Стандарта на Запад пада последните 20-30 г. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121571)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18624)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Стандарта на Запад пада последните 20-30 г.
преди: 8 месеца, 25 дни, прочетена 875 пъти
Напоследък се появяват все повече туитове на американци, канадци и тем подобни, които се оплакват, че за разлика от преди години на децата им е трудно да се изнесат, да си намерят първа работа въпреки висшето им образование и т. н. Самите младежи се оплакват, че приближават 30-те и въпреки че работят и спестяват всяко пени, им е трудно да се изнесат от техните. Ако пък се изнесат, наемите са доста високи и им изяждат спестяванията. За собствено жилище не могат и да си мечтаят, докато за родителите им едно време не е било чак толкова непосилно да си купят.

Реших собственоръчно да проверя как се е измееняла покупателната сила през десетилетията и дали има някаква тенденция. Намерих един сайт с данни за цени на живот и средни доходи за последните 100 г. и повече в САЩ. За Германия например не можах да намеря, но родителите ми от живеят там, а баща ми е живял там и в началото на 90-те. Тогава един обикновен немец, дори и емигрант и то с обикновена непретенциозна работа е можел безпроблемно сам да издържа поне 4-5 членно семейство, вкл. и да плаща наема и това без да броим евентуалните детски, които се получавт от държавата. Това е все едно в момента СРЗ в България да е 6-7-8 хил. лв чисто. Представете си за какъв стандарт става въпрос. В момента със СРЗ в Германия ще издържаш нормално двама с наема, т. е. покупателната сила е паднала поне наполовина. Ако са трима, вече ще трябва да се лишават от това-онова, да не кажа, че направо ще си мизерстват. И това го потвърждават и самите германци в разговори с нашите. Те самите казват, че 90-те стандарта е бил значително по-висок.

Подобни неща съм чувал и от американци. Преди няколко десетиелтия рядко американска жена работела. Обикновено са раждали по 3-4-5 деца и за мъжа не е било проблем дори с обикновена непретенциозна професия да ги издържа и дори да си купи собствено жилище. В момента ако работи само мъжа, практически е доста трудно средностатическо американско семейство да отгледа дори и едно дете и да купи дом в същото време.

Та какви са данните от въпросния сайт. През целия 20. век със средна годишна заплата е можело да се купят 2. 5 до 3 чисто нови коли. След 90-те този коефициент започва да пада и в момента може да се купи едва 1, 4 коли. Едно време средно жилище е струвало 3-5 годишни заплати, сега струва 7. И т. н. и т. н. същото важи и за хранителни стоки, горива, дрехи и каквото се сетите. Като цяло покупателната сила е паднала наполовина последните 20-30 г.

Лично за себе си предполагам, че това се дължи основно на т. нар. скрит данък инфлацията. А тя е следствие от безразборното печатане на пари както в САЩ, така и в Европа. Едно време американците са теглили заеми и стандарта е бил висок. Сега идва времето да се плащат тия заеми и се печатат пари, за да се плащат. Само реално пак хората ги плащат макар и недиректно. Защото вместо да плащат повече данъци, плащат всеки ден повече в магазина, за да може правителството да обезцени дълга си чрез печатане на пари. Разбира се, заплатите също растат, но с по-ниски проценти. И така на година се губи средно 2-3% покупателна сила, която като се натрупа в годините и резултата е 50% надолу за 20-30 г.

Лошото е, че това е безкраен процес и веднъж започнал, практически и почти невъзможно да се обърне без много сериозни икономически катаклизми. И рано или късно това време ще дойде и ще го отнесем всички, вкл. и ние. Предполагам, че ще е до 10-тина, макс. 20 г.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 90a7e815a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Необратим процес. Въпрос на време западната т. нар. "цивилизация" да рухне под собствената си тежест. Държави, съществуващи на принципа на грабежа, експлоатацията и паразитизма нямат бъдеще и рано или късно се самозатриват. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: b40d1a6156
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Американците не само, че са живели по-добре преди, ами през 19 век, когато Средните и Западните щати са били току-що присъединени направо са им раздавали огромни парчета земи! Безплатно!

Все пак тези земи са били или на испабнската корона(Калифорния, Тексас, Ню Мексико), или на индианците, САЩ са натикали индианците в резервати и са им взели зенмите.

Сега в юмомента почти цялата земя и ресурси е собственост на банките и големите корпорации(т. е. под 0. 1% от хората), а 65% от американците нямат 'чиста' собственост - тоест, изплащат ипотечен кредит.

Това за покупателната способност също е вярно, тя е по-правилният показател за икономиката на една държава от БВП(брутен вътрешен продукт).

Китай задмина Сащ по покупателна способност, тоест китаеца вече си купува повече стоки с юани в Китай, отколкото американеца с долари.

САЩ десетилетия наред имаха изнесени производства най-вече в Китай, Индия, Виетнам, Пакистан и т. н., тайланд дори, където тамошни бедняци изработваха стоки за американскияи европейски пазар срвщу смешнната -заплата- от 4-6$ на ден.

Да кажем, че американската компания Найл - Найк е отворила завод за тениски във Виетнам с капацитет 1000 работни места. Инвестирала е в машини, уреди, платове и т. н. Виетнамски бедняци шият тениски 'Найк' за 5$ средно на ден, тоест 1000 души по 5 $, 5000 $ за заплати на ден.


Да, ама за този ден всеки бедняк е ушил по 10 тениски, общо 1000 работнии = 10 000 тениски.

Всичко това се товари на товарни кораби, дето побират по 50-100 тона товар морски превоз и тия същите тениски 'Найк' в Англия са да речем 45 паунда бройката, в България 90 лева бройката, а да си спомним, че 10 000 такива тенискки бяха призведени за 5000$ заплата.

Какво стана обаче? Азиатците побачкаха 20-20 - 30 години почти даром, обачв се усетиха, откриха си собствени заводи, изкопираха западните технологии и казаха 'майната ви', вече сами ще си продаваме продукцията, а не само да ни я изкупувате и препродавате.

Сега циркът ще е като аммериканците трябва сами да си правят стоките, а не да разчитат на милиони евтини работници, които живеят с 5 шепи ориз на ден.

Циркътж пък за Европа ще е пълен, защото вече и енергията стана скъпа - газ, нефт, а то заводите имат огромни нужди от енергия.

Та, като покупателна способност, даже Турция дето сигурно е 400% инфлацията е по-добре в момента. Западът без евтини азиатски бачкатори е финансов колос ама друг път! Все едно да нми кажеш, че ИТ с 5000 лева заплата РЕАЛНО е изйкарал тези пари и продуктите, които може да си купи с тях. Смях! Всичко е балон.

Т. Т.

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: be15e046bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   И затова всеки мечтае да отиде да работи там

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 7cf222b45e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Поздравления за темата, интересни данни

 
  ...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: db2bdb08b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Пич, 90-те години стандартът им отиде до небето, защото ни победиха в Студената война. Милиони висококвалифицирани от Източна Европа отидоха да им работят без пари. Атомни инженери им работеха таксиджии. Да ама свърши, тука никой не остана, Ханс не е научен да работи, а на новите квалификацията им не стига за бояджия.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: 3635673684
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Разбира се - гнилия запад е пред разпад.
Бързо се изнасяй към Русия или Китай - там ще си супер.
Иначе сериозно - винаги е имало елит и простолюдие. Преди 30 години простолюдието е било много по-зле от сега, но не е имало трибуна да се оплаква. Сега всеки нещастник има достъп до интернет и мрънка колко му е труден живота.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: 86e21e4345
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да, това е така. Американците казват, че до средата на 90те някъде "американската мечта" е била реалност и човек имигрант, който се труди, е можел да си купи жилище и образова добре децата си. Днес жилищата и образованието не са по джоба на всеки. И не само в САЩ, но на доста други места е така, включително и в България по отношение на жилищата. Може би защото на жилищата се гледа като на инвеститорска стока и цените се надуват от богаташи, които се чудят къде да си държат парите. В САЩ дори като се извади инфлацията, жилищата са на двойна цена спрямо отпреди 30 години, като преди това десетилетия наред са поддържали горе-долу едно ценово равнище. Има индекс, който мери това. Нарича се Case-Shiller Home Price to CPI Ratio. Gini коефициента, който мери неравенството, също се е увеличил значително.

 
  ...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: ef0969ec87
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Стандарта е паднал със сигурност, не само финансовия, но и интелектуалния.
Богатите стават все по богати на гърба на работническата класа и за това става все по трудно да се спестява и заделя.
Всичко е тотално надуто като цени и навсякъде се рекламира да се живее на кредит. Защо ли?
Хората харчат прекалено много за глупости от които нямат реална нужда и това им изяжда парите. Несериозно е да си купуваш дънки от 300 лева и да казваш как ти паднала покупателната способност.
Изходът от това нещо няма както казваш освен световна война и пак зависи кой ще победи накрая. Ако победят същите които движат сегашната система, може да стане и по зле. За съжаление това е положението. Здраво си вървим към утопия. Замисли се че даже и парите могат да изчезнат един ден. На практика държавите са частна собственост, след като 99 процента от капитала е в 1 процент от хората.

 
  ...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: 49f7572863
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Промити мозъци колкото искаш. И, винаги им е промиван на бедните и русофилски българчета, че Западния свят щял да се сгромоляса. Истината е, че всичко е циклично. Но русофила нвма как да го проумее.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: ce5c681adc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   От една страна авторе си прав, но от друга младите за които говориш, че не можели да се самоиздържат, просто не са така работливи като родителите си и имат много по ниска производителност при все че разполагат с много техника която прави труда им по лесен и би трябвало да имат много по висока производителност на труда.
Доходите им недостигат да си купят жилище, защото си позволяват повече удоволствия, нека питат родителите си дали, те като млади са яли готова храна, или са си готвели лично, когато редовно си вземаш пица, бургер или готова торта и десерт, това не може да се нарече пестене на всяко пени, готвенето у дома е вид пестене.
Третия фактор който пропускаш е че съвременните автомобили не плащаш само стоката автомобил, а и удобствата и лукса с който те са обзаведени, нека смятащите покупателна сила да изчислят и класа автомобил, нека сравнят 3 фолксвагена без никакви екстри с 1, 4 броя Тесла с фул екстри.
И днес по същия начин може да се отглеждат 3-4-5 деца, ако си толкова работлив и толкова пестелив колкото онези тогавашни родители, но днешните бащи не могат да работят като онези и днешните майки не знаят как се пере на ръка 5-6 членно семейство, за да се спести ток, цена на самата пералня, вода и препарати, не могат и да си представят как се кърпят чорапи и панталони с игла и конец, камо ли да разточат тесто и да направят сами домашна юфка, а ако я накараш сама да заколи, оскубе и почисти кокошка за да сготви обяд ще се самоубие.
С обяснението исках да ти кажа че днешните млади не са като онези млади преди три десетилетия, нито са толкова работливи, нито толкова пестеливи, а изискванията им за качеството на личния им живот са прекалено завишени. Хора които в днешни дни работят като обслужващ персонал, са убедени че с труда си на чистачка, миячка, перачка, камериерка или сервитьорка тя заслужава да притежава собствен автомобил, който да ползва всекидневно и да се храни редовно с храна приготвена от професионален готвач (завършил техникум по туризъм и обществен хранене). Извинявам се но аз от над 20 години не срещнах млад човек под 30г възраст, който да си прави сам закуска, те са свикнали да платят готвач да им направи банички или санвичи а барман да им прави кафето.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: c686731ea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   до T. T.

както винаги казваш истини, но силно изопачени в стремежа си да очерниш запада. Което автоматично отнема авторитетността на коментарите ти. Добре, че има гугъл и всеки може с два клика да провери достоверността на коментарите ти.

65% от американците нямали чиста собственост. Истината е, че процента е 31. Не че е малко, но не е чак, както го описваш. Явно при теб 45 г. пропангадна е дала добър резултат.

А това "Китай задмина Сащ по покупателна способност" ме разсмя искрено. Също може лесно да се провери с два клика в numbeo. Ню Йорк има 76% по-висока покупателна сила от Шанхай.

Нататък дори спрях да чета, защото искам все пак да видя градивни и достоверни коментари, а не промити от пропаганда идиоти.

 
  ...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: c686731ea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   3, да, защото тук е дори още по-зле.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: 13acb38a86
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Но 3 ти шегуваш ли се?

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: c686731ea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   "нека сравнят 3 фолксвагена без никакви екстри с 1, 4 броя Тесла с фул екстри"

Да, но има технологичен прогрес, който постоянно прави технологиите по-евтини, по-ефекктивни и по-достъпни. По твоята логика преди 20 г. комютър 200 MHz се смяташе за приличен и струваше 500 лв. Сега един нормален комп е 10-ядрен по 4, 4 GHz, т. е. реално е 220 пъти по-мощен. Т. е. според теб сега един нормален комп трябва да струва 120 000 лв.

Според теб нормално ли е един хляб преди 200 г., когато са го правили изцяло на ръка, имало е голям брак, жънело се е на ръка да струва в пъти по-малко в сравнение със сега, когато всичко се прави от машини евтино, ефективно, унищожават се вредителите автоматично и се произвежда в големи количества?

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 7aa3d2f899
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Другари и другарки, докато чакате запада да рухне ще му се наложи още веднъж да спасява Расията от разпад и глад. Това от благодарност за неспирните заплахи с ядрено оръжие.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker