В какви акции и ETF-фи инвестирате? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121568)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18622)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

В какви акции и ETF-фи инвестирате?
преди: 8 месеца, 23 дни, прочетена 526 пъти
Продължавам темата за финанси и инвестиции – част 3. Всеки има различен вкус към инвестирането в акции и любими компании. Страстта ми към инвестирането в различни компании се превърна в хоби. Ще ми е интересно да споделите вашите инвестиционни идеи и къде инвестирате. Аз ще споделя също аз какво правя.

Започнах да инвестирам в началото на 2023-та година. Само за 2 месеца набрах 365 долара печалба от покупко-продажба на акции с капитал от не повече от 4000 лева. Дългосрочните ми инвестиции бързо започнаха да ми носят дивиденти само за 8 месеца. Избрах да инвестирам в чужди компании и български, като например Българска фондова борса, Стара Планина, Българска роза, Софарма. Точно тези компании ми изплатиха дивиденти. От чуждестранните компании си харесах Petrobras, Ecopetrol, Ence Energia y Celulosa, Barrick gold, B2Gold и др., като и те ми изплатиха дивиденти. Компании като Tesla и Google не изплащат дивиденти, но за сметка на това растат повече като цена от дивидентните компании. Аз предпочитам както дивидентни, така и големи популярни компании, които не дават дивиденти, но растат нагоре като златото.

Акциите в компании за производство на храни, земеделие, селско стопанство, енергия и добив на метали биха запазили стойност в криза.

Не съм инвестирал в борсови фондове (ETF), където са много компании в тях. Някой да сподели опита си за тях. Мисля да ги проуча.

Всичките ми печалби и дивиденти ги реинвестирам отново в закупуване на нови дялове, за да се увеличава сумата по сложната лихва.

Ако някой получава рента от земя или друг наем и го инвестира в акции, това би било чудесно. Иначе трябва да заделяте от заплата, както аз правя. Аз правя и 2-те, а именно рента от земи + част от заплата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 22 дни
hash: b2b112e7eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Само като прочетох, че инвестираш на българската фондова борса разбрах, че си гола вода

 
  ...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: 575d2a6a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Човек, спри се малко с това инвестиране, че доста пооспами напоследък темите. Разбирам, че си спечелил пари и си в еуфория, но просто тук не е мястото да търсиш съмишленици. Има си специализирани форуми за инвестиции, където надълго и широко може да си обсъждаш инвестиционните стратегии с хора, които се вълнуват от тези неща.
Иначе за инвестирането - аз го правя от почти 4 години. Инвестирам основно в един ETF, който следи S&P500, и в още две отделни акции от недивидентни компании. Тези компании са световноизвестни, класически и скучни. Аз съм консервативен инвеститор и не обичам излишните рискове. Никога не инвестирам в метали, петрол и фирмите свързани с техния добив. Техните цени са циклични, не могат да растат вечно и има смисъл да се влагат пари там само временно, при криза, когато са на дъното и се чака да се вдигнат при падащ пазар на акции. В момента, в който пазара се възстанови, цените на металите и петрола тръгват надолу и е време да се продава. Точно сега сме в такъв момент на възстановяване на индексите след големия спад с 30% от края на 2022.
За мен истината са инвестициите в утвърдени бизнеси, на които можеш да погледнеш отчетите, основните коефициенти и на тяхна база да изчислиш справедливата цена на техните акции. Така виждаш дали акцията е подценена/надценена и решаваш дали и кога да купиш. Стабилните и добре управлявани фирми имат огромен потенциал за почти вечен растеж. Именно тези фирми дърпат индексите нагоре и вече от 100 години дават средна доходност от 10% годишно.
Пожелавам ти много успехи в попрището на инвестициите. Тръгнал си по верен път!

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: ba476fdd71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Престани да спамиш сайтовете с тази тема за инвестиране. Започни работа, освен ако не ти плащат за това да заблуждаваш хората с измислени схеми.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 2916be3822
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Като не ви се коментира темата, знаете, просто прескачате темата ми. Темата е за хора като мен, които инвестират или искат да инвестират. Естествено, че работя, че и уча на всичкото отгоре. Не съм се спрял, нито разчитам само на инвестиции. Те са едно допълнение и хоби. На който му е това страстта и хобито, той да коментира тук.

Тук се пишат всякакви истории, много по-тъпи от това, което пиша и пак ги коментирате, а аз едва ли не съм ви станал скучен. Ми подминете ме, има хора като мен, на които това им е страстта. Сайтът е точно за това – да споделяш страстта си, макар че има и разни истории за кой на кого изневерил. Мен не ме вълнуват изневери, връзки, но тяхно право е да пишат техните истории. Аз не съм се месил на някой тук в сайта да не споделя своите истории. Еди ги вълнува кога ще загубят девствеността си, други пък кога ще се разведат, терти пък кога ще се омъжат, скандали в семейството и тем подобни. Като не ме интересуват и просто ги подминавам.

Не споделям тук да ми изнасят урок горните коментари. Не им е това хобито да инвестират, поне да не коментират тогава моите теми като съм ги раздразнил толкова много. Да коментират изневерите и там каквото ги интересува. Аз се интересувам от следните неща: инвестиции, образование, курсове, нови разработки и патенти. Който го интересува това, да заповяда, имам и блог. Останалите баста. Сайтът е за споделяне на всякакви истории. Не са модераторите горните коментари, че да ми забранят да споделям хобито си. Не е някакъв тематичен сайт, че да ми се изнасят уроци какви истории да споделям. Онези 4 коментара горе сигурно споделят най-идиотските си истории тук.

Автор на историята съм.

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 8dae110b2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ми то никой не ти отговаря по същество и не го интересува твоите инвестиции, както се вижда от множеството ти теми, обаче ти продължаваш да спасиш.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 2916be3822
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   До номер 6. Това си е ваша работа вече. Не коментирате тогава като не ви интересува. Всеки си има различни хобита, но не и да ми се изнасят лекции. В университета и на работа ми изнасят достатъчно лекции. Не съм толкова прост като горните коментари, където не знаят къде се намират, камо ли къде да си вложат парите или нещо друго...

Автор на историята съм.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 8dae110b2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, ми като никой не ти отговаря и не го интересува, защо въобще пишеш? Да не говорим, че съветите ти са тъпи и не знам на какво отгоре си си повярвал толкова. Никой нормален инвеститор не инвестира в акции с такава колосална дивидентна доходност. Това са най-боклучавите компании, правещи отчаяни опити да спасят акциите си. Че ти в NASDAQ да си вкараш парите, ще ти прави в пъти по-голяма средна доходност от тия екзотични бразилски фирми, които си посочил, барабар с дивидентите и с реинвестирането им и то с пъти по-нисък риск. Файда, че си взел някакви стотинки дивиденти, като както е видно от графиката акцията с годините все повече дълбае дъното. Даже ти фирми до 10 г. най-вероятно няма да съществуват. Елементарна сметка не правиш и елементарна мисъл не влагаш, а обвиняваш хората, че ти изнасяли лекции. Ами ако за момент си изкараш главата от задника и си сметнеш по-добре нещата, ще разбереш защо.

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 2916be3822
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До номер 8. Нямам време да се занимавам с такива като теб. Имам да зубря за изпити. Ще ти отговоря накратко. Оказах се прав в предишните 2 теми, че българинът е финансово неграмотен, беден и нещастен, което не е добре за съжаление, но е факт. Пролича си по коментарите не само тук, а и в предишните теми. Инвестиращите както казах в България са 1%. С това искам да затворя темата. Няма какво да спорим повече. Жалко, че се оказах прав в първите ми 2 теми, но ето, тук това се потвърждава. Вината не е в мен, че създавам такива теми, а това е сигнал, че народът трябва да се събуди малко. Трябва да се позамислим всички върху това как да подобрим живота си, а не само да се оплакваме, че държавата ни е бедна и смотана, нито пък са виновни хората като мен, които предлагат нови неща за подобряване на жизнения стандарт. Той няма как да се подобри, ако чакаме да падне нещо от небето, освен ако не направим сами нещо. Нека с това да приключим темата. Ясни са вече нещата, че ETF-те са далечни за някои хора. Който инвестира изобщо в нещо прави хубаво, още по-хубаво прави, ако инвестира в българската икономика и български акции. Е аз инвестирам и в образование, защото без него нищо не става, както и в други неща, да не кажа почти във всички възможни активи, като започнах от нулата с 50 лева и стигнах до много повече от това освен акции, земя и друго и виждам някакво бъдеще да остана в България и да не бягам като повечето млади хора като мен.

Автор на историята съм.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 8dae110b2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   9, аз не гледам коментари, а графики и ти казвам, че не си прав. На графиката се вижда колко е бил дивидента за всяка година и как се е движила цената. С няколко клика се сравнява с един прост индекс като NASDAQ. Няма субективизиъм, няма его за разлика от теб, има само реални данни, цифри и проста математика.

Да не говорим, че като сметнеш инфлацията, която също пренебрегваш, тя реално ти изяжда повечето възвръщаемост. Ако за 10 г. си удвоиш капитала, а в същото време имоти, храни, енергия, дрехи и всичко е поскъпнало също двойно, то каква реално възрващаемост имаш.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: 2916be3822
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До номер 10.

Учете се тогава от успели инвеститори като не искате от мен. Аз се уча цял живот и си пазя записките, за да може като ми трябва нещо да го извадя. Не е нужно да помниш всичко наизуст. Уча 5-та професия и няма как да помня всичко наизуст. Учил съм се от успели инвеститори, но и не само, а и много технически курсове и висши технически образования. Не съм учил финанси и нещо свързано с темата, обаче съм се учил от видеата на Иво Игнатов и други успели български и чужди инвеститори. Не претендирам, че съм специалист в тази област, но казвам само какво правя аз. Всеки си решава за себе си. Не мисля, че заблуждавам някой като споделям тази информация, по-скоро някои хора се самозаблуждават.

Погледни другите инвеститори какво правят, позамисли се и тогава изразявай такова мнение за хора като мен, които споделят хобито си и търсят постоянно да се развиват. Ако споделиш нещо интересно, което мога да науча от теб, ще ми бъде приятно и интересно, но освен да се заяждаш, друго не видях. Явно това ти е работата тук да се заяждаш. Тук не е мястото да се заяждаме. Никога не съм се заяждал с някой тук. Имам си достатъчно работа. Явно нямаш друга работа.

Успехи!

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: 04c4242b8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   До 10 - Не знам за NASDAQ, но ако си инвестирал парите си в S&P500 и не реинвестирал дивденти, за 10 години, сменато с инфлацията, ще имаш близо 145% възвращаемост, това преизчислено с инфлацията за периода. За нищоправене не е никак лошо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker