Какво точно е феминизъм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво точно е феминизъм
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1293 пъти
Мисля, че феминизмът хората си го представят как жената жената работи наравно с мъжа. Съответно феминзмът се свързва със западните общества.

А липсата на фемизиниъм повечето си го представят, че едва ли не жената по цял ден си стои вкъщи и само домакинства и гледа децата, а мъжа изкарва прехраната. И се свързва с източната представа. Между другото в България никога не е било жената масово да си стои вкъщи, а уж едно време нямало феминизъм. Винаги и жената е работела, най-малкото на полето. И в комунизма е било така, и преди това, ако щете и преди Освобождението.

Та се натъкнах на един ютюб канал на беларускиня (поправете ме, ако не го изписвам правилно) как тя сади картофи и тем подобни, демек тя участва в изкарването на прехраната. А нали уж Беларус се свързва с липсата на феминизъм.

https://www.youtube.com/watch?v=KahqdYAvGyQ

Между другото беларсукинята е супер красавица, но не по начина, по който ние сме свикнали да разглеждаме красотата. Някак естествена и едновременно силна и оправна и нежна. С много нежно лице и излъване. Изразителни сини очи и хубав цвят на кожата - не тъмен и не мъртвешки блед. Това е жена с излъчване на жена с просто и несуетно въприятие към света. С такава жена един мъж наистина може ад се чувства уютно, хармонично и естествено. Такова впечатление оставя подобна жена у мен. Ще ми е интересно и другите мъже да кажат, предизвиква ли подобно усещане у тях или по-скоро я виждат като простовата селянка. Аз лично предпочитам такава жена пред тип Николета Лозанова, която меко казано ми е противна.

А между другото и мястото е уж бедно, но някак идилично и романтично. НО може би защото не съм живял там и така отстрани е лесно да се види само красотата.

Отклоних се, да се врънем на темата. И малко се обърках кое е феминзиъм и за кои държави е характерен и за кои не. Явно малко бъркам понятията и затова моля за разяснение. В уикипедията пише, че феминизмът се свързва със социалното, политическо и икономическо неравенство между мъжете и жените. Но за какво неравенство говорим тук, след като и жената си работи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4a5af46552
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Жените са ги смятали масово за подчовеци, използвали са ги често за секс робини, по-ниско заплащане от мъжете, нямали са същите права в обществото и прочие. Не е трудно да се сетиш, че за нормалните хора подобно положение не е било нормално.
Жените днес имат равни права с мъжете, но никоя нормална няма да се хване на работа с тежък физически труд - те са окупирали лесни професии, а когато те са и добре платени - в много случаи с помощта на половите си органи.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a455d8d391
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Феминизмът е политическо движение, което се бори за равни права на жените, с тези на мъжете, като твърди, че позцията на хората в общестовто, не трябва да бъде определняа от пола им.

- Право на защита от дискриминация
- Правото да имущество
- Право на защита от насилие
- Право на образование
- Прово да избира с кого да се жени
- Право да избира, дали да забременее
- Право на глас
- Право на свобода на словото

Много неща, които повечето мъже дори не са се замисляли, че са проблем или са били голям проблем.

Ето примери: През 1898-а, на омъжжените утичтлки е било ЗАБРАНЕНО, да упражнават професията си. За женените учители, такова нещо не се чува.
До 1938, жените имат право да гласуват, но само ако са омъжени, разведени или вдовици. Ако не са били омъжени, куцо. Същото така нямат право, да бъдат "избирани" за народни представители.
Едва през 1944-а (но там поради други причини), получават правото да гласуват и да бъдат избирани.
Баба ми е насила омъжена през 60-те. Казали са ѝ, че ако не каже "да", ще има последствия. Добре, че са се разбирали с дядо ми.
Дори и в по-късните години на комунизма, висши ръководни постове, са били заемани основно от мъже, а за армията, няма да говорим.
Сега все още имаме дискриминация, но е в далеч по-малки пропорции.

Феминизма не отрича женствеността и нежността на една жена, но и дава право, да бъде каквато си иска.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 45204119b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Преди време жената не е имала право да гласува, право на собственост, право да си избере съпруг спокойно, правото да учи и право да реши какво да учи (не за всяка професия е можело да се обучава), правото да работи и какво да работи и т.н. била е третирана, с малки изключения, както сега в арабските държави - като получовек. Почти никакви права и пълна дискриминация. С развиване на обществата, е възникнало това течение за равенство на правата на половете - това се има предвид - равни права и липса на дискриминация от гледна точка на пола. Примерно работодателят няма право да обяви търся мъж юрист и няма право да отпраща жени - кандидатки. Поне привидно няма право. Отделно една жена юрист би следвало да получава колкото един мъж юрист при равна натовареност. Т.е. не се допуска неравенство в заплащането ако работата е идентична. Особено последното е било толкова масово, че чак се е стигало до фрапиращи издевателства с женския труд. Всички тези права сега ти се виждат естествени, но в миналото е било немислимо. Някои мъже обаче не могат да понесат новата конкуренция и крехкото им его избива в злоба срещу жените, защото спор няма в момента те са в пъти по-независими като личности от миналото, и затова използват неправилно термина. Може би от там идва объркването ти.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ed6ddd4502
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Благодаря за отговорите, но аз не уточних, че говоря по-конкретно за частта с работенето. ПОнеже повечето си представят феминизма с това, че жената бачка, а преди това едва ли не си е стояла вкъщи. А то се вижда, че и жената е бачкала не по-малко от мъжа.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 52aa3a914f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 1, тия неща ги има точно в държавитв, в които дори не могат да се опитат да прокарат феминизъм. Жените от бая време са си супер наравно били с мъжете в белите държави. В разни арабски и подобни, действително са със стойност на животно, ама там феминизъм никой и не помисля да вкарва.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 31b7ceaf32
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

7.   До 5 жената винаги е работила, още от пещерни времена е работила. Ти как си го представяш това "стояла в къщи" при наличие на 5-10 членно семейство на което трябва да се изчисти, донесе вода, изпере на ръка, сготви и да се отгледа и зеленчуковата и овошната градина до къщата и да се гледат и дребните домашни животни, кокошки, гъски, бебетата на крави, агнета, ярета и т.н.
Феминизма е борба срещу патриотизма. Борба да се дадат равни права на жената, да й се плаща наравно с мъжа за една и съща дейност, местене на стоки с мотокар, примерно все още се различават парите, в зависимост дали жена или мъж кара мотокара.
Тази седмица бях в един цех, нарочно пих две кафета, едното с един мъж работник на 44г, другото с момче на същата длъжност на 23г, двамата работят едно и също и имат еднаква продуктивност (първия заради опита, втория заради младостта и енергичността си произвеждат подобен брой продукция), осигурени са на еднакви заплати, но получават бонус под масата, с разлика от 450лв в полза на по възрастния. Момчето получава 300лв бонус и се гордее с това незнаейки колко получава колегата му, мъжът 850лв бонус, обяснението на шефа в личен разговор беше, че на младия не му трябвали пари, защото още нямал семейство и деца, не изплащал жилище, а 44годишния имал две деца и ипотека. Такава е логиката на работодателите и за жените, те не хранели семейства, не плащали ипотеки, затова не е нужно да им се плаща наравно с мъж. За това се борят феминистките във връзка с работата!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7251141a7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   До 7,
Можеш да теглиш една майна на тоя шеф!!! Служителите не са му роби, за да мисли кой имал семейство, кой имал кредит, кой нямал и така нататък и по това да им определя заплатата!!! Сигурно е някоя мутра от 90-те с 2 грама мозък!!!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a4a7df4c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   Феминизмът твърди, че се бори за равни права на жените с мъжете, но реално се бори за женски супремацизъм и уеднаквяване, което е доста гнусно и несправедливо. И ако феминизмът реално наистина е изиграл някаква позитивна роля в миналото, то сега е тотална пародия, целяща насаждането на война между мъжете и жените, както и унищожаването на семейните и моралните ценности, барабар с разните му откачаци като Fat Acceptance, Social Justice Warriors и безпочвените глупости, че полът и расата са "социални структури", но пък видиш ли, белите хетеросексуални сис- джендър мъже са виновни за всичко.
Изобщо, феминизмът е низ от противоречиви идеи и поведения като например жените се борят за равни права с мъжете за места в армията и политиката, но не се борят за места в строителството и други "мъжки" не дотам престижни професии, които не са "мъжки", защото нали няма такова нещо като "мъжка" и "женска" работа. Жени в строителството почти няма и защо ли? Или се бутат в армията, където като цяло нямат място.
Една жена може да е полезна именно в качеството си на жена, но
феминизмът й казва, че не е така. Като цяло феминизмът е атака срещу женственоста на жените, който се опитва да ги превърне в мъже. Има и още три важни неща:
- хората не са равни. Да можем да се борим за някои равни права, но да не си забравяме и задълженията, но хората не са равни, защото едни са по- умни, други са по- бързи, трети по- сръчни и пр.;
- има ли равенство, няма свобода - слага се знак за равенство между хората, които, тръгвайки от предното изказване, са много различни и губим свободата да бъдем такива, каквито сме;
- който се бори за равенство, се бори за надмощие - или трябва по- силният да стане по- слаб, заради по- слабия или по- слабия да стане на нивото на по- силния, което - нека си го кажем - става много по- рядко, а е по- добрият вариант, но не винаги е възможно. А най- добрият вариант е всеки да открие в какво е най- добър и да се развива, но и да работи върху слабостите си.


Black Sabbath

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 31b7ceaf32
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   От 7 имам грешка в текста си.
"Феминизма е борба срещу патриотизма." Да се чете "Феминизма е борба срещу патриархата"
До 8 съвсем не е мутра, собственик е на 4 производствени цеха в България, има около 160 работника и учудващо се занимава и с такива мисли, но не е моя работа да тегля майни на клиента си, заради отношението му с работниците му. Занимание да си търсят правата е на самите правоимащи, не е мое занимание.


Black Sabbath съвсем й е каша в главицата с по слябия и по силния. А борбата на феминизма е когато вършиш една и съща дейност и имаш еднакви резултати с колегата, да получаваш еднакво заплащане, без значение пол, килограми, слабост или нежност.
Дори да си 50кг жена, ако имаш шофьорска книжка за ТИР, ако караш камиона като мъжете, трябва да ти се плаща като тяхната заплата. Половия ти орган не трябва да е от значение при заплащане на труда ти!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a4a7df4c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, аз вече съм написала, че за някои права равенство може да има и се подразбира, че става на въпрос за заплащане. Това, че ти не си го разбрала, говори че явно кашата е в твоята глава.
Незаконно е някой да ти плаща по- малко за еднакво свършената работа, просто защото си жена. Ако се бориш за това, то реално кашата е в твоята глава, защото се бориш с нещо, което е незаконно, не само в България, ами и в Западния свят. А знаеш ли, че там самоубийствата на мъже са повече от тези на жените, че мъжете умират повече, поради трудови злополуки (понеже предимно мъжете работят тежки физически професии), че често не само не се вярва на мъж, ами и му се смеят, ако каже, че жена го е ударила или че го тормози психически, а при развод в повечето случаи жената взима не само децата, но и всичко останало? Тук за много неща картинката не е много по- различна, а нещо не виждам феминистки да се борят за тези проблеми. Защо ли?
10, "патриархат" и "патриотизъм" не са ли две различни понятия? Какво лошо има в това да си патриот и да обичаш родината си? А относно патриархата: зависи в каква степен е. Факт е че природата е отредила мъжете да са по- добрите лидери. Това не означава, че всички мъже са такива или че няма жени, които също са добри лидери, така че патриархат в една форма, в която мъжете да са мъже, а жените да са жени, няма нищо лошо и няма нищо лошо със заплащанията. Просто феминизмът се стреми за уеднакви половете, което е гнусно и противоестествено.


Black Sabbath

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5457c69d17
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Хахахаха, жената работела наравно с мъжа на Запад, уахахаха

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e453623dbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Феминъзмът в миналото е сродно на комунизма движение за граждански права на жените. Понеже реализира целите си, губи се смисълът на съществуването му. В момента означава омраза към мъжете и стремеж към незаслужени привилегии.

Може да направим аналог с джаз музиката - отначало дива танцувална музика на нисшите класи; днес скучна снобария в пиано барове. Нищо общо, ама с еднакви имена.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 45204119b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   13, който е наясно с термина, не го употребява неправилно. Терминът си означава точно това, каквото и в миналото. Това, че има необразовани хора, които не са прочели дори какво означава, ами "творят" собствен смисъл на думата, просто показва ниското ниво на информираност, нищо друго. За музикалния жанр "джаз" пак нещо не си в час. Джазът възниква като вид съвременна класическа музика в САЩ с щипка негърски ритми, и неговата основа се оформя от Джордж Гершуин. Като американска класическа и клубна музика, джазът пързо става любимец на артистти и аристократи в Европа. Така че не само простолюдието е слушало и танцувало на джаз. Дори напротив. Разпространено е мнението, че джазът е сложна музика, свързана повече с творческите и интелектуални кръгове, а не с простолюдието.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4a5af46552
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   13 и 14, не сте напълно прави за джаза.
Първоначално стават популярни някакви маршове с блусарско/африканско влияние като мелодии. Наистина имало е и доста джаз танцувална музика, която е станала популярна дори у нас миналия век.
По-добрите аранжори/композитори започват да взаимстват от класическата музика (импресионизъм и късен романтизъм), за да постигнат по-изтънчен звук в своите Бродуейски постановки или концерти, докато виртуозните импровизатори също си развиват някакви свои стилове като бибоп, модален джаз, свободен джаз и прочие. Африканското влияние се губи в един момент.
Съвременният джаз наистина се води за някаква "арт" музика.
Има много джаз стилове, единственото общо между тях е, че се използват четиризвучия и петзвучия като акорди, инструментацията също е често пъти сходна - пиано, някакви духови инструменти, китара...; не мисля, че сравнението с феминизма е напълно удачно.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1cf0575d97
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   4 каква равна натовареност ако жената си излиза всеки ден по-рано за да се грижи за детето? И да искаш не можеш да си наравно с един мъж, ако работиш по-малко часове и излизаш с години в майчинство през които много изпускаш.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 7999d90be4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Феминизма не се бори за равни права между половете .
Както някой тука каза там където наистина това е необходимо , като арабските държави е немислимо да се прокара

Целта на феминизма е да даде ПОВЕЧЕ права на жените , спрямо мъжете. При правов спор жената да спечели. При развод , жената да спечели. При наемане на работа , да се вземат жени само заради квотата на фирмата за наемане на жени , а не заради нейните умения. Примери има безброй . Особено в женски държави , като Великобритания, Германия или САЩ.
В резултат жените спират да имат НУЖДА от мъж. Вече са си самодостатъчни. По принцип жените винаги така са гледали на мъжете - като на донори. Вече донорите не са необходими обаче. Освен за сперма. Тъй като като ударят 30те и им се прииска да имат деца си намират пак някой донор. От това пък сме свидетели на толкова много самотни майки.
По лекия случай е когато някоя "самоосъзнала" се жена на 35-40 се развежда , защото реално няма нужда от този брак.

Този който е измислил феминизма определено като минимум е искал западния свят да се напълни с нездрави семейства и прогнили общества , без никакви човешки ценности, традиции и култура.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: 4e7e2f6bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Феминизмът е кауза пердута. Това е неай-вредната религия-утопия за човечеството, при която жените си повярваха, че могат да са като мъжете. Жената никога няма да е равна на мъжа, защото не може да е равна, поради физиологически несъвършенства. Върховенството на мъжете е природна даденост, и гражданските закони не могат да го променят.

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 47e31d27aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Феминизма е движение, което било създадено с добри цели, но придобило отвратителен завой.

Когато се е създавало това движение, жените са искали просто нормални права: да могат да гласуват, да могат да работят, да са защитени от насилие и т. н. Дотук - добре.

Какво е феминизма сега? Сбирщина на откачалки, които приказват абсолютни глупости. Няма нищо общо с благородната кауза от 20те години на 20ти век.

От друга страна, коментари като 18 е причината жените да се борят за равни права. Подобни коментари срещам доста често както в социалните мрежи, така и в реалният живот. Обикновено се казват от нискообразовани хора, с беден речник и манталитет на чобанин. Аз не отричам, че физически съм по - слаба от съпруга си. Това не означава, че той ми е господар, а аз съм някаква робиня, вързана със синджир.

Точно подобни мъже после се оплакват, че "гнусният феминизъм" е виновен, че те го карат само на порно или единственият им женски допир е с проститутка.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 4e7e2f6bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   "Какво е феминизма сега? Сбирщина на откачалки, които приказват абсолютни глупости. Няма нищо общо с благородната кауза от 20те години на 20ти век.

От друга страна, коментари като 18 е причината жените да се борят за равни права. Подобни коментари срещам доста често както в социалните мрежи, така и в реалният живот. Обикновено се казват от нискообразовани хора, с беден речник и манталитет на чобанин. "

19, сама признаваш, че феминистките са сбирщина от откачалки. Само че тези откачалки сътвориха огромно зло в Хр. свят, което може да доведе до крах, ако мъжете не се осъзнаят. Без парите на извратеняците милиардери феминизмът няма как да съществува. Движението им Ме Тоо е най-гнусното творение, озлочестило много световно известни мъже, дали много за благото на обществата. Тази гадост наречена феминизъм едва ли ще просъществува дълго. Светът вече се променя и еднополюсният модел скоро ще бъде ликвидиран. Просташкия либерализъм ще отиде на бунището, Русия ще го ликвидира. Освен в ислямския свят вече и на други места женската гавра с мъжкия облик бива ликвидирана. Поживём увидим! Няма по-добра форма от патриархалното устройство, доказала се, като най-съвършена. Коментарът на 18 не е от нискообразован мъж с беден речник и с манталитет на чобанин. Как така реши, че е нискообразован мъж и с беден речник? Само защото ти говори това, което мисли и вижда нещата по-различно от теб ли? Аз съм номер 18, радио-инженер съм, имам още и други квалификации, с каквито малко мъже могат да се похвалят.
Поздрави от Херкулес.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker