Хората тук трябва да спрат да искат лични съвети в този сайт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121186)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хората тук трябва да спрат да искат лични съвети в този сайт
преди: 9 месеца, 17 дни, прочетена 3902 пъти
Концепциятата на spodeli net е много добра, евала на този, който го е създал и на модераторите, че продължават да се тормозят с триумфа на човешкия гений тук. Но напоследък се зачитам в някои теми, примерно едно момиче пита защо не може да си намери сериозен приятел и отдолу и пишат, че свестен българин не може да срещне, всички уж били по дискотеките. С такива малоумни съвети какво очаквате да стане? Ей така се развалят представите за реалността на едно младо момиче и не само - сега си представете, че стотици следват съветите в коментарите и отидат в чужбина да си търсят мъж и си остават там. Така се получава демографският дисбаланс като все по-малко българки раждат деца с българско гражданство. И пак се опирам на любимите ми емигранти. Повечето коментиращи тук окуражават емиграцията, не мислят за последиците от нея. Това е друга тема, предполагам, че умниците ще наспамят в коментарите отново как било по-добре да се емигрира. Само ще ви кажа, че всеки мой познат емигрант (не говоря за сульо и пульо каквито са повечето тук, говоря за лекари, адвокати, инженери), се връща в България, твърдейки, че оставането в държавата ни е най-правилният ход. Но както и да е, не очаквам Ганьо да го осмисли и разбере това и няма да опитвам да се аргументирам. Искам да кажа, че реалността много се различава от информацията в този сайт, сякаш тук са се събрали най-смачканите от живота песимисти, най-голямата цел в живота на които е да водят безсмислени спорове в коментарите, разчитайки на ограничените се представи за света. Няма проблем, спорете помежду си, но престанете да давате съвети на младите и неопитните, няма как да разбирате от всичко. Това, че случвате само на лоши партньори не прави всеки мъж/жена такъв. Това, че сегашните управници са комични и имаме куп проблеми в страната, не означава, че нямаме бъдеще (да не говорим, че другите страни не са утопията, за която ги мислите). Това, че модерното сега е развратът и чалготеките, не прави цяло едно поколение пропаднало.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 1c07b30c9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (381 гласа)

1.   Още не си разбрал/а, че тия които пишат да се търсят чужденци са едни и същи по темите.
Мъжете комплексари посочвайки чужденките за свестни, са тия, дето българките им са вечно к***ви, били грозни, били еди си кви, ма то гроздето е кисело като не може да го стигнеш.
Жените комплексарки същата работа, все българските им мъже виновни, че търсели к***ви, търсели кифлички с един тон грим и операции, не давали шанс на "свестните" и така.
Тия двата показатели от срещуположните полове винаги дават съвети да се търсят чужденци, толкова им е капацитета, кво да ти кажа повече.
Никога не съм срещал мъже и жени мислещи по тоя начин като тия в споделито, не се подвеждай, че масовката ще ги послуша, няма такъв филм.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: c5ba51f777
гласове:
1 2 3 4 5
  (340 гласа)

2.   Сайтът за това се казва “сподели” за да споделиш някаква история от живота ти. Не вярвам на някой да му е провървяло в нещо след като е пуснал история тук и е питал за някакъв съвет. Има хора които се чудят какво да публикуват и питат за всякакви безмислени неща. Хората не трябва да ползват този сайт за търсене на помощ а може само да питат за мнението им по даден въпрос.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 57c8f67801
гласове:
1 2 3 4 5
  (42 гласа)

3.   Честно казано малко ме подразни да наричаш хората, които са ЗА емиграцията Ганьовци. Факта, че слагаш под общ знаменател толкова хора и им лепваш етикет и не можеш да осъзнаеш, че това е индивидуално решение с различен резултат за всеки говори, че ти самия си Ганьовец. Аз също мога да говоря много по темата, ама също не очаквам псевдопатриот тип "от Искъро по-длибоко нема" да ме разберае. Най-малкото е редно да имаш някаква база за сравнение, за да твърдиш нещо такова, а не защото "един мой познат така каза, значи е така, защото на мен ми се иска да е така и това идеално ми пасва на малоумната и ограничена ганьовска теза". Всички знаем колко малко емигранти са се върнали за постоянно, няма нужда да посочваш изключения като правило.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 05730203a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

4.   Понякога се случва човек да няма близки хора, които да го подкрепят или да му помогнат и според мен в такъв случай този сайт е полезен.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 90a552250e
гласове:
1 2 3 4 5
  (55 гласа)

5.   Значи в сайта сподели да не даваме съвети, така ли? А въпросното момиче какво трябвашеда го посъветват? Да си вземе първия срещнат ганьовец, каквито има в изобилие по нашите ширини?

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 56570a978c
гласове:
1 2 3 4 5
  (31 гласа)

6.   България като държава в сегашното си състояние е пътник. Въпрос на време е и умните го разбрахме и се спасихме. Ти вярвай в Дядо Мраз и какво ти говорят КП и ББ

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 14932c97bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (35 гласа)

7.   Автора е прав, съвети, по тема, само коректни, така е точно, а бай Ганьо е подходящ да бъде талисман на България, статуетка, ключодържател, плюшена играчка.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 738d7a21d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (66 гласа)

8.   Е, авторче-само си ПРОПУСНАЛ да споменеш и другата страна на монетата- не си написал, че и дъртите мачовци и стари ергени в сайта-ОБЪРКВАТ представите на младите момчета искащи съвет, като им пишат, че всички жени били курви и не знам си какви в тази държава!
Като се възмущаваш -поне пиши и за двете страни на монетата, а не само това, че на теб не ти изнасяло, че българките предпочитат чужденци, ами български Ганьовци ли-искаш да предпочитат? !

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: a859267451
гласове:
1 2 3 4 5
  (224 гласа)

9.   Въпросната тема е със заглавие "С мен ли има някакъв проблем? " и на адрес: http://spodeli. net/story. php? ID=173444

Питащата там "авторка" (най-вероятно измислена тема) едва ли би последвала съвета в мнение номер 2 там, тъй като това би значило, че ще трябва да вложи смисъл и разум, а тези две качества рядко виреят сред хората и особено сред жените с подобни оплаквания като на онази авторка. Питащите рядко искат решение, защото то винаги се крие в тях самите и изисква действия и постоянство. Питащите обаче искат всичко да се решава като с вълшебна пръчица, без да си дават зор. Е, не може така! :)

Друга честа особеност при подобни теми (все пак повечето са измислени) е и това, че искащите съвети автори/ки редовно имат лошия навик "да забравят" да споменат важни подробности и обикновено само пускат набързо мухата на читателите, чакайки после с пуканки в ръка да се смеят, докато четат всичко, за което хората отделят от личното си време, за да дадат мнение и съвет. За да може някой да даде съвет, все пак следва историята да е представена по разбираем начин. Друго си е авторката да заяви:
"Ето, аз съм 155 см, 65 кила живо тегло, с паласки и двойна гуша, пъпчива, намръщена, държа се грубо с мъжете, имам грандомански изисквания. 'Що никой от най-готините и вървежни мъже с високи доходи не идва сам да ме сваля с цел да ме води по ресторанти и да вземе да живея при него? "
Тогава вече ще може да очаква по-ясни отговори при запитването си, тъй като хората ще са запознати с подробностите и въз основа на тях ще изкажат мнение.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 1c9e1ff5e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (48 гласа)

10.   Като инженер, мога да ти кажа, че точно инженерите никога няма да се върнат, освен да си оправят зъбите и да си напазаруват лекарства за няколко години, евентуално и на море за някоя седмица и обратно. Авторе, ти не си в ред... Отвори един сайт за обяви и гледай как за електроинженер плащат 1300лв., а за сервитиорка или гумаджия 3500лв. Електроинженерите все още и се търсят, но има цели други области, за които няма налична инфраструктура за упражняване на занаята. Та, такива хора, какво да правим според теб? Единият вариант е по кофите, с естествено разкъсан байрак, импровизиран на тениска. Другият вариант е терминал 2. Да, в България все още се намира хубава храна и климата е хубав, но какво от това като човек или трябва да става ИТ-джийче или дилър за да се възползва пълноценно от тези екстри? Лекари и адвокати може да се върнат, защото за тях има търсене и си докарват по 20 заплати над мизерната основна, под масата. Не изключвам единици инженери да са се върнали, но най-вероятно или са се напечелили и им е писнало, или смятат да въртят някакви далаверки чрез фирмички с 2лв. капитал, точене на еврофондове и т. н., но за второто се изисква да имат познати тук и там в администрацията. Реално погледната, в България няма никаква индустрия и просто няма как инженер да оцелява, колкото и да ти се иска да изкараш тази пародийна държава за нещо повече от това, което е.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: a00adc249c
гласове:
1 2 3 4 5
  (196 гласа)

11.   "лекари, адвокати, инженери"
ами то само за тях и за ИТ-та има работа в България.
За всички други работата е не по заслуги, опит или знания, а по връзки и познанства.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 90a552250e
гласове:
1 2 3 4 5
  (30 гласа)

12.   Държава, в която шофьор на камион изкарва колкото петима учени от БАН, не ми я хвали.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: b3de395392
гласове:
1 2 3 4 5
  (179 гласа)

13.   До номер 3: Не съм искал да слагам всички под общ знаменател, в бързината не съм се изразил ясно
До номер 5: Определено всички българи са ганьовци, прав си, имаш голям опит в живота и трябва да те слушаме
До номер 6: Ако да бягам в чужбина, за да ми е по-лесно, изоставяйки роднините и приятелите си тук, за да оправя единствено себе си, е умно, предпочитам да съм глупав
До номер 8: Да беше обръщал повече внимание на въпросите в училище по литература от сорта на "какво е искал да каже авторът", щеше да обмислиш цитирам "Това, че случвате само на лоши партньори не прави всеки МЪЖ/ЖЕНА такъв.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: ab4d7f59c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

16.   България: държавата, в която сервитьорка ще пищи от 1400 лв. заплата, а на стартиращ лекар плащат 900 лв. Сподели е много полезен сайт, може да има хора, които няма на кой да споделят, искат анонимен съвет, къде да се случи това? Не обобщавай, плюс това много от - мнението на дадени хора ме е негативизъм, а чист реализъм.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 90a552250e
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

17.   13, от 5

Да, повечето са Ганьовци. Само в бг са се опитвали да ме избутат от пътя целенасочено, за да се претрепя в канавката, само защото карах по-бавно заради дупките.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 16ab1e5245
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

18.   16 не знам в момента как е при специализиращите лекари, но лекарите са добре платени. Повечето работят на няколко места.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 818babcab8
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

19.   18, не съм 16, но НЕ са добре платени. Защо лъжеш така нагло? Платени са малка част от тях и то след 50-годишната възраст. Ако за теб 2000 лв за специалист и 900 лв за специализант е добра заплата, значи сервитьорките са направо богаташки, защото те с бакшишите изкарват и повече. А тираджиите са направо мултимилардери.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: d9433a4fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (53 гласа)

20.   Лекари и учители да реват за пари е смешно. Знаем как си докарват допълнителони доходи. Горе някой реве че ученият от БАН взимал по-малко от тираджия. Еми, ако беше толкова учен нямаше да е така. Не можеш да сравняваш работа, с постоянно гонене на срокове, спане по кабините, и ежедневно напрежение с такава в която си клатиш краката и чакаш да стане 16:00 за да си тръгнеш. Всекимо според заслугите.
Иначе ако гледаш тв ще помислиш че наистина има хора със 700лв. И да има те са единици. Като едни мои съседи с 2 апартамента и къща в голям град, но нито ги дават под наем, нито ги продават. А мизерстват с минимални пенсии за да пазят имоти за децата. На това му се казва бедни милионери и никога няма да разбера такива хора.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 90a552250e
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

21.   20, изключително повърхностно мислене, лошото е, че вие станахте норма. Ами тогава да теглим чертата на науката и образованието и всички в тая държава да станем тираджии и фаянсаджии и да се чудим защо не вървим напред. Ако не знаеш, именно чрез наука, образование и новаторство просперира една нация.

Една държава колко е просперираща, ще я познаеш точно по това какво се толерира и кой изкарва повече. В нормалните държави точно учени, лекари, инженери взимат най-много, а не необразовани тираджии и 18-годишни сервитьорки. В Германия като видиш сервитьорка да взима повече от лекар, ела ми се обади. Затова и никога няма да бъдем като Германия, а като африканска държава, държава на фаянсаджии, сервитьорки, телефонисти и тираджии. А лекарите, учените, инженерите ще ги натикаме в ъгъла под предтекст, че толкова си могат и не ни трябват.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 90a552250e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

22.   20, направо си клати краката лекаря, да. Сигурно си тираджия и не то оттърва да истината, че тези хора учат 10 г., после още 20 работят за смешни пари и чак на 50 евентуално започват да изкарват пари, като си направят име. Не е като да изкараш 3 месечен курс с 10. клас образование и още пт първия ден да лапаш по 5 к, защото си спял по кабините, докато лекарите бачкат на 3 места и също не се прибират да спят и тях си.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: a859267451
гласове:
1 2 3 4 5
  (119 гласа)

23.   Излишно е да спорите относно възможностите за развитие в България, защото и двата "лагера", които се опитвате да се оборите взаимно, сте прави до някаква степен. Тези възможности зависят както от отделния човек, от уменията му, от населеното място, така и от това доколко може да се позволи да стои без доходи известно време в името на това да си намери по-добре платена и подходяща за него работа. Човек знае и 2, и 200.
Има хора, които гледат болен родител или имат дете/деца, което налага човек да стисне зъби и да приеме дори по-малко платена работа, само и само да има с какво да посрещне най-належащите си нужди и да не стоят гладни и на тъмно. Други пък са свикнали да прахосват пари и колкото и да имат, никога не им стигат, защото нямат изградена култура на харчене.

---------------------------------------------------------------

Не съм съгласен с номер 11, който/която твърди:

""лекари, адвокати, инженери"
ами то само за тях и за ИТ-та има работа в България.
За всички други работата е не по заслуги, опит или знания, а по връзки и познанства. "

Напротив, работа, и то добре платена и без връзки, има колкото щеш, стига да можеш да предложиш насреща умения, които да са полезни за този, който плаща за труда ти! Твърдя го като човек, който се занимава основно с работа пред екрана, но периодично съм се занимавал и с физическа работа (обща работа в цех за металообработка, товарене на пътни мантинели, струговане, фрезоване, програмиране на ЦПУ, дърводелство, китване и полиране на блъснати коли, боядисване, заваряване, мебелно производство, обща работа в сладкарски цех и други). Освен това, си сътруднича с редица механици, заварчици, бояджия, стругари, електричар, шивач на тапицерии и какви ли не други хора, които се трудят съвестно, печелят задоволително добре и пряко допринасят да имаме производство в България. Заблуда са твърденията, че работа има само за програмистите, лекарите, адвокатите и инженерите. Основната част от мрънкащите не желаят да се трудят кадърно и да вършат физическа работа! Редовното мрънкане "Няма подходящи обяви в Джобс-а! " не е оправдание!

---------------------------------------------------------------

Колкото до същината на тази тема и доколко е удачно да се искат и дават съвети, то отговорът не е еднозначен и отново зависи от отделния човек и какво питане има, чийто отговор търси от читателите на Сподели. Както има губещи времето си (и това на останалите) комплексари и комплексарки, които по цял ден киснат в Сподели-то и изсипват злоба наляво и надясно, защото са наясно, че за друго не ги бива; така има и съвсем нормални хора със смислени дейности в истинския живот, които все пак намират малко време да влязат тук и да изкажат своето мнение от гледната точка на натрупали богат житейски опит хора.

Замислете се: Какво смислено направихте вчера или днес, какво ви предстои утре, колко време прекарвате в Сподели и с каква цел го прекарвате тук? Това ще ви покаже нагледно към кой от двата типа хора спадате.

През вече изминалия ден, например, написах едно-единствено мнение в Сподели, а в другото време прекарахме 7-8 часа с приятелката ми в разходки и приятни разговори на всякакви теми, работихме, карахме велосипеди, гледахме филм, готвихме заедно, плюс три пъти страстни ласки. За мен това е един смислено прекаран ден и желанието ми е занапред да имам възможно повече такива дни, месеци, защо не и години. И двамата сме се постарали да вложим дълги години в развиване на умения, които да ни позволяват да продаваме труда си срещу прилични пари, а после и да ни остава свободно време за нас заедно.

Иначе познавам няколко мрънкащи и от двата пола, които постоянно обвиняват "държавата" за своето положение, но същевременно не правят нищо, за да придобият нови знания и умения. Преди време посъветвах една позната безработна, която искаше да се занимава с шиене, да прави плюшени букви-играчки, защото са постоянно търсени и се печели добре от тях. Започна уж с приповдигнато настроение, но скоро след това се отказа, понеже... трябваше да работи редовно, за да получава пари редовно. Беше свикнала да излиза с приятелки по кафенета и работата не ѝ позволяваше да се шляе навън по всяко време. Закъсня с някои поръчки, които всеки път отлагаше "за утре", съответно не ѝ платиха накрая. Е, не става така с "ден година храни" и после да има щракане с пръсти! Иска се постоянство! Разбира се, тя не може да е представителна извадка за всички, но е нагледен пример за черногледството и пораженческото мислене на много хора по нашите географски ширини. Те обикновено се славят с лесен отказ от това да се трудят, просто защото мама и тате така или иначе ги издържат или пък непременно чакат някой да ги забележи и вземе на работа.

Някои включили се горе обсъждаха и заплащането; дори го сравняваха с това в чужбина, където различните дейности биват оценявани по различен начин спрямо тези в България. Моето мнение е, че всеки труд струва пари, защото отнема от личното време, но човек трябва да поеме отговорност най-вече пред себе си и да не се продава за подигравателно ниско заплащане. Колкото повече чакат на опашката да заемат една длъжност с ограничен брой свободни места, толкова по-малко платена е тя. Това е добър ориентир към каква област би могъл да се насочи човек, така че да има възможно по-малко борещи се за същото място! Зависи също и от добавената стойност, която се извършва и носи преки приходи за работодателя или за самоосигуряващото се лице!

Гледам сега, че например за общи работници или тапицери в мебелни цехове се предлага възнаграждение между 1600 и 2500 лева (2-3 пъти над минималната работна заплата, която към настоящия момент е 780 лева). Но няма много желаещи за това, защото работата не е зад бюро и човек трябва да вложи ръчен труд за изкарване на прехраната си. За техник по сглобяване на метални конструкции и слънчеви панели върху тях пък предлагат 4000 лева заплата. За началник-склад за плодове дават 3500-3600 лева. Който иска да изпълнява някои от тези длъжности, пуска Google, търси и намира. С мънкане е най-лесно, но то не решава личните проблеми на мрънкащия човек. Отделно от това, редовно се търсят сравнително добре платени работници за автомивки, бензиностанции, складове, производство и къде ли още не. Но отново ключовото словосъчетание е "не е зад бюро и изисква (почти) постоянен труд, а не позволява клатене на краката и зяпане в телефона".

В този ред на мисли, споменатият в темата водач на ТИР напълно заслужава високата си заплата, защото се счупва от работа, носи пряка отговорност за товара, чака в студ и пек по международните граници и в голяма част от времето дори не може да се върне вкъщи, което си е неудобство - особено, ако има и семейство.
Не подценявам лекарите, но да не забравяме, че маса народ в последните три десетилетия се цанеше да вади диплома по медицина (включително и повечето ми съученици в края на 90-те години), а предлаганите работни места за лекари са стотици пъти по-малко от дипломиралите се по заветната специалност. Няма как всеки да е главен хирург или завеждащ отдел в някоя болница.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 12 дни
hash: d9433a4fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

24.   20 ти съм Не съм тираджия. Работила съм в спедиторска фирма и съм виждала как по веригата те си патят най-много. Няма да навлизам в подробнности, но работата е натоварваща и психически и физически.
22 - Нямаш ли пара ако се разболееш си мъртъв. Всичко е под масата и никой не го вижда. За операция на жлъчка на съседка нагъл хирург искаше да му се дадат на ръка 500лв (преди 10г. ) Колко родилки си отидоха, защото не са платили за екип. Имаше случай в които любимите ти лекари са скачали върху корема на родилка. Бялата мафия - лекари и фармацевти са си екстра, не ги жали. Да не повдигам темата за източването на здравната каса и купуването на болнични. Нямат наяждане колкото и да взимат все ще им е малко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker