Историята с инженера - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Историята с инженера
преди: 1 година, 8 месеца, прочетена 1766 пъти
Здравейте!
искам да ви споделя една история от миналия месец. За някой от вас може да е от полза и да си вземе урок от моя горчив опит!
Получих покана за приятелство от човек на видима възраст околко 45г и я приех без да се замислям много, с ясното съзнание, че е най-лесно да го блокирам ако се окаже, че е някой нахалник или безсрамник. Той обаче изглеждаше интелигентен човек с добро възпитание и добри обноски. Каза ми, че е българин, който живее в Швеция от ранна възрст. Обясни ми, че леля му го е отгледала в Швеция, тъй като бил загубил родителите си когато бил на 7 годишна възраст. Нямал никакви роднини в България и през всичките тези години не е стъпвал там, което ми се стори доста странно, но не и невъзможно. Попита ме дали говоря aнглийски, очевидно беше, че не се справя много добре с комуникацията на български език и ползва "гугъл преводач" за да си пише с мен на български. Отговорих, че съжалявам за загубата му и че за мен не е никакъв проблем да общувам на английски език, живея в UK от доста години.. Каза, че е дипломиран инженер и че се занимава със сондиране, добив на газ и нефт. Попита ме аз с какво се занимавам.. -със сладкарство и пекарство -му отговорих- обожавам работата си..
-Уау -каза-имаш страхотна работа.
-Твоята работа сигурно е по-страхотна -отговорих -но аз си предпочитам моята :)
Човекът не беше досадник, не пишеше много, очевидно беше доста зает. Сутрих виждах съобщение от рода на "Добро утро! Спа ли добре? " или просто пращаше картинка с красиви цветя с пожелание за прекрасен ден. На обяд пишеше по нещичко и късно вечер след работа. Да, държеше се мило, направи няколко комплимента, но това не означава, че съм получила увлечение по него. Аз съм жена на 40г, може да се каже привлекателна, но съм щастлива със семейството си и не търся романтика навън.
-Аз в момента работя на нефтена платформа в морето край Италия -ми каза- и това е проекта на живота ми. Работя по 21ч дневно, но скоро ще приключа с този проект и ще се отдам на заслужена почивка. Тук телефоните са забранени по протокол- ми обясни-но аз разполагам с едикакво си устройство за да си върша работата с документите и ти пиша от него. -бил вдовец от 9г и имал дъщеря на 12, която в момента била в пансион-училище в Швеция, но нямал търпение да свърши този проект и да вземе момичето си.
Аз разбира се и идея си нямях от този вид работа, всичко, което знаех за работа на нефтена платформа, е че макар да е много добре платено е изключително опасно и буквално млади мъже си продават живота за пари. Той обаче се постара да ме запознае в детайли като ми обясни, че за този проект е вложил личните си спестявания от 1, 7млн Е, взел е заем от банката 1, 3млн Е, като е заложил къщата си и компанията го е подкрепила с 8 млн Е за закупуване и доставяне на материали, а целият проект възлизал на 23 200 000 Е. Той следвало да бъде платен 15 200 000 след като завърши проекта. Отговорих му, че за мен звучи фантастично, изключително отговорно и много рисковано и му желая успех. Два месеца и половина от общо три вече били минали и само след около две седмици ще се отдаде на чудесна ваканция с дъщеря си.
Всичко това не ме впечатли кой знае колко, не знаех дали казва истината, но от сърце му желаех успех, а на милите му думи колко добър приятел съм и колко много мисли за мен отвърнах, че ако си търси своята половинка да знае, че това не съм аз, но да бъде много внимателен на каква жена ще попадне.. да не би с лекота да постави ръце на всичко, което му принадлежи и за което е работил цял живот толкова тежко и отговорно. Отново ми каза, че съм страхотен приятел и скоро след това стана и завръзката. Както си пишехме за нещата от живота получух съобщение; "Моля те, моли се за нас! Един работник дойде да ми каже, че долу е станал ицидент" - и съобщенията от инженера секнаха, а аз започнах да се тревожа. Ама много да се тревожа!!! Не съм влюбена в него, той дори не е мой тип- нисък и не с такова мъжкарско присъствие, че да ме накара да го желая. От чужди милиони също не се интересувах, но не знам защо го казвам това като ми е пределно ясно, че нямя да ми повярвяте. Тревожих се защото съм човек, за него и за всички работници там насред морето. Писах с часове съобщения от рода на "Как сте, добре ли сте всички? За Бога, кажи ми какво става!!! -но нищо. Дълги часове- нищо!!!
Когато инженера се върна със сълзливи емотикони започна да ми просветва каква е схемата. "Свършено е с мен, съсипан съм"-каза-
"Някой от работниците е допуснал едикаква си грешка в резултат на което е счупен цилиндъра. Механикът каза че е напълно разрушен и няма как да се поправи. Струва 5700 Е и не мога да платя. Всичко, което имам вложих в този проект.. Компанията няма да го достави преди да се направи плащането.. свършено е с мен!!! Аз бях до тук!! "
Сега се сещате, че моя мил приятел започва с всички земни и неземни сили да ме моли за пари, да ме уверява, че не само ще ги върне, но ще ме засипе с подаръци и т. н. Искам да подчертая, че не ме моли да преведа пари на личната му сметка, а просто да платя цилиндъра на съответната компания, показва кореспонденцията, която е водил с компанията, която би трябвяло да му достави нов цилиндър, показва снимка на офертата, която е получил.. с цената, датата, името на компанията, всичко!!! Аз бързам да кажа, че не съм платила, нито съм била в опасност да загубя пари по този начин.. Аз до ден днешен продължавам да се питам вярно ли е всичко това и да се тревожа.. Начина по който разказвам историята няма да ви накара да я преживеете както мен и слава Богу защото аз няколко дни не можах да се храня, не можах да спя нормално, не можах да се концентрирам върху нормалните ежедневни дейности. Мъжа ми ме видя, че плача и се наложи да му разкажа всичко.. Отговори ми че съм една чувствителна и наивна жена, която няма как да спаси всички страдащи, дори да е вярна историята, че обикновено при този вид работа всички съоръжения се застраховат и т. н. Разбира се попитах инженера как така се налага точно аз да му помогна, няма ли приятели, колеги от университета, всяккви други колеги, роднини??? Но той имаше готов отговор за всичко. -"Когато почина жена ми аз се затворих в себе си и загубих много контакти. Свършено е с мен, целият ми труд отива на вятъра.. ще ти върна парите, обещавам ти, с каквато кажеш лихва ще ти ги върна и ще платя и твоя заем... Остава ми само да си сложа край на живота, не мога да понеса толкова болка. Всичко загубих, всичко!!! "
И тук на мен един вид ми се внушава, че аз съм отговорна за съдбата на този човек и неговото 12г момиче, което ще остане сам самичко. Сега сигурно и вие ме мислите за една зряла, но глупава и наивна жена, но аз искам да отбележа, че минах през тази история лично, тревожех се наистина като за приятел до степен която буквално ме разтреперваше и спираше дъха. Повярвяйте ми, наистина не можех да се храня, да спя и дишането ми беше като че ли ме душат. Да добавя, че той ми показа снимка на пострадал работник и кратък запис от CCTV камера с кадри от инцидента.. Видях лицето му при видео разговор, видях снимка на Швецкия му паспорт с българското му име, кореспонденцията му.... Беше ми казал, че съпругата му е починала при раждането на второто им дете, а нейните родители не искат да чуят за него, обвинявали го за смъртта на дъщеря си и не се интересували и от внучката си. Нима е възможно 21ви век в Швеция да почине родилка? Никога няма да разбера дали тази история е добре скълъпена с цел измама.. Но мога да ви уверя, че аз се молех с цялото си сърце да Е измама, предпочитах да е измама, вместо да приема, че толкова много страдание може да се излее над някой човек. Сигурно съм пропуснала някои детайли, но това е кратката версия на историята, която ме разтресе миналия месец. Молих му се като малко дете да не слага край на живота си, да помисли отново, че дъщеря му няма да му прости, че само от смъртта няма изход и Бог има последната дума и мисля, че се справих добре.
В заключение мога да кажа, че измамниците са станали изключително изобретателни и затова бъдете много предпазливи.
Простете ако съм ви загубила времето, но си мисля, че може и да е било полезно за някого. Аз никога няма да науча истината, но поне след като го блокирах мога да спя, да се храня и да живея нормално. Дано е било опит за измама, надявам се да няма пострадали...
Бъдете здрави!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 8 месеца
hash: 5af57ccfca
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   100% е измама!

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: bed42d6315
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Години наред предупреждавам работниците си за измамниците, които ще се възползват от ранимите им женски сърца. Имам чувството, че го повтарях на всяка нова поне по 2-3 пъти седмично защото, кой ли не е идвал да крънка пари. Един ден реших, че просто единствения начин да се преборя с тяхната наивност е да им удържам парите, които дават на измамниците. Едва тогава всичко секна.

Измама е мило момиче.

Първо потърси дали има наистина такава платформа около Италия. Ако има се свържи с някой там. Бъди детектив, а не балама.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 08fc427474
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Е ти пък. Не се съмнявай. Това е много стара измама. Ама преди бяха американски генерали в афганистан и пишеха на развален английски.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: df79e143ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Измама е, просто тоя се е опитвал да изпипа така нещата, че да се вържеш. Няма за какво да се обвиняваш. Намерил ти е слабото място и в емоционалността си, си започнала да си внушаваш, че може и да е истина.
Да се опитаме да помислим малко логично и рационално.
Писал ти е, че е на 45г., като от 7-годишен живее в Швеция. Това значи, че е емигрирал там през 1984-1985г. Знаем, че по онова време никак, ама никак не е било лесно да емигрираш от социалистическа България. Още тук историята му яко издиша.
Второ - ако е живял 7 години в България, трябва да знае поне малко български и да не се налага да ти пише изцяло през Гугъл преводач.
Трето - бил вложил милиони, пък не може да си позволи едни 5400 евро за цилиндър. Само той ли е отговорен за този цилиндър? Компанията му осигурила също милиони, а не може да даде едни мижави на този фон 5400 евро? Дори с уговорката той после да им ги върне?
Четвърто - Чак толкова да няма роднини, приятели, които да помогнат - не вярвам. За шведите 5400 евро не са някаква огромна сума.
Изобщо не се самообвинявай, толкова е съшито с бели конци и добре, че разумът на съпругът и твоят личен са проговорили и не си се хванала.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: f6bd267804
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ех, тези Нигерийци са станали много изобретателни. Направо се чудя как може да се вързвате на такива лъжи и да си губите времето.

 
  ...


...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 4e1cb6cba1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Определено прилича на измама, при това добре замислена. Благодарности за споделянето ѝ. Не се извинявай, че си съпреживяла цялата история - този тип измами разчитат на съчувствие и знаят как да го подбудят. Също така разчитат и на човешката лакомия и желание за лесни пари. "Пострадалият" е на една крачка от това да стане мултимилионер, и може да ти бъде длъжник само срещу €5700. Няма кредитна институция, застраховател, роднина, приятел, които да му помогнат - само ти. Добре е, че не си се подвела. Здравият разум те е предпазил.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 46358aec25
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Мисля, че разказът ти е измама по класически действителни измами.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 14724fed85
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ами... с кой акъл приемате покана от непознат, че и завързвате разговор? И това от възрастна, омъжена жена.

Съчувствам ти. Дано да е било измама. Звучи като измама.
Добре, че мъжът ти е разбран човек.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: f511e2473c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Естествено, че е измама. Избирал си е старателно обекти от Фбук. Не знам усещат ли се изобщо хората колко много може да се научи за тях от профила им, аз самата нямам акаунт в социалните мрежи. Допускам, че не си единствената, която е зарибявал, мята мрежата, все някоя ще се хване. Техниката е толкова напреднала, че може да се изфабрикуват всякакви документи, снимки, видеа, паспорти и пр.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 9cd367a34f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Чиста измама, добър артист и явно добре си е изиграл ролята :-) Добре, че не си се хванала, загубите ти са само емоционални.

 
  ...

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 3e0e4146da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ей, оставете ни инженерите на мира... Не се издържа вече да ви бършем г*за за стотинки, че сега ни ползват и някакви дебили от саваната да събират донации от загорели глупачки...

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: ecd3040b52
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Още от първите няколко изречения става ясно, че е измама.
Преди време на мен ми бяха писали така. Обикновено не обръщам внимание на такива съобщения, но понеже тогава имах повече свободно време, а и нещо бях в настроение, реших да го прочета и да отговарям. Беше ми любопитно каква ще бъде историята.
Та "моят" беше военен лекар. От Америка. Вдовец, с 1 дъщеря. Той на някаква мисия, дъщерята в пансион... Искал да намери подходяща жена...
"Заинтригува ме"Но за съжаление не отговаря веднага, а понякога задава и малко неудобно въпроси, та го обърках човека. И спря да ми пише. Така и не разбрах на него за какво щяха да му трябват пари.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: eb15148879
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ех, тия нигерийци, ех, тия наивни българки!

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 7e96654ff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Измама е! На мен почти по същия начин ми се включи някаква германска бабичка. Имали авто-бизнес. Всичко окей ... и изведнъж яки проблеми ... и обещания. Нарочно продължих кореспонденцията още известно време, като се правех на "вързал се". В един момент написах, че съм подал сигнал на службите и изчезна яко-дим

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 8cda32adf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   В България по гета и мургави квартали, това е цял бизнес от години. Живеят в охолство и невиждан лукс и кич!
Жени се свързват с мъже, предимно от ислямския свят, в социалните мрежи, молейки ги да бъдат спасени от отвличане, робство, или деспотични съпрузи. Лъжат, че са заключени, тормозени, бити и държани гладни. Разиграват сцени във видео разговори, в които плачат и ридаят, молят се за спасение, облечени предизвикателно, а понякога дори си показват гърдите и гениталиите, които уж са посинени от бой, които сами са гримирали всъщност. Това става със знанието на мъжете им, с които заедно инсценират как "съпругът" спи, а "заключената и поробена" жена е взела тайно неговият телефон, плаче и се моли шепнешком да бъде "освободена" от спящия до нея тиранин.
Някои хора им се връзват и изпращат пари, с които жената да избяга за чужбина при тях и да заживеят щастливо. След първия паричен превод, измамницата тръгва за границата и си прави селфи снимка пред граничния пункт, престорено разплакана как граничарите и искат "рушвет" за да я пуснат да излезе от страната. Следва втори превод на пари, с които тя да се разплати с тях. Междувременно мъжът и я е "проследил" и я връща обратно вкъщи, взимайки парите, и така евентуално следва трети транш...
И тъй нататък, историята продължава според ситуацията. Въобще си нямате представа за какво става въпрос и в какъв свят живеем. Стане ли въпрос за пари в интернет, просто бъдете сигурни, че е измама!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: eb15148879
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Чак и ревеш за виртуален ухажор! Поблазнили са те парите, това е истината. Това е типичната нигерийска схема, как някой може още да се хваща? !

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: eb15148879
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Някои мъже наистина умеят да си избират жени. Тя ще чати дълго време с мним чужденец тайно, ще реве за измислени проблеми....
Такива мними милионери стават само за гавра. Да се правиш, че вярваш и това е. Страшно забавно е.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 2dbe8308ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Всичко можеше да се приключи като се опомниш, че си омъжена. Че и щастливо. Едно написано" омъжена съм" и до там. И то в началото, на първия ред.
Но не, приела си без замисляне покана от мъж, пък си флиртувала. Явно си мислила, че ще те спаси от бедния съпруг и ще ти осигури охолен живот в чужбина. Надявала си се. Че и си плакала и молила някакъв виртуал, като ученичка. Чудя се на мъжа ти, желязно търпение има. Горкият.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 09e0555995
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Здравейте, от началото на месец юни 2023 г. и при мен се случи нещо подобно, с разликата че е 37 годишна жена, родена във Варна, и живяла във Великобритания!

 
  ...
преди: 10 месеца, 9 дни
hash: 7925123450
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Ние стигнахме до етапа Инцидент, когато тя спря да ми пише, за да ме изнерви максимално!
Проверих в Гугъл за инциденти на нефтена платформа в Италия, и тогава попаднах на тази публикация, за което съм много благодарен на авторката й, защото чрез нея разбрах, че съм завъртян в измамна схема!

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 8 дни
hash: 3ef1731bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Изчаках да ми пише, и ми написа че имало авария и някакъв двигател се развил! И щяла да ми изпрати пари за да й купя двигател, но няма да ми ги изпрати, защо много неадекватно й отговорих когато ми написа че можело да не й платят пари заради аварията, и така мошеника се усети че се гъбаркам с него, и започна да се заканва и обижда, но за финал го нахраних яко и му обещах какво ще му се случи, ако някой ден го хвана някъде!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 7 дни
hash: e9c44aee76
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Имал милиони за проекта, но нямал няколко хиляди да счупена част. А и застраховка нямал, че и при такъв сериозен бизнес не се намери банка, която да му отпусне малък заем за новата част... ей, сега му повярвах! Тоя номер е стар, та прастар. Добре, че не си се вързала на тия глупости. Пишеш, че си в чужбина и за това ти е странно, но тук в България това си е станало класика в жанра. Всякакви истории разказват и винаги се намира някоя добро душа да помогне, я за болен роднина, я за друг спешен случай. И обикновено след това човекът изчезва яко дим, пък ти си чакай да ти върнат парите.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 6e0074c492
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Абсолютно съм съгласен с Но. 14!!!
Или са нигерийци, или са индийци, или пакистанци. Поради простата причина, че там няма регулации. И обикновено говорят английски. Често са в някакъв гараж набутани, със супервайзър.
Разговорите им минават през интернет телефония и временни ИП адреси, през прокси сървъри. На ден правят до 100ина такива обаждания. Дори и при минимален % успех, правят луди пари.

Най-добрия ми приятел се влюби безумно в снимката на една "американка" (девствен е на 42). Абсолютно беше непоклатим, че това е истинско момиче. Всеки ден "тя" му пишеше, колко му липсва. Пожалаваше му приятен ден и о лека нощ и му пращаше поздравителни картички.
Той пък й пращаше стотици левове, всеки път "като закъсала". Много ми стана мъчно за него. Карахме се, едва не се сбихме. Опитвах се да го убедя с най-неоспорими доказателства че това е схема. Той ми даде фб й. По коментарите се ориентирах кой от хилядата й приятели е недоволен от нея. Свързах се с тях лично. Всеки мъж ми разказа различна история, тъй като "Тя" беше излизала с различна биография пред всеки. От сълзлива, по-сълзлива. Показах чатовете от разговорите ми с тези хора на приятеля ми и той пак не искаше да приеме че е измама.
" Ама аз говорих с нея по телефона и й чух гласа "
Тогава разбрах че приятеля ми има психично отклонение. Безднадежден удавник

След време ми каза " предпочитам да живея в лъжа, пък ако ще и нигерийци или бот да е, ама да има някой да ми казва че му липсвам и че ме обича "

След което се отказах

Станаха вече 6години и той още я чака да дойде при него от Щатите.

"Докато има будали, ще има тарикати "
Българска народна поговорка

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker