Излиянията на един бъдещ учител по майчин език - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121532)
 Любов и изневяра (29802)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Излиянията на един бъдещ учител по майчин език
преди: 9 месеца, 25 дни, прочетена 772 пъти
Страх ме е да сбъдна мечтата си. Защо ли? Защото не се оказа такава, каквато изглежда.
Страх ме е да вляза в училище и да преподавам. Учих старателно, това което наистина исках, за разлика от много други мои връстници, които записаха някъде, просто, за да имат висше. Аз записах онова, което обичам. Учих и денем и нощем, без да преувеличавам. Лишавах всичките си близки от моето внимание към тях, за да го насоча в ученето. Дадох не 100% от себе си, а 1000%. Професорите го оцениха, хвалеха ме, гледаха ме с възторжени очи. Четох с любов всяка една книга, разсъждавах по нея. Успях. Взех абсолютно всеки изпит, без да оставам на нито една поправка. Завърших навреме без никакви спънки. Не ви лъжа, но не се и хваля. Просто дадох от себе си не 100%, а 1000%. Завърших. А сега? Нямам никакъв стаж. Съвсем бегла представа от преподаване. Но пък мога да се похваля с около 200 прочетени книги за около 4 години. А някои от тях ги помня като на филм. Имам и запаси от терминология, която не знам дали ще използвам някъде, освен в някой научен труд. Но нямам стаж…. Затова надали ще ме вземат някъде. Макар че мен ме е страх да кандидатствам. Ами ако ме назначат? Ще се справя ли? Ще мога ли да убия всички амбиции в себе си, да загърбя мечтата да бъда истински учител. Дали ще оцелея под натиска на системата? Стигнах финала, а нямам смелост да отрежа лентата. Прекалено много му мисля, ще ми кажат повечето. Какво толкова, влизаш и си пееш урока. Но как аз ще си позволя това? Как, като за всеки изпит четях по 10 часа и изисквах от себе си максимума. Може би имам какво да дам на децата, поне някое от тях ще попие, това което имам да завещая. И все пак ме е страх… Страх ме е дали ще се справя, дали изобщо ще ме слушат, докато им говоря. Но какво пък, ще кандидатствам. И без това няма да ми се обадят, нямам стаж….

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 9a8e2b67f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Какви са тия глупости? Поредната захранка.
Всеки учил педагогика или нещо с педагогика по време на следването минава стаж в реални условия с ученици, именно за да натрупа първоначален опит.

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 61be8745e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз в момента почвам да уча по тази специалност. Ние ще имаме практика от втората година и от там се надявам да ме харесат някъде за в бъдеще. Вие нямахте ли практика през тези 4 години?

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 990c60d0bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Кой учител трупа стаж, докато е студент? ! Не може да бъдеш учител без диплома от университет. Нали си учила методика на обучението, от какво те и страх? Как реши, че няма да те вземат на работа- опита ли? Всички даскали сме имали своя страх, не е лесно да се изправиш сам пред аудитория, но въпреки това нещата се случват в даден момент. Не се страхувай! Прочетените книги са плюс, но опитът идва с работа в клас, не само с четене. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 3cbf9a3ade
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Точно по това се разбира дали си професионалист или читанка. На теория си много добре, а всъщност - гола вОда. Щом те е страх от мечки - не ходи в гората.

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 83c3aafe7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Страх те е, че в началото няма да имаш никакъв авторитет - както сред учениците, така и сред колегите. Това е напълно нормално и всеки млад специалист минава през този етап. Ако младите лекари също не започваха да практикуват от страх да не убият пациент, кой щеше да ни лекува? Докато ти изграждаш знания и умения в своите ученици, те от своя страна ще те изградят като учител. В началото ще те мразят, после ще те обичат. И след като натрупаш години опит, в училището ще се появи един млад учител, който плахо влиза в стаята и силно ненавиждаш, защото разбира по-добро новото поколение. Пожелавам ти най-скоро да заемеш призванието си!

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 7267be0979
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Интелигентните хора обикновено са пълни със съмнения. Така е и при теб, смятам. Кандидатствай, разбира се. Погледни го от тази страна - започвайки да преподаваш, ти ще си един от малкото хора, които работят по специалността си и ползват дипломата си по предназначение.
А да бъдеш учител, вероятно е като всяка друга работа - свиква се с времето, малко или много в някакъв момент предполагам започва да се превръща в рутина.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: dc3fd13b20
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Толкова сте малко младите бъдещи учители, че трябва не на 100%, а на 1000% да продължиш започнатото.

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: da04d60ded
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторе, долу-горе си на моите години в момента - 24г.
В гимназията поне веднъж годишно имахме седмица точно по БЕЛ да ни “преподават” студенти, на които отзад стояха изпитващите и им пишеха оценки на стажа. Силно се съмнявам при теб да е нямало такова нещо.
Ж24

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: dc957304d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И аз имах същите терзания. Накрая взех праивлното решение и се ориентирах към администрацията. Заплатата е същата като на учителите. Обаче аз в 18:00 си тръгвам и забравям за всичко, колегите учители си носят и работа за вкъщи. Аз мога и през седмицата след работа да ида на клуб - те не Конкуренцията за учители по БЕЛ е огромна, за тези предмети глад за кадри няма. Реших че няма смисъл да се тормозя ежедневно да се натоварвам с претенции на ученици, родители и директори. Няма смисъл просто. Колкото и да даваш от себе си все ще е малко, все ще си виновна. Ще говориш по цял ден, и вкъщи няма да имаш сили за нищо. Това е най-неблагодарната професия.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 40e84e20a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   До номер 9: Аз съм авторката, в момента работя в администрация, още докато уча започнах. Лошото е, че заплатата ми е ниска, а и реално образованието ми не е от значение тук. И да остана сякаш съм учила напразно, нещата се случват с връзки, а аз нямам.

До останалите, които ме питаха дали съм изкарала практика - да, имах, но часовете, които карах бяха в 3 дни, по 30 минути, а в последния дори по 20 минути. Представете си каква представа добих от преподаване. Уроците, които готвех на хартия, и тези които преподавах, бяха коренно различни, понеже методистите държаха на съвременни методи (мултимедия, видеа, презентации), а в самото училище нямаше такава техника.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker