Някой от вас чел ли е Стария завет от Библията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121321)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18560)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Някой от вас чел ли е Стария завет от Библията
преди: 11 месеца, 29 дни, прочетена 1435 пъти
Задавам този въпрос за да разбера има ли участващи в този сайт които се интересуват не само от интимни сексуални отношения, но и от духовни и религиозни идеи. Питам защото когато чета публикуваните истории виждам, че най-много прочетени са историите относно сексуално-интимни отношения.
Бих искал тези от вас, които ще коментират по зададения въпрос в заглавието да бъдат искренни, че наистина са прочели Стария завет и какво им е мнението за неговото съдържание. Питам защото като прочета вашите отговори относно вашето мнение за стария завет аз също ще си изкажа моето мнение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 503fdcfed4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Четох няколко пъти докато разбера и осъзная много истини свързани с историята на хората, но ако тръгна да разказвам подробно мнение ще стане много дълго, пък и не мисля че ще срещна съмишленици. Само ще загатна че видях влиянието на католическата църква в текста и съответно някой описани уж факти не ги смятам за верни, а за повлияни от католицизма.
Примерно плода на греха Ябълката, едно на ръка че смятат че рая е бил някъде около реките тигър и ефрат, а първоизточникът на ябълките идва от подножието на планините Тяншан около Киргизтан. Другото е че в българските приказки плодът ябълка все в благосллавян, все ябълките са златни или неродената мома излиза от ябълка, а в европейските приказки все ябълката е отровна, все носи опасност. Това ме води към мисълта че това с ябълката е приложено от някой католик.
А ти авторе не ти ли направи впечатление с кой е воювал Давид? Дали филистимецът Голиат се е казвал така или просто е бил гол и са го наричали голият на български? И защо Давид е воювал с тези хора, описано е че е воювал защото били филистимци означава „други народи“ и защото били единствените необрязан народ в околността. Описано е че "голият" плашел жените на евреите бил висок и вероятно гол, щом израелтяните знаели че не е обрязан и го наричали голиат.

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 33c0a1cdbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз го чета в момента. Стигнал съм до "Съдии Израилеви".

Като цяло законовата част се стреми да регламентира отношенията както между отделните колена (кланове), така и между мъжа и жената, а също така и към външните за общността лица.

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 5a84ceb2df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   То не е само да го прочетеш пич... Въпросът който задаваш звучи абсурдно ако си го чел. В Старият Завет, няма една "духовна идея"... Това са древни истории и опит за законодателство на едно еврейско племе, нищо повече. Не че го подценявам, даже напротив, ролята му исторически е фундаментална, защото това племе запазва родовата си памет (за разлика от много други) и този цивилизационен код влиза в Римската империя, и по-скоро в целият западен свят. Но първо - няма нищо "духовно", второ, и в ролята си на законодателство е изключително първобитно. За мен е интересно само исторически погледнато.

И да, вътре има покъртителни неща на сексуална (и не само) тематика, които успяват да направят впечатление дори днес. Което наистина говори много... Смятам историята на Авраам за... умопомрачителна, и се чудя как хората четат това... "нещо" и дали се замислят ако днес някой действа по същия начин, как би бил възприет... Но, пак казвам, за мен тоя сборник... Библията е сборник от различни писания, има единствено историческа стойност. Не, не съм го изчел от - до, защото не мисля че си струва, има далеч по смислени книги за четене... Но е добър начин да се върнем няколко хиляди години назад и видим как една тотално различна култура е мислила и оцелявала.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 35a3ef543b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Чел съм го два пъти, по скоро информативно, защото много по-важен е Новия Завет.
Единствено Псалтирът на Св. цар и пророк Давид го чета всекидневно. Харесвам и книгата на цар Соломон - Книга на Еклисиаста или Проповедника

От Новия Завет чета всеки ден по една глава, защото така препоръчват Светите отци на Православната църква!

Какво да ми е мнението за съдържанието на Стария завет?
Той представлява просто: историята на създаването на света - книга Битие, а почти всички останали книги описват историята на Израилтяните/Юдеите.
Изключвам Псалтирът - това е уникална книга!
И книгите на цар Соломон, които са изпълнени с мъдрите му съвети:
23. Книга Притчи Соломонови
24. Книга на Еклисиаста или Проповедника
26. Книга Премъдрост Соломонова

25. Книга Песен на Песните - е като любовна лирика

27. Книга Премъдрост на Иисуса, син Сирахов - е също мъдри съвети.

Накратко е това.

Мен ми е по-скоро странно, че те впечатлява толкова Стария завет, а не Новия!

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 3e8d6f525b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Да, чел съм го, но повечето неща не ги разбрах. Новият завет е съвсем друго, там е обяснено по-разбираемо.
Всъщност дали си чел Библията не те прави повече или по-малко християнин, може да е прочетеш и от чисто любопитство, защото религията в миналото е била основен двигател на морални ценности.
Определям се като Православен християнин, а доколкото действията ми го показват, едва ли :)

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: cbef566873
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Да, почти целия Стар завет съм прочел. Навремето като започнах да чета тръгнах от книга 1, глава 1 - Битие и карах подред. Може би само 5-10% от Стария завет не съм изчел - последните книги преди Новия завет - Макавейска и т. н. съм ги чел по-небрежно.


В Стария завет има огромна мъдрост, там се разказва истинската история на света още от времето на Едемската градина нататък(под истинска разбирам различната и истинна версия, а не псевдо-научно-Дарвиновата); има много исторически събития и личности, има нравствени Притчи, Псалми, Изход - спасението на евреите от робство в Египет и още много други неща

Вече много от написаните неща в Стария завет са доказани - например съществуването на градовете Содом и Гомор някъде около Мъртво море, ДНК анализи, които потвърждават, че всички хора са произлязли от само един мъж и една жена и т. н.

Новия завет е също добър, но за него се твърди, че понеже е писан по-късно и допълван, има неща, които са добавени и доукрасени и оттам идват разминаванията между Стария и Новия завет.

Тоест, много хора, особено в християнството едва ли не приемат, че Новия завет анулира Стария. Пример затова е почитането на икони, идеята а за'света троица' и т. н. в Стария завет такива неща няма и иконопочитането(каквото и да било почитане на каквото и да било изображение) се счита за грях.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 89574cd81b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Не съм го чела и не смятам и да го чета. Никога няма да чета такива глупости (извинявам се на вярващите).

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: afbc201a89
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не съм го чела и не бих се занимавала. Библията е написана от хора, а не от бог. Не съм религиозна и не вярвам в неща, които не са доказани. Вярвам, че има сила по-висша от нас и всемирна справедливост. Не вярвам конкретно в Бог или дявола.

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 7369c2904d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Чел съм библията, но когато споделя с някого отделни цитати и следват подигравки, наричаха ме джендър. Оставам с впечатлението, че нещо се промени с хората и те масово станаха атеисти! Да си добър е признак за слабост и наивност. Дибротата винаги се наказва. От доброта бях пребит на работното място и вече от доста време не мога да си намеря работа! Търся помощ, а срещам високомерие и подигравки. Не знам, може би живеем в ада, защото и аз вече в няколко анкети се самоопределих за атеист - за да се слея с масата!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: c1359b5bfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Аз да, наскоро. За първи път. Останах потресен от мащаба на извращенията, които евреите са вършили в името на своя Бог. Да си кажа честно стигнах до Левит и се отказах. Просто няма такава книга за ляво мислещи зубрачи. То не бяха скинии, то не бяха обреди, то не бяха убийста, расизъм, кръвосмешение, шовинизъм и чувство за превъзходство над другите народи. Гняс, тотална!

Той затова Иисус идва по късно, за да внесе порядък в тоя чист сатанизъм.
Не знам защо питаш, ще се радвам да дискутираме

М. В

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: b044f6fe75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Здраве..!

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 149b9236f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Имам няколко любими пасажа, като например този:

„Ще направя Сеир планина пуста и безлюдна степ и ще изтребя по нея идещ и отходещ. И ще напълня оброчищата й с нейните убити; по твоите хълмове и твоите долини и по всички твои ровини ще падат поразени от меч. Ще те направя вечна пустиня, и в твоите градове не ще се живее, и ще познаете, че Аз съм Господ. “

Много е лют Господ. :D

Или пък тази заръка на Бог:

„А на ония чух да каже: идете след него в града и убивайте; нека вашето око не жали, и не щадете; старец, момък и девица, младенец и жени бийте до смърт, ала не закачайте ни едного човека, който има знак, и почнете от Моето светилище. И почнаха те от тия старейшини, които бяха пред Дома. И каза им: осквернете Дома, напълнете дворите с убити и излезте. Те излязоха и почнаха да убиват в града. “

Бог заповядва:

„Ако някой прелюбодействува с омъжена жена, ако някой прелюбодействува с жената на ближния си, – да бъдат умъртвени и прелюбодеецът и прелюбодейката. “

„Ако свещеническа дъщеря се оскверни с блудство, тя безчести баща си: с огън да бъде изгорена. “

"а всякой, който не потърси Господа, Бога Израилев, да умре – бил той малък или голям, мъж или жена. “

„Ако ли казаното излезе истина, и момата не бъде намерена девица, то нека доведат момата при вратата на бащината й къща, и градските жители да я пребият с камъни до смърт, понеже е извършила срамно нещо у Израиля, като е блудствувала в бащината си къща: тъй изтребвай злото изсред себе си. “

„Който хули баща си или майка си, да бъде умъртвен; той е хулил баща си и майка си: кръвта му е върху него. “

„Врачка да се не оставя жива. “

„Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях. “

„Гответе клане за синовете му поради беззаконието на баща им, за да не въстанат и да не завладеят земята и да не напълнят вселената с неприятели. “

Уж е дал заповед "Не убивай", пък след това навсякъде или сам трепе, или заповядва на последователите си да трепят. Вижте как трепе 42 деца без да му мигне окото:

„Оттам той отиде във Ветил. Когато вървеше по пътя, малки деца излязоха от града, присмиваха му се и му думаха: върви, плешивецо! върви, плешивецо! Той се обърна, видя ги и ги прокле в име Господне. Тогава излязоха от гората две мечки и разкъсаха от тях четирийсет и две деца. “

„Кога тръгне пред тебе Моят Ангел и те отведе при аморейци, хетейци, ферезейци, хананейци, (гергесейци, ) евейци и иевусейци, и Аз ги изтребя (от лицето ви), “

"тъй говори Господ, Бог Израилев: турете всеки меча на бедрото си, преминете през стана от врата до врата и назад, и всеки да убива брата си, всеки приятеля си, всеки ближния си. "

Абе каквото и да си говорим, Езекил е най-яката глава от Библията:

"И залудя за любовниците си измежду тях, чиято плът е като плът на осли (тук разбирайте "чийто пениси са големи колкото пениси на магарета"), и семеизливането им като семеизливане на коне. "

В крайна сметка:

„Проклет, който върши нехайно делото на Господа, и проклет, който удържа меча Му от кръв. “

Старият завет със сигурност е валиден и не трябва да се игнорира от християните, защото в Новият завет Иисус изрично казва няколко пъти, че Писанието/Закона важи и не се отменя от него:

„Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня. “

"като знаете първом това, че никое пророчество на Писанието не е собствено (на пророка) тълкувание на Божията воля. Защото никога по човешка воля не е изречено пророчество, но от Дух Светий просветявани са говорили светите Божии човеци. “

„защото Законът бе даден чрез Моисея, (…)“

„Не даде ли ви Моисей Закона? Но никой от вас не изпълнява Закона. “

„и не може да се наруши Писанието“

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 033b091a08
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   от Странника:
не съм автора, но ще се включа по-активно, защото тук е моята сила! Ако има значение - имам висше богословско образование.

до номер 2 - В много конспирации се вкарваш. Цялата Библия е написана от различни хора, но под въздействието на Светия Дух! Никъде в Библията не е казано, че забраненият плод е бил ябълка! Относно Св. цар и пророк Давид още като младеж той е победил в двубой гиганта филистимец Голиат(така се е казвал, не защото е бил гол). Впрочем уникалното и велико произведение на
Св. цар и пророк Давид е Псалтира!

до номер 7 - Цялата Библия е написана от различни хора, но под въздействието на Светия Дух! Тя е Боговдъхновена, слово Божие! А Новият завет е най-великата и уникална книга в историята на човечеството! В него няма неща, които са добавени и доукрасени!
Всичко там е беспорна и неоспорима истина! И това че Бог е Света Троица: Бог Отец, Бог Син(Иисус Христос) и Бог Дух Свети, и това че трябва да почитаме Светите икони! (не материала от който са направени, а Първообраза, който е изобразен на тях)...

до номер 8 - и защо си направи труда да напишеш тая глупост?
Не си права! Библията е най-великата и уникална книга в историята на човечеството! Написана е от различни хора, но под въздействието на Светия Дух! Тя е Боговдъхновена, слово Божие!

до номер 9 - Библията е написана от различни хора, но под въздействието на Светия Дух! Тя е Боговдъхновена, слово Божие!
Какво значи "неща, които са доказани"? От кого? От науката ли? - не ме карай да се смея...
Вярата, затова е вяра, защото идва от душата и сърцето на човека! Тя е духовно нещо и не изисква непременно материалистични доказателства! (Въпреки, че и такива има много... ) Господ Иисус Христос казва на Св. апостол Тома: Тома, ти повярва, защото ме видя, но блажени са тия, които не са ме видели, но са повярвали! (пиша го без да цитирам, по памет) А това сме ние(ние сме блажени) - християните от по новите времена.

до номер 10 - явно се движиш в грешна среда! Повечето хора не са атеисти! Напротив, повечето хора вярват, че има Бог, но го възприемат неправилно - само като някаква сила, а не като Личност и като Света Троица!
Човек не трябва да споделя с когото и да е - Господ Иисус Христос казва: "Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат. "
Да си добър човек е хубаво! Аз също съм добродушен, честен, искрен, почтен, сериозен и отговорен човек - но това ми носи главно добри неща - хората ме ценят и уважават...
Никога не се самопределяй за атеист, когато не си такъв! Още по-малко пък - за да се слееш с масата от хора - това е изключително неправилно, защото масата ще отиде в по големия казан... защото следва широкият път, който води към погибел!

до номер 11 - от Стария завет ти препоръчвам да прочетеш книга на Еклесиаста или проповедника и Псалтира. А най-добре е да четеш Новия завет!

--------------------
Ще продължа да следя темата и ще се включвам при интересни казуси или въпроси към мен?


От номер 5 - Странник

 
  ...
преди: 11 месеца, 28 дни
hash: 9905b9ec17
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Започнах от Стария завет зашотот е началото стигнах до половината зашотот ме съветваха да д започне с Но ия завет тъй като живота който живеем р след него и трябва да д живее според него!
Живота на Исус Христос и Неговият зает сключен със цялото човечество след Неговата смърт!
Трябва не само да се чете сякаш е приказка ( а не е всичко е било реалност! ) а и да се осмисля всичко което се чете зашотот Исус Христос е проповядвал най - основните и праведни принципи според който е угодно на Бог да се живее и който вярва силно и живее правено както е угодно на Бог ще получи своята най - голяма награда - Обещанието за Вечен живот заедно и е присъствието на Всемогъщият! Без омраза злоба завист болести страдания сълзи мъка! Всичко ще бъде съвършено така както е Самият Бог и Неворят Син!


Който не вярва и не се издигнал духовно до тази степен всъщност няма никакво значение и неговото отричаме на Бога не прави съществуването Му по - малко незабележимо незначително или м доказуемо!
Истината си е истина и тя никога не може и няма да се промени!
Жалко за хората които не вярват и отричат Бога! Това е най - тежкият грях и непростим! То а си е чисто богохулство!
Чудиш с защо има повече интерес от неморални теми? Ами е Библията Господ е предупредил какво ще се случва в последните времена! И ш става още по - зле!
Виждаш - женомраци мъжемразки убийства трети пол инфлация глад бедност несправедливости катастрофи...
Има глупави хора които мразят Бог и го винят за всичко случващо се! А грешат защото са духовно невежи! А който вярва разбира смисъла на всичко е този свят! Всичко си има точно и ясно обяснение!
Бог е любов и милосърдие! И всичко което се случва НЕ В от Него я от друга духовна личност! Осъзнайте го най - сетне и спрете да богохулствате! Бог допуска всичко това със смисъл и за да дойде по - бързо краят на този свят и да дойде времето на Неговото Обещание на Н хо Ото царство!

А ти защо питаш за Стария завет? Започни от Новия завет!


Моля коментарът ми да бъде одобрен! Благодаря!

Жена на 25

 
  ...
преди: 11 месеца, 27 дни
hash: 9905b9ec17
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Н 1- къде прочете и къде пише че плодът е ябълка? ! И какво общо има това с приказките измислени от хора? !
А за другите - може да четете и пишете за секс извращения а Библията не можете да четете и веднага си го нагласете в тъпите мозъчета че имало извращения!
Разврата и гнусотията са в този свят в момента и тук и сега в хората ( включително и във вас! )
Само че дни духовно неразвити и слаби Орица могат да мислят по този начин! Но има Библията е писано - Бог има свои овце от своето стадо а останалите НЕ ги познава!

Всеки си избира! Бог е дал право на избор! И всеки сам си избира носи посл дстеоята от този избор и след това отговорността!


Жена на 25

 
  ... горе^

...
преди: 11 месеца, 27 дни
hash: 22b768279e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Стария завет също тряба да се прочете. Просто извращенията там са покъртителни и нечовешки и трудно се чете. Ясно е че описва как е възникнал сатанизма, защото ако има лошо на този свят то идва от там. Това е ролята на евреите - да бъдат лошите. Но без тях не може, не ги мразете.

То е ясно, че за да разбере човек какво е Бог, трябва първо да види какво Бог не е!

И затова и Библията така е написана. Стар и Нов завет са в едно..
Ние живеем във филм, в който има добри и лоши актьори. Някой трябва да играе и ролята на лошите обаче, иначе филм няма да има. Така или иначе после всички отиваме на едно също място, да се срещнем със сценариста.

М. В.

 
  ...
преди: 11 месеца, 26 дни
hash: c78f3ae09b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   От Автора
Прочетох всичките коментари и както обещах, сега ще си кажа и моето мнение. Но ми прави впечатление, че това което цитирате е от Библии, които са били много пъти ревизирани. Моята Библия е по-стара и пише, че тя е ВЯРНО И ТОЧНО ПРЕВЕДЕНА ОТ ОРИГИНАЛА. А кое е оригинала; ами това е King James Version. Впрочем аз имам 4 Библии и 4-те са King James Version. Чел съм и 4-те библии и съм подчертавал всичко което ме е впечатлило. Чел съм всичко от началото на Стария завет до края на Новия завет и то няколко пъти. Номер 5 ме запита защо ме впечатлява Стария завет, а не новия. И за Новия завет можем да дискутираме, но аз ви питам за Стария завет защото там има много лъжи и отвратителни истории за които исках да разбера дали вие им вярвате и как ги приемате.
Например, че света е създаден за шест /6/ дни. Вие вярвате ли на такава версия? За мен това е една голяма глупост. После Господ създал Адам от пръст и от реброто му създал Ева. С други думи това са първите хора на земята. После Ева ражда двама сина Каин и Авел. След известно време Каин убива брат си Авел. След време Каин се жени и аз питам за кого, нали те са първите хора след родителите си Адам и Ева. За мен тази версия е много глупава. Всичко това е в Битие. После се казва пак в Битие 5:5, че Адам живял 930 години. После се споменават още няколко човека, които са живяли все около 900 години, като най-дълго е живял някакъв си Матусала 969 години. А Ноа живял 950 години. Вие вярвате ли на такъв дълъг живот.
Прочетете в Изход 32:25, 26, 27, 28 как левийците убиват 3, 000 души според Мойсеевата дума както Господ му казал. Такъв жесток Господ никога не е имало. Това са Моисееви измислици и лъжи. Вие вярвате ли на тези лъжи.
Сега прочетете в Числа 22:28, 29, 30 как ослица /магарица/ говори с някой си Валаам. Някога да сте чували магарица да говори?
Сега ще ви цитирам нещо за Давид което е във "Втора книга на царете" 12:29, 30 и най-вече 31:Изведе и людете, които бяха в него, та ги тури под триони и под железни дикани и под железни брадви и преведе ги през пещта за тухли и така постъпи с всички градове на амонците. Тогава Давид се върна с всичките люде в Ерусалим
Ето защо ви питах дали сте чели Стария завет. Ако някой от вас е чел Стария завет чудя се как тези неща които съм цитирал не сте им обърнали внимание. Когато човек чете трябва да чете с отворено съзнание и да не вярва на всичко написано. А това което цитирах за Давид е абсолютно вярно и мога да ви цитирам още много такива случаи от Стария завет ако вие пожелаете.
Номер 11 радвам се, че си вникнал и разбрал от това което си прочел, но не се отказвай да прочетеш целия стар завет за да разбереш какво представляват евреите. Те са извършвали много убийства в своята история дори към собствените им племена. Колкото и да ти е неприятно продължавай да четеш. Аз бих желал ако има някаква възможност да се свържиме на лично, но този сайт това няма да го позволи защото и сайта може да е от същия народ. Всичко е възможно. Ако ти намериш начин да се свържем на лично ще се радвам. Дори се съмнявам дали този мой коментар ще бъде публикуван.

 
  ...
преди: 11 месеца, 26 дни
hash: 033b091a08
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   от номер 5/14


Авторе - ти не си истински вярващ и въцърковен човек! Как можеш да се съмняваш в неща, които си прочел в Библията?
Аз цитирам Православната Библия, защото съм православен християнин, имам и православно богословско образование.

Аз се обърнах напълно към Бога след 30-тата ми годишнина, след като минах през много трудности и изпитания в живота си. След като повярвах, първо изледвах кое вероизповедание е истинско, за да знам в каква църква да ходя?

И след четене на Светите отци на православната църква, разговори с мои близки вярвящи хора и с православни свещеници - разбрах, че истината е само една - и тя е в православната църква!

Имай предвид, че само православната църква, единствена не се е отклонила от истината и е пряк приемник на апостолкото учение! И спасението е само в нея!

--------------

Авторе - по начина по който пишеш за нещата от Библията се вижда, че ти не си истински вяващ и въцърковен човек!

Библията е написана от човеци - главно Светии и пророци, но под действието на Светия Дух. Тя е Божието слово и е Боговдъхновена и в нея няма нищо, което да не е истина!

Но много места от Библията са "дълбоки" и трудни за разбиране от човешкия ум. Човек много лесно може да се заблуди и да разбере нещо в Нея невярно и неправилно! ( А и дявола и демоните също се стремят да ни заблудят и погубят! )

Затова, за да не се заблуди, човек не трябва да се опитва сам да тълкува Библията!

А трябва да чете тълкуванията на Светите отци на Православната църква!

Прочети тълкуванията примерно на Блажени Теофилакт, архиепископ Български!
(Коментарите и тълкуванията на Теофилакт на четирите Евангелия, Писмата на апостол Павел и редица други библейски книги се смятат за величина на византийската екзегетика и са признати, както в Православната църква, така и на Запад. )

Отговарям ти на някои от въпросите и недоуменията, които ти разбираш неправилно:

1. Първо най-важното, което разрешава много от твоите недоумения и грешно разбрани неща:

Бог е Вседържител и Създател на всичко. Той е създал законите на естеството(природните закони), но когато се налага може да ги отмени и да извърши неща, които са извън и над тях. Именно това са чудесата! Затова е било(и сега е) възможно и ослица да проговори, и мъртвец от 4 дни(Лазар) да бъде възкресен и много други...

2. Светът наистина е създаден за шест 6 дни! Но това не са 6 земни дни от по 24 часа! Защото тогава Слънце и Земя не е имало. Бог е извън времето и само той знае колко точно са били дълги тия 6 дни.

3. Първите хора са наистина живели по-дълго над 900г. Но защо те учудва, като Адам и Ева принципно са били създадени да са безсмъртни(говоря и телесно). Но след грехопадението, Адам и Ева стават вече смъртни(телесно), за да може греха да не пребъдва вечно...

А за останалите хора, след потопа, Бог е ограничил още живота на следващите поколения хора - и продължителността на земния живот е станала както сегашната.

4. Адам и Ева са имали и много други деца: и синове и дъщери... и от тях постепенно са се е преумножил човешкия род.
А след потопа остават само четири човешки двойки: Ной и жена му, и тримата му синове със жените си. И от тях е произлязло цялото съвременно човечество.

Засега толкова от мен, че стана много дълго.
Ако има въпроси към мен, ще пиша пак!


Странник

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 26 дни
hash: 74f02d8d29
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Ако имаш съмнения относно автентичността на Библията значи разбираш духовността в по-широк смисъл.
За такъв човек като теб тогава ще е по-интересно и полезно да чете неща като - Будизъм, Петър Дънов, суфите и т. н.
Всъщност в основата си повечето духовни учения са близки - да обичаме, да сме благодарни. Да не мразиш, дори и враговете си, да не ги критикуваме дори и т. н. Да сме смирени и приемащи.
Проблемът е, че и 100 книги такива да прочетеш - трудно се правят тези неща на практика,
Във всеки има злоба, омраза и желание да критикува.
А за да стане човек истински християнин или духовен човек - трябва да ги прави човек тези неща на практика.

 
  ...
преди: 11 месеца, 26 дни
hash: c78f3ae09b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   До 5, 14, 20 човека с висше богословско образование.
Авторе на тези 3 коментара като те чета какво си написал оставам тотално разочарован. Казваш, че имаш висше богословско образование а преди това висше образование имаш ли завършено поне седмокласно /7-ми клас/ образование. Питам защото начина ти на размишление показва, че нямаш дълбоко мислене, а повтаряш каквото ти са казали тези които са ти дали висшето образование. Ти не каза на колко си години, а бих искал да зная. Напомняш ми на една моя селска стара баба като и казахме, че видяхме един мъж извън село да седи на тревата и да пише нещо на неразбираем за нас език, тя веднага реагира: ох госпуть, ох това е госпуть. Тя повтаряше това което беше чула от нашия ПОП. Ти си същия, каквото ти са говорили твоите религиозни учители и ти повтаряш като нашата селска баба. Много добре знам какво говоря за разлика от тебе. И ако ти кажа какви книги съм чел ще ти падне шапката. Ти чел ли си гръцкия философ Платон, Аристотел, еврейския философ Спиноза и още много други автори. Спиноза е израснал в еврейската Синагога и е много добре запознат със стария завет на Библията. В Библията се казва, че първите пет книги в Библията са написани от Мойсей, а Спиноза казва, че Мойсей не е написал никаква книга, но ти това не можеш да го проумееш. Мисля, че е излишно да водим диалог с тебе защото ти си много ограничен. Пак на номер 10 си казал, че хората възприемат Бог като някаква сила, а не като личност. Бог не е личност, Бог е СПИРИТ-ДУХ който е в цялата вселена и във всяко материално нещо, той е вечен и никой още не го е видял. Мога да ти обесня какво е света трица, но ти няма да го проумееш. Ти си последния, който може да обеснява Библията.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 35a3ef543b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   До 23

Аз нямам намерение да споря със заблуден и безумен човек като теб. Казвам това, защото човек, който не знае, че Бог е Личност и е Света Троица: Бог Отец, Бог Син - Иисус Христос, и Бог Свети Дух! - е заблуден и безумен!

И няма защо да пише в такива теми и да се мъчи да заблуди и други хора и да поврежда душите им!

-----------

Относно мен:

Имам две висши образования(едно светско и едно богословско).

Чета книги от шест годишен и досега(вече минах 50г) съм прочел хиляди книги и съм достатъчно интелигентен, човек, за да ме оценява човек като теб!

Винаги съм търсил истината.
Още от младеж съм изследвал къде е тя и постепенно разбрах, че тя не е нито във философията и тия автори, които споменаваш, нито в никакви други човешки мъдрувания и идеологии! Повече от 15 години минаха, докато достигна до Бога...

Както вече казах, истината е само в Православието и Православната църква!

Аз съм не съм само някакъв "книжен" православен християнин. Аз живея и водя православен християнски начин на живот: моля се всекидневно, ходя в събота и неделя на Богослужения, участвам активно в живота и Тайнствата на Православната църква, старая се да давам милостиня, да помагам на хората, да върша добри дела...

Не пиша това, за да се хваля, а за да поясня, че имам и огромен практически опит в духовния живот.

-------------------

Нямам намерение да споря повече с теб, затова не ми отговаряй!

-------------------

Още нещо важно пиша към всички хора, четящи темата:

Бог е Вседържител и Той със Своя Божий промисъл управлява и промисля за целия свят, за всеки един човек. И косъм от главата ни не пада без Божията воля или Божието допущение.

Бог върши всичко за нас с една цел: да познаем Бога, да се обърнем към Него, да заживеем Богоугодно и да спасим душите си! Защото този живот е временен и е само подготовка за вечния живот. И ние сме създадени за вечен живот, който не свършва със смъртта. Но е много важно как човек е изживял земния си живот, защото на Страшния съд всеки човек ще бъде съден и ще се определи дали да отиде в ада или в рая(с Бога в Небесното царство)...

Затова тук на земята ни се изпрашат скърби, болести, трудности и изпитания. Всичко това ни се изпраща(или допуска) от Бога на нас хората, за да осъзнаем суетата на земния живот, да се обърнем към Бога и да се подготвим за вечния живот като заживеем Богоугодно и се въцърковим...

А знаете ли кое действително е пагубно за човека на този свят? Аз ще ви кажа - да стане противник на Бога, и да повреди и съответно погуби душата си. (и до края на земния си живот да остане в такова състояние)


Странник

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 24 дни
hash: c78f3ae09b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Аз пък ще ти отговоря макар, че ти НЕ ИСКАШ. Аз пък не искам ти да ми отговаряш защото пак ще бъде някаква твоя глупост. Ти специално, каквото и да правиш в този ти мизерен живот, в рая няма да отидеш. Като си много грамотен, на 50 години прочел си хиляди книги и си достатъчно интелигентен за да вярваш, че магарицата може да говори, а змияте ще яде пръст завинаги. Виж вишисте какво казва Исус в МАТЕЙ 7:14
"Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот и малцина са ония които ги намират".
Затова ти казвам, че ти никога няма да отидеш в рая, защото ти не си от малцината.
Ти си толкова ограничен, че не знаеш, защо нищо не се споменава в Библията за Исус от 12 годишна му възраст, докато се повява в Палестина. И сега като ти кажа истината ти направо ще се побъркаш. Исус е бил в ИНДИЯ през това време и е изучавал 6 години Будизъм и 6 години Хиндуизъм. И ако поне малко разбираш от Будизъм и от Хиндуизъм ще видиш колко много си приличат тези две Индийски религии с Християнството. Но как ти с твоите две висши образования ще разбереш такива важни неща. Исус в Индия са го наричали ИСА. След като си толкова образован кажи ми кои са били тримата /3-мата/ мъдреци, които са дошли от Изток след като Исус се е родил. Зная, че няма да ми отговориш защото в главата ти няма никакви знания, освен твоите хвалби. Жалко за двете ти висши образования.
МОЯТА РЕЛИГИЯ Е ХИНДУИЗЪМ от която ИСУС ХРИСТОС е получил своето РЕЛИГИОЗНО ЗНАНИЕ И ПРОСВЕТЛЕНИЕ. Тоава е истината. А ти продължавай да се перчиш с твоите две висши образования.

 
  ...
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 35a3ef543b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   до 23/25 - вярващия в хиндуистки заблуди

(Копирам отговора си до теб и в тази тема, защото ти търсиш и други теми, в които съм писал, за да ме питаш разни неща. )

Писах ти вече веднъж, че не желая да споря с теб, но ти не мирясваш!

Свети Апостол Павел казва: страни от еретик, след като го посъветваш веднъж или дваж. Добре. Ще спазя думите му и ще те посъветвам втори и последен път.

Първо ще ти обясня, защо не искам да споря с теб:
1. Защото по принцип мразя споровете, понеже те нарушават душевния мир на човека
2. Аз мога да те оборя за всичко и да отговоря на всеки един твой въпрос, но не виждам смисъл да го правя, защото няма какво да науча от теб, а само ще тровя душата си с твоите заблуждения и безумства!
3. Този сайт не е място за спорове, а и не е редно чрез такива коментари темите да навлизат в offtopic

Виждам, че явно има много въпроси, които те вълнуват и не ти дават покой, и затова продължаваш да търсиш темите, в които съм писал, за да ме питаш. И понеже сметнах, че може да го правиш, защото все пак е възможно подсъзнателно да осъзнаваш, че се заблуждаваш и се намираш на грешен път, който води към погибел, затова и реших да ти пиша втори и последен път!

Сега ще отговоря само на три от въпросите ти(в чест на Светата Троица), защото е безсмислено да ти отговарям на всички тези въпроси до момента, понеже след това ти ще искаш да ме питаш още и още, и така няма да има край...

1. По въпроса за Св. Причастие с тялото и кръвта Христови - аз писах това не на теб, а на автора на темата. На теб няма да ти го обяснявам, защото това е Тайнство в Православната църква, а ти не си неин член! И не те касае! Ако след време се обърнеш към Бога и се кръстиш в Православната вяра - ще разбереш и това Тайнство!

2. По въпроса ти за дявола и демоните. Тук ще ти обясня: Бог е създал първо духовния свят: ангелите. Те са духовни същества. Създал ги е със свободна воля(както и нас хората). Но един от висшите ангели(има девет ангелски чина) деница се е възгордял и се е помислил за Бог, и сметнал, че Бог вече не му е нужен, и се разбунтувал против Бога. Увлякъл след себе си 1/3 от ангелите. И когато това станало: той(и останалите ангели, които го последвали) паднал от небето в бездната. И от светъл ангел се превърнал в ужасен дявол, сатана... Това станало и с другите паднали ангели, които също се наричат и демони, а също така и паднали ангели.

3. Прераждане няма, защото Бог е създал душата на човека безсмъртна, тя е Божие дихание! Душата се създава още при зачатието на човека(затова абортът е убийство) и живее заедно с тялото на човека в земния живот. След смъртта, която всъщност представлява отделяне на душата от тялото, тялото отива в пръстта, а душата минава през т. нар. митарства и там, ако я задържат на някое от тях - отива в ада, ако ги премине успешно - отива в Рая (при Бога). И така пребивава до деня на Страшния съд. Тогава телата на всички хора ще възкръснат и отново ще се съединят с душите си(само че тези тела ще бъдат други - нетленни, няма да се нуждаят от въздух, вода и храна, такова е било тялото на Господ Иисус Христос след Възкресението Му. ) И тогава всеки човек ще бъде съден и ще се определи окончателната му участ - дали ще отиде в ада или в рая?


Вместо спор ще ти препоръчам няколко книги и сайтове, които да прочетеш и да разгледаш. Там ще намериш отговорите на всичките си въпроси:

1. Новият завет - прочети го внимателно и нееднократно, и ще получиш огромна полза за душата си. Особено обърни внимание на глава 5, 6 и 7 на Евангелие от Матея. Аз повярвах окончателно, когато ги прочетох - просто с цялата си душа и сърце почувствах, че написано там е безспорна и неоспорима истина!

2. Нашата Вяра, надежда, любов - от арх. Серафим Алексиев и Макариополски епископ Николай

3. Прочети за Иеромонах Серафим (Роуз) - то е роден като протестант, после се е увлякъл от разни източни учения(като теб) и след много терзания, търсения и духовна борба - достига до Бога и приема Православието. Основава православен манастир в Калифорния... Автор е и на няколко книги и статии - примерно "Православният светоглед". Може да ти бъде за пример!

4, И една статия точно за теб: "Православният път към спасението и източните и окултните мистически учения"

5. И накрая - няколко православни сайта: Православието, Бъди верен, Православен свят, Православен храм.


Това е от мен. Надявам се, че всичко, което ти написах, ще ти принесе душевна полза! И не само на теб, но и на всички други, които ще го прочетат!

И не ми задавай повече въпроси, защото както вече казах - няма повече да ти отговарям!


Странник

 
  ...
преди: 11 месеца, 21 дни
hash: 0779dbbea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Странник е наистина един ограничен човек който не може да разсъждава извън великата му книжка и цитатите и. Ако няма цитат с който да те "затапи" дава на късо и почва да ти обяснява как ти не си дорасъл за думите Христови как няма смисъл да ти се обяснява как не си християнин и другите глупости на хората като него. Ако го изнервиш достатъчно ще ти тегли една анатема и ще ти каже че Сатаната те е обсебил :)
Нещо за белия мъж от Южна Америка да кажеш? Виракоча нещо говори ли ти?

Предал родина и отечество за да слави еврейски комерсиален "бог" който евреите пробутват на света. Техния Йехова за другите Исус :)Да беше се поразровил толкова за Тангра примерно :) Но е по лесно да си напълниш главата с цитати и до там.

Няма как да събудиш някой който иска да си спи. 50 години сън - продължавай все така като се освободиш от телесната си обвивка ще разбереш в какви лъжи са те вкарали или си се вкарал сам. Успех с "пробуждането" и "правото" славене

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 20 дни
hash: 03ee97f376
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   По - умният мълчи и гледа сеира!
А виждам че никой от двамата не се спира!
Особено глупав и заблуден да някакви измислици и сам с вкарва в грях търсейки си го самичък п отпадането на жлъчната душичка която притежава един ден ще си носи и понесе последствията за богохулството! Само имай търпение! Така или иначе всички ще се явим пред Исус Христос да ни съди за дела постъпки мисли чувства... От временният ни земен живот и ще ипр дели кой за къд е заслужил да прекара Вечният си живот!
Дали то вярваш или не няма никакво значение! Защото Истината си остава Истина и Тя не се променя!
Бог е бил е ще бъде същият вчера днес и завинаги!

Жена на 25

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 19 дни
hash: c7dcf13a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   "Дали то вярваш или не няма никакво значение! Защото Истината си остава Истина и Тя не се променя! "

Именно това че ти си повявала в глупостите които официално са приети си е лично твой проблем. То допреди няколко века тия дето твърдиш че са "истината" са обяснявали и че земята е плоска... ама чакай то май ти и в това вярваш нали? Като цъфнат извънземните какви ли ще ги изкарате - ангели или демони или нещо помежду-тях. Или великия ти бог е сътворил цяла вселена ама само един разумен вид - човека пък други разумни видове няма? Сигурно и слънцето се върти около земята? А да обясниш защо голяма част от елементите в човешкото тяло не се срещат на земята а в космоса?

Държат ли те в страх как трябва да вървиш в "правилната" посока и да мислиш "истината" иначе те чака вечен ад и мъки? Мога само да съжалявам хора като теб и онзи 50 годишния избрали да бъдат роби на страховете си и допуснали някой друг да им определя живота и насади кое е истина и кое не. Живей в страх и си мисли че понеже си била добра и праведна овца пастира накрая ще те дари с вечен живот - страдай тук и се успокоявай че видиш ли като умреш всичко ще е наред. Само недей обяснява на другите че трябва и те да са овце като теб - някой са кучета пазачи други са вълци и т. н. ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker