Възпитавате ли в децата си дух на расизъм? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Възпитавате ли в децата си дух на расизъм?
преди: 11 месеца, 12 дни, прочетена 1331 пъти
В групата на дъщеря ми има чернокожо момиченце, приятелки са с дъщеря ми от миналата година. Най-интересното е, че дъщеря ми снощи за пръв път ми зададе въпроса защо тя е черна, явно досега този факт не й е правил впечатление. Проведохме си един разговор, като й обясних, че всички хора са еднакви, само че някои се раждат с различен цвят на кожата - "ето дори ти и брат ти сте с различна кожа "/дъщеря ми е много бяла, а синът ми е мургав/. "Важното е, че сте приятелки с нея и момиченцето е най-веселото и темпераментно дете което познавам".
Вкъщи, признавам си баща ми е невероятен расист/дори не иска да гледа филми ако има повече чернокожи в тях- "Нямало да гледа само чернилки"/. Колко сме се карали и не мога да го убедя в противното. Майка ми е по-скоро пасивна в това отношение. Така и не знам как в мен се е изградил този "антирасизъм". Честно много се дразня като чуя хора да говорят разни обиди като "жълтурковци", "чернилки", и т. н. Лично аз няма да оставя децата ми да поддържат такова поведение.
Вие какво правите, говорите на децата си или ги оставяте сами да изградят мнение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 75ee621569
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

1.   Да, аз възпитавам в дух на расизъм. Расизмът е е нормална защитна реакция на организма на всеки един народ. Възпитавам в дух на расизъм и хомофобия, за да не ми докара сина ми за зет Мустафа от Сенегал. Всяка жаба да си знае гьола. Нямам нищо против Китайците в Китай, негрите в Нигерия или шведите в Швеция. Напълно разбирам и оправдавам омразата на негрите в Африка към белите. Бил съм в Кения за месец и е направо страшно. Пожелавам ти и на теб, за да разбереш какво означава истински агресивен расизъм.

Като чета обаче, ти бъркаш нормалния здравословен расизъм с обикновена простащина. В къщи думи като "чернилки" или "жълтурковци" просто не се използват. Както не се използват псувни и всякаква тираджийска лексика.

Пожелавам ти да си изключих Нетфликса, да поспреш с американските кинобози и да почнеш сам да разсъждаваш. Очевидно е, че целият ти въпрос е плод на имплантирано чуждо мнение.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 13e557fb2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Ами и двете крайности ме дразнят. Съдя за човек по това какво има в главата и в сърцето, не по цвета на кожата. Ако един негър, китаец или българин е достоен човек, ще си пия бирата с него, ще работим, ще сме приятели. Всеки човек заслужава любов и уважение.
Но да ми цирикат, че "негър" било обидно, при положение, че на български не е и с афробългари я ползваме тази дума, да ми налагат квоти във фирмите са хора с различен цвят на кожата, е пълна простотия. В екипа си нямам проблем да взема и 100% негри или бели, ако ще свършат работа.
Друго, когато сред дадена етническа или расова група има проблеми, не можем да си затворим очите. Дали е ген, субкултура или друго, не знам. Но не бих отишъл в циганската махала посред нощ. Ако работя с циганин и е точен, чист, възпитан, не бих го делил.
Също така политически - нямам нищо против негрите в Африка, арабите в пустинята, руснаците в Русия, но не съм ОК цяла Африка да се засели в Европа с техния начин на живот, култура и порядки. Не че са лоши, но сме различни и това просто не работи.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 177d34b593
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Да!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 252672b958
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Не. Но не забравяй, че черните възпитават децата си в много по-голям расизъм и много по-голяма омраза към белите. По-големи расисти от негрите няма.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 255a1ff50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не, но черните не обичат белите, освен ако не са смесени. Всяка раса си се чувства най-добре с представители от нейната раса.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 5d8e9c69c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Когато някой нарича друг с имена : чернилки, мангали, жълтури и тн се взема под въпрос културата на тези хора.
НЕ БЪРКАЙТЕ КУЛТУРАТА С КОЖАТА! Ние българите се наричаме един друг " циганин", например, когато имаме предвид че някой се държи по някой от показателите на циганската култура.. Не защото човека е циганин, а защото се държи като такъв.

Наистина съжалявам, но културата на белите предполага уважение, толерантност, цивилизовано отношение. Факт е и че най големия "антирасист", какъвто се изкарва авторката ако толкова много му харесва съответната култура спокойно може да живее в Африка, Китай и тн. Ама не, стоят си тук, в Европа..
Те идват при нас, защото са привлечени от нашата култура. Ако не им харесва че някой може да не е свикнал да вижда такива като тях, да си стоят в Нигерия.

Не ме разбирайте погрешно, виждам откъде авторката изхожда и е права принципно. Само че проблема идва от там, че хората нямат досег с други "кожи". Средностатистическия българин не вижда чернокожи на живо всеки ден и като види някой и му прави впечатление. , което е естествен процес, тъй като човек като баща й няма изработени невронни мрежи в мозъка си за да си направи асоциация що за човек е това..
И тук идва културата. Ако първото впечатление от въпросния човек е добро, често ние казваме черните са супер готини. Да ама ако е лошо (съжалявам, но статистически е така ) се стига до нещо което в днешно време наричаме расизъм. За да се изкорени въпросната невронна мрежа човек тряба да живее в такива среда, в която преобладава доброто... а това няма как да стане. В България, където чернокожите са малцинство и се държат възпитано не е трудно. Но в англоговорящите държави е трудна работа. Виж вече за циганите в България си имаме установена симбиоза, която работи малко или много. Щом още не сме се избили един друг..

Призовавам авторката да дойде да живее в Лондон, в Пекам, Брикстън или Кройдън да види културата на "чернилките" в цялата им светлина и изящество. Т. е. жизнения опит тук е от гигантско значение. Няма нужда даже всъщност., Да идва до Англия.. Достатъчно е да се завърти за час-два покрай Факултето, Филиповци или Столипиново... ако толкова много й харесва там може и да купи къща и да заживее насред тях. Даже може и да не я купува... те нямат навика да си купуват жилищата.
Моля ви! Излезте от балона, в който сте се навряли и си свалете розовите очила

Ако някой индивид, от рода на циганите или чернокожите иска да живее при нас, той тряба да направи всичко възможно да се интегрира в нашата култура. Ние не можем да си сменяме културата заради тях. Както правят в Америка между впрочем, където в момента върви погром, вандализъм и зомби апокалипсис в почти всички градове, в случай че не забелязвате.

Апропо. Сигурен съм че бащата на авторката няма да има нищо против родителите на чернокожото дете. Просто вече на всички ни писна да ни заливат с американска неолиберална помия.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 0ea71e0e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Черните наистина са големи расисти. Не, но няма да ми е меко казано замесване с цигани, детето ми е светло и би било хубава мишена за такива. Мисля, че повечето българи ще ме разберат защо. Моля одобрение на коментара, той не е расистки, а човешко мнение, на което имам право.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 5018b8ea67
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Какъв расизъм, то по-кофти хора от българите няма.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 489e971e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Съжалявам, че трябва да ти го кажа директно, но или си глупава или крайно невежа. Второто, ако се дължи на недостатъчен житейски опит и по-задълбочен контакт с цигани и други подобни е извинително. Все пак си съвсем млада. Но, ако имаш житейския опит и въпреки него си все още невежа, това те прави глупава. Висша форма на идиотизъм е нещо напълно естествено, като дишането да се изкарва неестествено. Така нареченият расизъм е нещо напълно естествено, което се поражда като изграден защитен рефлекс от контакта и по-задълбоченото опознаване на същността на циганите и другите им подобни. Докато това не се случи на негово място в съзнанието и психиката на човека се намира лъжливият глас на емоцията и чувството, че определен етност бива несправедливо дискриминиран просто по традиция от хората само, защото е с мургава кожа. Ти като толкова млада може да си невежа понеже нямаш натрупан житейският опит и не познаваш задълбочено същността на циганите и другите им подобни. Но политици от висш ранк от които зависят цели държави и общности нямат асолютно никакво право да са невежи по този въпрос и да действат от позицията на емоцията. Това е престъпна безотговорност, която засяга животите на стотици милиони хора.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 3f02141602
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Специално за филма с чернилките баща ти е прав. Ако не си забелязал, в последните 20г взеха да се появят филми препълнени с черни. Ако е филм за Африка - нормално, такива преобладават. И в САЩ ги има на определени места. Но се правят филми в стил Планетата на маймуните - т. е. хората са на социално високи постове, всичко изглежда нормално, само че някак почти няма бели. Президентът на САЩ почти винаги е черен по новите филми - ей така "защо пък не". Съдиите 99% са черни - бях взел да мисля, че и реално е така, но питах запознати и твърдят, че са изключения, а не стандарт.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 831ce68071
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Много грешни впечатления жено... Ама типично...

Расизмът е вкоренен във всеки вид, не само в човешкият. Всеки вид биологично се стреми да запази определени групови белези. Изобщо не е само до любимата Щатска пропаганда за "цвета на кожата"... Децата искам да ти кажа, че са най-жестоките в това отношение, и да видят някой малко по-различен, в някакво отношение - вънешен вид или държание... нападат го и искат да го смачкат. Примерно - по-нисък, по-висок, с очила, носът му малко крив, по-хилав... Ще го изядат. Инстинкт е. Изключително грешни впечатления си си изградила, че расизмът бил въпрос на "възптиматие", или че е само до "цвят на кожата"... Не се орбразовай пред масовите медии и телевизора моля те...

Всъщност т. н. "анти-расизъм" който в момента го пропагандират, е пак на ниво "стадо". Сега пък е учат, то било само цвят на кожата, и ако не се съглсиш, пак рискуваш да те отритнат... Върнаха ни в соца... Не, не е само "цвят"... Раликите са бол, и генетични, и културни. Не съм и от тези които промотират "по-добрата раса", но разлики между расите има. Разлики между дори различни народности има...

На едно съвсем друго ниво на развитие е ти като индивид да прецениш какъв е другият като индивид, а не да съдиш за него само по раса, и то с фалшива гордост... Ама е по-трудно, трябва да мислиш и имаш собствена ценностна система, а не такава изградена от инстинкта или телевизора...

Иначе, като било само "цвят на кожата", я отиди в Африка да поживееш, примерно в Судан...

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 11119d2a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Възпитаваме децата си да не делят различните хора, а да ги приемат такива каквито са. Тука не говоря само за цвят на кожата, етнос, и произход. Включвам хората, които са с увреждания, пълни, с очила и прочие. Най-добрата приятелка на дъщеря ми е съученичка от нигерийски произход. Прекрасно, умно и мило дете. Отначало някой от децата си позволиха да я обиждат, на маймуна, чернилка и прочие. Детето преживя голяма травма.
Не е нормално това поведение, но предполагам че копират родителите си.
Българите сме си расисти като цяло, манталитета ни е да съдим и да се подиграваме на различните от нас, а иначе се сърдим като отидем промени в Западна Европа и ни дискриминират.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: d89372fcc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Живяла съм в чужбина и имам приятели от цял свят и от всякакви раси и наистина не разбирам как можеш да съдиш за някого по цвета на кожата му. Но какво ли се очудвам като тук все още се водят войни на тема София срещу провинция. В цял свят хората се ингересуват какъв ти е характера, какви качества имаш, само тук е важно дали си роден в Бургас или си от Люлин.
Та и за цвета на кожата е същата работа. Никой не си избира къде да се роди или от каква раса да е, но от усилията на всеки от нас зависи как ще ни се подреди животът. Така, че за мен това е много по-важно, а не дали си роден еди си къде или с еди си каква кожа.
Както казах имам добри приятели от Мексико, Венецуела, Южна Корея, Индия, Европа, Австралия и Индонезия и никога цветът на кожата не е бил важен, но иди го обясни на Ганчо от село, които е излизал 2 пъти от селото за да иде до близкия град, но пък в кръчмата е експерт по всички въпроси.

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 60a642f72b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Разбира се, че не. Истински се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 817f6b9b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   13, спри да лъжеш. Ако има по-расистка страна от нацистка Германия, това е Южна Корея. Ако не си със светла кожа там никой не взема за човешко същество. За негрите има предупредителен надпис още на летището там. Излишно е да казвам, че в Япония и Южна корея браковете с такива са забранени. Както и ислямът. И дори мюсюлмани да стъпват с крак на Японска земя е забранено, дори и да е по бизнес и само за един ден. Престани да лъжеш като циганка(ако не си точно такава). Научните факти са научни факти и те са че негрите имат почти двойно по-малък мозък от белите, да не говорим в сравнение с японците и корейците. А циганин единственият случай да не ти направи зло е само и единствено когато няма удобната възможност да го направи. Хора живеещи в свой измислен свят за нещата и разсъждавайки изцяло на емоционална основа са крайно вредни, защото подвеждат другите. За което и Европа от люлка на цивилизацията стана тотолна клоака с такива "компетентни" политици и лидери.

 
  ... горе^

...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 0ea71e0e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   13, да сравняваш хора от Мексико с нашите цигани си е кощунство спрямо хората от Мексико. Биха се променили нагласите ако тези хора престават да крадат и убиват. Иначе, че ние сме били расисти спрямо тях? Какво ме интересува дали ще ме нарекат расист, ако си предпазя детето да бъде ограбено и убито? "Хората в България", хората навън трябва да затворят устите си, защото не знаят добре какво и как и защо е в България. Да от Центъра до Люлин има страшна разлика в хората, които растат, възпитанието и образованието им. Това не е мит, а факт!

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 48dfe7c6a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Расизма е създаден за "разделяй и владей" и овцете и братовчедите на маймуните сред които са 85 % от белият човек приемат без да мислят- типично.
Бяла съм, живея в чужбина сред всякакви раси и националности, все едно ми е от къде идват и как изглеждат- интересува ме какво има в главите и сърцата им и души ли са или празни контейнери като някои от горе коментиралите.
Аз съм носител на древни гени, от най- чистите и с най- малко смески... по същата логика както се изразих горе, трябва да деля на примати и НИЕ!

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 5018b8ea67
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   А вие на какво отгоре сте решили, че сте нещо повече от негри?

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 778f0f8f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Пфффф... идете в Индия и изобщо из азиатските държави, да видите какво е истински расизъм. Това в Германия по времето на Хитлер... са били в детската градина направо...

 
  ...
преди: 11 месеца, 4 дни
hash: fe30e7bd97
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Абе какъв расизъм бе, говорим вече за 31 пола, вие ми говорите за чернокожи. Явно сте изостанали. Само след 10 г. ще видите какво става по улиците, то вече е факт в Западна Европа, вижте вечер какво става по улиците им с барове, хора от нов свят.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 76b3b669e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Преди 2 години когато бях още на 18, имах черно гадже от Нигерия. Живеели сме заедно с него и двамата му братя. Запознах се и с много от приятелите му и всички те се държаха мило с мен, приятелски и като джентълмени, нищо лошо не мога да кажа. На улицата много хора са ни гледали странно, аз съм рускиня и това прави голям контраст, защото имам много светло руса коса, сини очи и много бяла кожа, а той не беше много черен, а имаше светло кафява кожа като мулат, но все пак правехме впечатление. Той и братята му не работеха, нямаше пари, но винаги е опитвал да намери да ми даде пари за училище, никога не ме е оставял гладна, готвеше ми всеки ден, никога аз не съм плащала каквото и да било, държеше се с мен и с другите хора добре. Тогава аз не исках да живея с мама, защото тя всеки ден ми крещеше за нищо и ме стресираше, а при тези момчета винаги имаше спокойствие, те бяха смирени и дори аз да съм крещяла и да съм била ядосана, те пак бяха спокойни и ме успокояваха, усмихваха се, бяха много чил дори и това ми харесваше и предпочитах да живея там. И честно казано представата ми за тях се промени. Истина е, че пушеха трева, а някои от тях са и продавали най-вероятно, но не мога да говоря без да съм видяла все пак, лъжеше ме често, а и не стават за връзка-гледат и си пишат с жени. Не бих имала отново връзка с черен. Сега пък съм в другата крайност-с арабин и пак си има минуси, не ми дава да нося къси дрехи например и да имам приятели момчета, но плюсовете са много повече и е много морален, никога не поглежда жени освен мен, добър е много, купува ми постоянно неща и ме води на екскурзии, помага на брат ми и на майка ми и всички сме много щастливи с него. Имам ограничения заради религията му, които с черното ми гадже не съм имала, с него си живеех много свободно, но пък той ме научи да бъда по-морална и по-добра жена. В началното училище постоянно бях с цигани и сме си помагали и са ми били като семейство. Дори сега като видят майка ми я питат за мен, тя им казва, че съм се омъжила и т. н. хубави неща и си ме уважават много. Аз дори съм ходила няколко пъти като живеех в Пловдив за известно време в един цигански квартал Изгрев и никога никой нищо не ми е направил, хората там се държат нормално с мен, дори съм си говорела с тях. Като цяло циганите на мен лично никога нищо лошо не са ми направили, а ме приемат като една от тях и ме виждат като приятел. Явно усещат, че не съм надменна и съм човек с по-обикновен живот и ги приемам и харесвам и затова и те ме приемат. Смисъл, не удобрявам когато някой няма хигиена или се държи лошо, но това не е от етноса, а до човека. Имам и много приятели индийци в интернет, дори с някои сме говорили много по телефон и сме били като най-добри приятели, те са много смирени и добри хора, няма да усетите надменност у тях, много са бедни, но имат големи сърца. И затова аз не съм расист. Как мога да бъда расист с моят житейски опит, като цял живот никой нищо лошо не ми е направил, защо да ги мразя ими дискриминирам тогава? Те ме приемат. От българи, англичани и американци съм получила много пъти лошо. От Англичани невербално, просто като бях в Лондон ме гледаха лошо и расистки и без да искам докоснах леко докато минавах едно момиче и ѝ се извиних и тя постоянно се обръщаше и ми се мръщеше, друг път поздравявам в автобус и те ми се мръщат, също точно бях в Хийтроу и аз не разбирам акцента на човекът, който работи там и той вместо да ми помогне през цялото време ми крещеше незнайно защо и ме заболя главата, толкова много злоба. Българите пък постоянно като вървя на улицата все нещо ще се смеят да ме дразнят, ще се подиграват, ще ми се бъркат в живота и ще ме съдят. Американците и те, в интернет съм си качила нещо на стори или съм написала коментар някъде и постоянно ми пишат техните мнения без да съм ги питала и искат да спорим, това най-вече някакви феминистки или разголени момичета без морал или фейк профили. Дори са ме хейтили само, защото съм от Русия. От белите съм видяла много лошо, а от тъмнокожите нищо като цяло. А аз самата съм бяла, по-логично е обратното да е.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: c2e175cb2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   С този глобализъм и мултикултури стана именно това. През соца нямаше нет, беше желязна завеса и доста неща не знаехме. Е, сега разбрахме за американските цигани - негрите.... Хахаха

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker