Гета ли са панелните квартали? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Гета ли са панелните квартали?
преди: 11 месеца, 25 дни, прочетена 1180 пъти
Как смятате?
Люлин, Младост, Тракия, Меден Рудник и тн. гета с голяма гъстота на населението, лоши условия на живот и т. н.

Ако да, то давате ли си смeтка, че може би над 2 милиона българи живеят в подобни гета?

При това българските панелни комплекси са много по-лошо устроени от френските, или немски такива (които окачствяват като "проблемни квартали"). Междублоковите пространства са запуснати и няма и следа от градинки и трева (освен буренища), сградите са запуснати...

Къде бихте искали да отраснат децата ви? В блок, в кооперация, в къща с градина? Защо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 8696177f7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Пълни глупости. До 25 съм живял на жълтите павета, след това в Слатина и Гео Милев. Родителите ми живея в къща в Симеоново, в частта където още няма канализация!!! Отделно две години в чужбина - Берлин и Истанбул. От всички тези места, Люлин има най-добра инфраструктора, а панелните жилища са с най-добро разпределение, а и са винаги вързани към парното. Само това, че се топлиш на климатик, означава че живееш на кофти място.

Проблемът на Люлин е, че част от жилищата по соца са давани на бачкатори, придошли от селата. Но вече те са на възраст, а новите са по-култивирани.

 
  ...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: f659956742
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Не, не са гета!
Напротив при нас в междублоковите пространства на панелните квартали има много дървета, цветя, градинки, детски площатки...

 
  ...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 5428639002
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   И аз съм се замислял над този въпрос. Истината е, че в България почти няма негето. Панелните квартали са грозни, остарели и захабени. Кварталите с повече ново строителство пък са много застроени, няма никакво пространство, паркоместа, площадки, зелени площи, никакво градоустройство и плануване. Отделно 90% от новото строителство е ниско качество и с много лошо разпределение. Кварталите и селата с къщи пък са с ужасна инфраструктура и дори нормални улици и тротоари няма.

Като погледна някое западно село ми пълни душата - с красиви симпатични къщи, градинка пред всяка къща, пространство, зелено, китно, подредено, с нормални улици и тротоари. Ако гледам бг квартал или село, буквално се депресирам. Сиво, занемарено, разхвърлено, нагъчкано.

Честно казано дори милиони да имам, не виждам какво мога да си купя от България. Някаква кутийка на безбожна цена, без нормална инфраструктура и без никакви възможности за работа и развитие. На запад може да са скъпи жилищата, но поне знаеш за какво ги даваш. А тук хем скъпо, хем нищо не получаваш насреща.

Виж в гугъл една снимка на холандско например село и виж в България. Разликата е от земята до небето. Все едно сравняваш Москвич дванайсетак с Бентли, а ццените ни гонят тия в западна Европа. На какво отгоре не знам.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 5590b715a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Какви 2 милиона, над 90% от населението живее в такива гета.

 
  ...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 40bee1456e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ако в района редовно си изхвърлят боклука през терасите - значи си е чисто гето. Чувал съм, че по софийските квартали се случва масово.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 2b1cf0ade9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Пич, не знаеш, да ти обясня - комунизмът беше лоша система, за бедни хора, но не безумна както днес. Тия панелни комплекси са били строени с умисъл - да има градинки, достатъчно пространство между блоковете, магазини, училища и т. н. - това което днес западът промотира като "15-minute cities". Е, комунизмът с всичките си кусури го изгради това преди 70-80 години...

Обаче... първо, пак да ти обясня, след втората световна война, цяла Европа е разрушена, бедност, особено Източна европа. Сторяло се е евтино, колкото да вкарат хората в градовете и да изградят инфраструктура. Сега хората се оплакват, и не могат да си представят каква бедност е била. Никой не спори, качеството е било последна грижа. След това комунистическата система буксува, и така и не произвежда нещо по-свясно. Второ, каквото и да се направи, то трябва да се проддържа. Това е основният проблем на българинът - ТОЙ НЕ ПОДДЪРЖА. Също - гледа да си го оправи у тях, ама как изглежда отвън...

Панелките че са зле, зле са. Точно затова искат повече поддръжка. Примерно да се организира блока и да се санира. Аз лично искам да съм колкото може по-далече - не конректно от тия огромни кооперации, а от ХОРАТА в тях. Просто не понасям отношението, не понасям да ми дънят чалга... Иначе съм живял в панелка, вярно от по-новите, нямах проблеми откъм сграда. Но едно село хора които не понасяш и не можеш да се разбереш с тях...

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 484311a9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Половината ми живот е минал в един от изброените - Люлин.
Ами гето е! Панелното строителство е вид промишлено строителтво. Идеята е да построиш нещо бързо. Да, има канализация, добро ел. захранване. Парното за мен е голям минус, защото по-неефективна система трудно може да се измисли. Местоположенията на блоковете наистина са проектирани с някаква мисъл.
До там.
Това са вече много стари сгради, в които продължват да живеят все толкова бедни хора. Много млко се е променило от края на соца в тия комплекси и понеже сградният фонд продължава да си острява, нещата няма да станат по-добре.

 
  ...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 8fe1a0bca8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Панелните квартали са гета, дотолкова доколкото това са хора или тенхните наследници, които са дошли от селата и са станали работници в разните предприятия или заводи по времето на социализма.

Тоест самите квартали не са 'гето', 'гето' могат да бъдат голяма част от хората в него. Тоест, това са потомци и дцеца и внуци на селяни или бачкатори(нищо против въпросните хора, има много свестни, отговорни и т. н. хора), но нека се има предвид, че в една такава среда е много по-вероятно да преобладава простотията, чалгата, ниското образование и т. н.

Просто самата среда е такава. Не е нещо свързано с конкретно панелките, а с хората.

Естествено, не е гаранция, че ако си от панелка си прост и със селски манталитет, както и не е гаранция, че някоя джукеста кифла от Бояна или Центъра става за нещо..

Много достойни хора, включително и единствения некорумпиран политик в новата българска история - Жан Виденов - идват от таква среда и са живели/живеят в панелки.

Но за масата по панелките - простотията, чалгата, дребния тарикатлък, пиенето пред блока и т. н. са нещо нормално. Самата среда е простовата и ограничена и се изсикват усилия, за да се измъкнешш от такава среда.

А най-смешните са ми хората, които плюят по соца и стария режим и в същото време пишат от панелките, които са им построили през соца.

Впрочем, панелките може да ги упрекват и за всичко друго, но с доказаа като издръжливи сгради - повечето са на 40 или повече години.

Почти всичко е строено от строителни войници и всички тези панелни квартали са изникнали за има-няма 20-25 години строене!

Невероятно!

Т. Т.

 
  ...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 3597784075
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   2 къде е това при вас защото Младост например целия се презастрои?

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 7edc61fcfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Пич панелките ги построи Бай Тато и те бяха основно предназначени за средната класа Българи. След падането на Бай Тато не малка част от тия жилища бяха още държавни на Жилфонд, раздадоха се на циганята и те ги разрушиха. Другата част от държавата се раздаде на мутрите, а те изгониха голяма част от средната класа Българи на запад и те си изоставиха жилищата. Аз съм израстнал в панелка в краен квартал в областен град на Северна България. А ми блокът беше предимно населен от инжинери, счетоводители, медицински сестри Българи. Сега там има само циганя, избуяла трева и разруха………




А моите деца ще израстнат на Скандинавието. Но ще знаят и български. Ще познават България. Ако искат да заживеят един ден в България няма да ги спирам.












Чингис Хан - Скандинавеца

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 25 дни
hash: 9aef5f9c22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Зависи от квартала, че и от съответния блок и хората, които живеят в него. Живяла съм 2 години в подобен блок, повечето съседи бяха свестни, пред блока имаше градинка с цветя, която подържаха, две пейки, чисто и приятно, да ти е кеф да поседиш в почивния ден на слънце, самият блок не беше саниран, но добре боядисан и нямаше "кръпки", т. е. всеки да си боядисва и да си санира както му хрумне. Когато напуснах събираха пари да го санират изцяло.
От друга страна съм ходила на гости в блокове, които приличат на декор от филм за войната, мръсно, изкъртено, олющено, от вън само дето кратер от бомба няма, изпотрошено, боклук навсякъде, асансьорът плашещ, така скърцаше, че имах чувството, че всеки момент ще пропадне...
Така, че не е толкова до квартала, а до хората, които живеят в блока.
И двата блока, които описах се намират в София.
А иначе в момента живея в стара, но добре поддържана жилищна сграда в ценгъра. Само 10 апартамента сме и е тегаво когато трябва да се събират пари за ремонт, но пък съседите са разбрани, входът е добре поддържан, чисто е, а отпред имаме мини градинка с пейка и цветя. Единственият проблем е, че сградата е стара, няма асансьор и често трябва нещо да се ремонтира, я ел. инсталацията, я спуката тръба.
Обаче си харесвам квартала, сградата и повечето съседи. Е, има си 1-2 странни, но поне са си от тихите луди, та не пречат, само се забавляваме със страностите им.

 
  ...
преди: 11 месеца, 24 дни
hash: a3301bee08
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Значи много ми хвалят крайните квартали Люлин, Модерното, къщички, чист въздух: да, но не желая децата ми да растат сред циганчета. Не желая и толкова. Не желая и всеки ден да се лашкат по коли и метро за да стигнат до елитните училища в Центъра на София. За София: хвалете всеки район, квартал, въздух: истината е в Центъра. Тухлени жилища, добри училища, възможност за намиране на работа в близост до дома. Ако можете да си спестите 80 минути до работа, че и повече и толкова път на децата до училище, дали няма да ги спестите?

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 24 дни
hash: e8ead40ebf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Живея в такъв - ж. к. Суха Река. Гето си е - някаква кръстоска между Припят след Чернобил и Донбас след войната - мръсотия, бурени, олющени фасади.

 
  ...
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 8fe1a0bca8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 12: абе не е баш така.

Точно панелните квартали масово е много мръсен въздуа, защото са на ниско. Чист въздух в София трудно ще намериш, освен в най-високите квартали около Витоша или евентуално около Южен парк.

Това за 80 минути пътуване също не е вярно. вече има 3 лъча метро, има автобуси навсякъде, от Люлин и Модерно специално се стига за макс 35 минути до центъра, с кола може и за 15-20 зависи от трафика.

Аз живея близо до центъра и веднага ще ти кажа минусите - самолети фучат непрестанно над главата ти, полицейски сирени, гъчканица, няма къде да се спира с кола(аз до моята около 5-6 минути ходя пеш).

Не, че е лош центъра, много си е хубав даже, но в крайна сметка ако имаш 200 - 250 хиляди евро за апартамент дай ги? !

Не е ли по-умно да вземеш нещо чисто ново за 1500 евро м2, отколкото да дадеш 2500 евро м2 за 60 годишна сграда, но в център? !

Т. Т.

 
  ...
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 8fe1a0bca8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Проблемът в панелните квартали е средата.

Особено за по-млади и подрастващи, мо0же много лесно да попаднат в компанията на наркомани, разни 'ултраси' от агитките, дилърчета и прочие безперспективна измет.

То не че и в центъра е много по-различно, даже на Народния театър се събират да пият и пушат баш децата на 'елита', но пак средата не е толкова тегава като в крайните квартали.

Но въпреки това има доста подценени места според мен в София, даже гледах наскоро цени около 1000 евро м2 за чисто нова сграда, в Центъра цените са непосилни за обикновен човек, обикновено сградите са доста стари, общи части -занемарени, а съседите са пенсионери, с които трудно се разбираш още по-малко лесно да успееш да събираш пари за разни ремонти и т. н.

Баш в 'центъра' сградите масово са от 50те и 60те години. Набутваш се едни 2500 евро/м2, а следващите 10-15 години ще трябва да правиш и сериозни ремонти - я по фасадата, я по покрива!

Просто не е по джоба на обикновен човек това.

Т. т.

 
  ... горе^

...
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 1907de7327
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Не са. Центърът е пълен с клошари, а в квартала ми има само един или еколозите (така наричам клошарите, които събират от кофите и благодарение, на които сме на доста челно място по рециклиране в Европа) Всички знаем каква тоалетна са колоните на Гарибалди и НДК, или подлезите на Раковска и Патриарха.

 
  ...
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: a3301bee08
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   15, на крайните квартали и средата е проблема. Модерното: цигани, Люлин: наркомани. Кой иска децата му да са сред цигани и наркомани?

 
  ...
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 456d7fff7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Който твърди, че панелните квартали са гета, не е виждал гета. Почететете, понаучете това-онова и пак помислете!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 19 дни
hash: dc0533e0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Гета не знам. Но откровено са ми неприятни. Обичам си къщата.

ЖК-тата са еманация на общежитийното съществуване, при това в най-неприятния му вид. Чудесно подхранват стадното мислене или съвършената липса на такова.

Крайно звучи, но говоря генерално.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker