има ли смисъл от това висше образование ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

има ли смисъл от това висше образование ?
преди: 2 години, 4 дни, прочетена 1032 пъти
тук изключвам, лекарите, адвокати,счетоводители, финансисти и като цяло.. работа която иска да имаш висше. Аз като цяло се чудя.. защото, повечето казват "запиши там да има едно висше" и после.. прави каквото искаш, защо ? толкова ли е важна тази хартия ? забога

Нали си правите сметка, че днешно време всеки 2ри е записал и учи 'висшу' защото, било то родителите или родата, или обществото като цяло..Никой не те пита "учи ли ти се висше ?" а казват "УЧИ ВИСШЕ" за да не работиш за малко пари и т.н. Добре ! представете си, че всеки става с висше и работи 'хубава работа' зима заплата и един ден.. стане недостик на "ниско квалифицирана работа" хората така се множат, че след 50-100г тия дето са с висше, техните деца няма да учат, хахаха, защото ще плащат пари да им се работи тогава, както е с ИТ, и то си има край, но както и да е.


Просто тук в България, нашата родина.. всеки който питам, роднина, приятели,лелките на пейките.. всеки казва 'учи висше' едвали не ако нямаш висше, започваш работа като чистач и това е !! хората искат "висшу'' дори онзи ден гледам за чистачка ти трябва висше ! ахахаха , представям си го.

Аз съм от Бургас, и много хора тук работят или на минималната или средната която е 1150лв, много рядко някой да зима повече от 1500лв чисто.. разбира се, ако не си шеф, но шеф с 1500 е позорно. Искат опит повечето работи и с "Висщу" а накрая почваш с минималната, хахаха, ами ако живее сам човека ? на квартира ? как ще се спаси ? нали затова учат хората "Висщу" за да имат "платена работа" просто... хората от София/Варна/Пловдив не знам вие колко вадите, но в Бургас.. малко трудно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 дни
hash: 6b5af24cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Работодателите търсят хора, които да им свършат работата. Кадърни хора със знания и умения. Как си ги придобил тези знания и умения, тях не ги интересува. Ако ще да си учил самостоятелно вкъщи, ако ще да си ходил на университет - няма значение. Работодателя го интересува единствено да си вършиш работата и да я вършиш качествено.

Обаче когато кандидатстваш за работа, тези с дипломата са с предимство, защото се очаква, че щом са ходили в университет, значи би трябвало да имат някакви познания, че са изпитвани и са се доказали пред преподавателите си, че ги имат. Следователно дипломата е просто доказателство, че имаш определени познания. Ако си учил вкъщи, имаш същите познания и умения, като хората изкарали университета, но нямаш нито диплома, нито сертификат, то работодателя няма как да е сигурен, че имаш познанията и уменията. Той няма време да те проверява 6 месеца дали си годен, когато в същото време има и друг кандидат, който носи диплома, т.е. доказателство, че има познанията.

На теория е така. На практика трябва да имаш връзки и познания, а дипломата идва по назад.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: 66690f24c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Вярно е. Висшето става едно задължително губене на време и пари. Макар че лека полека откъм време се минимизира - трябва само да изчакаш 5 календарни години. Може и 4, но нали знаете, че без Магистратура си за "никъде" (ирония). Масово вече и докторантури правят.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 908642bcc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Хората искат умения и опит, който за съжаление не се трупа в университет както би следвало (под опит се има в предвид да си запознат с материята, да си правил разни проекти и т.н., а не да си го работил). Както каза - висшето ти е една хартишка, с нея, без нея, все ще си чистач. Истината в днешно време е в частни училища/школи/академии и т.н. и т.н.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: 527860903a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Зависи от професията и зависи дали ти отдава.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: d4d4e7125c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Има специалности, които не могат да се научат извън ВУЗ. За програмиране на конкретен език - да, може да се научи в някоя ИТ академия, но специалности от направления Биология, Физика, Химия, Медицина - не. Освен теорията, която можеш да прочетеш самостоятелно в безплатни учебници в нета, ти трябва и практическа част, която се учи по време на лабораторни занятия. Няма как да си имаш частна лаборатория с цялата необходима апарагура, оборудване, реагенти и т.н. А и опитът не е само в книгите - има неща, които само един преподавател със стаж може да ти обясни. Медицина, Право, Архитектура са регулирани професии и не могат да се практикуват без диплома.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 016b5728e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Да търсиш вишу, преди да знаеш какво ще правиш с това вишу, е малко като "каруцата преди коня", ама с допълнение, че даже не знеш, накъде ще ходиш с тая каруца и изобщо, дали тая каруца е адекватен метод на транспорт, заото примерно, може д аискаш да плаваш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: 5d214bf607
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Напълно съгласен с номер 5, образованието е задължително за определени професии, но съвсем не означава че ако нямаш такова си едва ли не за никъде, просто намери какво ти се отдава и не на последно място ти носи добри доходи пък после се чуди дали да учиш въобще и не слушай тоя и ония какво ти приказва гледай себе и само себе си и трупай собствен опит а не да слушаш чуждите ''съвети и препоръки'' абсолютно абсурдни в повечето случаи!!!!

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: ea7e6e4f6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Има смисъл, но не за всяка професия. За да си учител, лекар, юрист, е задължително да имаш висше. Има обаче и професии, където не е необходимо това. Например, някои офис длъжности не изискват висше, достатъчно е средно образование и евентуално някакви други умения (чуждоезикови, компютърни).
Аз лично съм се насочил към сферата на изкуството. Има професии на изкуството, които също не изискват задължително висше образование.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 824a6eac9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   в България е голяма пародия с това Висше... аз съм завършил уни преди 3 години и още си търся работа... никой не ме зима... а имам базови познания, но те в уни не ни учат.. само домашни и преписване.. аз с желание ходих, сега... се чудя

найстина тия работодатели са глупави.. просто дайте късмет на някого и да не става, махаш, чао.. следващия.. иначе... чакайте принца на бял кон да ви спаси фирмата

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: d142f88d9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Има... НО ако ще учиш нещо смислено, търсено, стабилно, добре платено... Иначе лаладжийски специалности като логистика, мениджмънт, индустриален дизайн и други подобни простотии няма смисъл.

 
  ...

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: af0866fcbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Тази гледна точна не е представена в коментарите, за това ще я добавя - контактите. Контактите, които можеш да направиш в тази среда може да са ти сред най-важните в живота. На в тази възраст може и да срещнеш бъдещата си половинка, ценни приятели и професионални връзки. Да, не на всеки студентските години са му най-хубавото време от живота, но определено има потенциал да бъдат такива, особено ако попаднеш на читави хора и ти самият си отворен към света. Относно специалностите - да, има фиктивни специалности, които обаче според преподавателите в университета са много важни, но нали все пак преподават в техният учебен план. Дава ти се възмножност за развитие, ти взимай от тази възможност колкото можеш, иначе наистина някои си ходят до университета колкото да си разходят обувките, да пият кафе и да си приказват с колеги. Аз самият също записах висше веднага след училище, под натиска на роднини и от това, че всички други също дискутираха постоянно в последната година; все като те питат и се очаква да кажеш, а аз си бях неуверен и записах специалност, която изобщо не си бях представял да уча като по-малък, но не съжалявам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker