Потресен съм от невежеството на народа - Биткойн е пирамида, а Щатския долар справедлива система? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Потресен съм от невежеството на народа - Биткойн е пирамида, а Щатския долар справедлива система?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 1637 пъти
Здравейте.

Моля ви, сърдечно ви моля. Отделете 10 минути от времето си, прочетете и се замислете за 15 минути върху това което казвам. След това вече ме критикувайте в коментарите. Не го пиша за мен, опитвам се да отворя вашите очи. Не бъдете коне с капаци.

Нека оставим на страна пирамидата Биткойн. Въпреки, че глобални бизнеси го приемат и интегрират в работната си среда (гугъл, пейпал, както и много щатски а от съвсем скоро и европейски банки), нека на този етап го сметнем за една грандиозна измама.

Въпросът ми към вас е, с какво долара/лева е по-добър? Ето ви нагледно пример за това как функционира долара. Вие давате целия си живот, цялото си време, младини, здраве и размум в името на системата. И нека сметнем, че всеки взима по 3000$ средна заплата, което за българия е немислимо. Работите цял живот, пенсионирате се, и сте изкарали малко под 1. 5 милиона долара. Поздравления, това не са малко пари.

Какъв обаче е проблема? Проблема е, че вие и живота ви далеч не струвате един милион. Това, което струва на банката да създаде този един милион са 50$ за хартия и мастило за физическите пари, и натискането на 2-3 бутона за да ви се превежда останалото по сметка.

И така стигаме до извода, че вие, вашата душа и целия ви живот струвате 50$. Толкова струва труда ви. С толкова трябва да се раздели системата, за да работите за нея цял живот.

Колкото и нечестно да е живота ви (както и моя), да струва стотинки, ще кажете, ама човече, как да стане иначе, какво да променим? Отговорът е, системата. Фиатните пари са система за контрол, за робство. Освен това, че продавате живота си за стотинки, всеки ден страдате и от увеличаване на цените на храна, битови сметки и прочие. И докато вие се чудите как да работите по 16 часа на ден за да връзвате двата края, хората на върха на системата просто си генерират нови пари и си живеят живота.


Стигаме до заключение, че ни трябва нова система. Система с прозрачност, ясни правила, система в която правилата се определят от всички а не от шепа хора, система която знаем, че не може да пръкне и да напечата нови пари, и най-вече такава, глобално възприета от всички, както днешните пари. Тази система вече я има и тя се нарича Биткойн.

Та нека хейта започне сега! Пирамидата се срина, какво ни говориш, той ще отиде до 0, правителството ще го забрани. Нека само за момент ви питам, имате ли си представа какво значи актив. Имате ли си представа, какво значи инвестиция?

Оставям биткойна като измама на страна и се питам, с какво за бога да си спася имането. Гледам златото - по-волатилно и от биткойн на моменти. Гледам петрола, и той скача. Гледам акции, повечето топ компании на долу. Викам си, ще купя една къща. И видиш ли започва война или пък земетресение и пада.

Значи, злато хипер волатилно, петрол не, имоти не, акции... Ами може, ама пак не, те са изцяло зависими от системата описана по-горе. И тук ви питам, какъв е изхода от робството? как да променим света към едно по-добро утре?

Верният отговор е, да се събудим. Правилната подходка е да се образоваме, преди да говорим. Да можем да обясним какво е и как функционира нещо, преди да го критикуваме.

И сега сигурно си казвате - То е очевадно, биткойн е пирамида, прави едните богати, обира другите.

Ще ви отговоря с контра пример - прочетете за навлизането на автомобилите в употреба. Масово хората не са ги харесвали, защото е нямало пътища по които да се движат, нито пък бензиностанции да зареждат. И вечният аргумент е бил, че трябват бензиностанции, а за да има бензиностация, трябва да има път. И така всеки се е отричал от колите и си е яздил конете. Искам да ви питам, къде са конете днес?

А знаете ли какво е станало с първите инвеститори в автомобилостроенето. Със инвестиция от 1000$ днес, биха били милиардери.. Е, ДОКАЗАНО, АВТОМОБИЛИТЕ СА ПИРАМИДА! Нали така? Или може би са полезни, и не са създадени главно за да забогатее някой а просто това е страничен ефект за тези които са видели потенциала рано?


Абсолютно същия пример важи и за електричеството, стига да ви се търси информация. Сега и електричеството ли ще начерем пирамида?

Ами Левски, който е убивал хора. Защо го подкепяме, въпреки 'лошите' му постъпки? Това, че биткойн награждава рано прогледналите далеч не значи, че е измама, пирамида и е безполезен.

Не ви съсетвам да купувате, съветвам ви просто да се образовате по темата. Веднъж защото е смешно да говорите без никакво покритие и втори път, защото е жалко, че подкрепяте робството в което живеем а не изхода от него.. Роба вика "Горд съм, че съм Роб" е положението.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: b396644734
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Знаеш ли, едно време едно племе решило да използва редки мидички като пари. Вършели им идеална работа като разменно средство в рамките на малката им общност. Докато белите не открили място в индийския океан с много такива миди. После просто отишли с многото си миди и им взели всичките активи, а те си останали с мидите и никакви активи. Горе-долу това се случва с фиатните пари днес. Едни хора си напечатват и раздават "пари" и изкупуват активите на обикновените хора, а те си остават с едни хартийки и никакви активи. Това, за което говориш, 99% от хората не са узрели да го разберат.

Реално погледнато защо днес един хляб трябва да струва двойно повече от преди 5 г.? Днес повече ли те наяжда от преди, по-полезен ли е, по-голям ли е? Напротив трябва да струва по-малко, защото технологиите се развиват и себестойността би следвало да пада. Ако преди век всичко се е правело на ръка, сега има комбайни, месачки и т. н.

В този ред на мисли преди 30 г. си работил цял месец, за да спестиш примерно 10 лв, а днес тия 10 лв са 4 хляба. Т. е. ако искаш да съхраниш стойност не можеш. Защото днес работиш цял месец, а парите, които си изкарал, след 20 г. ще струват една бучка сирене. Принуждаваш се да правиш всякакви гимнастики като купуване на имоти, които никога няма да ползваш, само и само да не си изяжда труда. Колкото до златото преди 10-15 г. си беше на същата сцена като днес. Само дето тия пари днес са 3 пъти по-обезценени от преди 10 г. Реално златото не запазва стойност.

Биткойна да идеални пари - ограничени, с ясни правила, без възможност за промяна, лесно преносими, лесно делими, независими от властта, не ти трябват банки, с евтини и мигновени транзакции. Парите ми в банката, които уж да мои, трябва да давам обяснения всеки път, като отсея плащания. Имам лимит, който не мога току-така да надвиша, в Кипър едно време дори им забраниха да си теглят собствените пари.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: aa305e1e82
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Не е невежество, а пропаганда. Един е доларът и САЩ е неговият баща!

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: ef37330e84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Първата част на изложението ти за долара е ок.
Останалото звучи като клик бейт. Какъвто е и самия биткойн.

То ако искаш си купувай, какво ти пречим ние? Ето ще има повече за тебе...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: fd532d9fa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Когато имаш лична армия тогава само може да определяш правилата на играта, а хората зад финансовата система си имат и ако забелязваш има резки скокове и спадове в биткойн точно от тези същите фамилии които изпомпват рибките дето се закачат по пътя. Вселената си има план и когато трябва нещо да се промени то се променя. Тази финансова система финанансира и много много нетърговски проекти, докато в една децентрализирана система няма как да се случи, а науката движи света.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b396644734
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   "Тази финансова система финанансира и много много нетърговски проекти"

Съгласен съм, но също финансира и войни.

Номер 1

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4cd7f29d80
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Няма да чета текстовата диария на човек, който пише "Щатски" с главна буква, "българия" с малка и не знае кога се използва пълен член. Като просиш внимание, пиши грамотно, авторче.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: ef791f7f60
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Отчайващ опит на някой яко набил в крипто последните си стотинки.

Не разбирам по какъв начин "контрааргументът" ти с колите и конете разбива мита за това, че когато един изтегли всичките си пари ( в правилния момент ), други 100 го духат?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 83bf95ba0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Авторе, в живота или си перспективен, или не си. Трето мнение по въпроса няма.

Неперспективните, безидейните, мързеливите и отказващите се от това да развиват умения търсят винаги под вола теле — търсят виновници, „робуват вечно“, неудовлетворени са, нищо не им е достатъчно. На едни им е виновен доларът, на други — левът, на трети пък — новите криптовалути. Винаги се намират всякакви и всевъзможни оправдания, сочат се предмети, обекти и личности назидателно с пръст. Защото е по-лесно; по-лесно е да бъдеш пасивен в професионален план, да не разсъждаваш, да вярваш в конспирации (често с цел нарцистична компенсация), да бъдеш многословен и същевременно бездействащ.

На човек му е трудно да погледне в огледалото и да бъде обективен — да види себе си и с минусите си, а не единствено с плюсовете си. Никой не иска да живее за дълго с тъмната си „сянка“, която често, комично или не, лесно забелязва в околните. Давам ти пример дори с теб самия — опитваш се имплицитно да ни кажеш, че „системата ни прецаква“, че там някъде има някакви „поробители“, докато ти си този, който желае също да „прецака“ нещо или някого, да бъде по-умен. Дали не желаеш и ти да бъдеш в обувките на „поробителя“? Да бъдеш над някого? Виждаш „прецакнята“, защото и ти си една своеобразна „машина за прецаквания“. Не е лично — просто храна за размисъл.

Това, което искам да кажа, е следното: който не работи, който не разсъждава, който не се бори и не е изградил качествен характер, изостава и бива побутнат настрани. Проста еволюция. Най-адаптивните и разумни оцеляват. Колкото и да се опитваш (вероятно) да ми опонираш чрез обяснения, че съм „поредната глупава рибка“, която се е хванала на пропагандиращата въдичка, наречена „самоосъществяване“. Или да говорим за тези с липса на късмет...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 374ecf2d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Пич, аз бих се притеснявал за личното си невежество... Ако не си чувал, човек има контрол само върху себе си... та... ако толкова мразиш невежеството, всеми се образовай... Прочети примерно дефиницията на пирамида и я приложи.

"Въпросът ми към вас е, с какво долара/лева е по-добър? "

Левът е дериватив на еврото, което е дериватив на долара. Доста е просто. Та остава да си обясниш какво е долара. Доларът е валутата на една от двете световни военни сили които победиха във втората световна война. Другата се разпадна... Това хвърля ли светлина върху твоето невежество? Ако още не е... Тази световна сила има 350 милиона население което работи диретно или индиректно за военен промишлен комплекс и частна банка наречена със странно име "федерален резерв". Двете вкупом нападат икономически и военно всеки дръзнал да каже, че няма да използва долара. Те слагат и махат диктатори по всички контитенти, включително и тук. Купуват и продават корпорации, президенти и т. н. Ако не стане по финансово направление, идват с ракетите... Нещо, прищраква ли? По дефиниция, петро-доларът е организиран като военна валута - САЩ гарантират протекция върху страни от ОПЕК, а петролът се изнася само в долари. Мойто момче, не са 2-3 бутона това... Това е огромна система за която работят 350 милиона американски овце и още повече из Европа, Япония, Корея... Целият т. н. "свободен свят". И ако някой вземе да шава, го очаква каквото стана в Либия, Сирия, Ирак и т. н... Пък и в Сърбия не много отдавна, а сега Украйна. Ако нямаш голям военен промишлен комплекс като Русия, или голям индустриялен комплекс като Китай... и най-добре да се обедините, ще бачкаш за тия долари, че ушите ти ще плющят...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: fd7bdc8086
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ясно е за всички, че доларовата система е несправедлива и рано или късно ще се смени.

Но едва ли ще е точно с биткойн.

Има една голяма разлика между биткойна и останалите валути(книжни).

Едното е само във виртуалното простраство и все още не може маосово да се разплащаш с него.

Тоест не може просто да отидеш и да си купиш апартамент, кола, храна и т. н.

Все още не може.

Докато зад валутите стои нещо много важно - държавата. Тоест докато има европейски съюз например, еврото е бетонирано и има гаранцията на съюза зад гърба си. Биткойна не ти дава никой никаква гаранция как ще се развие.

Изцяло до доверието на хората е. Ако хората имат доверие и си набиват парите в биткойн - да ще тръва нагоре, но може и да се срине.

И никой няма да ти върне дори 1 лев.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 25e86d14ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Уж е свобода, а нямаш свободата да избереш с какво търгуавш, как да си съхраняваш стойността и прочие. Хммм...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b396644734
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   8, кой е перспективен до някаква степен решава властта. Просто като пример едно време комунистите решиха, че интелигенцията би им пречила и ги избиха.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b396644734
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Както виждаш от коментарите, хората са ОК вечно да им се обезценява труда.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b396644734
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Нещата не стоят "биткойн срещу долар". Има място и за двете. В САЩ не всички политици са против биткойна. Някои политици са за, други - против. Има законопроект за приемане на биткойн като разплащателно средство. Кметовете на Ню Йорк и Маями например си получават заплатите в биткойн. Политиците малко или много се водят по обществените настроения, защото от това зависи тяхното избиране. В момента 8-9% от населението на САЩ притежава биткойн. Ако този процент достигне критична маса, няма как политиците да не се съобразят, защото това автоматично би ги лишило от половината гласове, респ. от постове. Ако един политик знае, че само про биткойн политиката му би му спечелила половината гласоподаватели, т. е. би го направила победител на изборите, то ще се намери такъв политик да се възползва от това. А и в крайна сметка дори не е необходимо да се приема официално като разплащателност средство. Ако двама души искат да сключат сделка, те са свободни да разменят каквото си пожелаят и закона не го забранява.

Колкото до хората те трябва да осъзнаят ползата по естествен път. Ето например в Нигерия наложиха ограничение на тегления на пари до 45$ на ден и насилствено налагане на CBDC. В момента там потреблението на биткойн е скочило драстично. Даже има черен пазар на биткойн на цени двойни на пазарните. В Турция и Аржентина, където инфлацията галопира, се наблюдава същото. В Украйна понеже им забраниха да правят международни плащания, същото.

Просто когато обстоятелствата го наложат, хората сами ще осъзнаят, че биткойна е една алтернатива. Помнете ми думата - само след 10-20 г. процентът на хората, които ще са осъзнали ползите на биткойн ще са многократно повече от сега. Ако не ми вярвате, запазете си темата някъде и се върнете след 10 г.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 54bcd6a02a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Валутите сами по себе си нямат никаква стойност. Имат стойност, защото всички вярват, че имат. За биткойн не говори, че е пирамида, понеже се излагаш.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c660cb0bd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   То реално си ги има и двете валути в момента и никой не може да ти забрани да използваш биткойн. Дори в България има единични сделки за апартаменти и коли в биткойн. Има бакалия в Търново, приемаща биткойн. То и сега си е един алтернативен начин на разплащане, както е кредитната карта например. Аз не виждам проблем да си ги има и двете валути, както е Ел Салвадор. Който иска да си плаща и приема плащания в биткойн, който иска в хартийки. Баба Пена от Долно Нанагорнище едва ли някога ще използва биткойн, така че нека си ползва хартийки жената. А и реално погледнато за какво ти е изрично да е споменато в закона, че може? В закона има член за плащане в натура. Ако искаш и лайно за злато може да размениш, стига двете страни да са съгласни.

НО НАЙ-ВАЖНОТО Е: Има си крипто дебитни карти, които са досущ като стандратните. Единствената разлика е, че не ти се удържат пари от сметка, а биткойн от криптоакаунта. Превалутира се мигновено в момента на плащане и продавача дори не разбира, защототой си получава кеша. Отделно може периодично да си обръшаш крипто във фиат и да си зареждаш някаква наличност за следващия няколко седмици примерно, вместо да става автоматично превалутиране. Може всяка заплата да си я обръщаш в биткойн (цялата или евентуално да си оставиш част за текущи разходи и разликата да си я прехвърляш в биткойн), да си съхраняваш спестяванията в биткойн, а да си харчиш с крипто дебитна карта.

Пък който иска да си смята биткойна за пирамида и да не го позлва, който иска да си го ползва. Мен не ме интересува кой какво смята. Аз смятам, че сега е изключително благоприятен момент да се започне да се спестява с биткойн, защото е на -70% и с малко пари купуваш много. Пък ако някой ден изпомпи до 100-200 к и повече, тогава е време да разтоварвам и обръщам във фиат/имоти/акции/злато (ако има нещо на промоция).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker