Нетърпимите и все по-продължителни летни горещини - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121187)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нетърпимите и все по-продължителни летни горещини
преди: 9 месеца, 16 дни, прочетена 1609 пъти
Не знам до колко са правилни моите наблюдения и въобразявам ли си, но в последните 1-2 десетилетия летата станаха нетърпимо горещи, а тези зверски горещини не бяха както преди, по няколко дни, а вече продължават по цял месец, и от горе. Аз съм от търновския край, а тука винаги е по-горещо от повечето места на страната, с някои изключения като Сандански, Плевен и Русе. Сигурно се очертава до края на юли да не падат под 35 и да стигат до 41-43 градуса в някои от дните, което е ужасно. Август не ми се мисли какъв ще е. Много хора ми потвърждават, че преди години не е имало такива продължителни горещници. И аз го забелязвам. Ако температурите не надвшаваха 28-30 максимум градуса, щеше и за мене да е любим сезон, но уви. И топлинният удар става все по-голяма заплаха. Отделно, че и много месеци вече почти не вали. Помня лятото на 2014 година, мога да спомена и 2018, когато имаше повече дъждове, имаше повече вода, беше по-прохладно. Но тези лета бяха изключение. Дъждовете са много намалели, нивата на водните басейни пада с течение на годините, а температурите вървят само нагоре. Това много ме отчайва и си мисля какви може да са причините за това. Едно от нещата, за което си мисля е масовото изсичане на дърветата. Четох, че тези зверски горещини не били нищо необичайно и са предимно заради горещия африкански въздух, който достига до тука, но не мисля, че е само от това. Все пак горите пречистват, охлаждат и осежават въздуха, а като се изсичат, и то масово, тази горещина направо навлиза навсякъде. Нали казват, че ако лятото е горещо, зимата ще е студена и ще има сняг. Видях колко зима имаше тази година - никаква зима нямаше, поне по моя край, но едва ли е било много по-различно на другите места. Само суша и студени ветрове. Изобщо не ми харесва на къде отива климата.
Това е мненито, което исках да изразя. Не знам дали ще има несъгасни с мене, все пак не можем всичко да знаем правилно. Всеки има своите наблюдения и предположения и исках да споделя това, което ми тежи. Ще се радвам да споделите и вашите мнения по темата и дали има още много други причини за повишаването на температерите и сушата, освен сечта и ще се случи ли нещо положително в бъдеще или ще продължим да унищожаваме природата си за шепа алчници, която цели само парите и чуждите интереси. Лек ден.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 7751a992f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

1.   Поредния конспиратор. Лятото е лято, защото е горещо. Толкова са ви промили мозъка с това глобално затопляне, че по телевизията ви обясняват как да стоите на сянка и да пиете вода - защото иначе няма да се сетите да го направите... Смях!

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: fb57d356f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

2.   Аз съм от Софийски окръг. До преди две седмици времето беше студено и беше започнало да ми писва. Дъждовете ми дойдоха до гуша. Харесват ми горещините. Дано изкара така до октомври.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: b508f00fd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Проблем не е толкова, че са се повишили температурите, а че се е случило толкова бързо, та нищо на земята не може да се адаптира и ще има масово измиране. Още няколко градуса нагоре и крайбрежните градове ще бъдат залети, климатът ще стане странен и през деня няма да може да се излиза...

Както и да е, всичко е предрешено, последно през 80те-90те е можело да бъде предотвратено това, но политиците и бизнесмените са се подигравали на предупрежденията на климатолозите и еколозите. Не си мисли, че нещо може да се промени сега, хората са толкова тъпи, че биха предпочели да измрат и да нямат бъдеще децата им в замяна на всякакви тъпизми.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: d979865ea2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   В Търговище е доста по-горещо отколкото в сенчестото Търново.

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 47433fd0ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   дЕЙСТВИТЕЛНО е горещо, но все пак не забравяй, че сме в средата на най-горещия месец - юли.

Донякъде е нормално. И да, знам, че в Търново става много горещо.

Тук в София рядко минава 35. Температури от порядъка на 32-33 градуса ги считаме за горещи. Нощем към 3-4 сутринта си става хладно и ти се иска да се наметнеш с нещо.

София е ладен град. Иначе, да. Горите масово се изсичат и дървесината се изнася навън. Някои твърдят, че това е причината за наводненията които имаше тази пролет, както и за слачища.

Трябват закони, но то и да има никой не ги спазва..

Т. Т.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 6cd1ece805
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Лятото е било и ванаги ще бъде горещо.
Най-добре е лятото да си на морето от началото до края на сезона.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: e7a67ea331
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Мнението ми е, че остаряваш и не можеш да даяниш вече на жега като преди. А и цялото това изнежване от климатици си казва думата. Много по-жешки лета си спомням от моето детство.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 28e14848d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   На кое толкова викате продължителни горещини? Буквално до Юни месец нямаше нормален топъл ден. Или валеше дъжд нон стоп, издави маса градове, включително и в София, или духаше постоянно вятър или си беше студено.
Затопли се и сега почнахте да се оплаквате моментално.
Наистина има 2 типа време в България - ебахти студа и ебахти жегата

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: feb5a2d730
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   "Дъждовете са много намалели"

Да те питам, ти в България ли беше тая година? Щото имаше ненормално за сезона държдове...

Иначе аз живея в България, ВСЯКА година тук хората се учудват, че зимата е студено и пада сняг, а лятото е топло... Говорим си колко кратка е политическата памет на българина, ама като цяло той явно има проблеми с паметта... Една зима да е по-лека, и той забравя, че зимата било тежко... Това лято имаше за сега само един ден ненормално топъл, другото е в рамките на нормалното. Колкото и да ти е чудно, и преди са идвали Сахарски течения и е било жега... Аз помня като кандидатствах за университет в Пловдив преди 20 години. Излязох за половин час по слънцето, текна ми кръв от носа, такава жега беше...

Ето списък в който ще се разпознаят повечето мъже на средна възраст:
- по-тежки ли сте последните 10-20 години с 20-30 кила? Е, затова ви е тежко...
- наливате ли се с бира, че даже вино и ракия през лятото? Е, затова ви е тежко...
- ядете ли кебапчетата и пържолите лятото? Е, затова ви е тежко...
- движите ли се дори до съседният магазин с кола на климатик? Е, затова ви е тежко...
- вкъщи и на работа седите ли по цял ден на климатик? Е, затова ви е тежко...

Това за алчните корпорации... и да се плюмчиш няма да се промени. Купуваш им продуктите, правиш ги по-богати, това е резултата. Тия мундари дето ги избрахте, страхотна национална политика водят и те... Вместо да откриваме блокове, ще обезлисяваме, за да слагаме фотоволтаици... Гениално. Тая "зелена енергия" не стана ли и на децата ясно, че е пълна лъжа? Също като кредитите им... Единствената зелена енергия се нарича АЕЦ. Ама иска интелигентни хора, не е за индианци. А ние пак блокираме Белене. Като ви пука, вървете малко протестирайте пред "народното" събрание, а?

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 7334b6f3df
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Просто климатът се затопля, нашето лято отиде на север към Унгария и Австрия. А в Гърция вече редовно си е над 35, че и над 40. До края на века Гърция щяла да стане пустиня, а у нас да е техния климат. Което не е хубаво, защото опасните комари и други гадинки и тук ще плъзнат.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 97dc6e4d83
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   И аз презирам жегите - не може да се излиза през деня, почерняваш, плъзват гадини навсякъде, постоянно си потен и лепкав, тъкмо излезеш от банята и пак се потиш, а и слънцето е мега вредно. Да идва по-бързо март, че не се трае. Единственият хубав сезон е пролетта, ама за съжаление е супер кратка

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: e4b683041b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Не е само лятото. Аз съм от София и забелязвам, че с всяка следваща година есента и зимата стават все по-топли и сухи. Миналата година октомври и ноември повече от месец не падна капка дъжд и времето беше от сутрин до вечер слънчево, а температури около 25 градуса на сянка имаше чак до първите дни на ноември. Спомням си как до към 5 ноември ходих по тениска с къс ръкав навън и ми ставаше студено чак след 19 часа, просто защото вече наистина се стъмва много рано, но следобяд си е като лято. А преди може би десетилетие всяка година още началото на ноември имаше сняг.

Да не говорим за зимата - в София видяхме максимум 3 дни със сняг, който и без това се стопи в рамките на деня, а през януари и февруари си имаше дни до 20 градуса. Февруари да е 20 градуса си е нещо обичайно вече, дърветата пред блока редовно цъфтят в края на февруари.

Може би единственото изключение, точно в противоположна посока, това е пролетта - преди години пролетта бе цялостно по-топла, с много повече слънце, а сега всяка пролет си вали сняг поне 1-2 пъти, адски дъждовно и студено е. Не е нормално до край на май да не може да вдигне 15-20 градуса и да е много по-студено от октомври и ноември. Като че ли пролетта беше най-студеният сезон последната година.

Хващам се на бас, че сега до края на септември ще държи жега над 30 градуса. Когато аз бях ученик около 15 септември често валеше и беше хладно, сега на 15 септември всяка година е жега и пече слънце.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: b508f00fd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Експертите в сподели пак се изказаха, ама защо не проверят, че буквално последната седмица е най-горещата измервана изобщо на Земята от хората.
Споко, всичко е наред, поне докато не ви се палне вашата лична кочинка, после ще псувате, ама все тая.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 1279f70d56
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Баси темата. Този месец май беше НАЙ-СТУДЕНИЯТ евър в България. Е, откакто се мери, не от ледниковата епоха естествено.

Второ - валежите са маматаситрака. Не можем се отървем от тия потопи. Всичките ми череши изгниха на дървото тая година.

Трето - горите в България ежегодно се УВЕЛИЧАВАТ като площ - устойчива тенденция. Ако не вярваш на статистика, гледай сателитните снимки през годините. България е на първо място по реуайлдлинг - природата си завзема територия, която преди това е била култивирана.

Изобщо по-смешна тема отдавна не бях чел тука.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: e1fa5bce98
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Не знам как на вас влияят жегите, но на мен просто ми е лошо по цял ден. Комарите не се влияят и от таблетки против комари, не заспивам до 2-3 и накрая заспивам от изтощение, нищо, че ме хапят. През деня съм като парцал.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 45a76dd295
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Нито са нетърпими, нито продължителни.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 47433fd0ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   15, увеличили са се не горите, а растителността - предимно храсталаци и треви, защото никой не стои и не работи по селата и нивите и всичко обрасва с храсти и бодли.

Това съвсем не значи, че дървената мафия не сече и не изнася дървесина като за последно. Лично дори са ми казвали горе-долу каква е схемата - описват и регистрират, че са изсекли 1 камион да кажем за деня, а всъщност са изсекли 5 камиона.

Много от този материал се изнася за чужбина. Нарушава се екосистемата. Заради това някои твърдят, че има свлачища и наводнения, - зарази безразборната сеч.

Отделно, че внасяме и горим и чужд боклук - чувал съм, че даже от Италия се внасят и горят отпадъци, което естествено е кошмарно за почвата и растителния свят.

Та, това дето се увеличава ежегодноно не са горите, а храсталаците и тревите - от необработените ниви и запустелите села.

Гора не расте за една година. Нужни са векове. А идиотите я изсичат не за месеци, а за дни. Често пъти в съвсем неправомерен и безогледен мащаб.

Т. Т.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 541d916206
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Айдеее, климатолозите-апокалиптици налазиха темата с алармистките си тъпотии. Довчера всички реваха, че било влажно и студено и не приличало на лято. Днес реват, че било жега. Какво да е през лятоо, сняг ли да вали? Прав е номер 8, за нашио има само два типа време: ебаси студа и ебаси жегата.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 98915f254f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Авторката - благодаря на тези, които проявиха разбиране, а останалите няма да ги коментирам, няма смисъл да наливам масло в огъня на човешката злоба. Ще продължавам да следя темата.
Разбирам, тази които са имали наводнения до края на юни, но тука по Търново след май месец почти не е валяло. Номер 15, относно горите надявам се, че е така, както пишеш, но относно валежите, ако живееше по моя край едва ли щеше да изразиш такова мнение, защото тука е един от районите със сравнително малко валежи.
Номер 11 и аз много мразя да се потя. Когато някой ме каже "обичаам лятото", все едно да ми каже "обичам да се потя", хаха. А едва ли има някой да обича да се поти.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: f3e1ce4f2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   И аз съм като болна в тези горещини и последните 2-3 години направо намразих лятото и нямам търпение да свършва, а по-рано ми беше любим сезон. Непрекъснато потене, почти не мога и да се наспя нощем и ходя като парцал. Така че, между двете крайности, повече започнах да издържам на студ.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 7d4fb5873f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Всичко било нормално, лято било.
Прощавайте, но не сте достатъчно образовани по темата.
Прочетете за озоновия слой и се поинтересувайте какво е състоянието му в момента.
Поинтересувайте се и за нивото на въглеродния диоксид във въздуха.

Озоновият слой е силно нарушен и се пропускат повече UV лъчения от Слънцето. Да е жега е едно, но да изгориш до червено след едно излизане до магазина, примерно, не е. Слънцето в момента е много вредно и може да причини рак с високата си радиация. Но това не ви го казват директно по телевизионните канали. И не става дума за конспирация, а за чиста наука.

Въглеродният диоксид става все повече за сметка на кислорода, освен това, точно поради изсичането на горите и дърветата в градските части. Усещате ли задуха в жегите? Не е само заради жегата. Въглеродният диоксид е в повече. И ако се увеличи, скоро няма да можем да дишаме нормално.

Има и други неща, но не знам дали има смисъл да говоря тук. Прочетете по темата сами - има достатъчно научни трудове.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 6e259e6fa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Така е, жегата ни изненада.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 7455d56ab8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Единственото спасение е човек да се премести в по-малък град или на родното Черноморие, защото там все още има места, където днес например е под 30 градуса, което за юли си е добре за България, или някъде по на север в Европа, където температурите са по-малки от 30. Но там пък зимата ще е по-гадна.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 7334b6f3df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Аз май лятото вече ще започна да ходя в Централна или Северна Европа на хлад, вместо на море у нас, още по-малко в Гърция или Турция. На Бодрум също е окоол 36-38 градуса, хем е на море.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 6ca1b8e8bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   Такива глупости не бях чел. Жегата е част от нашият сух климат и даже вечв няма и жега! Пожелавам на всички разлигавени лигловци които немогат да търпят жега следващото лято (защото сега лято няма), да бъде поне 5 месеца между 35-40 градуса всекидневно!

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 7334b6f3df
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Като бях дете пред детската ми градина имаше брезички. Част от тях изсъхнаха. Не мога да си представя да живея в страна, в която не растат брези, някак неестествено ми е.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 98915f254f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   По-отвратителен коментар от 27 не бях чела скоро. А ако на някой му призлее от силните слънце и жега, пак ли означава, че се лигави? ! Ти ако искаш ходи в Дубай или Кувейт на 45-50 градуса, ама после да не запееш друга песен. Преди две години мой близък получи топлинен удар по пътищата на 40 градуса и се наложи да ходим да го прибираме. Беше изключително неприятна и тревожна ситуация. Аз страдам често от главоболие, но сега от горещините е още по-зле. До преди 2-3 години почти не съм ползвала климатик лятно време, но от 1-2 години насам се принудих, защото е нетърпимо и човек чак се изнервя. Не разбирате ли, че това е мъчение за здравето, а не проосто лиготия. Каква е тази злоба? ! А ако утре се случи на вас или ваш близък? !

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 12 дни
hash: 6ca1b8e8bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   #23 Хахаха това къде си ги чел тези глупости които си си играл да пишеш. Въглеродният диоксид бла бла и глобалното затопляне.... много са ти промили мозъка на Сорос отворените общества! Глобално затопляне има само за такива неуки люде като теб и онези слепци зад океана заедно с Грета Тунберг. Естествено начело на тези платени пропаганди спрямо климата са НПОтата на Сорос от който ти много си се "ерудирал" и тук се опитваш да просветлиш невежите хахах.

 
  ...
преди: 9 месеца, 12 дни
hash: 6ca1b8e8bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   27 до 29!
Това не е злоба и ще поясня!
Предполагам си авторката на темата?
Нищо лично! Ако си с здравословни проблеми се извинявам, защото аз също съм със и при мен примерно е обратното студът, дъждовете и влагата ме убиват! За мен лятото е добре и се чувствам прекрасно и на 40 градуса. Дори и когато нямах здр. проблеми пак беше така! Но лятото изчезва става все по малко и все по кратко така както изчезна й напълно и снегът през зимите. Първият ми коментар е насочен към хората който нямат проблеми и са лигльовци и да 90% са такива!
До онзи ден 4 месеца ни давиха дъждове и бури и тъкмо поспряха по моя край за около десет дни и напече и се почна "Оххх няма ли да завали та да ни разхлади". Е такива хора казвам ти честно на тях 40 градуса всеки ден им пожелавам! Аз също страдам почти целият зимен сезон и мога да разбера много добре хората които имат проблеми и страдат от времето и особено от резките му смени! Именно затова очаквам лятото което вече я го има я не с такова нетърпение, и такива лигочи които само мрънкат страшно ме дразнят!
Поздрави и бъди жива и здрава!

 
  ...
преди: 9 месеца, 12 дни
hash: 8cdde9b8de
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

33.   29 детството ми е минало като товарно животно по полето. Лятно време в най-големия пек главата ми пулсираше докато обръщам сеното или товаря бали или поливам някоя от нивите. Последните години такива горещини няма. В днешно време така сте се разлигавили, че ме дразните.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 12 дни
hash: 1dd91f2e87
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   33 Подкрепям те с двете ръце. Аз също съм бачкал по къра, по бостани и ниви. Сега идея си нямат какво е жега. Такава жега е било, че мараня се вдигаше а ние поливаме и плевим, прашим насред бостана в 3 следобед....

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 09fbec3e26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   4, кое Търново е сенчесто? Проспал си географията. През деня не се диша навън

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 7334b6f3df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   То не е сенчесто, но новия град е отврат, ако не беше старинно Търново на нищо нямаше да прилича града, страшно ме отблъсква центъра на Търново в соц брутализъм стил.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 1b588175ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   Като се сетя, че в Испания или Африка е по-зле и по-горещо се чувствам по-добре... иначе си имаме климатик у дома вече и се търпи, но не разхлажда всички стаи...

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 1b588175ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Да, вярно е, че е по-продължително... миналата година беше горещо до декември и нямаше есен... и едва има сняг към януари/февруари, а преди години много сняг валеше и даже спираха автобусите...

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 10 дни
hash: 1cf31d95cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   35-40 градуса си е прохладно време за някои. Не сте били в Иран, Ирак да видите какво е жега - 50 на сянка месеци подред. Това у нас не е нищо.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker