Всички ли изкарахте шофьорска книжка, докато бяхте ученици? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121552)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18616)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Всички ли изкарахте шофьорска книжка, докато бяхте ученици?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 683 пъти
Здравейте, завърших преди 2 години и повечето ми съученици започнаха шофьорски курсове лятото преди 12 клас. В началото на учебната година си спомням как всички говореха само за това. Аз така и не изкарах и не планирам, защо ми е като нямам кола? Та си мисля, наистина ли всички изкарват по това време? Особено момчетата?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0f0e77be6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Аз нямам книжка на 33г съм, жена. Работата ми е наблизо и за сега нямам планове да шофирам.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: bb9c238d26
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз изкарах на 26 години. Не заради друго, но момичетата държат мъжа да е шофоьорче.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 05e9e3753d
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не, баща ми започна да ме учи на основни неща за шофиране, след като навърших 18 години, без да ходя на уроци... При мен беше същото, всичките ми съученици получиха шофьорска книжка и родителите им им купиха кола, когато навършиха 18, но не беше същото и с мен. Сега съм на 30 и все още нямам шофьорска книжка, никога не съм ходилa на уроци и не сме купили нова кола... но никога преди живота си не съм ималa нужда от кола, защото винаги съм наемалa апартаменти, които са били близо до университета или работата ми и нито един работодател не го е искал от мен. Познавам други хора, които са по-възрастни от мен и никога не са взимали шофьорска книжка и не шофират. Предпочитат някой друг да ги закара до дома или на работа.
От тези съученици, които взеха шофьорска книжка на 18, познавам поне един, който претърпя катастрофа през студентските ни години и едва не загина или уби пътниците, така че не мисля, че съм пропусналa много. По-късно не му позволиха да шофира. Друго нещо, което исках да кажа е, че съм на хормонални лекарства откакто навърших 23 години и всъщност вече нямам право да шофирам, докато съм на това лекарство и го приемам от години (и все още пия това лекарство). Да имаш кола и да шофираш е скъпо удобство.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 05e9e3753d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Забравих да кажа, че не, не е нужно да получите шофьорска книжка на 18, някои хора получават своята на 25, а други на 30 и нагоре, така че всъщност няма определена възраст, кога ще получите шофьорската си книжка. Познавам няколко души, които не успяха да издържат изпитите и трябваше да плащат за нов курс за шофьори отново и отново и честно казано не искам да си пилея парите за това, освен ако не е задължително. Някои хора просто се нуждаят от кола, защото живеят далечe от работа и понякога работодателите искат и вие да я имате. Но никога не съм ималa нужда да шофирам преди в живота си... Тези, които го правят на 18 или много силно го искат, или просто искат да се хвалят, че могат да шофират и имат кола.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f4999d645a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Един приятел изкара на 30 и няколко... Още няма кола, кара тази на баща му.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 943c323420
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Всичко забанено е привлекателно! Тъй като българския закон забранява на лица под 18г да притежават шофьорска книжка, за младежите притежанието на книжка е едва ли не доказателство "вече съм голям" и имам права да шофирам. Тази е единствената причина да бързат толкова, а така или иначе повечето нямат собствена кола и години наред се надяват бащите им да им дадат да шофират семейния автомобил.
Иначе на човек шофьорска книжка му е нужна, само ако му се налага да шофира, съвсем не е задължително да я притежаваш, пък и е по удобно някой да те вози ти да можеш да си поркаш по заведения.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 3b791f57b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Аз съм мъж на почти 40 и още съм без книжка. Мисля да се запиша скоро – но за мен не е нещо спешно.

Ако наистина се нуждаеш, давай, запиши се на курсове. Но трябва да ти идва отвътре.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b3e97db0d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Курсове карах на 24 г, взех изпити веднага. А кола си купих две години по- късно.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 531b0397e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Изкарах я на 18, повечето мъже/момчета, които познавам са я изкарали на 18 - 20 години.

В момента книжката ми през повечето време (90% от дните в годината) хваща прах, защото колата както казаха е скъпо удоволствие и много дъни джоба с всички прилежащи към нея данъци и такси.

Отделно, че специално за София и проблемът с паркирането го има.

А като се замисля колко убийци има с тези коли по пътищата и си мисля, че е много по-добре повече хора да ходят пеш или да ползват градски, или да карат колело!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b4fc8ae80f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Жена съм. Изкарах книжка на 21, тогава вече работех и учех и успях веднага след курса да си взема малка и евтина кола. Аз си плащах всичко. Няма смисъл, ако не можеш да си позволиш кола, която да караш редовно. Аз на 18 не можех. Много съученички взеха книжка на 18, включително и сестра ми, но не шофират. Превърнах се в добър и внимателен шофьор и шофирам редовно вече над 15 години. Мъже ми казват(съпруг, баща, свекър), че се справям много добре и ми се доверяват да карам вместо тях колите им или да ги карам до някъде. Полезно умение е, прави те независим, а и може да помагаш на семейството си. Родителите ми се разболяха и беше добре да има и друг шофьор в семейството освен баща ми. Избери точен момент, не се води по другите. Важно е да преодолееш страха си (ако има такъв)-това става с практика и да си спокоен, за да преценяваш трезво ситуациите на пътя.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 16ca698fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   На 23 съм, не съм карал курсове за шофьорска книжка и нямам намерение да го правя, никога не съм харесвал автомобили, като че ли е наследствено, никой в семейството ми (майка, баща, баба, дядо) не е имал шофьорска книжка. Живея в София, близо до голям булевард с редовен автобусен, тролейбусен и трамваен транспорт и винаги ползвам градски транспорт, така съм свикнал, удобно ми е, стигам за нула време до центъра с него и никога не съм усещал липсата на кола. Приятели са ме карали с автомобили до други градове, но се чувствам некомфортно, не ми допада пътуването с автомобил, пък и твърде много катастрофи стават, леко си ме е страх. Предпочитам влакове и в краен случай междуградски автобуси - да, може да е по-бавно, но ми е по-комфортно, а комфортът за мен е водещ критерий. Силно се надявам един ден железопътният транспорт в България да се развие значително.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 5726b453e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Не. Изкарах книжка на 30 г, когато имах възможност да си купя кола. Не виждах смисъл да имам книжка, без да мога да шофирам.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 62c6cc88eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Аз не си изкарах книжка като ученик, защото ме беше страх. съучениците ми бяха джигити, при всичките ми приятели и познати връстници които имаха коли ме беше страх да се воза при тях, всичките съзтезатели и "алфа мъжкари". Все типажи от които като тийнеъджър гледах да се разграничавам. Отделно непрекъснато чувах случки за жестоки катастрофи, смъртни случаи, както от медиите така и разкази на мои познати как техни познати са се убили. Колите, жените и пиенето се слагаха под общ знаменател от младежите, вероятно и сега е така. Като стане инцидент винаги другите виновни обаче.

Като пешеходец гледах трафика - задръствания, нервни шофьори набиващи клаксони, стрес ми беше само при гледката на всичко това. Блъскали са хора пред мен, случвало се е за малко и мен да ме блъснат на пешеходната пътека.

Абе цялата работа с колите за мен беша опасна и стресираща работа, отговорност която не искам да поемам и занимание присъщо за батките псевдо рейсъри които не харесвам. Това през очите на един младеж, който не иска да бъде част от това нещо. Не съм имал други примери около мен, моите родители никога не са били шофьори, знам че сме имали някаква жигула като съм бил бебе, те я продали да купат апартмента и от там насетне никакви коли в семейството.

Като станах на 26 обаче реших да изкарам книжка, мислех си че ще ми е полезно като си търся работа. До този момент бях все студент и редовен клиент на БДЖ-то. По време на курсовете видях че нещата не са чак толкова страшни. После като се преместих в София имах съквартирант от Бургас, който често си пътуваше до там. Като го видях как просто решава и тръгва нанякъде, без да губи цял ден в пътуване, без да мисли за разписания или това колко багаж може да вземе със себе си, ей тогава реших че и аз искам кола.

И като събрях пари няколко години по-късно си купих и кола, май бях на 29. В началото ми беше стрес, спомените от курсовете не ми бяха много пресни, ама спомените от тийн периода и тогавашните представи от колите и шофьорите не бяха напълно изветрели. Другото е че пътната обстановка там където съм карал курсовете не е като в София.. Както и да е, няколкото години откакто съм активен шофьор претръпнах. Даже започна да ми харесва, смених няколко стари коли, нявъртях много десетки километри и не мога да си представя как бих живял без кола. Напълно оценям цялата гъвкавост и свобода която ми дава колата и си давам сметка каква мишка съм бил без кола, разчитащ изцяло на влакове и автобуси :) Случвало се е да съм без кола една седмица и ми е било доста тегаво, карам с повод и без повод, защото ме кефи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker