Пътят на прохождащия китарист... или просто съвети как да се науча да свиря на китара - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121238)
 Любов и изневяра (29721)
 Секс и интимност (14365)
 Тинейджърски (21898)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3180)
 Образование (7305)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18535)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Пътят на прохождащия китарист... или просто съвети как да се науча да свиря на китара
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 321 пъти
На "дърти години" реших да започна да сбъдвам една от тийнейджърските си мечти - да свиря на китара.

Бях си избил от главата тая мисъл доста отдавна, обаче преди 5-6 месеца ми изпадна случайно за без пари електлическа китара Yamaha, вероятно на около 40 години, наподобяваща класически стратокастър.

Първо в мен се събуди техничарския интрес все да ръчкам там нещо си. Взех си най-евтиния усилвател от технополис. Оказа се че китарата има някакъв проблем - звукът пръщеше, а като фон се чуваше доста гадно жужене. Смених двата потенциочетъра (моделът е само с два) и буксата за кабела, после смених струните. После регулирах височината на струните - преди всичките бяха на различна височина, а сега са на еднаква - максимално близго до грифа, без да докосват прагчетата. Липсваше и пластмасовата част от превключватела на адаптерите, почистих я обстойно и приведох нещото в пълна бойна готовност. Все още се чудя дали да не сменя и адаптерите с една идея по-добри.

Звукът стана по-добър, ама все пак си остана зле. Нормално като нито техниката е кой знае какво, да не говорим пък за свирещия.

След това се започна всичко - общо взето звуков терор над околните. Нахъсах се, взех да дрънча както ми падне. Няколко дена по-късно взех да гледам неща в интренет. Разни гурута от youtube обясняват всичките тънкости, музикални теории и т.н. После започнах да се опитвам да дрънча любими метъл рифове от миналото гледайки таблатури... след известно време взе да ми се получава донякъде, за което помогнаха и съветите на гурутата от ютуб.

Пръстите започваха да свикват къде да отиват, започнах да дрънча в някакъв ритъм и понякога даже някой ако ме чуе може и да познае коя е песента. Това за няколко месеца не особено редовно дрънчене.

Това взе да ме нахъсва още повече. Купих си преди няколко дена нова китара Schecter C-6 plus. Отново пак заради съветите на интернет гурутата - от всички уж евтини и добри за парите си китари които рекламираха, тази ми грабна най-много окото. Колко да е евтина, почти 1000лв, ама както и да е. Исках просто от причините за калпавия звук, да извадя вероятноста от калпава китара и да съм сигурен че е само защото не мога да свиря.

На новата китара се свири много по-лесно и звучи в пъти по-добре, въпреки че използвам все още усилвателчето за 100 лв от технополис. Да не говорим колко яко изглежда и колко по-добре се усеща в ръцете. Странна работа, обективно погледнато най безразсъдно и безмислено изхарчените 800 и кусур лева в живота ми, а пък съм удволетворен.

Вече си мисля че интернет не може да ме направи китарист и си мисля че ако някой учител или какъвто и да е там можещ да свири ме гледа на живо и ми дава акъл ще имам доста повече напредък, за доста по-кратко време. Всъщност това беше идеята на тази публикация - ако някой може да ме насочи към какъв учител да се обърна.

Просто колкото и да гледам онлайн учители и да се опитвам да свиря таблатури, някои неща не мога и не разбирам как да ги изкарам от инструмента. Искам някой да ме гледа и да ми казва къде бъркам. Да ми разясни някои основни положения в музиката като цяло, да ме научи да свиря музика по слух, как да свиря бързо и т.н

Ако не е станало ясно искам да се науча да свиря метъл - това е музиката която ме вдъхновява, не само да свиря ами изобщо в целия ми живот, във всяко направление. Това дрънчене в ритъм на някакви акорди на акустична китара и някой да пее любовни глупости с педалско гласче не е за мене, тази музика не мога да я слушам, а какво остана някой пък да се опитва да ме учи как да я свиря.

Другото изискване е, ако ще са уроци на живо, да не съм сред деца. Някакъв 35 годишен брадат чичко в глупа петокласници ще е неловка работа. Най-добре индивидуални уроци или поне сред връстници или в най-лошия приемлив случай събрани различни хора от кол и въже. Като знам какви 12-13 годишни виртуози има, мога само да се депресирам и да шитна после китарите в OLX-а :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 9ea413d9bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Частни уроци - доста скъпичко ще ти излезе... Виж онлайн има много обяви.

Колкото до това да станеш добър - практика му е майката. Има клипчета за всичко онлайн като безплатни уроци, само време да имаш.

Иначе за развиването на слуха - което е запаметяване и разпознаване на интервалите - няма толкова общо със свиренето и се развива най-бързо с пеене и транскрибиране на музика, музикални диктовки и т. н. Можеш и най-големият виртуоз на китарата да станеш и пак да не можеш по слух нищо да познаваш, различни умения са.

Иначе метълът е по-прост от разните поп или да не говорим за класическите музики, където имаш полифонични мелодии... Лесно ще станеш добър в метъла, ако си развиеш ритъма.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: ee897efdcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Купи си китара Фендер Мустанг - най-качествената:)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker