и не си изпълни функцията да изчисти лошите бизнеси, излишното количество пари и високата задлъжнялост. В момента лошите бизнеси са прекалено много и икономиката не е ефективна. Количеството излишни пари в обращение и задлъжнялостта напротив се повишиха в пъти. Тази криза от 2007 просто се замете под килима, но тя рано или късно под някаква форма ще избие. Реално те си заровиха главите в пясъка като щраус и просто преместиха проблема във времето, но де факто проблемът си остана, просто се замаскира временно. И продължават да го замаскират, но разбира се това не може да продължава вечно и все някога ще избие отнякъде.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 08dbb066ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Пичове - прецакано е положението. Тея мечти за махане на ДДС и акциизи, за "замразявне на цените", за санкции и конфискации от производители и търговци, ще са като да имаш температура и да се метнеш в океана, за да с смъкнеш. Да, ще подейства, но временно. Дори и да не се удавиш, после ще имаш още по-висока температира. Сега си палтете дълговете, колкот можете, накупете си ползени неща, учете се на нови, а псоле ще говрим, кавот трябва да се направи ;)

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: daea5f255c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Aз, от човек, който се запасява с олио, няма какво да науча... сорка.


Братан.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 45cde2dc01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   29, ограничените хора не искат да се учат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker