Аспаруховите "цигани" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121300)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Аспаруховите "цигани"
преди: 1 година, 6 дни, прочетена 999 пъти
Здравейте на всички!
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените аспарухови цигани, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
По религия са православни християни, но има и протестанти.
Езикът на който общуват е български и не знаят цигански или турски. От това, което съм проучил за тях до момента ми е известно, че дори най-старите представители на родовете им не са знаели цигански, но са говорили само на български.
Като традиции спазват християнските традиции и няма при тях турски или ислямски обичаи. Женят се предимно в своята етническа група.
Лично аз съм срещал преди време една жена от Пазарджишко село, която се самоопределяше като стара българка. Като антропологични белези може да се изтъкнат набитото тяло и това, че са сравнително късокраки. По цвят на кожата са по-мургави от средностатистическите българи.
Та според вас така наречените Аспарухови цигани, какви са? Българи ли са или чисти цигани? Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 дни
hash: 56726d51f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Преди години в едно градче един жестоко ми се обиди, защото го определих като 'циганин' - къщата му беше в циганската махала, близкото му обкръжение бяаха цигани и да, значително по-мургави са от българите.

Та, от него разбрах, че въобще съществуват т. нар. 'стари българи'.

Мисля, че не са точно като останалите цигани, имат някои различия, но и не смятам, че са някакви си преки потомци на прабългарите.

По-скоро са някое друго племе или клон на циганите.

Т. Т.

 
  ...
преди: 1 година, 5 дни
hash: fc5ed82936
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Сашо Роман твърди, че е такъв.

 
  ...
преди: 1 година, 4 дни
hash: a46c482d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Пълни глупости. Тва все едно да слушам как румънците са наследници на римската империя...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 дни
hash: fbfac9af38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Незнам кои хора наричаш аспарухови цигани, по времето на Аспарух, не е имало цигани в Европа, те са дошли столетия след това, но демирджия е турска дума за железар или производител на стоки от ковано желязо, преди столетия те са ковали мечове и са били много уважавани хора, сиви гълъби са наричани потомците на смесен брак между цинани и българи, сиви защото са потомци на черни и бели гени, а гълъби защото скалният гълъб често се кръстосва с домашните, но всъщност всички видове гълъби произхождат от скалния гълъб. Нарицанието "черни българи" е име за българите, които са останали с Бат Баян на север от Черно море, а са наречени черни, не заради цвят на кожа, а заради това че били завладени от хазарите и Бат Баян е оставен да бъде техен подвластен вожд, един вид областен управител, те сами са се нарекли черни българи, а велика българия са нарекли черна България.
Изглежда някой си позволява да взема някое нарицателно име от историята, която днешните българи ги мързи да изучат, закича се него и незнаещите му вярват. Учудва ме само фактът, че днешните млади българи вярват на набития нисък тъмен човек който им обяснява че е по българин от самите тях. Едва ли не ти си бял, защото прадедите ти са се смесили със славяни, а моите прадеди не са се смесили и затова съм черен, ха ха Сигурно и Аспарух ще обявят за нисък и черен човечец след време ще им повярват.

 
  ...
преди: 1 година, 4 дни
hash: a9d7caac3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   "Чисти цигани" няма. Това са увлечени в разни преселения, нашествия и т. н. отделни племена, вероятно десетки на брой, които тук-там може и да споделят общ език или традиции, но извън това нищо общо нямат.
"Аспарухови българи" също са спорно понятие. Някаква малобройна група на първите заселници-да. Много след това, заетата от тях територия се е "запълвала" с всякакви пришълци, тръгнали да търсят щастието си по нови територии. Говорим за малки групи... 200-300-500 човека. И логично е имало всякакви. Предвид скоростта, с която са се случвали тия процеси тогава, наличните комуникации и въобще възможностите за логиситка... то е повече от сигурно, че Аспарух отдавна не е бил жив. Напълно възможно е процесът на "запълване" да е продължил чак до Крум, защо не и след това. Много грешно е това, което години нред насаждаше у нас социалистическата историография, свеждайки всичко до някакви еднократни процеси. Бум, бам... направихме си държава. Не е било така. Не е било възможно с тогавашната техика. Хора са се стичали към тези новоотстъпени от Византия земи в течение на десетки, дори стотици години и те са били с всякакъв произход.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 дни
hash: 3e7589cca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ако беше внимавал в час по история, сега нямаше да вярваш на измислици. Първата българска държава е основана през 681 г. в местността Онгъла. Изобщо не е до Пазарджик или Пловдив.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 29 дни
hash: 67f90f4247
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Демирджиите са едни по-белички цигани. Някои от тях са луничави и светло(коси/оки). На мен са ми разправяли, че са такива, щото крадат български деца, но може и да са от смесени бракове, както казва Вартата.
Можеш да ги разпознаеш по перхидролните кичури на по-младите момци и булки. Едно време ги имаше на тумби по подлезите на Централна гара, където продаваха кебабчета, а и до днес продават по капанчетата край Ябланица.

 
  ...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 63c0f9fd82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   явно тези цигани не искат да се идентифицират със събратята си /ползващи се с негативен имидж/ и си търсят други прародители.

 
  ...
преди: 11 месеца, 20 дни
hash: 2854947a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Сиви гълъби – Демирджии

Демирджиите ли се наричат сиви гълъби?

Ха ха! Че какви българи са те? Това са си най-обикновени нагли мангали, един от които се изцепи по "СКАТ" в края на миналата година, че древните българи били цигани като тях. Един от неговите предци пък бил изковал чашата от кратуната на Никифор.

Има ги и по Македония. Димитър Талев ги описва доста цветущо какви прасета са и как са помагали на турците да колят (явно нечистите) българи.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 10 дни
hash: c6844c5c9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Имаме такива познати хора. Българеят се, даже се женят с българи. Обаче пак си личи ромското начало.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 6 дни
hash: 62f6ef3a7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Българите не са се смесвали с никакви славяни, защото славяни няма и никога не е имало. Славянството е руска измишльотина. Последните години москалите започнаха да усещат, че измислиците им се отхвърлят и започнаха да развиват тракедонизма. Сега искат да се изкарат траки та да си останат дрънканиците им, че сме братя в сила.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker