Дългосрочно 5 годишна кола май не излиза по-скъпа от 15 годишна - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29800)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дългосрочно 5 годишна кола май не излиза по-скъпа от 15 годишна
преди: 9 месеца, 25 дни, прочетена 696 пъти
Понеже ми писна от стари таралясници и разправяне с майстори, се замислих дали наистина старата кола излиза евтино. Напоследък колите на старо, които се продават са абсолютни боклуци. Едно време по се намираше читава кола, сега хем скъпи, хем боклуци. Да, сигурно има и късметлии и разбирачи, но обикновено се купува боклук.

Та направих една проста сметка. Например ако купим кола. на 15 г., ще струва поне 10 к. Даже в момента и за толкова трудно се намира читава. После имаш регистрация, оправяне на някои бакии, понеже никой не продава безпроблемна кола и т. н. и тя излиза 15 к. Статистически се чупят средно два пъти годишно, вероятно от време на време ще има и скъпи ремонти на няколко години веднъж. За 5 г. каране това са горе-долу още 10 к за ремонти по груби сметки. После тя е станала на 20 г. и абсолютен боклук за изхвърляне и или трябва да я продадеш на безценица, или почти да я подариш на някоя морга.

На кратко - общо 25 к лв за 5 г. каране.

Нека сметнем, в случай че си вземем кола на 5 г. върната от лизинг. Същия модел би струвал 40 к. В следващите 5 г. почти няма да има ремонти, защото колата ще е почти нова. Айде да речем, ще има 2-3 ремонта по 2 к ги слагам, понеже ще е по-нова с по-скъпи части. Т. е. до тук 45 к. Обаче след 5 г., когато вече е на 10 г., може да се продаде за 20 к. Т. е. цялата работа пак излиза 25 к както и при по-старата.

Вярно, недостатъка е, че парите трябва да ги извадиш на куп, а не всеки ги има, но за сметка на това спестяваш много нерви и време по майстори, а и караш значително по-нова кола.

Прав ли съм в разсъжденията си според вас? Разбира се, говорим средностатистически. Ясно е, че има късметлии, които са случили на читава, макар и стара кола. Ясно е, че може и по-новата да се окаже боклук, но в общия случай според вас прав ли съм?

Едно време в университета имахме избираем предмет "Лични финанси" и даскала беше казал точно това. Тогава не повярвах и не го разбрах, но сега с опита започвам и аз да стигам до този извод. Защото според даскала цената колата пада най-много именно първите години, а в същото време е все още почти нова и няма поддръжка. Освен това когато я продаваш след няколко години, все пак можеш все още да и вземеш някакви пари.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 9654c7b978
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   малко си пропуснал: за 5г автомобил задължително каско и почти задължително гараж: това са поне 2000лв/г - за 5г са общо 10000лв
Отделно има 5г автомобили на по 150000км, има и 10г на по 140000км. Вземи автомобил купен от България с един собственик и няма да имаш изненади.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: b2e875063a
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Кола на 5 г., върната от оперативен лизинг, обикновено е разпорена от каране. Служебната Соната беие такава. Карана 90% в София, почти не излизала на магистрала. Тежко му на този, който я купи.

Освен това зависи колко са скъпи частите. Един Опел и през два месеца да го бъзикаш, частите са му без пари.

Т. е. евтиното понякога наистина излиза скъпо, но скъпото ВИНАГИ излиза скъпо. Ако колата ти е за статус - взимай нова. Ако ти е за работа или придвижване - стара.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 7d57bc954f
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   До средата си прав, но новите коли нямат ремонти по 2к на месец, поддръжката на 5 годишен автомобил става само в уторизираните сервизи, понеже ако отидеш при същите майстори, които ти правят 20 годишния таралясник те ще се учат по нея и има голяма вероятност да я скапят повече.

Поддържката на 5 годишен автомобил е доста над 2к на година и отделно след 10 години цените на автомобилите няма да са както в момента, не забравяй колко бързо расте пазара на елекромобили и те рано или късно ще надделеят над другите, поради факта, че ще се възползват от доста облаги.

Истината за мен е в двете крайности, или караш чисто нова и имаш включена поддръжка към цената или караш 15-20 годишна и я поддържаш евтино при скапаните майстори - в средата хем скъпо хем кофти поддръжка.

Да уточня, че 5 годишен автомобил не съм имал, информацията която предлагам е от познати и приятели и техните мнения.

И има бонус на всичкото, като ти е нова - за всяко жулване удраскване на паркинг, ще те е яд, ще тичаш за снимки при застраховател и се занимаваш постоянно. Стария таралясник го правиш веднъж на куп преди да го продадеш и през цялото време ти е бял кахър, че дядкото от съседния блок ти е играл ключа, като му паркираш на "неговото място".

Сам преценяваш дават ли ти се такива пари на куп, но или играй на чисто ново или на по-старо - в средата винаги ще си разколебан.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 2bd3c5c9de
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Моето мнение е, че разсъждаваш неправилно и че 40к за кола са из*ъзица.

Хората мятат такива пари, или дори повече защото не мислят и не съпоставят какво друго могат да си купят с такива пари.

Само един пример

За 40к, може да се купят:

- над 10 декара хубава земя

- стадо овце, над 100 броя, на които само млякото ще им струва 900 лева и повече на ден

- самоучастие за жилище, вместо да си цял живот под наем

- оборудван фургон за разни дюнери/пици вътре с печки, хладилници, машини - готов за бизнес!

---------------------

Другото, което е, че колко ще се чупи една кола и колко ще се прави зависи много не само от годините, но и от конкретния модел. И двигател.

Интересувал съм се по-задълбочено. Има стари модели, които са много сполучливи и са над 20 годишни коли, по които има съвсем малко и евтини ремонти.

Има и коли на по 5-10 години, които се развалят и влизат за скъпи ремонти от порядъка на 2-3-5 хиляди лева.

Говорил съм с майстори - много е важно да е здрав самит двигател, също ако е втора ръка кой и как я е карал - ако е карана малко, държана е в гараж и е карана по хубави о пътища в Швейцаря примерно, колата може да е много стара и в добро състояние.

Може и да е 2015 производство, ако е карана и разбита по нашенските о пътища да е в лошо състояние.

Въобще - който не иска да фалира и да съжалява да мисли преди да си взима кола за 40к или повече. Имаше едно правило, ако не се лъжа, че не трябва да ти е повече от 10% от месечния доход като поддръжка, а за купуването - не повече от 10 месечни заплати.

Колко хора спазват това правило в България? Почти всеки се изхвърля.

Т. Т.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: b58445581e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Най-важния въпрос, Авторе, който дори не си задаваш е КОЛКО километра ще правиш годишно с автомобила?

Когато си купувах колата - ФВ Поло, преди вече 10 години знаех - кола не обичам да карам - 5 000 макс годишно. И точно така се получава и до момента. По-интересното ми беше разходите. Или никога не си карал и поддържал кола или никога просто не си ВОДИЛ ТОЧНО СМЕТКИ в Тефтер да видиш какво е положението. ти ти при мен какво се получава. По губи сметки, само за да притежаваш автомобил от подобен клас като моя - е 100 лева месечно. БЕЗ ГОРИВОто. Разходите годшните, задължителните
1. Винетка - 100
2. Застраховка ГО - 200 (Не плащам каско)
3. Данък - 20
4. ГТП - 50
5. Гуми - комлект зимни и летни, веднъж на 4 години * 8 броя * 100 лева, = 800 лева. Годишно - 200 лева
6. Смяна гуми - 2 пъти годишно * 30 = 60
7. Смяна масла/филтри - веднъж на 2 години при мен, 150 лева - 75 годишно
8. Акумулатор - веднъж на 5 години 100 лева - 20
9. Нещо нетипично, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНо всяка година се лсучва - крушки, фар, нещо гръмне, чупено стъкло, една две честитки все едно - едно 150 лева годишно

ТОТАЛ ЗА 1 година разходи 875 лева МИНИМУМ и задължително всяка година. Говорим за малко каране, и поддържан гаражен автомобил на реални 100 000 км, купувана отново от собственик, серивзна, на 45 000. Купих я тогава за 8 200 (платих си премия/по скъпо, за това че е от собственик, но такава търсех). В момента мога да взема без проблем 6-6200.

Ако ще въртиш обаче по 10 000 км месечно - ще си платиш за надеждността - а именно чисто нова кола. Ако е нещо междинно - започвай с основния въпрос КОЛКО КИЛОМЕТРА ГОДИШНО и къде?

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: bdd8485748
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   4, да, обаче има една малка подробност. Земята отдавна е изкупена и никой не продава освен някакви буренясали ливади на баири, които не стават за земеделие и то на безбожни цени. Относно имотите явно не си гледал обяви скоро - остави, че цените са непосилни и тия 40 няма да ти стигнат за първоначална вноска и такси по сделката, остави и, че в момента ремонта и обзавеждането на една гарсониера струва 50 к, ами и нищо сносно не се предлага на пазара. Или некачествено ново строителство, което тече на петата година и то с отвратителна д отвратителна инфраструктура за 300 к евро, или стар панел към края на експлоатационния си срок. Така че мерси за тая оферта. Колкото до овце и фургони, едва ли някой луд ше си зареже хубавата и добре платена работа на бюро, за да рине лайна по цял ден или да се опушва всеки ден на жегата и да се омирисва за без пари.

Принципно си прав, че трябва да се инвестира в активи вместо в кола, само че колата е необходимост, а не изгъзица и въпросът не е дали, а каква да се купи, за да е най-изгодно. Сега не говорим за Бентли, а за ежедневна работа да ти върши. Отделно за инвестирането си трябва пак акъл. Ето ти си живия пример как хал хабер си нямаш от това. На такива като теб се продават въпросните активи, когато умните пари излизат от инвестицията. Вие обикновено купувате на върха, когато умните вече са се оттеглили, а после продавате при срив, защото сте се набутали с кредити, които в определен етап на цикъла трудно се обслужват и като резултат богатите си вземат обратно на безценица същите имоти, които са ви продали прескъпо няколко години по-рано.

Отделно че не всичко в живота е само сметки и човек понякога трябва да се възнаграждава. Да, може да не е рентабилно, но е здравословно, когато е с мярка. Иначе по твоята логика трябва да живеем на палатка, да ходим с километри на ден, да се обличаме с дрипи и да ядем боклуци и с всичко спестено да купуваме боклучави панелки, които няма струват пукната пара след 20 г. и овце, че сакън да не се минем с някой неправилно изхарчен лев.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 0de6111344
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Според мен над 10К за кола, която ще седи на улицата, не си заслужава да се дават. Всичко по-скъпо има голяма вероятност да ти го задигнат, а и най-малкото ще те е яд, когато съседите и разни наркомани я чупят и разглобяват части от нея, блъскат я докато паркират и т. н.
Моите лични впечатления, както и такива които имам от роднини и познати, относно старите коли са, че марки като Опел, Фолксваген, Шкода и японските автомобили (с атмосферен бензин и ръчни скорости) са относително здрави и евтини за поддръжка.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 73ffb766d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Колкото по-старо е една кола токлокова и повече ще се нуждае от ремонти и ще се поврежда.
По добре е е 5 годишна кола отколкото 15 годишна кола.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 363982ee2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ами, общо-взето си прав, въпреки че при най-новите автомобили след около 100-150 хил. км. започват да се обаждат някои скъпи ремонти. Зависи разбира се и от класа на автомобила. Ако си купиш нещо по-премиум, то си иска поддръжката. Но стара кола на над 10 години наистина се чупи много. Особено, ако държиш всичко да й е в ред. Има доста хора, за които старата кола излиза много евтино, но това е, защото просто не поддържат нищо. Виждал съм сума ти пъти как такива коли се карат с над 10 годишни гуми, спирачките им едва държат, ръчна изобщо няма, целия мотор тече отвсякъде, лагери вият, окачване трака, амортисьорите са заминали отдавна и т. н. Подобни бараки наистина излизат евтино, просто защото се карат до тотален разпад.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 1456a62a61
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Според мен си купи възможно най-новата кола за парите, с които разполагаш. За 40000лв може да купиш доста сносен френски или японски автомобил на 3-4 години и малко километри.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: c41a93bc2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   От опит: или взимай чисто нова в гаранция, или 20 годишна.
Най-много проблеми съм имал точно с 4-5 годишни коли. Точно изтекла гаранцията, съдрани от каране, скъпи части и нужда от много специализирани сервизи.

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 4002de1524
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Преди 15 години си взех 5 годишна кола. На 200 000км.
Позитивите - интериора си беше ок. Доста запазен в сравнение с 10 г кола на "100 000"км.
Всичко по колата беше оригинално (части имам предвид). Нямаше съчинения ала кварталния майстор.
Всичко работеше, нямаше счупени бутони, неработещи устройства и т. н. Приятно усещане. Само една счупена пружина на предния амортисьор.
Негативите - беше ми скъпо. Три години не можах да преживея това че дадох 9000лв (тогава). После и каско първата година за 650, втората за 550 и така няколко години. В един момент осъзнах че е пълна набутвация и спрях да плащам каско (макар че имам леки инциденти и това си личи по каросерията).
Никой не може да ми върне нервите и притесненията от това къде и как ще я паркирам, дали ще я откраднат или повредят, макар и да имах каско. Тогава се открояваше на фона на другите паркирани коли като по-нова и модерна. (Сега е друго).
После се случиха и други неща, някъде на 7мата година двигателя се счупи, тотал щета (поради недоглеждане от моя страна, той си даваше сигнали).
Но хубавото е че се научих да си я ремонтирам сам (с изключение на смяната на двигателя и разни други дребни неща като сходимост, смяна на гуми и т. н. ). Като си я ремонтираш сам, си купуваш хубави части (дори съм поръчвам оригинални от Япония, излизат по-евтино дори с доставката). В повечето случаи знаеш точно какво си правил и няма изненади големи. Най-вече когато се случи нещо непредвидено по време на ремонта си го оправям както трябва, не го връзвам със свинска опашка и да го натикам така че да не се вижда.
Това обаче изяжда от свободното време и ако не ти е хоби, ще ти е тотална щета. А и далеч не всичко е възможно да се ремонтира в гаража (дюзи например). Все още я карам тая кола, 15 години по-късно...
По-съвременните коли е нормално да се чупят повече, в крайна сметка от 2008ма насам тенденцията е да се правят ненадеждни, за да върви търговията.
Така или иначе няма златна среда, всичко си има плюсове и минуси.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker