Как така банката дава моите пари на някого на заем, а в същото време продължават да са в моята сметка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121540)
 Любов и изневяра (29802)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как така банката дава моите пари на някого на заем, а в същото време продължават да са в моята сметка
преди: 8 месеца, 20 дни, прочетена 948 пъти
Аз знам отговора на този въпрос, но ми е интересно колко от вас знаят. Пишете коментар, независимо дали знаете или не, за да разбера какъв процент хора са наясно къде всъщност са им парите и има ли ги въобще. За мен беше стряскащо да разбера, че от моите познати никой не знае и не се интересува от собствените си пари. За мой шок дори банкови служители не можаха да ми отговорят.

Въпросът е следния:

Например ти, да, точно ти (всички ние имаме банкови сметки), отиваш в банката и си правиш депозит или разплащателна сметка за 1000 лв. Предполага се, че тия 1000 лв банката ги дава на заем на някого, нали? По същия начин както ако аз отида и изтегля едни пари на заем, за да си купя жилище, от къде са дошли тия пари? Нали някой като теб ги е депозирал преди това.

До тук съгласни ли сте? Банката взима от един пари, дава ги на друг и печели от разликата в лихвите. Нали по същество така работят банките. Повтарям - взема от един и ги дава на друг същите пари. Т. е. твоите пари, които уж са ти в сметката/депозита, са дадени на друг, за да си купи жилище или нещо там.

Ха сега кажете как така хем твоите пари са някъде, при някого си, който даже вече ги е изхарчил, хем като си отвориш банкирането, виждаш, че имаш 1000 лв баланс в твоята сметка? Как става тая магия едни и същи пари да са едновременно при теб и да са изхарчени/дадени? Хем уж парите са при теб, хем някой друг вече ги е изхарчил.

ЗНАЕТЕ ЛИ ОТГОВОРА НА ТОЗИ ВЪПРОС?

Ако знаете, какви изводи си правите от това? Сигурни ли сте, че наистина имате тия пари, които си мислите, че имате? И какво ще стане, ако всички депозатори решат да си изтеглят "техните" пари? И изобщо според вас днешната финансова система няма ли елемент на Понци схема?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 20 дни
hash: deacbce196
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   "ако всички депозатори решат да си изтеглят "техните" пари? "
Обикновено така се фалира цанка. Принципно никога на всички депозитари не им притрябват пари едновременно. Това се случва при някакви извънредни обстоятелства.
Иначе примерно: 1000 човека внасят по 1000 лв, които не си ги търсят 10 години (държат си ги там "за всеки случай"). Е, някой по някога дръпва по някой лев. До речем обикновено 5 човека едновременно, т. е. - 5000 лв са си у собствениците. Банката спокойно може да си върти другите 995 000. Т. е. да поддържа налични (кеш) да речем 1%.
Нещо такова...
Имам банкова сметка с малка сума пари за опериране в ежедневието. Иначе не тегля заеми и не внасям депозити на лихва.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: fc2172f338
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   "Ако знаете, какви изводи си правите от това? Сигурни ли сте, че наистина имате тия пари, които си мислите, че имате? И какво ще стане, ако всички депозатори решат да си изтеглят "техните" пари? И изобщо според вас днешната финансова система няма ли елемент на Понци схема? "
Добър ден, ти откри топлата вода. Всички знаем как функционира банковата система и пак си поверяваме парите. Защо? Защото системата си функционира добре, поне през повечето време. Защо системата функционира добре? Защото хората имат доверие в нея, даказала се е че работи ефикасно в продължение на векове.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 3969794ed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Да, търговските банки банките създават пари "от въздуха". няма какво да обяснявам основните концепции че парите са credit, fractional-reserve banking и т. н.

Дори си го пише на банкнотите - на лирата/паунда - "I promise to pay the bearer the sum of.... " - едни хартийки/обещание за плащане на някакъв секретар и главен банкер.

На всеки който му е интересно как точно "от въздуха" - най добре е да се прочетат трудовете на RIchardd Werner - създателя на идеята/концепцията на quantitative easing. Цлия процес е документиран емпирично.

Заложи на сигурното! Избери младите девойки!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 50c5493e1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Банката освен с твоите и моите пари, работи и със собствени.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 05e308a97e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Въпрос към теб. Знаеш ли от къде идва думата Банка? Първата банка е основана през 14и век и от тогава не е измислено нищо по-добро, ако имаш идеи, заповядай.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: f68e708526
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Пишеш глупости. Банките от векове работят така.
Ако всички депозанти решат едновременно да си изтеглят парите, банката ще изпадне в ликвидна криза и няма да може да дава заеми и да прави разплащания. Има вероятност да оцелее, ако има достатъчни резерви и/или бъде подпомогната финансово от банка-майка (ако има такава) или бъде придобита от друга банка, която е достатъчно стабилна, за да я оздрави.
В България банките държат задължителни резерви в БНБ. Освен това почти всички банки са собственост на чужди, които могат да ги спасят от ликвидни проблеми.
А заемите, които банките отпускат, може да се финансират и от собствения и привлечения им капитал. Да, търговските банки имат много инструменти да получават самите те заеми от инвестиционни фондове, от финансиращи банки, от държавата дори. После с тези средства могат да раздават целево заеми на физически лица и на бизнеса. Класически пример е Българска банка за развитие. Те получават финансиране от държавния бюджет, което после дават като заеми на развиващи се бизнеси с инвестиционна цел. Много добър замисъл, но като всичко в България - опорочен.
Като цяло доста са ти инфантилни разсъжденията за банковата система. Прочел си някъде за Понци и си си помислил, че вече си много наясно с нещата. Банковата система е система с много по-сложни взаимовръзки и взаимоотношения и не е толкова лесно да се разпадне. Като не ти харесват банките, дръж си парите в Бурканбанк и чакай инфлацията да ти ги изяде или някой да ти ги открадне.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: fcab42c42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   до 2 и 6

Аз топлата вода съм я открил отдавна, но съдейки по разговорите ми с хората, 99% от тях не са, вкл. и повечето банкови служители. Вие самите също не сте наясно, защото си мислите, че банките оперират, така както са го правили преди векове.

Прочетете за fractional reservе banking и че в САЩ от ковид кризата насам го направиха 0%. Това знаете ли какво означава? Че банките вече изобщо няма нужда от депозити и заеми, за да дават заеми. Т. е. ако един американец отиде в банката и реши да изтегли жилищен кредит, просто ФЕД "напечатва" (в кавички, защото реално само набират едни цифрички на един дисплей) едни пари, превежда ги на сметка на клиента в съответната банка. Т. е. това са пари буквално паднали от небето, зад които не стои никакво производство, работа, активи, нищо. Когато клиента си плаща вноските, банката връща обратно главницата на ФЕД, тя унищожава наново тия пари, а самата банка си прибира само лихвата. Всичко хубаво, но проблема е, че с тия спуснати от небето пари се надуват инфлацията и балони и резултатите вече са видими. Никой не може да отрече, че няма завишена инфлация от Ковид кризата насам, което е бомба със заксънител.

Така че това, че е работило през вековете, не означава, че нещата продължават по начина, по който са продължавали до момента и че не е Понци схема.

Сега ще кажете защо гледам САЩ. Ами всички практики, политики и кризи следват САЩ. Всеки, който има елементарна представа от икономика го знае.

В Европа все още не е 0%, но тенденцията от години насам е да пада и вече е на нива близки до 0 с тенденция към 0.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: fcab42c42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Забравих да добавя, че това не са измислици и конспирации и не е мое мнение, а го казват големи икономисти и централни банкери. Richard Werner дори книга е написал. Има и интервюта с централни банкери от ЕЦБ, които в прав текст си го казват, че парите вече дори не ги печатат, а направо ги набират на клавиатури дигитално без реално покритие.

Който не вярва, има си графики на паричното предлагане М2 и актива на баланса на централните банки (balance sheet). Всеки с малко акъл може с два клика да види как са експлоадирали последните години.

Ама е по-лесно не да прочетете малко, а да кажете "ти не разбираш, от векове си работи, дръж си парите в буркан".

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: fcab42c42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Единствения адекватен коментар е на номер 3. Останалите само потвърждават наблюдения ми, че 99% от хората хабер си нямат къде са им парите и имат ли ги въобще.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 7db69fb51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ами дръж си ги под дюшека. Какъв ти е проблема. Безпратен обяд няма, са ти стоят сметките пълни и да си харчиш парите където искаш да плащаш с карта, струва хари. Банката това и е бизнеса, не си ощетен парите са на разположени винаги. Къкъв ти е проблема. Да ги сложат в едно чекмежде и да са си твоите там, те от какво да живеят, само наемите са им космически предвид топ локациите.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 0a39e12427
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Просто е. Банката създава допълнителни пари, които преди това реално не съществуват. От 1000 лева депозит могат да раздадат 10 000 лв. заеми. Както са ти написали по-горе, идеята е, че няма да си поискаш всичките пари накуп.

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 2e2c8acc48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Теглила съм 6-цифрена сума в брой с предварителна заявка и ми изплатиха всичко.
При стабилен пазар никога не се случва така, че на много клиенти на банката да им трябват големи суми едновременно.
Ако обаче се пусне слух, че тази банка се клати и всички започнат да си теглят парите или да ги превеждат към други банки, банката ми же да фалира.
Прави впечатление, че в една конкретна банка напоследък и 5-цифрените преводи са с предварителна заявка, както и теглена на сума на каса между 5000-9000 лв.
Няма да й споменавам името, но това вече е сигнал, че закъсва.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: ef85c47534
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   По принцип не е нужно да ни обясняваш като на идиоти и на деца първи клас. Верно, че има и доста прости хора, но не всички сме такива.

Ясно е, че банката раздава пари, които реално няма. Още по-смешното е, че печели лихви и такси от пари, които реално няма - просто ги е напечатала от нищото.

Схемата е следната:

1) Парите се печатат в дадено количество и нямат ниаккаква стойност - 0, или най-много стойността на хартията и мастилото, с което са напечатани.

2) Срещу парите се привлича реалната стойност, - работна ръка, машини, ресурси земя, тоест реалния ресурс и стойност идват от нещата, които парите привличат и срещу, които се РАЗМЕНЯТ.

Банката реално печели лихви не от самите пари като хартия, а от нещата, които се РАЗМЕНЯТ срешу тази хартия - работници, машини, земя.

Или ако трябва да се даде аналог да си печаташ пари и да ги даваш под лихва е като да си създадеш нещо - примерно диван или маса и той да ти носи 'лихва' и да се размножава - все едно ако имаш 10 дивана да се появи от само сежбе си след врвме 11, после 12 и така с времето диванитед да се увеличават и самопроизвеждат.

Само, че ясно е, че те не се самопроизвеждат а някой ги е изработил, ти просто си н му дал ресурс под лихва.

И с парите е същата работа - печатат колкото им скимне и заради ДОВЕРИЕТО на хората и желанието им да използват пари за размяна върви схемата.

Тоест, парите привличат реалния капитал и стойност, защото хората са се 'съгласили' това да е играта и такава да е размменната единица.

А какво ще стане ако всички си искат парите - ами просто. няама да им ги дадат, защото няма такива. Банкте държат резерв 10%, всичко друго е балон, лихварство и 'лява ръка - десен джоб'.

Виж какво е станало в САЩ преди и в началото на Голямата депресия - доверието във финансовата система се срива, хората тичат да си теглят парите и правителството и президента просто затварят банките, защото знаят, че там пари няама.

Т. Т.

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: b73b52bbdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   За да ти стане по-ясно, твои финансови средства по разплащателната сметка се наричат транзакционни депозити. Банките ги използват непрекъснато за да оперират с тях и съответно печелят. Правенето на пари от пари е характерно за банките от векове.
За въпроса ти остносно масовото теглене на депозити- Ами това в много редки случаи може да се наблюдава и най-вече, когато е разклатено доверието у потребителите на банковите услуги и се нарича банкова паника. Така наречената банкова паника се овладява чрез поддържането на резерви в ЦБ, които осигуряват банковата ликвидност. В случай на финансова криза и масово теглене на депозитите ЦБ се явява като кредитор от последна инстанция и подпомага банките.

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 9689ed1d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   13 Това се прави заради сигурност. Освен това идеята е по-малко пари в обръщение. Живеем в дигитално време, плащане само по електронен път, има и законови изисквания.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: e95795463b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Системата е много лесна за разбиране.
Банката взема физическите реални пари (примерно 1000 лв. ) от теб като вложител и ги дава на друг. Реално парите преминават от теб > в банката > в ръцете на другия. Вече другият държи тези физически пари (1000 лв. ) Реално те не са в теб, нито в банката. Това се нарича паричен поток. В замяна на това, че ползва парите ти, банката ти дава спестовна книжка с написани някакви числа в нея (в случая пише 1000 лв. ). Казва ти, че по твоята сметка имаш като вложител 1000 лв.
Да, но това не са физически реални пари. Това само написани на хартия някакви цифри. В твоята сметка също няма физически реални пари. Има само написани някакви цифри (в случая 1000 лв. ).
Всъщност, парите са стока.
Банката, купува парите от теб, по-евтино и ги продава на друг по-скъпо. Печели от разликата между двете действия.
Докато държиш само спестовната книжка с написаните числа в нея, ти не си притежател на парите. Ти притежаваш само хартия с написани числа, нищо повече.
Истински притежател на физическите пари е този, на когото са дадени (продадени).
Ти може и 10 години да си държиш спестовната книжка, в чекмеджето без реално да ползваш парите си, а банката през това време може няколко пъти да ги продаде с надценка (увеличи) и препордаде с нова надценка. От тези манипулации банката ще увеличи значително печалбата си, а на теб ще ти благодари като ти даде само обещания, малък лихвен процент, който е изоставящ спрямо инфлацията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker